En man som hoppar och ska slå badmintonbollen

Badminton:
en guide till att förbättra ditt spel

Lär dig grunderna i badminton, ta del av tekniker och tips. Kliv in i badmintonens värld tillsammans med oss.

Vill du förbättra ditt badmintonspel? Här läser du om grunderna i badminton, om tips och tekniker för ett bättre spel, om spelplanen och hur du spelar efter samma regler som proffsen.

Oavsett om du är nybörjare eller har vanan inne hittar du här tips och råd för att ta ditt spel till nästa nivå.

En guide till badminton

Att bli bättre på badminton är faktiskt inte så svårt. Dina förbättringskurva är proportionerlig med den tid du lägger ned och vad du väljer att öva på. Vi kan berätta för dig vad som är bra att tänka på för att hjälpa dig nå dit du vill. Med en strategi kan du nå långt.

  • En bild på en racket och en badmintonboll

    1. Tekniker

    Det finns ett antal tekniker som är bra att känna till, och som dessutom skapar ett roligare spel. Sätt dig in nedan.

  • En kvinna som är står framåtlutad och är redo att slå badmintonbollen

    2. Regler

    Snart kan du badmintonens alla regler, oavsett om du vill spela utefter dem eller inte. 

  • En kille som gör en vinnargest

    3. Nyckeltips

    Varje sport innehåller nyckelpunkter. Sådant som låser upp spelet och gör det lättare att lära sig. Det gäller att veta vad som är bra att fokusera på, och det hjälper vi dig med. 

Är du redo att bege dig in i sporten? Känn hur det pirrar i magen. På gräsmattan står badmintonnätet uppspänt. Visst har det lite hål i sig och visst saggar det en aning, men det gör inget. Fjädrarna är sträva mot huden där bollen vilar i handflatan. Och det pirrar i magen. SMASH. Racket träffar bollen och matchen är igång.

Nu är vi här,  det är dags att introducera badmintonens A och O, steg för steg.

Barn som fångar badmintonbollar

Dags att 
sätta sig in!

Badmintonens grundbultar, det är saker som kan vara bra att känna till.

Är du redan bekväm med hur du väljer racket?

Är du bekväm med de olika typerna av badmintonbollar och hur en plan är uppbyggd och fungerar?

Ja, då kan du hoppa över det här steget. Om inte, läs vidare.

Välj utrustning för badminton

Det första du bör göra är att införskaffa dig rätt utrustning. I de flesta badmintonhallar går det oftast att hyra racket. En badmintonracket behöver dock inte vara speciellt dyrt att köpa, och investeringen betalar sig fort. Det som är viktigt är alltså att ha tillgång till ett badmintonnät, en badmintonracket och en badmintonboll. Och såklart ett bra humör.

Hur du väljer racket och vad du bör ha i åtanke kan du läsa mer om i "Hur väljer jag badmintonracket?".

Vad gäller badmintonbollar finns det olika sorter från en rad olika märken. I grunden särskiljer sporten mellan bollar i nylon och fjäderbollar.

Hur väljer jag badmintonboll?

  • Gul nyonboll för badminton

    Nylonbollar

    Nylonbollar håller längre, faktum är att de har minst dubbla livslängden mot fjäder. Dessutom går de långsammare genom luften än fjäder och kräver mer kraft bakom slagen för att uppnå en hög hastighet.

    Tack vare sin långsammare luftbana ger nylonbollen spelaren längre reaktionstid, vilket kan vara tacksamt för nybörjaren.

  • Fjäderboll för badminton

    Fjäderbollar

    Fjäderbollen har en kortare hållbarhet än nylonbollen, men har en högre hastighet i sig. Medan fjäderbollen går högt över banan har nylonbollen en rakare bana genom luften. Den här bollen passar sig bra för vana spelare, men mycket handlar också om preferens.

    En vanligt förekommande åsikt är att spel med fjäderboll är roligare i och med att det går fortare.

En badmintonplan

Badmintonplanen

Du kommer troligtvis spendera många timmar i badmintonhallarna, med svetten rinnandes utmed tinningarna.

Då kan det vara bra att bekanta sig med din  närmsta allierade - spelplanen.

Du kan utnyttja din kännedom för att strategiskt placera bollen, och vända spelet till din fördel.

En kvinna som möter en nätboll

Badmintonnätet

Nätet i badminton spänns upp i planens mitt. Om bollen nuddar vid nätet spelar deltagare på som vanligt, så länge den faktiskt går över nätet. Om däremot du eller din racket rör vid nätet räknas det som en foul och poängen går över till motståndaren.

Ett dubbelspel där två spelare förbereder sig att göra en serve

Serverutor

På varje sida av planen utgörs merparten av två stora fält. Dessa kallas för höger och vänster serveruta. Här står du helt enkelt när du servar, vilket du alltid gör diagonalt. Det som avgör i vilken ruta du servar är om du har jämnt eller ojämnt antal poäng. I höger serveruta står du när du har jämnt antal poäng, såsom 0, 2, 4 osv. I vänster serveruta står du när du har ett ojämnt antal poäng såsom 1, 3, 5 och vidare. Låt oss säga att du inleder matchen. Du står då på din jämna ruta och servar, och kolla! Du fick poäng! Då ska du nu flytta dig till vänster ruta eftersom att du har 1 poäng, ett ojämnt antal.

Det är alltid den som servar som styr. Låt oss säga att poängställningen är 3-6 mellan dig och din motståndare. Din motståndare vann den senaste bollen och får därför serva. Din motståndare ställer sig på jämn spelruta, och då gör även du det, fastän du har ojämna poäng. Det är för att den som servar styr.

En kvinna möter en boll och gör en lunge

Främre servelinje

Linjen som avgränsar serverutorna från nätet kallas för den främre servelinjen. Under en serve förlorar du poäng om bollen hamnar framför den här linjen. I vanligt spel gills däremot bollar som hamnar här. Detta gäller oavsett om du spelar dubbel eller singel.

Ett lag med badmintonspelare som all hoppar samtidigt

Bakre servelinje

Det finns två bakre servelinjer. Vilken servelinje som gäller för dig beror på om du spelar singel eller dubbel. Den vita linjen som går längst ut på planens kortsida är en av dem. Som singelspelare går det att serva ända ut till den linjen.

Den andra bakre servelinjen är den som är placerad ett snäpp längre in på planens kortsida. Den gäller vid serve i dubbelspel. Under själva spelet får dock både singel- och dubbelspelare placera bollen ända fram till planens slut.

Två medspelare som ser glada ut och väntar på att möta bollen

Sidolinjer

Sedan finns det även sidolinjer, som markerar hur brett eller smalt en spelare ska placera bollen för att få poäng. Linjerna som löper längst ut på badmintonplanens långsidor är till för dubbelspelare och de ett snäpp längre in mot planens mitt är till för singelspel.

En hand som håller en badmintonboll ovanför ett badmintonrack. Redo att utföra en serve.

Badmintonregler

Regler är till för att följas, men vi tycker att de lika bra kan ignoreras. Valet är ditt. Du väljer det som är roligast för dig!

Här läser du om regler inom badminton enligt Svenska Badmintonförbundet.

Läs och njut!

  • Ett par spelare som servar

    Serve i badminton

    För att en serve ska godkännas måste följande vara sant:

    - Serven ska slås i en och samma rörelse

    - Serven ska hamna bakom den främre servelinjen och i rätt serveruta

    - I serveögonblicket ska racket träffa bollen under servarens midja

    - Rackets spets ska peka ner mot golvet eller snett nedåt vid serveögonblicket

  • En man som är redo att utföra en serve

    Singelspel i badminton

    Spelaren som ska serva står i höger ruta och slår bollen diagonalt över nätet. Ingen av spelarna får vid serven eller mottagande av serven stå på någon linje. Både under serve och spel gäller de inre sidolinjerna och de bakre servelinjerna. När en spelare servar står denne i höger ruta vid jämn poäng och vänster ruta vid ojämn poäng.

  • En familj som spelar dubbelmatch utomhus

    Dubbelspel i badminton

    Lagen väljer vem som ska serva och vem som tar emot, dessa spelare är de enda som sedan måste stå i rätt serveruta. Resterande spelare får stå var som, så länge de inte är ett hinder för servare och mottagare, eller skymmer linjerna. Som vanligt servas det diagonalt där jämna/ojämna poäng avgör vem som står var. Vid dubbelspel används de yttre sidolinjerna och de bakre servelinjerna.

En kille som möter en nätboll

Badminton och nyckeltips

Som inom vilken sport som helst finns det nyckelfaktorer som är extra viktiga att inpränta och öva på, speciellt om du vill förbättra ditt spel.

Vi har samlat rekommendationer till dig, för din utveckling och nöjes skull.

Med det sagt hugger vi in!

Fokus på spelarnas fotarbete under en match

Fotarbete - spela bättre

Ett nyckeltips är att vara lätt på foten och i ständig rörelse. Det innebär inte att du måste springa varv runt planen mellan slag, utan snarare att du gungar lätt på plats eller joggar lite på stället. Det gör att du har kortare startsträcka och fortare når bollen vart den än befinner sig på planen. Öva på att sprinta åt olika håll och på att springa baklänges för större flexibilitet i ditt spel. Det kan vara en god idé att öva upp konditionen.

En pojke som möter en boll

Strategiskt spel

Om du vill ta ditt spelande till en ny nivå kan du också testa att bli alltmer medveten om hur du placerar bollen på banan. Att spela med en medvetenhet där du placerar bollen i bortre högra hörnet och främre vänster hörn om vartannat är ett säkert sätt att trötta ut motståndaren. 

En man och en kvinna som spelar badminton på en strand

Läsa av motståndaren

När du blivit varm i kläderna blir det allt lättare att slita blicken från bollen och betrakta din motpart. Faktum är att många visar med sitt kroppsspråk var de kommer placera bollen på planen, om de kommer lägga en lång eller kort boll osv. Detta går även att omvända till en fint. Du spänner armen och för den långt bak som för att lägga en långboll, men i sista stund ger du bollen en lätt puff så att den hamnar precis över nätet. Så befinner sig plötsligt din motspelare på helt fel del av planen och tvingas sprinta. Antingen får du en poäng för att motståndaren inte hinner möta bollen, eller också har du lyckats trötta ut motståndaren något.

Två kvinnor som spelar tillsammans på ena planhalvan

Håll dig oförutsägbar

Det är också viktigt att variera ditt spel, för om du hela tiden lägger samma typ av servrar eller bara lägger långbollar kommer det inte ta lång tid förrän din motståndare kan se ett mönster i ditt spel. Då kan matchen snabbt vända till din nackdel. Tänk därför på att bibehålla dynamiken  och oförutsägbarheten i spelet genom att variera slag och placering av bollen.

En man och en kvinna som ger varandra en highfive

Tekniker inom badminton

Att nöta in olika typer av slag och tekniker är en mycket viktig del av att nå längre i ditt spel än förut.

Tekniker kan både göra dig till en bättre spelare samtidigt som det landar i ett roligare spel för dig och dina vänner.

En bild på en serve



Serve

Om du bemästrar serven är det ett smidigt och billigt sätt att vinna poäng i en match. När du lägger en serve är det svårare att möta slaget om du lägger den lågt mot nätet, i något av spelplanens hörn eller om du lägger den så nära nätet du kan komma. Den blir däremot enkel att ta om du slår den i en hög båge mot mitten av planen, sådana slag är enkla att möta med en smash. Rekommenderat är att hitta olika sätt att serva på så att din motpart inte hinner utveckla en strategi för hur hen ska möta dina bollar. Se under “serve” i avsnittet “badmintonregler” exakt vilka regler som gäller för serven.

Två spelare som gör utfall för att nå bollen



Forehand

Forehand är samlingsnamnet på alla de slag där handflatan är riktad i slagriktningen, alltså den teknik man ofta lär sig först. Syftet med forehand är ofta att tvinga motspelaren så långt ut på sin egen bana som möjligt. Forehandgreppet kräver ett löst och ledigt tag om racket, eftersom att det gynnar kontroll och flexibilitet i spelet. Rackets ram bör gå mellan din tumme och pekfinger. 

Du intar position i sidledes. Foten som befinner sig på motsatt sida av din slagarm ska du rikta framåt. Armen som inte håller i racket ska peka framåt och uppåt. När bollen befinner sig på sin högsta bana över din axel höjer du racket i en rotation från höften och slår bollen.

En man som tar sats och hoppar för att utföra en smash





Smash

Smash är i badminton ett omtalat slag som kan vara svårare än andra slag att möta. Det innebär att din racket möter bollen i en högre hastighet än vanligt. Den här hastigheten kommer från att du styr kraft från din kropp in i din arm och vidare ut till smashen, ofta genom att rotera din kropp och att hoppa. Du behöver vara bakom bollen när du smashar och befinna dig ungefär en halvmeter från bollen. Det är för att du ska få utrymme och tid att rotera kroppen så att du får kraft bakom ditt slag.

Du bör positionera dig i sidleds på planen, höja din arm som inte håller i racket så att du pekar på bollen, och din racketarm bör också vara höjd. Detta för att få så mycket kraft som möjligt in i slaget. Du bör hålla ditt racket i ett forehandgrepp. Racket ska ligga löst i handen och du bör hålla racket långt ner på skaftet, igen för att tillåta flexibilitet och maximal kraft.

Själva slaget går väldigt fort, och bör involvera rörelse och beredskap i benen. Tätt därpå roterar du höften, följt av din övre torso. Sedan roterar du axlarna och armbågar in i slaget.

Det gäller alltså att bedöma varje situation och om det är lämpligt att smasha, eller om ett annat slag passar bättre. Felbedömning kan leda till att du förlorar bollen. En smash kan vara effektiv, men är inte alltid det bästa alternativet.

En kille som utför en backhand



Backhand

Även backhand är känd som ett svårt slag att bemästra, och kännetecknas av att handryggen rör sig i slagriktningen. Detta ställer helt nya krav på handledsknyck och precision. Ofta används slaget som ett nödvärn när forehand inte är möjligt. Det kan exempelvis handla om att bollen befinner sig på fel sida om dig. För att utöva en backhand håller du racket i ett löst grepp för att frigöra handledsknycken du senare vill åt. Du vänder dig om så att du befinner dig med ryggen mot nätet och gör ett utfall framåt med ena benet. Samtidigt sträcker du ut racketarmen dit bollen är på väg att landa. I bollens högsta fas riktar du rackethuvudet lodrätt mot taket och träffar bollen. Gör en handledsknyck för mer kraft och fart.

Ready, set... go!

Du har nu trätt in i en fartfylld bollsport som karaktäriseras av snabbt fotarbete, svischande och kvicka slag och ett alert sinne. Att sporta ska vara roligt, ett löfte som infrias i badmintonens hallar.

Nu har du verktyg för att fritt kunna styra ditt spel. Du kan välja om du vill spela enligt reglerna som proffsen, om du vill aktivera ditt strategitänk under en match eller om du helt enkelt vill öva på din vinnardans. Valet är ditt, planen tillhör dig. Ready, set… GO!

Badminton: En guide till att förbättra ditt spel

Emma

Designer & badmintonentusiast

Det vackra i sport är det som lockar mig, inte tävling. Så har det alltid varit. Det är vandringar i den levande, skiftande höstskogen, det är paddlingturer i solnedgången. Det är skratt och badminton, personlig utveckling och välmående. Och det finns alltid mer att upptäcka.

cc badmintonracket

Hur väljer jag badmintonracket?

Läs våra råd om hur du väljer badmintonracket!

Lpning

6 tips för en bra uppvärmning

Uppvärmningen är en viktig del av en balanserad träning, och ska vara väldigt genomgående. Börja inte träna innan du värmt upp ordentligt.

löpband-domyos-run-100

LÖPBAND: KOM IGÅNG MED VÅRA TRÄNINGSPROGRAM

Att lära sig springa på löpband tar inte lång tid! Här är vår tränares tips för hur du kommer igång med effektiva och säkra träningspass.

strecth

Varför stretcha?

Det är en evig debatt mellan träningsintresserade: stretchingens vara eller icke vara. Är det verkligen effektivt att stretcha? Vi reder ut hur det ligger till.