Guide till de 20 mest populära formerna av yoga

Här är den enda guiden du behöver till alla de mest populära typerna av yoga och hur du utövar dem på rätt sätt. Artikeln hjälper dig också att ta reda på vilken typ av yoga som passar dig bäst.

olika typer av yoga och fördelarna med dem

Det finns många sätt att betrakta yoga. För somliga är yoga en hel livsstil, för andra en träningsdisciplin, en vetenskap eller en väg till djupare andlighet. Och oavsett varför man söker sig till yoga har det positiva effekter på flera plan.

Snabbguide till de 20 mest populära formerna av yoga

Yoga kan till exempel hjälpa dig att:

- lära känna energierna som flödar i din kropp

- hålla fysiska energier i schack

- upptäcka ditt sanna jag

- göra dig mer medveten om din kropp och dina tankar

...och mycket mer.

Eftersom yoga är så mångfacetterat behöver du ta reda på vilken disciplin som fokuserar på just det du vill jobba med. Den här artikelns syfte är att ge en introduktion till olika yogaformer, så att du kan hitta den eller de som passar dig bäst.

Då sätter vi igång!

BIKRAMYOGA

1. BIKRAMYOGA 

Bikramyogan är döpt efter Bikram Choudhury, som var den som grundade den här yogainriktningen i slutet av nittiotalet. Ett annat namn för den är "hot yoga". Anledningen till att den kallas så är att den utövas i salar som värms upp till mellan 42–45 °C, med en luftfuktighet som hålls runt 40 %.  

Utövning:

På ett bikramyogapass går man igenom en fast sekvens bestående av 26 ställningar. Varje ställning hålls i 10–60 sekunder.

- Pranayama: En stående djupandningsställning som hjälper till att rena kroppens organ och ökar den mentala avslappningen.

- Utkatasana (Stolen): Sträck ut armarna framför dig och böj på knäna som om du satte dig ner på en stol. Den här ställningen ökar blodcirkulationen i knän och vrister.

- Dandayamana janushirasana: Lyft upp höger ben till bröstet genom att knäppa händerna runt foten. Knät ska snudda vid bröstet. Den här ställningen ger förbättrad koncentrationsförmåga och bidrar till att bygga upp mental styrka.  

Fördelar: Det är i temperaturen som magin ligger. Värmen ökar musklernas kapacitet att sträckas ut och kontraheras. Det här är en viktig skillnad mellan bikramyoga och andra yogaformer.

Här är några av fördelarna med stilen:  

- En timmes hot yoga-pass ger hyn fin lyster.

- Du ökar din styrka och tonar musklerna.

- Du tränar din viljestyrka och koncentrationsförmåga.

- Immunförsvaret stärks.

ashtangayoga

2. ASHTANGAYOGA

Ashtangayoga betyder "åttalemmad yoga". Dessa åtta delar inom ashtangayogan är yama, niyama, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana och samadhi. Genomgående i övningssekvenserna är djupandning och långsamma rörelser.  

Utövning:  

- Trikonasana (Triangeln): Stå med benen brett isär och höger fot vänd utåt. Öppna upp bröstet, sträck ut armarna åt sidorna och fäll ner överkroppen åt höger så att du kan snudda tårna med höger hand.

- Utthita hasta padangusthasana (Stående hand-till-tå-position): Det här är en stående ställning där du lyfter benet rakt fram upp till axelnivå, utan att böja på knät. Håll i tårna med armen utsträckt.

- Paschimottanasana (Sittande framåtfällning): Sitt ner med benen rakt utsträckta framför dig. Luta överkroppen framåt och ta tag i fötterna.  

Fördelar:  

- Den här yogastilen ökar blodcirkulationen och bidrar till ett välfungerande hjärta. Den passar bra för personer med högt blodtryck.

- Den renar kroppen och hjälper till att bli av med kroppsfett.  

- De nedre magmusklerna tonas, vilket kan hjälpa dig att komma till rätta med problem som ryggont.

- Den hjälper dig att slappna av och rensa tankarna.

- Den hjälper dig att finna känslomässig balans.  

GRAVIDYOGA

3. GRAVIDYOGA

Gravidyoga är, som namnet antyder, yoga för blivande mammor. Det är en yogaform med långsamma rörelser som hjälper dig som är gravid att hålla dig i form och förbereda dig inför förlossningen. Under en graviditet kan man känna oro och utmattning, och gravidyogan hjälper dig att hantera stress och bidrar till att barnet utvecklas på ett hälsosamt sätt.  

Utövning:  

Gravidyoga innehåller säkra övningar som lindrar många av de vanligaste besvären kopplade till graviditet. Är det rygg, bäcken eller höfter som värker eller domnar bort? Prova de här yogaställningarna:  

- Chakravakasana (Katten och kon): En övning för stretchning av ryggen. Ställ dig på alla fyra. Växla mellan att kröka ryggen uppåt och att svanka den nedåt.

- Parighasana: En övning för djupstretchning längsmed sidan av kroppen. Ställ dig på knäna och sträck ut höger ben åt sidan. Sträck ut vänster arm uppåt, och den andra mot den högra fotens tår. Håll ställningen i någon minut och byt sedan sida.  

Fördelar:  

- Du ökar musklernas styrka, uthållighet och flexibilitet, och förbereder dem på så sätt inför förlossningen.

- Övningarna masserar musklerna runt livmodern och äggstockarna och får dem att fungera smidigare.

- Du bygger upp uthållighet och förbättrar blodcirkulationen, vilket hjälper dig att hantera värkar.  

ANUSARAYOGA

4. ANUSARAYOGA

Anusarayoga är en modern form av hathayoga. Den lägger stor vikt vid grace och vid sina fem hållningsprinciper. Målet är att rikta in kropp, hjärta och tankar åt samma håll. De olika positionerna i anusarayoga fokuserar på att skapa ett graciöst flöde och på meditation och andningskontroll.  

Utövning:

Anusarayoga innefattar fler än 260 olika positioner, och här är några av de viktigaste:  

- Ardha chandrasana (Halvmånen): Från stående ställning, böj kroppen åt höger samtidigt som du lyfter vänster ben rakt ut åt sidan tills det är i rät vinkel mot höger ben. Stöd dig med höger handflata mot golvet.

- Vakrasana: Sätt dig med höger ben i golvet och vänster ben infällt. Använd vänster handflata för att trycka vänster knä åt höger, och kläm fast det i den positionen med hjälp av höger arm. Lägg höger hand på höger knä och sätt ner vänster hand på golvet bakom dig.

- Virabhadrasana (Krigaren): Stå med armar och ben brett isär. Böj på ena knät och låt din kroppstyngd vila på det böjda benet. Håll överkroppen rak.  

Fördelar:

- Anusarayogan förbättrar din energi och gör dig mer graciös än någonsin.

- Den hjälper dig att uppnå en stressfri livsstil och får positiv energi att flöda genom kroppen.

Vinyasayoga

5. VINYASAYOGA 

Ordet vinyasa betyder "att placera på ett särskilt sätt". I den här yogastilen ordnar man medvetet in sina kroppsdelar i olika ställningar, med långsamma byten mellan dem. I vinyasayoga behöver du vara lite mer medveten och lyssna till din inre röst.  

Utövning:  

Övergångarna från en position till en annan är inte alltid så enkla att genomföra på ett behärskat och smidigt sätt. Nyckeln till att lyckas med sin vinyasayoga är att försöka röra sig med samma graciösa flöde som rinnande vatten. Här är några av vinyasayogans vanligaste ställningar:  

- Adho mukha svanasana (Nedåtgående hunden): Ställ dig på händer och fötter på yogamattan och lyft höfterna mot himlen.

- Tadasana (Bergspositionen): Stå med fötterna höftbrett isär. Andas in, lyft tårna, dra in och sänk ner skulderbladen, rikta svanskotan mot golvet och håll den här ställningen i 30 sekunder. Andas ut och slappna av.

- Lågt utfall med vridning: Utgå från Nedåtgående hunden. Ta ett stort steg framåt med höger fot och placera den mellan dina händer, i utfallsställning. Sträck upp höger arm ovanför dig.  

Fördelar:  

- Den här typen av yoga hjälper dig att rensa tankarna

- Den tonar musklerna och ökar din funktionella styrka.

- Den förbättrar din sömn, minskar stress, dämpar ångest och hjälper dig att bli kvitt beroenden.

- Den förbättrar din bålstyrka.

IYENGARYOGA

6. IYENGARYOGA

Iyengaryogan är uppkallad efter grundaren B.K.S. Iyengar. Den här stilen betonar vikten av att positionerna utförs med rätt hållning, görs i rätt ordning och hålls tillräckligt länge. Det som är särskilt med iyengaryoga är att ställningarna hålls under lite längre stunder.

Hur gör man då för att hålla ställningarna så länge? För vana yogis är det inte så svårt, men för den som är mindre van eller inte så stark underlättas det här med hjälpmedel såsom block, stolar, bälten och filtar.  

Utövning:  

I iyengaryoga är det viktigt att utföra varje position med full koncentration. Här är några grundläggande positioner:  

- Uttanasana (Stående framåtfällning): Stå rakt och fäll sedan överkroppen framåt. Var noga med att böjningen sker vid höfterna, inte i ryggen. Placera händerna på golvet bakom vristerna.

- Supta baddha konasana (Vilande bunden vidvinkelposition): Lägg dig ner på rygg. Böj på knäna och dra in fötterna. Låt armarna vila på golvet längsmed höfterna. Fäll sedan ut knäna åt sidorna medan du för samman fotsulorna.

- Paschimottanasana (Sittande framåtfällning): Sätt dig ner med benen utsträckta framför dig. Fäll överkroppen framåt från höfterna, och sträck ut armarna förbi öronen. Fokusera på att försöka få magen att vila mot låren.  

Fördelar:  

- Den här yogaformen hjälper mot kronisk smärta, sömnlöshet och depression.

- Den förbättrar koncentrationsförmågan.

- Den får kroppen att fungera bättre överlag, rensar ut gifter och har en tydlig effekt på närandet av kroppens organ.

- Den skapar ett sug i kroppen efter en sundare livsstil. En del i iyengaryoga är att leva och äta mer hälsosamt.

- Den botar magont och mensvärk. Den är också perfekt för att tona inre organ såsom lever, mjälte och njurar.