kampsport barn

Vilken kampsport passar bäst för mitt barn?

Om ditt barn har mycket överskottsenergi är kampsport ett perfekt sätt att släppa loss. Men vilken kamsport passar bäst – boxning, judo, karate, taekwondo eller jiu-jitsu? Vi hjälper dig att välja!

Kampsport rekommenderas ofta för barn som har mycket överskottsenergi. De kan släppa loss och ha roligt, och eftersom kamsport har många regler gällande ansvar och koncentration lär det barnen att kanalisera sin energi. Många klubbar har juniorgrupper från 5–6 år. Sporten passar för alla barn – det enda som behövs är lite kämpaglöd.

Vi har tagit fram en översikt över de vanligaste kampsporterna för att hjälpa dig att välja.

Judo – för att ta ut sig

Judo – för att ta ut sig

Judo är en mycket fysisk sport. Under ett träningspass får barnet möjlighet att ta ut sig helt! Eftersom målet är att kontrollera motståndaren genom att kasta och/eller utföra en fasthållning använder och utvecklar barnen många av sina muskler. Det kan mjuka upp både kropp och själ. Judo betyder till och med ”den följsamma vägen”.

Som med alla kampsporter handlar judo mycket om grundläggande värderingar. Respekt och tillit är bland de viktigaste. Värderingarna kan på vissa sätt vara viktigare än själva tekniken. Därför är skador faktiskt mycket sällsynta inom judo, trots att vissa grepp anses farliga.

Karate – för att öva på koncentrationen

Karate – för att öva på koncentrationen

Karate går ut på att antingen attackera eller försvara. Liksom judo aktiverar karate alla kroppens muskler. 
Dessutom krävs det bra balans, uthållighet och koordination för att kunna göra de olika rörelserna. 

Karate kan hjälpa barn att utveckla mer kontroll och precision i sina rörelser. Att lära sig de olika rörelserna hjälper barnen att förbättra sitt minne, sin koncentrationsförmåga och sin koordination. Karate kan också skapa samhörighet och nya vänskaper eftersom man tränar i par eller i grupp.

Vilken kampsport passar bäst för mitt barn?

Boxning – för att släppa loss

Boxning är den perfekta kampsporten för att släppa loss både fysiskt och psykiskt. Tvärtemot vad man kan tro så är det inte en våldsam sport som handlar om att slå sin motståndare – att respektera både motståndaren och instruktionerna är jätteviktigt! 

Rent fysiskt kommer barnet att ta ut sig eftersom man måste springa, hoppa, slå och arbeta med hela kroppen, men även den psykomotoriska förmågan tränas eftersom barn utvecklar sina reflexer, sin smidighet och sin koordination när de rör på sig. Boxning kan även hjälpa till att bygga upp självförtoendet och motiverar barnen att nå sina mål och utmana sig själva – en lärdom som är nyttig för hela livet.

Taekwondo – för att utveckla god rörlighet

Taekwondo – för att utveckla god rörlighet

Taekwondo handlar om effektfulla sparkar, och sparkens hastighet kan vara avgörande. Därför är det ett utmärkt sätt för barn att öva upp sin rörlighet och smidighet.

Det är en fysisk träningsform som hjälper till att träna kondition och släppa loss. Och precis som inom de andra kamsporterna är goda värderingar en grundpelare. Inom taekwondo, som betyder ”fotens och handens väg”, ligger tonvikten på artighet, integritet, uthållighet, självkontroll och kämpaglöd.

Vilken kampsport passar bäst för mitt barn?

Brasiliansk jiu-jitsu – för att försvara sig

Brasiliansk jiu-jitsu (BJJ) härstammar från japansk jiu-jitsu och judo och går ut på att få ner sin motståndare på marken, kontrollera honom/henne och tvinga motståndaren att ge upp. 

BJJ utvecklar barnets styrka, uthållighet, flexibilitet, motorik och självförtroende (men handlar även om självförsvar). Att träna BJJ hjälper barnen att vara i god fysisk form, minskar stress och ångest samt hjälper till att förbättra reflexerna.

Tänk på kläderna

Varje kampsport har en särskild dräkt som är anpassad efter sporten. Det brukar vara väldigt populärt hos barnen att man får ha en fin dräkt på sig när man ska träna. Grunden är samma för stora och små – man bär en kimono. På så vis känner man sig som ett kampsportsproffs, oavsett ålder!

Christophe

Christophe

Expert på kampsport

"Fördelarna med kamsport? Man tränar både kropp och sinne!"

ARTIKLAR SOM KAN INTRESSERA DIG

JUDO

SÅ VÄLJER DU RÄTT DRÄKT TILL KAMPSPORTEN

Laura hjälper dig att välja rätt dräkt till kampsporten och berättar hur du bäst tar hand om den

tips-personliga-erfarenheter-harmonie-yoga-boxning

Harmonie: “Yoga hjälper mig bli bättre på kampsport”

Tränar du kampsport och behöver utöva en sport för att få bättre fokus? Harmonie tränar boxning och yoga och berättar om sina personliga erfarenheter.

cc boxningssäck

Hur väljer jag boxningssäck?

Olika material (textil, syntet eller läder), olika storlekar... Boxningssäckar finns i flera varianter. Vilken är bäst lämpad för din träning?

Hur väljer man judo gi?

Hur väljer man judodräkt?

Vilken judogi behöver du eller ditt barn, baserat på träningsnivå? Laurent, produktingenjör med 3 DAN i judo, förklarar allt du behöver veta.