Varför vandra med stavar?

Många vandrar utan stavar – är du kanske en av dem? Då kan det vara intressant för dig att veta att stavar både gör vandringen tryggare och minskar påfrestningarna på kroppen. I den här artikeln ska vi titta närmare på varför ett par stavar borde vara en självklar del i din vandringsutrustning.

Varför vandra med stavar - titel

Kort sagt kan man säga att stavar underlättar vandringen och minskar risken för skador. Här är deras främsta fördelar:

De hjäler dig att hålla balansen och minskar risken för fall

Stavarna bidrar till bättre stabilitet och gör vandringen tryggare. Du kan stödja dig på dem för att ta dig över hinder eller gå på halkiga underlag (till exempel snö, is, klippa och lera eller vid vadning i vatten). Den vanligaste vandringsrelaterade olyckan är just att man halkar, och med ett par stavar minskar du den risken.

Varför vandra med stavar?

De gör vandringen mer skonsam för lederna

Detta eftersom de fördelar kraften från stötar och tung packning mellan armar och ben. I nedförsbacke fungerar de som stötdämpare för knän, fotleder, höfter och ryggrad. Det har faktiskt visats att ett par stavar dämpar stötar mot knäna med 25 %. Och de är knappast överflödiga i uppförsbacke heller, där de minskar belastningen på musklerna på lårens fram- och baksida.

Utmana dig själv med fast hiking

De gör vandringen lättare

Stavarna flyttar över en del av den fysiska ansträngningen till armarna och avlastar på så sätt benen, särskilt i uppförsbacke.
När du går med stavar kommer du också att märka att gången blir mer regelbunden. Den här regelbundna rytmen bidrar, även den, till att minska trötthetskänslan.

Varför vandra med stavar?

Du kan använda dem för att skjuta ifrån

Framför allt i uppförsbacke kan du använda armarna för att dra dig uppåt, och det bidrar till att minska muskeltröttheten och sänka pulsen.

Utmana dig själv med fast hiking

Utrusta dig:

Fördelarna med att vandra med stavar är så pass märkbara att du förmodligen inte kommer att vilja gå tillbaka till att vandra utan!

Du kanske också gillar