Vad är brottning?

Vad är brottning?

Upptäck en varierande kampsport!

Thibaut är produktutvecklare och har själv svart bälte i brasiliansk jiu jitsu. Han berättar om vad markkampen (brottningen) är, de olika stilarna, och hur matcherna går till. Han förklarar också varför det är viktigt att ha rätt träningskläder för att utföra brottningsmomenten på rätt sätt.

Vad är egentligen brottning?

Brottning är en övergripande term för olika brottningsstilar, som t. ex. luta livre och klassisk brottning, där målet är att kontrollera motståndaren med olika tekniker som ledlåsningar och strypningstekniker.

Brottning innebär fasthållningar och skiljer sig därför från stilar med slagteknik. Tekniker i markkamp liknar i stort klassisk brottning, men med skillnaden för de typiska lås- och strypningsteknikerna på marken (newaza).

De olika stilarna

Det finns många stilar inom brottning. No-gi Jiu Jitsu och luta livre är de två mest välkända och populära stilarna, men det finns också andra som catch wrestling och regionala varianter av brottning. Även om de liknar varandra har alla sin speciella fightingstil och olika regler de håller sig till. No-gi Jiu Jitsu är brasiliansk Jiu Jitsu fast utan dräkt. Utövarna bär istället shorts och T-shirt. Luta livre är en separat stil med rötter från brottning men med sin speciella fighting stil.

Vad är brottning?

Hur går en brottningsmatch till?

I alla brottningsmatcher startar deltagarna ståendes, där målet är att ta ner motståndaren till marken. Ibland förekommer det inom brasiliansk Jiu Jutsu (med dräkt), att deltagarna inleder matchen sittandes på knä. Då är det utövarnas val att börja knäsittandes eller inte.  

När man väl inleder markkampen, ska man inta ett dominerande läge och kontrollera motståndaren. Målet är att hålla en låsning eller strypning på motståndaren. Ju bättre kontroll man får desto mer effektivt blir fasthållningstekniken. Men inom t. ex. luta livre satsar man först på att sätta en låsningsteknik innan man kontrollerar motståndaren.   

Matchen avslutas när den ena deltagaren klappar av pga. en låsning som görs av motståndaren. Matchen kan också avbrytas om domaren avgör att den ena deltagaren riskerar att skadas allvarligt. De flesta matcher har en utsatt tid. Om matchtiden går ut utan att den ena klappat av eller domaren avbrutit matchen, vinner deltagaren som fått flest poäng. Man får poäng genom att få ett dominerande läge över motståndaren (t. ex. side control, full mount, back, etc.).  

Brottningstävlingar organiseras oftast av nivå, ålder och viktklass. Det förekommer även ofta en överordnande indelning av deltagarna från alla viktklasser, vilket belyser en av sportens grundprinciper: "teknik är viktigare än styrka".

Brottningskläder

Inom brottning behöver du rätt sorts kläder för stilen. Kläderna måste ge bra RÖRELSEFRIHET, ha bra SVETTAVLEDANDE förmåga samt vara SLITSTARKA när de gnids mot golvet. Det är även viktigt att de sitter stadigt på plats i rörelserna och fasthållningarna i en intensiv match.

Kampsortsteamet DECATHLON OUTSHOCK har designat en hel outfit som passar syftet. Den består av shorts, en rashguard, tights och långa boxershorts (den sistnämnde kan även bäras under en gi).  

HA ROLIGT OAVSETT BROTTNINGSSTIL!

THIBAUT

Thibaut

ENTUSIASTER INOM BJJ OCH BROTTNING

Detta tips kan intressera dig:

Kampsport

VILKEN KAMPSPORT PASSAR DIG BÄST? (välj en kampsport)

Du har bestämt dig att prova på kampsport! Du har en hel värld av möjligheter framför dig, och det är dags att välja disciplin. Men för många nybörjare är det svårt att bestämma sig. Det finns många olika stilar och det är inte det enklaste att hitta den som passar dig. Den här artikeln kan inte leverera ett definitivt svar, då det är ett personligt val. Men du får några praktiska tips som kan peka ut rätt riktning.

Hur och varför ska du träna med slagmittsar?

Hur och varför ska du träna med slagmittsar?

Att träna med slagmittsar är det bästa sättet att imitera en kamp utan att träffa motståndaren på riktigt. Man tränar precision, snabbhet och styrka i slaget, medan man tonar musklerna och får bättre kondition.

tips-personliga-erfarenheter-harmonie-yoga-boxning

Harmonie: “Yoga hjälper mig bli bättre på kampsport”

Tränar du kampsport och behöver utöva en sport för att få bättre fokus? Harmonie tränar boxning och yoga och berättar om sina personliga erfarenheter.