Vanliga frågor och svar angående easybreath snorklingsmask

Easybreath-mask – vanliga frågor och svar 

Har du några frågor angående din Easybreath-mask? Du kan säkert hitta svaren här!

Easybreath snorklingsmask, uppfunnen och designad av Subea

Vilka försiktighetsåtgärder skall du vidta med din easybreath mask?

Var försiktig med en sak: sand!

Undvik att få sand på din Easybreath-mask så att linsen inte blir repad, precis som med dina solglasögon. Använd inte kraft för att fästa snorkeln på plats om det har kommit in sand. Skölj snorkeln och masken innan du kopplar samman dem. Sand kan också täppa till flottörventilen inuti snorkeln. Skölj snorkeln ordentligt eller använd en nyckel som du kan passa genom snorkelns bakre öppningar för att frigöra flottörventilen. Skölj sedan snorkeln för att helt ta bort sanden. För att du ska få ut det mesta av din mask är det viktigt att skölja den väl med rent vatten efter varje användning. Förvara den sedan i sin ventilerade påse.

Hur garanteras säkerheten med en easybreath mask?

Alla våra Easybreath masker är godkända enligt gällande EU-direktiv och går igenom ett antal kvalitets- och säkerhetskontroller innan de kan säljas i våra butiker eller på vår hemsida.

Liksom många snorkelprodukter faller Easybreath snorkelmask under kategorin PPE (Personal Protective Equipment). Rättsligt sett är tillverkare skyldiga att uppfylla ett visst antal krav och specifikationer som överensstämmer med kvalitets- och säkerhetsstandarder. Decathlons Easybreath-masken uppfyller två uppsättningar säkerhetskrav: de som definieras för snorklar och de som definieras för dykmasker. Dessa tester och certifieringar utfördes av INPP (National Institute of Professional Diving), en oberoende institution baserad i Marseille, Frankrike.

Alla andningstester som utförs på Easybreath-masken, både i vila och under stress, bekräftar att masken är säker att använda. Läs mer om standarder och tester som utförts på easybreath-masken på vår engelska webbplats.

Easybreath Mask – Vanliga frågor och svar

Varför finns det flera storlekar på masken?

Easybreath erbjuds nu i två storlekar som ger täckning för 90 % av ansiktet hos män och kvinnor världen runt:

- Storlek S/M är gjord för vuxna med en smal ansiktsform, kvinnor och barn över 10 år.

- Storlek M/L är gjord för vuxna med vanlig ansiktsform.

Hur väljer man rätt storlek på masken?

Det bästa är att prova båda storlekarna i en av våra Decathlon-butiker. Om det inte finns något mellanrum mellan hakan och maskens silikonkant har du hittat rätt storlek.

Om du inte kan ta dig till en butik eller föredrar att beställa Easybreath online, kan du välja din storlek så här. Mät avståndet mellan svackan på toppen av näsan och nederkanten av hakan när din mun är stängd:

- Storlek S/M är gjord för vuxna med smal ansiktsform, kvinnor och barn över 10 år.
- Storlek M/L är gjord för vuxna med vanlig ansiktsform.

När du får din mask, sätt på den för att kontrollera att det inte finns något mellanrum mellan maskens botten och hakan.

Min easybreath mask släpper in vatten? 

Det finns flera anledningar till varför det kan komma in vatten i din mask: Den vanligaste är val av fel storlek.

Easybreath finns i två storlekar: S/M och M/L.

Se upp gentlemäns! Ditt skägg kan göra att det kommer in vatten. Skägg stoppar tätningen mellan maskens silikonkant och huden från att få ordentligt fäste. Var noga med att inte få något hår mellan pannan och masken om du har långt hår.

Vad ska jag göra om flottörventilen i snorkeln har fastnat?

Undvik att lägga din Easybreath® i sanden för att kunna använda den så länge som möjligt. Om flottörventilen har fastnat är det troligt att det finns sand mellan flottören och snorkelväggen. Använd en nyckel som du kan passa genom snorkelns bakre öppningar för att frigöra flottörventilen. Skölj sedan snorkeln för att helt ta bort sanden.

Easybreath-maskens snorkel har en flottörventil som är utformad för att förhindra att vatten kommer in i snorkeln när det är krabb, när det finns krusningar på ytan eller när användaren lutar huvudet för långt framåt som när man tittar på havsbotten. Snorkeln har ett litet flöte som, när det kommer under vatten, stiger upp genom snorkeln och täpper till ingången. Om det hamnar under ytan, kom ihåg att blåsa ut när du kommer upp till ytan igen för att vara säker på att flötet går ner igen.

Easybreath snorkelmask gör att du kan se och andas normalt under vatten precis som på torra land!

Varför blir min andning ibland tilltäppt?

Om lufttillförseln blockeras beror det på att du har lutat huvudet för långt framåt eller om en våg har passerat över huvudet. Easybreath® Dry-Top-systemet arbetar för att förhindra att vatten kommer in. Din snorkel var sannolikt helt nedsänkt i vattnet, vilket gjorde att flottören gick upp för att täppa till öppningen. Om det hamnar under ytan, kom ihåg att blåsa ut när du kommer upp till ytan igen för att vara säker på att flötet går ner igen. Om du hade lagt ditt huvud för långt framåt med en traditionell snorkel, hade du fått in vatten i lungorna. De flesta av våra testare blev också överraskade första gången!

Hur fäster jag snorkeln på Easybreath-masken

Hur fäster jag easybreath-snorkeln?

Om du har svårt att fästa snorkeln på masken är det troligt att det finns sand där de två delarna möts, nära tätningen eller i snorkeln. Denna anslutning är exakt till närmaste millimeter för att säkerställa en perfekt vattentät försegling mellan snorkeln och masken. Om det finns sand på får du inte forcera den! Skölj snorkeln och masken. Se till att det inte finns mer sand kvar innan du försöker koppla samman dem igen.

Varför hörs det ett litet surrande ljud när jag andas?  

För att förhindra imma och för att stoppa vatten från att komma in, har Easybreath flera ventiler. När du andas in öppnas en del valv medan andra stängs. Det är därför din andning hörs lite tydligare. Det är samma sak som händer med en regulator när du dyker. Slappna av och andas normalt genom näsan för att njuta av havsbottens under.

Varför kommer det in vatten när jag går under vattnet?

Vi utvecklade Dry-Top-konceptet främst för att förhindra att vatten kommer in i snorkeln när det är krabbsjö, små vågor på ytan eller när användaren lutar huvudet för långt framåt. Under samma förhållanden kan användaren svälja vattnet som kommer in i snorkeln med en traditionell snorkel: det är vad vi ville undvika. Detta Dry-Top-system fungerar bara när snorkel- och flottörventilen står i vertikal position. Vid fridykning ligger snorkeln i ett horisontellt läge i nedstigningen: det är då vatten kan komma in i snorkeln.

Easybreath är endast utformad för snorkling vid ytan!

Varför kan jag inte fridyka med easybreath-masken?

Easybreath har utformats för snorkling vid ytan vilket är 90 % av fallen. Det är inte möjligt att fridyka av flera anledningar:

1) Dry-Top-systemet fungerar inte i horisontellt läge, t.ex. vid nedstigning.

2) Mängden luft i denna typ av mask är mycket större än den som finns i en traditionell mask. På bara 1 m djup blir trycket inuti masken mycket obekvämt på ditt ansikte.

3) När du fridyker måste du dekomprimera vilket innebär att hålla för näsan och blåsa som om du blåser ut luft från näsan. Det gör man för att balansera trycket i öronen för att inte skada dina trumhinnor. Med Easybreath är det omöjligt att dekomprimera eftersom du inte kan komma åt näsan.

Kan det vara problem att ha skägg?

Ja. Det som gör en mask vattentät är kontakten mellan det släta silikonskalet och din hud. Som med en traditionell mask skapar skägg små utrymmen som tillåter vatten att komma in.

Varför bildas det imma?

Det exklusiva anti-immasystem som fungerar med andningsventilation fungerar optimalt i vatten med en temperatur på ≥ 18 °C. Det är viktigt att skölja din easybreath i rent vatten efter varje användning. Linsen på din mask blir smutsig på grund av saltvatten och sol, och det gör så småningom att din mask blir immig.

Avluftningsventil på Easybreath snorkelmask

Vad tjänar ventilen bakom det vita överdraget på undersidan av masken till?

Med denna ventil kan du dränera ut allt vatten som har kommit in utan att du måste ta av masken. Om det har kommit in lite vatten i masken kan du höja huvudet så släpps vattnet automatiskt ut ur ventilen.

Varför kan jag inte dra åt remmen på masken längre?

Om du inte kan dra åt remmen beror det på att remmen inte har gått igenom den lilla elastiska öglan som ligger längs remmen.

Varför är masken så stor?

Den första anledningen är att en stor mask som täcker hela ansiktet är det enda effektiva sättet att uppfylla Easybreaths löfte: ”se i 180° och andas normalt under vatten precis som på torra land". Den andra anledningen är att Easybreath uppfyller många standarder, inklusive de som gäller snorklar och andningsansträngningar. Snorkelns och den vita omkretsens dimensioner uppfyller dessa föreskrifter (EN 1972).

Varför är inte easybreth-snorkeln längre? 

I motsats till vad många tror, sticker Easybreaths snorkel upp mer ovanför vattnet än en traditionell snorkel. En traditionell snorkel verkar längre eftersom den börjar från munnen och inte från toppen av huvudet som Easybreath.

Om du försöker andas genom snorkeln och sedan genom en trädgårdsslang förstår du att ju längre röret är desto svårare är det att andas. För att garantera en andningsansträngningsnivå som motsvarar gällande normer kan vi inte göra snorkeln längre.

Varför kan du inte använda easybreath för simträning? 

Simning kräver mycket mer ansträngning än snorkling. Precis som löpning kräver mycket mer ansträngning än att gå. Simträning kräver en betydande mängd syre och din kropp kommer automatiskt att byta till intensiv andning av munnen. Då skulle andning med Easybreath bli mycket obekväm.

Easybreath mask har designats för snorkling

Hur länge räcker lufreserven i easybreath? 

Easybreath har ingen luftreserv. Du andas inte in i luften i maskens utrymme, du andas in luften från snorkeln.

Baptiste, digital manager på Subea

Baptiste

Digital manager - padi rescue och nivå 1 ffessm

Jag är digital manager på Subea. Jag älskar spjutfiske och fridykning och har dykt i över femton år. Jag dyker ensam ner till 60 meter.

Vi har fler snorklingstips för dig

ESB

Hur du väljer rätt storlek på snorkelmasken Easybreath

Det är av största vikt att välja rätt storlek på din snorkelmask Easybreath, för att till fullo kunna njuta av utsikten under ytan! Kolla in vår guide för att välja rätt storlek.

Snorkel

Hur du väljer rätt snorkel

När du dyker behöver du en snorkel för att kunna andas under vattnet. Det finns olika modeller att välja på, utefter din aktivitet under i vattnet. Läs om de olika typerna av snorklar här.

Teknik för simning i öppet vatten

Teknik för simning i öppet vatten: Andning och Riktning

Att känna till hur du håller rätt kurs och andas rätt när du simmar i öppet vatten kan hjälpa dig på vägen. Läs våra tips för simning i öppet vatten här.

simnings illustration

5 säkerhetsåtgärder för simning i öppet vatten

Trots alla fördelar med att simma i öppet vatten, så måste man tänka på några säkerhetsåtgärder innan man hoppar i. Läs mer om säkerhet för simning i öppet vatten här.

Hur du håller dina simglasögon i gott skick

Hur du håller dina simglasögon i gott skick

Du behöver ta hand om dina simglasögon på rätt sätt för att de ska hålla länge. För att ta reda på hur du gör det på bästa sätt, klicka här.