Har barnen redan testat att hoppa studsmatta hemma hos kompisarna, drömmer de om att ha en hemma i trädgården?
Studsmattan blir deras egen oas i trädgården, en koja med studsande golv att göra olika hopp och tricks på. Men hur väljer man rätt studsmatta? Vad behöver man veta innan man väljer? Här kommer en gudie för att välja rätt studsmatta.

Välja rätt plats för studsmattan i trädgården.

Innan vi tittar närmare på de olika modellerna ska man tänka efter var den ska stå. Helst ska den stå på en platt och stabil yta. Den ska helst ställas på gräsmatta, och inte på grus eller en terrass, då kan man även fästa den i marken med fästkitet så den inte riskerar att blåsa iväg.

Välja rätt storlek

När du väl har utsett den perfekta platsen är det dags att bestämma vilken storlek studsmattan ska ha. 

Platsen ska räcka för monteringen och även för att kunna gå runt den. Man ska helst inte ställa den för nära ett stängsel eller en mur. Vi rekommenderar att du lämnar ett utrymme runtomkring på 2 meter.
Ju större studsmattan är, desto mer hoppyta får man till sina olika hopp och tricks. 

När du har räknat ut den plats som finns tillgänglig för studsmattan i trädgården, kan du välja bland alla olika modeller av studsmattor från DECATHLON.

platsen som studsmattan tar upp i trädgården

Vilka andra kriterier bör jag ta hänsyn till när jag väljer studsmatta?

Först och främst rekommenderas det att alltid använda studsmattan själv och inte hoppa flera personer samtidigt, av säkerhetsskäl. De flesta olyckor sker pga. att två personer krockar när de hoppas tillsammans. Det bästa är att låta ett barn hoppa i taget.

När du valt plats i trädgården och använt 3D-verktyget, kan du välja storlek på studsmattan. Titta på studsmattans diametermått och beräkna 2 meters avstånd runtomkring. Använd visualiseringsverktyget som finns tillgängligt direkt från produktens beskrivning på vår hemsida, decathlon.se, för att se hur den kommer stå hemma i trädgården.

studsmattans säkerhet

Studsmattans säkerhet under användning

Om barnet börjar lära sig hoppa, välj en modell som har säkerhetsnätet på insidan, inte på utsidan. Dessa modeller ger optimal säkerhet!

välja rätt studsmatta

Fördelarna med att ha en studsmatta.

Innan du väljer en modell kan det vara bra att känns till alla fördelar det innebär att ha en studsmatta. Visste du att detta redskap innebär en rad fördelar, för både kroppen och humöret. Det är faktiskt så att utöver att ge en ultimat frihetskänsla, så är hoppen en effektiv konditionsträning och stärker kroppen. När du hoppar studsmatta förbättrar du:

- din uthållighet : ett hopp är nästan likvärdigt med 200 meters spurt! Dessutom är takten mellan hopp och vila ett jättebra sätt att öva upp sin kardiovaskulära förmåga

- din rumsuppfattning

- balans och koordinationsförmåga

- koncentration och kroppskontroll

- ha roligt, helt enkelt!

Se alla våra tips för studsmattor