Varför vandra med stavar - titel

Varför vandra med stavar?

Många vandrar utan stavar – är du kanske en av dem? Då kan det vara intressant för dig att veta att stavar både gör vandringen tryggare och minskar påfrestningarna på kroppen. I den här artikeln ska vi titta närmare på varför ett par stavar borde vara en självklar del i din vandringsutrustning.

Kort sagt kan man säga att stavar underlättar vandringen och minskar risken för skador. Här är deras främsta fördelar:

Varför vandra med stavar?

De hjäler dig att hålla balansen och minskar risken för fall

Stavarna bidrar till bättre stabilitet och gör vandringen tryggare. Du kan stödja dig på dem för att ta dig över hinder eller gå på halkiga underlag (till exempel snö, is, klippa och lera eller vid vadning i vatten). Den vanligaste vandringsrelaterade olyckan är just att man halkar, och med ett par stavar minskar du den risken.

Utmana dig själv med fast hiking

De gör vandringen mer skonsam för lederna

Detta eftersom de fördelar kraften från stötar och tung packning mellan armar och ben. I nedförsbacke fungerar de som stötdämpare för knän, fotleder, höfter och ryggrad. Det har faktiskt visats att ett par stavar dämpar stötar mot knäna med 25 %. Och de är knappast överflödiga i uppförsbacke heller, där de minskar belastningen på musklerna på lårens fram- och baksida.

Varför vandra med stavar?

De gör vandringen lättare

Stavarna flyttar över en del av den fysiska ansträngningen till armarna och avlastar på så sätt benen, särskilt i uppförsbacke.
När du går med stavar kommer du också att märka att gången blir mer regelbunden. Den här regelbundna rytmen bidrar, även den, till att minska trötthetskänslan.

Utmana dig själv med fast hiking

Du kan använda dem för att skjuta ifrån

Framför allt i uppförsbacke kan du använda armarna för att dra dig uppåt, och det bidrar till att minska muskeltröttheten och sänka pulsen.

Fördelarna med att vandra med stavar är så pass märkbara att du förmodligen inte kommer att vilja gå tillbaka till att vandra utan!

Du kanske också gillar

Vandringsskor

Hur väljer jag vandringsskor?

Om du gillar att vandra så vet du att skorna är den viktigaste delen av din utrustning. Men det kan vara svårt att hitta rätt i djungeln av skor och kängor. Med detta i åtanke har vi tagit fram en komplett guide som kan hjälpa dig.

Vandringsstrumpor

Hur väljer jag vandringsstrumpor?

Ett par bra strumpor är A och O när du vandrar. Men det kan vara svårt att veta vad man ska tänka på när man väljer. Därför har vi tagit fram en guide som kan hjälpa dig lite på traven.

Så håller du dig torr på vandringen: våra 8 tips - titel

Så håller du dig torr på vandringen: våra 8 tips

Att vandra under vår och höst kan vara fantastiskt, och det är synd att undvika att ge sig ut dessa årstider av rädsla att bli lite blöt. Är vädret ostadigt har du ofta stigarna helt för dig själv, så varför inte skaffa kläder efter väder och passa på att njuta av det? Kolla bara upp att det inte är något extremväder på väg!

NYTT FOR 2021 VANDRING TREKKING CAMPING

Nytt för 2022: Vandring / Trekking / Camping

Gott nytt 2022, kära friluftsentusiaster! Ett år där vi hämtar kraften ute i naturen. Decathlon presenterar sina spännande NYA produkter som släpps i år – kolla in dem här!