DE FEM VANLIGASTE FRÅGORNA UNDER EN BOULEMATCH

Upptäck våra svar på de fem vanligaste frågorna man ställer sig när man spelar boule! Du får veta allt, inklusive antal klot per spelare, hur många poäng man behöver för att vinna och hur man placerar lillen. Bara att börja spela!

De sex vanligaste frågorna vi alla ställt oss under en boulematch

För många är boule något mycket mer än en sport. Det är också en möjlighet att koppla av och spela ett kul spel tillsammans med vänner… Det vill säga om man kan komma överens om spelets regler och om hur det går till!

Vi ger svaren på de vanligaste frågorna man ställer sig när man spelar boule – så du kan undvika ändlösa diskussioner om regler när ni spelar och komma i tid till grillen.  

”HUR MÅNGA KLOT SPELAR MAN MED?"

Den första fråga man ställer sig i början av spelet rör ofta antalet klot. Svaret hänger direkt ihop med hur många som vill vara med och göra några kast. Så två eller tre klot? Låt oss förklara:

Normalt har man flera olika möjligheter när man sätter ihop lagen.

Man mot man. Vill ingen spela med er? Inga problem, det behövs inte fler! Är man två spelare spelar man man mot man med tre klot var.

Två mot två. Samma princip, men med dubbelt så många klot. Har du hittat en partner som också vill spela mot dina två motståndare kan man spela dubbel. I det här fallet spelar alla med tre klot.

Tre mot tre. Vill fler vara med och spela? Då har ni möjlighet att spela trippel. I detta fall har varje spelare två klot, så att antalet klot per lag blir detsamma som i dubbel. Och har man ett set med åtta klot kan man anpassa reglerna genom att spela i fyrmannalag med två klot per spelare. När ni nu har satt ihop lagen är det dags att börja spela.

”ÄR LILLEN TILLRÄCKLIGT LÅNGT BORT?"

Boule är naturligtvis en precisionssport och målet är att placera kloten så nära lillen som möjligt. Än en gång: man spelar med klot, inte bollar! Lillen måste kastas rätt för att det ska bli balans mellan hur stor utmaning spelet innebär och hur kul det blir att spela.

Oavsett om det handlar om träning eller tävling, måste man spela med andra. Dessutom bidrar träning med sina tävlingspartners naturligtvis till att man förbereder sig effektivare. För att ta reda på hur man hittar sina allierade för en turnering frågade vi Orélie, vår Decathlon boulepartner som spelat i närmare 20 år: Man ska närmare bestämt kasta ut lillen mellan 6 och 10 meter bort och minst en meter från eventuella hinder (spelplanens sarg, vegetation osv.).

Men vad händer om man missar kastet? Om man blir lite upphetsad och missar kastet genom att lägga lillen för nära eller för långt bort eller på ett ställe som inte är spelbart, får motståndarlaget lägga lillen var de vill. Men ta det lugnt, man har ett försök till! Även i detta scenario spelar du först, enligt det resultat man får när man singlar slant. Det var en ganska bra sammanfattning av strategin för hur man ska placera lillen i spelets början. Men medan man spelar är det inte sällan man får höra:

DE FEM VANLIGASTE FRÅGORNA UNDER EN BOULEMATCH

”ÅH NEJ, JAG SLOG UT LILLEN, VAD GÖR MAN NU?"

Du försökte kasta och tog en risk, men det blev till slut lillen du slog ut från spelplanen. Ta det lugnt, det kan hända den bäste spelare. Men de regler man ska följa resten av omgången kan visa sig lite knepiga. Låt oss förklara:

Har två lag fortfarande klot kvar att spela eller om ingen har några klot kvar, är omgången ogiltig. Lillen går tillbaka till det lag som tog poäng föregående omgång. (Eller det lag som vann när man singlade slant, om lillen slås ut från spelplanen under den första omgången)

Om bara ett av de två lagen fortfarande har klot kvar att spela får de en poäng för varje klot som är kvar denna omgång!

Kom ihåg att räkna hur många klot som är kvar innan du bestämmer dig för att ta en risk ;)

Det var en sammanfattning av de speciella situationer som kan uppstå under spelet. Nu blir de lätta att lösa, så att alla kan ha roligt... och inte tappar koncentrationen för att de ständigt får höra:

”HUR MÅNGA POÄNG BLIR DET HÄR?"

Det är sant, om det finns fler i ditt lag som föredrar att ha kul än som är tävlingsinriktade, kan den här frågan ofta komma upp. Så för att reda ut det här – och för att sätta press på lagkamrater eller motståndare – ger vi svaret direkt:

En boulematch vinns vanligtvis av det första laget som får 13 poäng. Det kan gå väldigt snabbt, särskilt om de flesta i ditt lag inte bryr sig så mycket om poängen.

När man hör den här frågan är det i allmänhet dags att öka på sin ledning eller samla sig för att komma i kapp. Och vill du veta hur man räknar poäng i boule, så förklarar vi allt i vår artikel om spelreglerna.

”MÅSTE MAN LEDA MED TVÅ POÄNG FÖR ATT VINNA?"

Antingen det handlar om en ärlig fråga eller ett djärvt försök att slippa förlora, är den här frågan en klassiker när man närmar sig slutet av en hård match.

De som gillar spel med höga insatser blir glada att få höra att den välkända tvåpoängsregeln faktiskt inte är någon officiell regel. Med andra ord kan man vinna (eller förlora) en match med 13 mot 12! Och om man tappar aptiten när man förlorar med så små marginaler, kan vi garantera att boule har mycket annat att erbjuda.

VILL DU BLI BÄTTRE PÅ BOULE? UPPTÄCK VÅRA ARTIKLAR