Att börja åka snowboard: några tips för nybörjaren

Att börja åka snowboard: några tips för nybörjaren

Snowboard: hur kommer du igång? Vi frågade Alexander, som har många års erfarenhet inom snowboard. Han delar med sig av sina erfarenheter av snowboard

Men hur kommer du igång? Vi frågade Alexander, som är medlem i e-commmerce teamet i Decathlon Sverige, och har många års erfarenhet inom snowboard.

Han delar med sig av sina erfarenheter av snowboardåkning och de svårigheter han stötte på i början, vanliga rädslor och slutligen tips för att börja åka snowboard! 

Frihetskänslan, att vistas i naturen, adrenalinkicken, den fysiska ansträngningen och kvalitetstid med vänner och familj är några av anledningarna till att testa snowboard. Det är en glädjespäckad sport som bjuder på upplevelser långt från vardagslivet, och du kommer garanterat få mersmak!

Att börja åka snowboard: några tips för nybörjaren

Vilken är den bästa åldern för att testa snowboard?

Jag testade för första gången när jag var kring 25 år. Jag och ett gäng kompisar firade nyår i en skidort i Karpaterna (en bergskedja i sydöstra Europa). Den friska luften och den imponerande miljön gjorde mig sugen på att testa snowboardåkning. På den tiden var snowboard den nya trenden och inte alls lika utbrett som skidåkning, så jag hade faktiskt aldrig övervägt att testa det tidigare.

Eftersom det var en ny och trendig sport var det svårt att hitta utrustning på skidorterna, och även att finna bra instruktörer.

Jag har självklart lärt mig av mina misstag och upplevelser. Nu när jag hjälper vänner och familj att lära sig åka snowboard ser jag till så att de lär sig grunderna först. Med rätt teknik från början kan du utvecklas snabbt!
Mitt tips till nybörjare är att börja åka med en instruktör som hjälper dig att placera fötterna rätt och få in rätt teknik. Använd inte Youtube-videos, de är aldrig lika effektiva som en snowboardåkares erfarenheter.

Oroa dig inte för i vilken ålder du börjar åka. Det stämmer att de flesta som börjar åka är mellan 15 till 35, men jag har mött många yngre, som testar i 10-årsåldern, och även de som antar utmaningen när de är över 50 år.

För mig finns det ingen rätt ålder för snowboardåkning, huvudsaken är att du tycker det är kul!

"Så jag gjorde det vanliga nybörjarmisstaget, jag försökte lära mig på egen hand, men det gick ärligt talat inte så bra! När jag senare skaffade mig min egen utrustning och fick hjälp av vänner att lära mig rätt teknik, så utvecklades jag snabbt."

Att börja åka snowboard: några tips för nybörjaren

Vilka svårigheter har man när man börjar åka som vuxen?

Jag vet att många tror att snowboard är för unga som söker adrenalinkickar i pisten, men det stämmer inte alls! Med rätt skyddsutrustning och en bra instruktör kommer du snabbt kunna göra carving-svängar och börja ha kul på brädan!

Vilka utmaningar har föräldrar som lär sina barn åka snowboard?

Det är lite mer komplicerat när barn ska lära sig åka snowboard. Eftersom du åker i sidled på en snowboard så brukar man säga att för barn under 8 år är det är enklare att åka skidor. Följ experternas och instruktörernas råd - men med det sagt så tycker jag inte att man ska hindra ett barn som vill testa snowboard. Om ditt barn är sugen på att testa så är det värt ett försök!

Oavsett, så är det alltid tillfredsställande för föräldrarna att se hur snabbt barnen lär sig och hur kul de har. Även om barnet börjar med skidor så kommer det hjälpa om han/hon i framtiden vill testa på snowboard. Både skidåkning och snowboard är två utmärkta sporter som kompletterar varandra, och kommer hjälpa barnet att utveckla sin motoriska förmåga.

För att börja testa snowboard kan du hjälpa ditt barn på följande sätt: dra barnet på brädan, låta barnet åka nerför backen medan han/hon håller en vuxen i handen, eller använda brädan som en pulka. Det hjälper barnet att vänja sig vid brädan och det blir mycket lättare för barnet om du gör inlärningen till en lek!

Att börja åka snowboard: några tips för nybörjaren

Vilka tips har du för en bra start?

Det tål att upprepas; om du vill lära dig åka snabbt och undvika skador är det bäst att ta lektioner. Om du vill utvecklas snabbt och åka på en högre nivå så måste du först lära dig grunderna. Glöm online-kurser eller tips från kompisarna, det är endast erfarna instruktörer som kan hjälpa dig på rätt sätt och korrigera misstagen direkt.
Om du tar 6-8 lektioner har du en bra grund för att känna dig säker i backen.

Dina framsteg beror självklart på hur flitigt du övar och din ihärdighet, och när du känner dig mer van kanske du även vill testa på freestyle eller freeride. För dessa åkstilar finns speciella lektioner och läger så att man lär sig den rätta tekniken.

Tiden det tar att lära sig är väldigt individuellt och beror på din fysiska hälsa och även mentala inställning.

Om du har utövat andra brädsporter innan kan det göra inlärningen enklare, t.ex. skate, surfing, kite eller wakeboarding. Även skidåkning, dans eller gymnastik gör dig till en bättre åkare!

Att börja åka snowboard: några tips för nybörjaren

Vad är enklast att börja åka, skidor eller snowboard?

Den största (och egentligen den enda) skillnaden mellan snowboard och skidor är att du åker i sidled på en snowboard. På skidor tittar du alltid framåt när du susar nerför backen, vilket känns mer naturligt.
På snowboardbrädan åker du alltid i sidled, vilket kan kännas väldigt ovant för någon som aldrig tidigare testat en brädsport.

Det finns en annan viktig skillnad, som man kanske inte alltid är medveten om som nybörjare: snowboardåkare har båda fötterna fastspända på brädan. Det är inte en naturlig ställning och de flesta nybörjare har svårt med balansen.
Men när du väl vant dig vid att ha båda fötterna på brädan och att åka i sidled, så kommer du garanterat uppleva många härliga känslorus i pisten!

Dessutom är det mycket skonsammare för lederna att åka snowboard än belastningen som skidor innebär. Men framförallt vet ju alla att snowboard är mycket roligare och coolare än ett par skidor! Nej skämt åsido, no offense alla skidåkare...

Min erfarenhet är att det alltid är enklare att börja på skidor, men att man utvecklas snabbare på en snowboardbräda och det är betydligt roligare!

Att börja åka snowboard: några tips för nybörjaren

Vad är ditt tips till någon som precis börjat åka?

En av de viktigaste sakerna är blicken, titta aldrig ner, utan alltid framåt dit du ska åka. Nybörjare har en tendens att titta neråt på sina fötter. Det är ett av huvudmisstagen som du ska undvika. Det är blicken, huvudet och överkroppen som styr resten av kroppen, så titta alltid framåt i riktningen du åker. Detta är en av grundteknikerna.

En annan viktig sak är att alltid andas i jämn takt. Vi andas ofta på ett ansträngt sätt när vi koncentrerar oss på något nytt och utövar en fysisk aktivitet. Syre hjälper oss när vi anstränger oss fysiskt och vi bör alltid syresätta kroppen på rätt sätt genom att andas bra. Träningen kommer vara mer behaglig och dina framsteg går snabbare när du inte tröttar ut dig lika fort.

Många snowboardnybörjare tycker det är svårt att åka i ankarliften, och ramlar kanske av under de första metrarna... Egentligen är det inte så komplicerat - nyckeln är att använda dig av glidteknik som vid platt underlag och försöka slappna av i musklerna när du åker upp, så att kroppen lättare följer med eventuella ojämnheter i backen. Ofta lär man sig bemästra glidteknik i en jämn backe med en fot som inte är fastspänd - detta är mitt första tips till nybörjare som definitivt kommer hjälpa dem under inlärningen.

allt du behöver för att börja åka snowboard

 • Att börja åka snowboard: några tips för nybörjaren

  SNOWBOARD ALL MOUNTAIN & FREESTYLE SNB 100

  Vårt hängivna snowboardteam har designat denna snowboard som är lekfull och lättåkt, för en enkel inlärning.

 • Att börja åka snowboard: några tips för nybörjaren

  SKIDHJÄLM SNOWBOARD H-FS 300

  Vi har tagit fram den här robusta hjälmen för snowboard- och skidåkning, särskilt freestyle.

 • allt du behöver för att börja åka snowboard

  SNOWBOARDBOOTS PIST/OFFPIST MED SNABBÅTDRAGNING ALL ROAD 500

  Vi har tagit fram dessa snowboardboots för att måttligt erfarna åkare bättre ska kunna utnyttja sin bräda under åkning pist/offpist.

Men det allra viktigaste när du lär dig åka är att du har kul!

Vissa moment kan såklart känns lite svåra och jobbiga i början men det går snabbt över. Så fort du lärt dig att bemästra din bräda kommer du att upptäcka fördelarna och glädjen med snowboardåkning!

ALEXANDER

ALEXANDER

SPORTENTUSIAST OCH SNOWBOARDER

Inbiten snowboardåkare (med över 10 års erfarenhet). Älskar freeride-åkning och känslan av djup, nyfallen snö under en blå himmel. Jag spenderar gärna många timmar i backen och gillar att upptäcka nya destinationer med vänner och familj!

VIDARE LÄSNING: 

Hur väljer jag snowboard?

Hur väljer jag snowboard?

Att det finns så många olika typer av snowboards gör det knappast lättare att välja. Läs våra råd för att få koll på hur du väljer rätt bräda!

snowboardboots

Hur väljer jag snowboardboots?

Snowboardbootsen ska först och främst vara bekväma och säkra. De ska också funka ihop med din typ av snowboard och vara lämpade för din nivå.

Wedzes tips för att hålla händerna varma i backen

Håll händerna varma i backen

Kalla händer kan förvandla en underbar dag i backen till en mardröm. Tack och lov går det att undvika, om du utrustar dig rätt och tänker på vissa saker. Här är våra tips.

varmiskidbacken

Så håller du värmen i backen

Det korta svaret: klä dig i tre lager, och glöm inte att skydda händer och fötter. Så till det lite längre svaret...