velo_enfant_verifier_les_reglages_avant_le_depart

Gör barncykeln i ordning för våren

Kölden börjar släppa sitt grepp och solen tittar fram – äntligen vår!

Ditt barn är säkert lika taggat som du själv på en cykeltur i vårsolen. Men sakta i backarna! Kolla först igenom att cykeln fungerar som den ska.

Cyken är ute ur vinterförrådet. Nästa steg?

Ludovic Thelier på B'TWIN går igenom vad som är bra att kolla på efter vintern. Hur aktivt ditt barn än är så har nog cykeln fått vila ett tag. Detsamma gäller säkert din egen cykel, som kan behöva en genomgång den med. Gör helt enkelt en liten säkerhetskoll innan du släpper iväg storebror på sin landsvägscykel, lillasyster på sin mountainbike och dig själv på din gamla hybridcykel. Och oroa dig inte, du behöver inte vara någon cykelmekaniker.

Steg 1: säkerhetsgenomgång

Utrusta dig med en tång och dra åt hjulmuttrarna ordentligt. "Sedan kollar du att inte framgaffeln glappar", säger Ludovic Thelier. "Den ska sitta stadigt ihop med ramen." Samma sak gäller styrstammen. Kläm fast framhjulet mellan benen (bäst med oömma kläder), greppa styret framifrån och försök vicka det åt sidorna. "Om styret inte är tillräckligt åtdraget kommer du att känna av direkt att det glappar." Om det är något du är tveksam över, om du märker av glapp i vevpartiet eller vid styret eller om bromsklossarna verkar utslitna kan du vända dig till en cykelmekaniker, till exempel verkstäderna i våra butiker.

Om styret inte är tillräckligt åtdraget kommer du att känna av direkt att det glappar.

Steg 2: vanligt löpande underhåll

Om allt är okej vad gäller säkerheten kan du gå vidare till vanligt löpande underhåll. "Pumpa upp däcken fram och bak, kolla att bromsarna fungerar som de ska och smörj drivlinans alla delar, särskilt kedja och vevlager", säger Ludovic.

Gör detsamma på din egen cykel och ni är redo för vårens första cykeläventyr tillsammans!

Ny på det här med att meka med cyklar? Här kommer en liten ordlista!

Vill du underhålla dina cyklar själv, men känner dig lite vilsen i terminologin?

Vi hjälper dig!  

> "Ram": cykelns stomme, på vilken alla andra delar sitter monterade.

> "Styre": delen man håller i och styr cykeln med.

> "Ekernipplar": håller ihop hjulens fälgar med ekrarna. Skruvas genom fälgen.

> "Bromsklossar": pressas mot hjulens fälgar för att skapa friktion och bromsa in cykeln.

> "Styrstam": röret som går mellan styret och styrröret (det övre röret på framgaffeln).

Gör barncykeln i ordning för våren

CYKELSERVICE & REPARATION

Decathlons verkstad tillhandahåller underhåll och reparation för alla typer av Decathlon-cyklar.

Nu har du full koll på hur du gör både din och ditt barns cyklar vårfina och redo för en ny säsong. Ha så kul på cykelutflykterna!

Vilken storlek på barncykeln?

Vilken storlek på barncykeln?

Välj rätt storlek på barncykeln genom att svara på 2 enkla frågor: Hur lång är barnet? Hur gammal är barnet? Se all information här!

en pojke sitter på en cykel, han befinner sig längst kusten

Hur väljer jag rätt barncykel?

Är det dags att välja barnets första cykel, eller kanske en mer specifik modell för att testa en cykelsport? Att välja barncykel är inte det enklaste! Vi förklarar vilka kriterier du ska utgå ifrån med tanke på balans, inlärning, storlek, aktivitet (hur ofta och typ av cykling) samt komfort.

barn som börjar cykla på landsvägar

BÖRJA CYKLA: LANDSVÄGSCYKEL FÖR BARN

När barnet ska börja en sportaktivitet, så kanske man inte tänker på cykling i första taget. Men att cykla har många fördelar, bl.a. lär sig barnet balans, att utöva en aktivitet i grupp och att hantera sin ansträngning.

Tjejcyklar och killcyklar

Tjejcyklar och killcyklar: vad är skillnaden?

Ingen alls, faktiskt, eftersom pojkars och flickors kroppsformer inte skiljer sig åt upp till sex års ålder. Så det handlar helt enkelt om att välja det man tycker är fint och kul!

Vad är bäst till en tvååring: springcykel, sparkcykel, gåbil eller trehjuling?

Springcykel, sparkcykel, gåbil eller trehjuling: Vad är bäst till en tvååring?

Är du förälder till en tvååring och vill främja ditt barns psykomotoriska utveckling? Vad är då det bästa valet: en springcykel, sparkcykel, gåbil eller trehjuling?