Kampsport

Vilken kampsport passar dig bäst?

Du har en hel värld av möjligheter framför dig, och det är dags att välja disciplin. Men för många nybörjare är det svårt att bestämma sig. Det finns många olika stilar och det är inte det enklaste att hitta den som passar dig.

Den här artikeln kan inte leverera ett definitivt svar, då det är ett personligt val. Men du får några praktiska tips som kan peka ut rätt riktning.

"Hur väl känner du dig själv?", steg 1

Att välja vilken kampsport du ska träna är högst personligt. Den första frågan du bör ställa till dig själv är: “Vad vill jag ha ut av kampsportsträningen?” Du kanske är intresserad av filosofin bakom och vill utvecklas på ett mentalt plan? Eller är det aspekten av kamp som lockar dig, och du vill kanske delta i tävlingar? Eller är det fördelarna med bättre hälsa och ökat välbefinnande som tilltalar dig? Eller så vill du helt enkelt komma i bättre fysisk form?

Dessa är bara några exempel, men de kan hjälpa tankarna att klarna. Här kommer vårt första råd: försök att avgöra vilken som är din främsta motiviation till att börja träna kampsport.

Slag, brottning och/eller vapenträning?

Om vi jämför judo och karate, så märks en tydlig skillnad. I judo är det inte tillåtet med slag, som det är inom karate. Denna viktiga skillnad gör att vi enkelt kan särskilja de två stilarna. Stilen med slag kommer fokusera mer på detta, medan en stil med brottning fokuserar på grepp, kast och fasthållningar. Utöver detta inkluderar vissa stilar träning med traditionella och moderna vapen, medan andra lägger fokus på vapenteknik. Vissa stilar kombinerar slag, brottning och vapenteknik. Även detta är ett personligt val.

Passar kampsport för alla? 

Kampsport kräver ofta en hård fysisk ansträngning. Men det finns så många olika stilar att välja mellan, att alla kan hitta rätt anpassat efter sin fysiska förmåga. Oavsett fall så är detta viktigt att tänka på när du väljer stil: träningens intensitetsnivå. Vissa stilar, som t.ex. Tai-Chi-Chuan är inriktade på välmående och är tillgängliga för alla. Andra stilar är mer inriktade på kampmomentet och tävling, och kräver en hårdare fysisk ansträngning. Detta beror även på dig, din nuvarande kondition och dina mål.

VILKEN KAMPSPORT PASSAR DIG BÄST? (välj en kampsport)

En översikt av de mest populära kampsporterna:

Denna lista är inte fullständig och vissa termer och indelningar kan diskuteras, men du får en överblick över de vanligaste stilarna. Kolla in de olika föreningarna online för att få reda på mer:

FÖRKLARING

+ : inte så fysiskt krävande, mest inriktad på teknik, traditionen bakom kampsportsutövandet, och hälsofördelarna
++ : medelnivå för fysisk intensitet, mer inriktad på teknik och den traditionella aspekten av kampsporten och inte så intresserad av vanlig kampträning eller tävling
+++ : hög fysisk intensitet, kampträning med möjlighet att träna för tävling
++++ : väldigt hög fysisk intensitet, främst inriktad på fysisk träning, kamp och tävling

VILKEN KAMPSPORT PASSAR DIG BÄST? (välj en kampsport)

Vapen (pinneformad) = Vapenträning

Vit hand = Slag

Svart hand = Brottning

Några fler tips att ha i åtanke: 

- Att välja rätt klubb är också viktigt. Klubbens stämning ska göra att du trivs och locka dig att komma till träningspassen. Tveka inte att testa flera pass innan du blir medlem. De flesta klubbar erbjuder en eller flera prova på pass, så passa på att utnyttja det!

- Du behöver även en bra tränare om du vill utvecklas. Ta reda på deras kvalifikationer och erfarenhet, och prata med tränaren efter passet för att se vilket intryck du får. Prova-på passet är ett utmärkt tillfälle för att bestämma dig. 

- Var klubben ligger och hur långa träningspassen är kan även spela in när du gör ditt val. Om det är svårt att ta sig till träningen kommer du snabbt tappa lusten, även om du valt rätt kampsport.

Avgiften kan även spela roll.

Fortfarande osäker?

Testa och hitta den kampsport som passar dig!

VILKEN KAMPSPORT PASSAR DIG BÄST? (välj en kampsport)

Nicolas – outshock ambassadör

KAMPSPORTSENTUSIAST

Du kanske är intresserad av dessa tips

Vad är brottning?

Vad är brottning?

Upptäck en varierande kampsport!

tips-personliga-erfarenheter-harmonie-yoga-boxning

Harmonie: “Yoga hjälper mig bli bättre på kampsport”

Tränar du kampsport och behöver utöva en sport för att få bättre fokus? Harmonie tränar boxning och yoga och berättar om sina personliga erfarenheter.

MEDITERA

Kom igång med meditation

Okej, så du har bestämt dig för att börja ta hand om din mentala hälsa genom att meditera? Bra! Här går vi igenom hur man kommer igång, och varför man över huvud taget ska meditera.

CF

Upptäck Crosstraining

Oavsett din nivå, från nybörjare till atlet, kan du testa crosstraining-övningar.