barnyoga

Yoga för barn

Är du yogafrälst och tränar regelbundet? Visste du att yoga passar även de allra yngsta, och att det har många fördelar?

Yoga är faktiskt inte en träningsform som bara passar vuxna. Det kan utövas från tidig ålder och sprider sig mer och mer bland barn och unga, som tycker att det har många fördelar. Fler och fler föreningar erbjuder kurser för barn eller familjer, och vissa skolor har börjat med yogaträning på idrotten! Men du behöver inte ens lämna vardagsrummet för att göra yoga med dina barn. Det är busenkelt att träna hemma!

Yoga kan utövas från det att barn lär sig att gå. Däremot behöver passet kortas ned och anpassas efter barnens ålder, då de inte alltid kan koncentrera sig långa stunder. "Fram till barnen är åtta eller nio år kan det passa bättre att ha korta pass, som varar upp till en halvtimme eller 45 min." Det säger Julie Guéry, yogalärare."Yoga kan hjälpa barn att behålla lugnet och även främja deras koncentrationsförmåga. Man måste behålla koncentrationen under passet, och efter en stund kan det vara svårt för ett litet barn att fokusera på sina rörelser och sin aktivitet." Från nio år kan passen dock vara lite längre, runt en timme och ibland ännu längre.

barnyoga

Barnyoga – målet är att ha roligt!

Du kanske har funderat på hur barnyoga skiljer sig från vuxenyoga? Det är inte särskilt stor skillnad egentligen. "Alla yogapositioner kan göras även av barn", fortsätter vår yogaexpert. "Det finns förstås en inlärningskurva, men alla rörelser som kan göras av en vuxen kan även göras av de allra yngsta."

Däremot menar Julie att det är viktigt att man gör yogan till något roligt, t.ex. en saga. Annars riskerar barnen att förlora koncentrationen, och den är väldigt viktig för träningen.

För de allra minsta krävs det att man gör träningen ur en annan vinkel, som är anpassad efter barnens ålder. "Det positiva med yoga är att den är enkel att anpassa – den fungerar väldigt bra med barns fantasi. Det är en stor fördel för både yogalärare och föräldrar".

""En fördel med yoga är att alla positioner har namn som kan stimulera barns fantasti. Man ska härma en katt eller en hund, eller stå stabilt som ett berg eller ett träd. "

Yoga för föräldrar och barn?
det är möjligt!  

Att kombinera aktivitet med fantasi – finns det något bättre sätt att få barns uppmärksamhet? Man skapar scenarion, en historia tar fart och barnen blir därmed skådespelare i en lek. Yoga blir något som ni leker tillsammans. "En av de främsta fördelarna med yoga är att det enkelt kan göras tillsammans i familjen", berättar yogaläraren.

"Till skillnad från andra sporter kan yoga göras hemma och hela familjen kan träna tillsammans." Yoga kan dessutom främja barns fysiska och psykomotoriska utveckling. I likhet med ett babygym kan yoga hjälpa även de allra minsta att upptäcka sin kropp med hjälp av rörelser. Det hjälper bland annat till att utveckla både koordination och balans.

barnyoga

Barnyoga – ett perfekt sätt att upptäcka och förstå sin kropp

"Den enda skillnaden mellan yoga och babygym är att barnet inte tränar kondition", förklarar yogaläraren. "Man tränar inte uthållighet som man gör i ett babygym eller på lekplatsen, där man hoppar och springer. Yoga kan däremot hjälpa barn att förstå sin andning och att andas korrekt", berättar Julie.

"Med hjälp av de olika positionerna där man måste använda armar, ben, mage och rygg på ett visst sätt, kan barn lära sig hur kroppen rör sig och förbättra sin uppfattning av kroppens olika delar. De lär sig helt enkelt mer om sig själva."

Att träna yoga har inga särskilda nackdelar för barn. Det kan dessutom hjälpa dem att träna på sin hållning.

"Yoga främjar även barns rörlighet i leder och mjukar upp musklerna", fortsätter Julie. "Att stå i vissa positioner kräver att man jobbar med de djupa muskelgrupperna vilket ger styrka, och de skiftande rörelserna ger mjukhet. Yoga är en utmärkt bas om barnet även vill träna andra sporter. Med hjälp av yogan har barnet nämligen redan utvecklat god psykomotorik." Yogaträning med hjälp av en rolig saga ger ditt barn en bra start när han eller hon växer! Som bonuseffekt ökar det dessutom barnets självförtroende.

Yoga för barn

Lär barnen att koncentrera sig med hjälp av yoga

En av de främsta fördelarna med yoga är att barn tränar sin koncentrationsförmåga. Det är lätt att tro att barn har svårt att hålla koncentrationen, men det är inte helt sant. Om man lindar in yogan i roliga sagor med vilda djur och påhittade personer blir det lättare för barn att hänga med. "Målet är att barnen lär sig och har roligt samtidigt", förklarar Julie Guéry. "Man måste vara lyhörd och se till att det är rätt tidpunkt på dagen för barnet att orka. Du som yogalärare eller förälder måste fånga barnets uppmärksamhet. Sedan kan man påbörja sin saga och sätta igång med de olika yogapositionerna.” Som start kan du spela lite lugn musik som gör att ni hamnar i rätt sinnesstämning, som i en bubbla.

barnyoga

Yoga som stresslindring – en paus i vardagen

Yogapasset, som kan göras en gång i veckan, har även som mål att hjälpa barnet med stresshantering och att varva ned. Det blir som en paus från vardagen. "Med (för)skola, fritidsaktiviteter, läxor och andra sysslor blir det många måsten i vardagen, även för barnen", menar Julie. "Ett kort yogapass är också ett sätt att trycka på pausknappen och ha en mysig stund tillsammans."

När yogaläraren inte tränar yoga tillsammans med sina barn, så lär hon dem att andas rätt och stretcha sina muskler. "Jag visade hur man gjorde, och vid ett annat tillfälle såg jag hur min äldsta tränade helt själv. Barn vet att något är bra när det känns rätt."

Yoga är helt klart ett bättre alternativ än att slänga sig ned på marken!

"Yoga lär dem också hur de ska reagera i samband med stress, före ett prov eller en tävling, eller när de känner sig arga." Detta är ett bra tillfälle att visa dem hur deras andetag fungerar – att de förstår skillnaden mellan att andas med magen och att andas med bröstkorgen. "

Barnyoga den nedåtgående hunden

Enkla yogapositioner för barn: katten, nedåtgående hunden, trädet och berget

Det finns ett par yogapositioner som är absolut bäst för barn, även om alla är möjliga. Några exempel är katten, kobran, nedåtgående hunden, plogen och trädet. De är alla enkla att göra och tränar balansen. Man kan börja ett yogapass med några utav dessa. Då får ni en relativt lätt start.

Att träna andning, koncentrationsförmåga och fokus kräver många timmars arbete och utvecklas i takt med att barnet blir äldre. I vilket fall som helst, om du bestämmer dig för att träna yoga med ditt barn så ska du aldrig känna någon tidspress. "För små barn som är väldigt aktiva är yoga en disciplin jag verkligen rekommenderar", säger Julie. "Det kan vara bra att göra det regelbundet, nästan som en ritual eller en speciell stund för förälder och barn att dela. På så sätt kan barnet utvecklas."

Yoga för barn

Barnyoga – det krävs tålamod

"De olika positionerna och rörelserna ska alltid göras lugnt och försiktigt", förklarar Julie. "Barnet ska aldrig få ont eller tvinga kroppen till någon särskild rörelse. Tvärtom ska yoga kännas skönt för kroppen och musklerna."

Varje gång ni utövar yoga tillsammans kan du introducera en ny position för att hålla barnets intresse uppe. Och för varje ny position som barnet klarar av att göra, så växer självförtroendet.

"Idén är att skapa ett scenario och stimulera barnets fantasi. Man måste dock vara uppmärksam på barnets beteende och inte pressa barnet till något, varken fysiskt och psykiskt. Observera hur barnet beter sig och tänk på att dennes kapacitet och uppmärksamhet inte kan vara densamma som hos en vuxen. Man måste ha tålamod.

Yogaövningar och "figurer" som kan göras var som helst

Även om det numera finns många yogaklasser för barn, kan yoga ofta utövas enkelt hemma i vardagsrummet eller i barnets sovrum. Man behöver inte ens ha någon särskild utrustning. "En yogamatta räcker länge!", säger Julie.

Yoga kan dessutom göras utomhus, t.ex. i trädgården. Om du vill låta barnen träna yoga med andra barn, kan du kontakta en förening som har yogaklasser. Men du kan också stanna hemma med barnen och hitta inspiration online. Det finns många videofilmer om hur du kan träna yoga med dina barn. Det är bara att sätta igång!

Yoga för barn

Häfte med lättbegripliga yogapositioner för barn

Yogapositioner har redan fantasifulla namn, men en bild säger mer än tusen ord. Ett häfte med bilder som visar de olika yogaställningarna kan hjälpa dig att förklara för barnet att se hur man ska göra. Du kan till och med klippa ut små yogakort som du kan visa för barnet.

Med detta i åtanke har vi tagit fram ett häfte i utskriftsformat som du kan använda! Du kan även använda det i digitalt format. I det hittar du massor av olika yogapositioner som visas av en liten katt. Varje kort visar en yogaposition, vilket kan underlätta din och barnets träning. Du kan välja dem slumpmässigt eller låta barnet välja kort, om barnet börjar bli uttråkat eller behärskar alla positioner. Korten kan ses som ett komplement till en yogabarnbok, eller användas för att variera er träning och undvika rutin.

Vill du ta hemmayogan ett steg längre?

Vill du börja göra yoga hemma men skulle föredra att följa ett färdigt program för att spara tid och slippa krångel? Då kan du testa vårt femdagars yogaprogram för barn. Varje dag får du en ny artikel med positioner och råd. Råden ger dig vägledning så att både du och ditt barn kan dra nytta av alla fördelar med yoga.

Yoga med bebis

Har ni en ny familjemedlem? Undrar du kanske när man kan börja med yoga?  Det är fullt möjligt att starta med en gång – det finns nämligen både yoga för bebisar och yoga för nyblivna mammor! Bebisar kan till och med göra sina första yogapositioner innan de lär sig att gå. Vi har skrivit en artikel om det där du hittar idéer på olika positioner. Eftersom bebisar är väldigt flexibla och mjuka, kan de definivit behärska vissa yogapositioner. Men det finns saker man kan göra och saker man inte kan göra. Det beror på just ditt barn.

Utförandet skiljer sig naturligtvis från barnyoga, eftersom spädbarn inte har samma rörlighet eller förmågor som ett barn på fyra år eller äldre. Babyyoga handlar främst om avslappning och medvetenhet, samt att skapa starka band med barnet och ge sig själv ett ögonblick av välbefinnande.

Du, då? Tränar du yoga och har du i så fall provat att träna med dina barn? Vad tyckte de?

Sylvia, redaktör på Decathlon

Sylvia    

Passionerad ryttare, löpare när tiden finns (inte så ofta!). Jag är för alla typer av sport och särskilt i samband med mitt yrke som journalist. Jag är sportjournalist sedan tio år och är övertygad om alla fördelar träning ger oss. Mitt mål är att föra informationen vidare och dela de råd som jag tar emot!

Andra artiklar som kan vara intressanta för dig

8 yogapositioner för barn som är lätta att göra hemma

8 yogapositioner för barn som är lätta att göra hemma

Barnyoga: Upptäck åtta enkla yogapositioner som du och ditt barn kan göra hemma med hjälp av yogaläraren Katharine.

stand up paddle med barn

Paddla SUP med barn

Om du själv redan har lärt dig att manövrera din SUP-bräda, så kanske det är dags att ta med dina barn ut på vattnet!

Vandra med barn - titel

Vandring med yngre barn

Rutter, tid, hur ofta man ska ta pauser; här kommer smarta tips för att vandra med yngre barn!

las-vara-rad-om-du-valjer-tennisracket-for-barn

Hur väljer jag tennisracket till mitt barn?

Läs våra råd om hur du väljer tennisracket för barn!