cc inlineshjälm

Hur väljer man rätt hjälm för inlines, sparkcykel och skateboard?

Läs alla våra tips för hur du väljer rätt inlineshjälm.

Att bära hjälm är ett riktigt måste för att skydda huvudet vid hjulburna sporter som inlines och skateboard. Det gäller både för barn och för den som till exempel åker fitness-inlines eller håller på med roller derby.

Här är de första sakerna att tänka på när du ska välja hjälm för inlines, sparkcykel eller skateboard

1. Mät din huvudomkrets

För att hjälmen ska sitta bekvämt och skydda ordentligt måste den vara i rätt storlek, och storleken avgörs av huvudomkretsen. Dra ett måttband över pannan (cirka två centimeter ovanför ögonbrynen) och runt huvudet, på dig själv eller på barnet som du ska köpa hjälm till. Utifrån det här måttet kan du sedan utläsa vilken storlek du behöver: XS, S, M eller L.

2. Justera hjälmen ordentligt med hjälp av remmarna, remdelarna och vridratten

När du väl har valt rätt storlek behöver du göra några små justeringar.

- Remmarna: Justeras under hakan. De ska vara så pass långa att du precis får in två fingrar under hakan.
- Remdelare: Sitter på sidorna och justeras för att ge hjälmen bättre passform.
- Vridratt: Sitter baktill och används för att justera storleken så att hjälmen sitter stadigt när du rör huvudet framåt och bakåt eller åt sidorna. För att skydda ordentligt ska hjälmen gå halvvägs ner i pannan, så försäkra dig om att du inte bär hjälmen för högt upp på huvudet när du drar åt vridratten.

Nu är det bara att välja den hjälmmodell som bäst motsvarar dina behov!

Välja rätt inlineshjälm

Vilken hjälm ur Oxelos utbud är bäst för mig?

Alla våra hjälmar har en rund så kallad bowl-form som går långt ner baktill och följer öronens kontur. Alla uppfyller samma standard, den som styr hjälmar för skateboard- och rullskridskoåkare.

Låt oss berätta lite mer om våra hjälmmodeller!

Välja rätt inlineshjälm

Juniorhjälmen B100

Den här hjälmen passar barn på 2–6 år som åker inlines, rullskridskor, skateboard, sparkcykel eller cykel. Den är som alla Oxelos hjämlar, gjord för att tåla hårda smällar mot asfalt och grus och rekommenderas inte att ha i skidbacken tillexempel.

Den finns i färgerna blått och rosa och i storlekarna XS (47–52 cm) och S (52–54 cm) och har tillochmed matchande skydd och rullskridskor!

Passformen justeras med en vridratt baktill så att hjälmen sitter stadigt och kan justeras för att kunna änvändas länge när ditt barn växer. De elva ventilationshålen förhindrar att barnet blir för varm och svetting om huvudet och orkar hålla igång länge!

Hjälmen 500

Hjälmen rund 500 - för sparkcykel

Och precis som på våra andra hjälmar finns det en vridratt som möjliggör precis storleksjustering, så att hjälmen sitter riktigt stadigt och kan användas av alla vuxna i hushållet!

Vår hjälm 500 har också löstagbara öronskydd och en keps skärm som skyddar mot sol och regn. För att du bekvämt ska kunna använda hjälmen i alla väder, året runt!

Hjälmen har också en fästpunkt för en lampa, ifall du åker mycket under den mörkare tiden på året, eller sent på kvällarna. 

Hjälmen MF900 – lättast av dem alla

Hjälmen MF900 är det allra senaste tillskottet i serien.

Vi vet att vissa tycker att det är obekvämt att bära hjälm, och därför har vi försökt göra den här modellen så lätt, bekväm och ventilerande som det bara är möjligt, så att du rentav glömmer bort att du har den på dig!

Hjälmen MF900
Hjälmen MF900

Lätt

Hjälmen är gjuten med tekniken in-mold, som innebär att ytterskalet gjuts tillsammans med innerskalet. Det gör hjälmen hela 40 % lättare än andra hjälmar i serien, samtidigt som skyddsnivån är densamma.

Även här finner du en vridratt för storleksjustering baktill, men den har gjorts lite mindre för att spara in ytterligare vikt.

Hjälmen väger bara 270 g i storlek M och 320 g i storlek L.

HJÄLMEN MF900 Bekväm

Bekväm

I likhet med MF540 har den här hjälmen ett Fidlock-spänne som gör att du kan ta på och av hjälmen med bara en hand.

Som pricken över i har hjälmen en ring runt huvudet som gör att skumkuddarna inte kommer i direktkontakt med huvudet. Det ger en känsla av att inte bära någonting alls på huvudet.

HJÄLMEN MF900  ventilerande

Ventilerande

Vad gäller ventilering har hjälmens skal tre kanaler med sammanlagt tolv hål, vilket skapar god luftcirkulation och förhindrar att du blir för varm.

Är du trött på att vara blöt i håret efter åkningen? Då är MF900 hjälmen för dig!

Välja rätt inlineshjälm

Då är det bara ut och åka!

Nu vet du allt om Oxelos hjälmar. Glöm inte att justera remmarna, remdelarna och vridratten innan du ger dig ut.

När bör man byta ut en hjälm för inlines, sparkcykel eller skateboard?

Om hjälmen har fått sig en smäll behöver den bytas ut. Annars rekommenderar vi ändå att byta ut den med 3–5 års mellanrum. Trots att den inte ser skadad ut på utsidan kan strukturen förändras med tiden och skyddsnivån sjunka. 

Välja rätt inlineshjälm

Daniel

Din inlinesexpert

Att bära hjälm är i stort sett oumbärligt i sporter som inlines och skateboard, och våra team arbetar för att göra din hjälm så tålig och bekväm som det bara är möjligt. 

inlinesskydd illustration

Rulla tryggt: att tänka på när ditt barn vill börja åka inlines eller sparkcykel

Du hade kanske hellre sett att ditt barn började spela schack, men nu är det inlines eller sparkcykel som gäller. För att själv känna dig lugnare och bespara barnet de värsta skrubbsåren, följ vår guide i tre steg.

Välja_ratt_skateboard

Välja rätt skateboard

Tvivlar du på vilken bräda som är rätt för dig? Vi förklarar allt i den här artikeln. Vi hjälper dig att komma igång och hitta den bräda som passar dig!

cc inlines vuxen

Välja rätt inlines i vuxenmodell

Se våra tips för att välja rätt inlines och rullskridskor i vuxenmodell.

PLAY 100: EN SKATEBOARD FÖR DE ALLRA MINSTA

PLAY 100: En skateboard för de allra minsta

Modellen PLAY 100 är den senaste nyheten från serien My First Skate, vår produktserie med skateboardbrädor för barn. PLAY 100 är utformad för barn från 18 månader (ja du läste rätt!), och är ett effektivt sätt för barn att utveckla sin motorik.

Scooter

Hur man väljer juniorsparkcykel

Kolla in våra tips som hjälper dig välja rätt sparkcykel i juniormodell!

inlines illustration

Hur du väljer rätt inlines för barnen

Inlinesåkning passar för alla åldrar! Den här roliga sporten hjälper barn att utveckla balans och koordination. Vilka inlines ska du välja för nybörjare, utövare på medel- eller expertnivå? Kolla in våra råd om hur du väljer rätt inlines för barnen!