Unselected
JUDO

Välj rätt dräkt till kampsporten och lär dig hur du bäst tar hand om den

Laura hjälper dig att välja rätt dräkt för kampsporten, och berättar hur du bäst tar hand om den.

Unselected
SÅ VÄLJER DU RÄTT DRÄKT TILL KAMPSPORTEN

Olika kampsporter

Kampsport är ett samlingsnamn för en mängd vitt skilda sporter och grenar. Som nybörjare kan det vara svårt att veta var man ska börja, eller vilken typ av dräkt som är lämpligast. Låt oss börja med att gå igenom vilka typer av kampsporter som finns och vilka generella tumregler som finns!

Unselected

Om du vill pröva på en kampsport men inte är säker på om du ska fortsätta, oroa dig inte! För de flesta föreningar är det prio att du använder bekväma träningskläder som du kan röra dig fritt i och att du är beredd på att träna barfota. Skor används generellt inte då de förhindrar att fotenleden och tårna fungerar som de ska i utförandet av somliga tekniker.

Men när det väl är dags att fortsätta gäller olika regler beroende på kampsportsgren.

Unselected
SÅ VÄLJER DU RÄTT DRÄKT TILL KAMPSPORTEN

Karate

Karate är bland den mest välkända kampsporten. Den är utvecklad i Japan och tros ha utvecklats av inflyttade kineser som praktiserade Kung-Fu och blandade detta med de kampsporter de mötte i Japan.

I karate behövs en mjuk dräkt för att röra sig snabbt och smidigt.

Ben och ärmar bör inte nå längre än till fotlederna och handlederna, för att ge bästa möjliga rörelsefrihet. Hellre för korta än för långa ärmar för att undvika att du trasslar in dig i dräkten när du utför teknikerna.

Unselected

Aikido

Aikido är från Japan, med mycket kast och grepp, samt vapentekniker. Personligen brukar jag lite skämtsamt kalla Aikido “guiden till att bli samurai” eftersom mycket av teknikerna känns som att de är utvecklade därifrån. Med ursprung i 1920-talet och närbesläktad med Jujutsu kretsar en hel del av Aikido runt den japanska svärdskonsten.

I aikido behövs en hård dräkt på grund av de många kast- och grepptekniker som ingår i kampsportsgrenen.

I de moment som fokuserar på svärdsteknikerna bärs även stora svarta byxor, såkallade "hakama". Dessa bars traditionellt av samurajer i feodaltidens Japan.

Unselected
SÅ VÄLJER DU RÄTT DRÄKT TILL KAMPSPORTEN

Judo

Judo är också japanskt men är däremot aningen äldre än andra kampsporter. Den uppstod i sin moderna form runt 1800-talet och är specialiserad på grepp och kast. Judo påminner om brottning i många aspekter, vilket inte är så konstigt eftersom den utvecklades ur sumobrottning.

I judo behövs en hård dräkt som tål att hållas och dras i. Runt kanterna på halsen bör dräkten vara extra förstärkt.

Judodräkter utsätts för mycket under träningspassen, de dras och slits i för att få motståndaren ur balans. Det allra viktigaste om du ska träna ofta är att välja en dräkt med tjockt slitstarkt tyg.

Unselected

Taekwondo

Taekwondo är från Korea och är en gren som utvecklades av en koreansk kampsportare. Denne ska ha blandat karatetekniker med koreanska kampsporter. Mer än i andra kampsporter ligger extremt mycket fokus på sparkar och snabbhet.

Vi rekommenderar en mjuk dräkt för att främja smidighet och rörlighet. Det är också att ben- och ärmslut inte når över fot- och handleder.

För att utöva taekwondo behöver du lätta och luftiga dräkter med mycket fokus på snabbhet och rörlighet. Hoppsparkar och snurrsparkar är en kärnan i sporten och du behöver kunna röra dig så fritt som möjligt.

Unselected
SÅ VÄLJER DU RÄTT DRÄKT TILL KAMPSPORTEN

Den bästa modellen för nybörjaren

Försök att välja dräkt efter dess vikt.  

Om du är nybörjare bör du välja en lätt och mjuk dräkt som du kan röra dig fritt i. När du sedan utvecklas och förbättras kan du välja en tyngre och mer robust dräkt som är tyngre. I sporter som judo och aikido är det viktigt att ha en tålig dräkt med tjockt tyg som klarar olika typer av kast och grepp.

Unselected

Välja rätt storlek

Dräkter för nybörjare finns från storlek 110 cm (för juniorer) och från storlek 160 cm (för vuxna). De ökar sedan med 10 cm per storlek upp till 200 cm. 

Vi rekommenderar att ta en storlek över din vanliga.

Om du till exempel är 175 cm lång bör du välja en dräkt i storlek 180 cm. Det bästa är alltid att prova dräkten i butik för att se vilken storlek som passar bäst.

Unselected
SÅ VÄLJER DU RÄTT DRÄKT TILL KAMPSPORTEN

Bälten

Till varje dräkt måste du såklart också ha ett bälte.

Färgen på bältena i kampsport visar vilken kunskaps- eller träningsnivå du ligger på och ordnas enligt ett så kallat garderingssystem. Varje kampsport skiljer på hur färgerna rangordnas och skillnader kan också förekomma inom olika stilar eller skolor av samma kampsport.

Alla som är nya inom en kampsport börjar dock med vitt bälte, den lägsta nivån som visar att din kunskap ännu är en vit oskriven sida. Många nybörjardräkter kan säljas i paket med ett vitt bälte och om du ska köpa hela kitet kan det vara värt att titta efter.

Unselected

Kan jag tvätta dräkten i tvättmaskinen?

Ja, men inte med vilket program som helst!  

Om du inte vill ha en dräkt i dockstorlek är det viktigt att du tvättar den i max 30 grader. Det räcker för att få bort dålig lukt och svettfläckar. En del dräkter för intensiv träning kan dock vara förkrympta för att kunna tvättas i högre temperatur.

Undvik att tvätta dräkten med kläder i andra färger eftersom det kan missfärga den och få dräkten att tappa sin vita färg.

En viktig påminnelse: bältet ska inte tvättas i maskin. Det kan tvätta ur färgen och anses likställas med att tvätta ur kunskapen.

Dessutom avråder vi starkt från att torka dräkten i torktumlaren eftersom att den kan krympa. Det bästa är att låta den lufttorka.

Unselected
SÅ VÄLJER DU RÄTT DRÄKT TILL KAMPSPORTEN

Måste man tvätta dräkten efter varje träningstillfälle?

Nej, men när du känner att svettlukten inte försvinner ens när du vädrar kan det vara dags. Exakt när detta sker kan skilja sig åt från dräkt till dräkt. För nybörjare som tränar två gånger i veckan rekommenderar vi att tvätta dräkten en gång i veckan, t.ex. på helgen. Mellan träningstillfällen kan man hänga ut dräkten på vädring.

Unselected

Hur får man bort gula fläckar i nacke och armhålor?

När dräkten är välanvänd och tvättad många gånger kan den ha fläckar som är svåra att få bort.

Det viktigaste är fortfarande att vädra dräkten efter varje pass. Att lämna dräkten hopknölad i väskan efter träningen är en fläckgaranti, och stanken är hack i häl.  

Det finns tyvärr ingen mirakellösning, men vi har ett gammal husmorsknep åt dig.  

Innan du stoppar dräkten i maskinen kan du gnugga fläckarna med en naturlig hushållstvål såsom linsåpa för att lösa upp dem. Om du vill att dräkten ska återfå sin kritvita färg kan du lägga till lite bikarbonat i tvättmaskinen.

Unselected

Du är nu redo att börja träna, så... HAJIME!

Unselected

Artiklar som kanske är intressanta för dig

Hur väljer man judo gi?

Hur väljer man judodräkt?

Vilken judogi behöver du eller ditt barn, baserat på träningsnivå? Laurent, produktingenjör med 3 DAN i judo, förklarar allt du behöver veta.

tips-personliga-erfarenheter-harmonie-yoga-boxning

Harmonie: “Yoga hjälper mig bli bättre på kampsport”

Tränar du kampsport och behöver utöva en sport för att få bättre fokus? Harmonie tränar boxning och yoga och berättar om sina personliga erfarenheter.

Hur och varför ska du träna med slagmittsar?

Hur och varför ska du träna med slagmittsar?

Att träna med slagmittsar är det bästa sättet att imitera en kamp utan att träffa motståndaren på riktigt. Man tränar precision, snabbhet och styrka i slaget, medan man tonar musklerna och får bättre kondition.

Vad är brottning?

Vad är brottning?

Upptäck en varierande kampsport!