8 yogapositioner för barn som är lätta att göra hemma

Upptäck åtta enkla yogapositioner som du och ditt barn kan göra hemma med hjälp av yogaläraren Katharine.

yoga för familjen

Brukar ditt barn vara med när du rullar ut yogamattan och gör en solhälsning? Kanske härmar han eller hon dig eller ser intresserat på när du gör olika poser? Då är det dags att introducera ditt barn för yoga! Upptäck åtta snälla yogapositioner som ni kan öva på hemma. På så vis kan ni ha en härlig yogaupplevelse tillsammans.

BARNYOGA: VAD ÄR DET?

Yoga är faktiskt inte en träningsform som bara passar vuxna. Katten, hunden, surfaren och många andra positioner passar utmärkt även för barn. Det kan utövas från tidig ålder och sprider sig mer och mer bland barn och unga, som tycker att det har många fördelar. Fler och fler föreningar erbjuder kurser för barn eller familjer och vissa skolor har börjat med yogaträning på idrotten! Upptäck alla fördelar med barnyoga.

FÖRDELARNA MED BARNYOGA

Fördelarna med yoga för barn är många och de är både fysiska och mentala. Med hjälp av yoga kan barnet utveckla alla sina fysiska egenskaper som t.ex. flexibilitet, balans och styrka. Katharine förklarar: "Barn växer snabbt och yoga hjälper musklerna att anpassa sig till deras tillväxt." Genom yoga utvecklar man samtidigt sina mentala egenskaper som självförtroende, koncentration eller hur man hanterar sin energi: "Barnet kan släppa loss genom att göra olika djurläten, t.ex. att ryta som ett lejon så högt det går. Efteråt kan man känna ett lugn. " Oavsett om det är för att förbruka ett överskott eller för att ge lite extra energi, kan barn med hjälp av yoga lära sig att hantera och förstå sin egen energinivå. På så vis kan barnet ladda sina batterier, men Katharine lägger till att det ska göras på ett villkor: att det är kul!

FÖR VEM PASSAR BARNYOGA?

Barnyoga med historier passar för barn mellan 3–6 år. För barn 7–10 år kan man börja lägga till mer konkreta tips och råd för de olika positionerna. För barn från 10 år finns det yogakurser upp till 15–16 år, som så smått börjar likna klassisk yogaträning. Katharine rekommenderar ett pass på 30 minuter. Om det är längre börjar barnet bli okoncentrerat och tappa uppmärksamheten, vilket inte är bra för träningen. Enligt Katharine passar yoga för alla barn, oavsett om de är sportiga eller tävlingsinriktade. "Det är ett sätt att anstränga sig utan press, utan ett tävlingsmål. Man lär sig hur man kan röra sig i ett lugnt tempo. Det kan vara nyttigt för alla barn, tävlingsinriktade eller ej. Det är ett bra sätt för dem att upptäcka sin kropp. "

8 yogapositioner för barn som är lätta att göra hemma

VAR KAN MAN UTÖVA YOGA MED BARNET?

Man kan utöva yoga på särskilda barnyogakurser med en lärare. Man kan även hitta många videofilmer online som förklarar hur man kan träna yoga hemma med sitt barn.

Enligt Katharine bör du ha följande i åtanke om du ska utöva yoga med ditt barn: man ska röra sig, känna efter, respektera sin kropp och framför allt – ha roligt!

Lätt yogapass för barn som man kan göra hemma

Innan du påbörjar ett yogapass med din lilla yogi kan det vara bra att förbereda era muskler och leder genom att göra en rad gester med hjälp av en lekfull historia. En ordentlig uppvärmning förebereder barnet både fysiskt och mentalt på aktivitet. Till skillnad från ett yogapass för vuxna där man står i en position i flera sekunder eller till och med minuter, bör man istället se till att barnet rör sig rätt och sedan håller en position i några sekunder, kanske 2 eller 3 andetag. Inte för länge, för då tappar barnet uppmärksamheten.

"Inom klassisk yoga består ett pass av en rad olika positioner och motpositioner. För barn är det annorlunda. Jag upprepar det igen: målet med barnyoga är främst att upptäcka de olika positionerna medan man har roligt."

ETT YOGAPASS ANPASSAT EFTER BARNETS HUMÖR

Ett yogapass ser olika ut beroende på hur barnet mår just den dagen. Du måste försöka anpassa dig till det, förklarar Katharine. "Man måste respektera barnets humör och kropp och hur barnet känner sig just den dagen. Det krävs en förmåga att lyssna och anpassa sig. Insistera eller tvinga aldrig barnet att göra yoga om barnet inte vill. Då kommer han eller hon att tappa intresset." Tänk också på att de övningar som fungerar idag inte nödvändigtvis fungerar nästa dag. Ta dig tid att testa olika yogapositioner och om det inte är perfekt är det okej. Det kommer att förbättras för varje gång ni övar.

 

8 yogapositioner för barn som är lätta att göra hemma
8 yogapositioner för barn som är lätta att göra hemma

Lite fel är okej

Katharine berättar för mig att man inte alltid behöver korrigera positioner hos barn, även om de inte är helt korrekta. Om du lägger för mycket tid på mycket tid på korrigeringen riskerar du att barnet tappar koncentrationen. Det viktigaste är att barnet är aktivt och uppmärksamt och utövar yoga på ett säkert sätt. Målet är att upptäcka och lära sig. Dina ord är dock viktiga, det är en del av övningen! Varje gång du säger något positivt, t.ex. "wow, jag känner hur stark du är! " , "vilken styrka du visar" eller "nu står du stabilt helt själv!" är mycket uppmuntrande för ditt barn. Det kan både försäkra och stärka barnet, vilket ger en bra dos självförtroende.

TIPS FRÅN COACHEN

För varje övning kan man passa på att prata med barnen och berika deras ordförråd. Man kan också göra olika ljud och djurläten, som att leka en lek. Och när man använder rösten är det mer motiverande, vilket kan bjuda på roliga stunder!

DJURYOGA: ÅTTA YOGAÖVNINGAR FÖR BARN

Glöm inte att en position ska hållas i maximalt sex andetag. Däremot finns ingen minsta gräns. Släpp loss och gå på din "magkänsla", säger Katharine. Målet är, som vi sagt, att barnet har kul. Så om djuret du föreslår inte alls uppskattas av barnet eller barnet hittar på ett eget sätt, är det upp till dig att anpassa dig. Katten kan bli en zebra, valen kanske blir en bro och trädet kanske passar bättre som en vacker ros. Det finns inga regler, det är bara fantasin som sätter gränser!

Din lilla yogi-lärling är redo och du har förberett en saga som ni kan utveckla tillsammans. Då är det bara att sätta igång!

8 yogapositioner för barn som är lätta att göra hemma

Trädet – en balansövning

Sätt ena foten mot andra vaden och placera händerna mot varandra. Sedan gör ni som trädet: ni växer och sträcker händerna mot himlen. Balans är svårt när man är liten. Om barnet tappar balansen är det ingen fara, då är det bara att resa sig upp och börja om igen. För att hjälpa ditt barn och samtidigt skapa en god stämning kan du t.ex. säga "Träd står stadigt även när det blåser. Tror du att du trillar om jag blåser på dig? Wow! Du står ju lika stabilt som trädet." På så sätt kan du hjälpa barnet att stimulera självförtroendet och samtidigt arbeta på både balans och styrka.

8 yogapositioner för barn som är lätta att göra hemma

Lejonet – en energiövning

Sätt er på knäna. Skapa en lejonman genom att sätta händerna på vardera sida av ansiktet. Res er upp genom att lyfta rumpan från hälarna så att ni står upp på knäna. Sedan sträcker ni ut tungan och ryter som ett lejon, så högt ni bara kan. Om man vill vråla riktigt högt är det okej. Håll för öronen och släpp loss! Den här övningen både ger energi och gör av med överskottsenergi. Barnet får känna sin egen röst och styrka. För att uppmuntra kan du säga: "Jag känner styrka och mod i din röst". Det hjälper barnet att få bättre självförtroende. Under övningen tränar man dessutom andningstekniken för yoga.