välja rätt studsmatta

Välja rätt studsmatta

Finns det något som hör sommaren till så är det väl en studsmatta i trädgården? Att hoppas studsmatta är ett intensivt och lekfullt sätt att få utlopp för barnens energi! Här kommer några tips för att välja rätt studsmatta.

Har barnen redan testat att hoppa studsmatta hemma hos kompisarna, drömmer de om att ha en hemma i trädgården?
Studsmattan blir deras egen oas i trädgården, en koja med studsande golv att göra olika hopp och tricks på. Men hur väljer man rätt studsmatta? Vad behöver man veta innan man väljer? Här kommer en gudie för att välja rätt studsmatta.

Välja rätt plats för studsmattan i trädgården.

Innan vi tittar närmare på de olika modellerna ska man tänka efter var den ska stå. Helst ska den stå på en platt och stabil yta. Den ska helst ställas på gräsmatta, och inte på grus eller en terrass, då kan man även fästa den i marken med fästkitet så den inte riskerar att blåsa iväg.

platsen som studsmattan tar upp i trädgården

Välja rätt storlek

När du väl har utsett den perfekta platsen är det dags att bestämma vilken storlek studsmattan ska ha. 

Platsen ska räcka för monteringen och även för att kunna gå runt den. Man ska helst inte ställa den för nära ett stängsel eller en mur. Vi rekommenderar att du lämnar ett utrymme runtomkring på 2 meter.
Ju större studsmattan är, desto mer hoppyta får man till sina olika hopp och tricks. 

När du har räknat ut den plats som finns tillgänglig för studsmattan i trädgården, kan du välja bland alla olika modeller av studsmattor från DECATHLON.

Vilka andra kriterier bör jag ta hänsyn till när jag väljer studsmatta?

Först och främst rekommenderas det att alltid använda studsmattan själv och inte hoppa flera personer samtidigt, av säkerhetsskäl. De flesta olyckor sker pga. att två personer krockar när de hoppas tillsammans. Det bästa är att låta ett barn hoppa i taget.

När du valt plats i trädgården och använt 3D-verktyget, kan du välja storlek på studsmattan. Titta på studsmattans diametermått och beräkna 2 meters avstånd runtomkring. Använd visualiseringsverktyget som finns tillgängligt direkt från produktens beskrivning på vår hemsida, decathlon.se, för att se hur den kommer stå hemma i trädgården.

 • studsmattans stabilitet

  Studsmattans stabilitet

  Stabiliteten avgörs av antal rör och deras tjocklek. Alla våra studsmattor är tillverkade och testade enligt rådande standarder för att garantera säkerheten för barnen som hoppar.
  För att öka stabiliteten när studsmattan inte används och förhindra att den förvandlas till en flygande farkost, bör du använda ett förankringsset som säljs separat.

 • studsmattans material

  Materialens tålighet

  Din studsmatta kommer stå ute en stor del av året. Den kommer utsättas för solljus stark värme, regn, vind, även snö och isbildning, (Vi har flera tips för hur du skyddar den bäst under vinterhalvåret, och även hur du förbereder den inför våren). För att tåla väder och vind måste strukturen behandlas med rostskyddande medel. Hoppytan, nätet och skummet måste behandlas med anti-UV. Samtliga studsmattor från DECATHLON har genomgått dessa nödvändiga behandlingar.

studsmattans säkerhet

Studsmattans säkerhet under användning

Om barnet börjar lära sig hoppa, välj en modell som har säkerhetsnätet på insidan, inte på utsidan. Dessa modeller ger optimal säkerhet!

välja rätt studsmatta

Fördelarna med att ha en studsmatta.

Innan du väljer en modell kan det vara bra att känns till alla fördelar det innebär att ha en studsmatta. Visste du att detta redskap innebär en rad fördelar, för både kroppen och humöret. Det är faktiskt så att utöver att ge en ultimat frihetskänsla, så är hoppen en effektiv konditionsträning och stärker kroppen. När du hoppar studsmatta förbättrar du:

- din uthållighet : ett hopp är nästan likvärdigt med 200 meters spurt! Dessutom är takten mellan hopp och vila ett jättebra sätt att öva upp sin kardiovaskulära förmåga

- din rumsuppfattning

- balans och koordinationsförmåga

- koncentration och kroppskontroll

- ha roligt, helt enkelt!

Se alla våra tips för studsmattor

barnyoga

Yoga för barn

Är du yogafrälst och tränar regelbundet? Visste du att yoga passar även de allra yngsta, och att det har många fördelar?

Vandra med barn - titel

Vandring med yngre barn

Rutter, tid, hur ofta man ska ta pauser; här kommer smarta tips för att vandra med yngre barn!

5 tips för att lära barn cykla - Decathlon Magazine

5 tips för att lära barn cykla

Att lära sitt barn cykla är inte alltid så lätt. Här är några tips till din hjälp.

swimmingpoollekar

De 30 bästa lekarna för swimmingpoolen för barn och vuxna

Poollekar är ett bra sätt att få upp stämningen vid en klassisk poolfest. Här kommer de bästa lekarna för swimmingpoolen för barn och vuxna att prova på.