välja rätt storlek på barncykeln

Vilken storlek på barncykeln?

För att förenkla inlärningen och njuta av cykelturerna tillsammans, är det viktigt att välja rätt storlek på barncykeln.

Du vill vara helt säker på att välja rätt. Vi vill gärna ger dig vägledning. För att välja rätt cykel till barnet finns det två viktiga kriterier; barnets längd och ålder. Sen förklarar vi närmare längre ner i artikeln.

Vilken cykelstorlek behöver en 8-åring? en 10-åring? läs vår guide!

Först av allt måste du veta att cykelns storlek anges i tum och skrivs med tecknet ‘‘.Ett tum motsvarar 2,54 cm. Men detta är endast detaljer som inte är så viktiga.

Vad indikerar detta mått i tum?

Storleken på hjulen. Vilket innebär att en cykel på 24 tum är större än en modell på 20 tum. Det är viktigt att du väljer rätt storlek på cykeln utifrån barnets längd, så att hen sitter bekvämt på sadeln och kan trampa smidigt och effektivt. Precis som när man väljer en vuxencykel!

Sedan kan du titta närmare på vilken slags modell beroende på användning (MTB, landsvägscykel, hybridcykel, citybike etc.). Men kom ihåg: barn från 6 år kan cykla på en mountainbike eller en hybridcykel. Men man måste vänta till 9 år för landsvägscykel.

Motsvarande storlekar på barncyklar - hur mäter man cykelns storlek?

För de allra minsta, från 2 år, (från 85 cm) passar en springcykel perfekt för att lära sig hålla balansen på två . Beroende på modell kan barnet har oligt på en springcykel tills att hen är 100 - 105 cm lång.

  • En cykel på 14 tum passar för barn mellan 3 till 4,5 år som är 90 cm till 105 cm långa.
  • Ett barn som är 4,5 till 6 år och 105 till 120 cm lång kan cykla bekvämt på en cykel på 16 tum.~Från 6 till 9 år, när barnet är 120 till 135 cm, välj en cykel på 20 tum.
  • När barnet fyllt 9 år och är 135 till 150 cm, passar en cykel på 24 tum.~När barnet är 150 cm lång kan hen börja cykla på en vuxencykel (storlek XS eller S).
Dessa är endast medelvärden och det är alltid bättre att utgå från barnets längd än ålder. För att försäkra sig om att barnet är bekväm på sin nya cykel kan man kontrollera följande:
  • barnet måste kunna nå marken med båda fötterna;
  • barnet ska enkelt kunna greppa handbromsarna;
  • cykelns ram måste vara anpassad till barnets längd, hen måste enkelt kunna lyfta över benet för att sätta sig på sadeln.

vilken storlek på barnets MTB

Vilken storlek på barnets mountainbike?

Ta sig fram över hinder på svårframkomliga stigar i skogen, susa fram i backar, justera hastigheten och utforska nya leder! Mountainbike är att sporta på två hjul! Det finns mountainbikes som är specialdesignade för barn! De är utrustade med däck med laterala skåror för att inte slira, och vissa modeller med en dämpad framgaffel som klarar terrängen,

Vilken cykel för en 3-åring?

Vilken cykel för en 3-åring?

Det finns två alternativ för en 3-åring som vill cykla: antingen en springcykel för att träna mer på balans. Detta är barnets allra första cykel. Det är ett utmärkt sätt att öva upp balansen innan barnet börjar cykla på en "riktig cykel" (med pedaler).

En 3-åring som redan använt springcykeln och övat upp balans kan börja använda en modell på 14 tum (med eller utan stödhjul) beroende på nivå.

välja rätt storlek på barncykel

Om barnet är mellan två cykelstorlekar?

Om det endast skiljer sig 2-3 cm så välj den större cykeln. Men kom ihåg att om cykeln är för stor så hjälper det inte barnet att lära sig cykla, snarare tvärtom.

Du måste även tänka på vilken nivå barnet befinner sig i för inlärningen: ett barn som är van att cykla kommer lättare kunna hantera en lite större cykel. Men endast en LITE större!

Har barnet växt ifrån sin cykel? 

Vi erbjuder second-life produkter och du kan eventuellt lämna in din begagnade cykel hos Decathlon: Vänd dig till din närmaste Decathlonbutik för att ta reda på mer. Vårt team hjälper dig.

Tips för att ställa in rätt längd på barncykeln

Tänk på att ställa in rätt höjd på sadeln. Inte för högt, då kan inte barnet nå marken med båda fötterna och trampningen blir obekväm; inte för låg så att knäna tar i styret.

Vårt tips är att 5 mm i taget för att hitta den optimala höjden. Gå inte över minivärdet för sadelstolpens isättning. Detta värde ska aldrig synas av säkerhetsskäl (detsamma gäller för minivärdet på styrets isättning).

Justera även styrets höjd och lutning för en bekväm ställning.~Sist men inte minst, när cykeln blivit för liten för barnet ska den ersättas med en större.

Vad händer om cykelns ram inte är i rätt höjd?

Man skulle kunna tänka sig att det är en bra idé att köpa en lite större cykeln för barnet så den kan användas längre. Men det är raka motsatsen!

Varför då?

Om cykelns storlek inte är anpassad för barnet orsakar det en obekväm användning och barnet tröttar ut sig snabbare. Varje cykelstorlek är ergonomiskt anpassad till barnets längd och man ska utgå från detta...

Lockas inte av att köpa en för stor cykel eftersom det kan bromsa inlärningen och lusten att cykla,

 

och i värsta fall vara en säkerhetsrisk.

Barnet måste snabbt kunna greppa handbromsarna och kunna sätta fötterna i marken vid snabba inbromsningar.~En för stor cykel eller en för hög sadel orsakar även värk bakom knäna. "Om man trampar med för utsträckta ben brukar det orsaka smärta i knäna" berättar Pauline, som är produktchef för barncyklar hos Decathlon.

Om barnets händer är längre från handbromsarna är reaktionstiden förlängd om man måste bromsa snabbt. Det är inte ett säkert sätt att cykla.

"Om barnet däremot cyklar på en för liten cykel böjer hen för mycket på benen och smärta kan uppkomma på knänas framsida" fortsätter produktchefen.

En sadel som är för låg orsakar ont på knänas framsida.

Kortfattat, så är fel storlek på barncykeln en risk både ur säkerhetsaspekt, dåligt för kroppen och för barnets lust att cykla.

justera barnets cykelhjälm rätt

Kom ihåg säkerheten, för alla åldrar!

Rätt storlek på barncykeln innebär bekväma och säkra cykelturer med familjen och kompisarna. För att kunna rulla fram så krävs även vissa säkerhetsåtgärder, till att börja med den väsentliga cykelhjälmen.

Att bära cykelhjälm är lagstiftat för alla under 15 år (i Sverige). Även vuxna bör bära hjälm. Hos Decathlon finns anpassade modeller för alla åldrar.

Välj cykelhjälm som passar för barnets huvudomkrets och även för vilken typ av cykling den kommer användas för.

Kort sagt, barnets cykel avgörs av ålder/längd, samt barnets nivå

Har du funnit rätt cykelstorlek? Då har barnet de bästa förutsättningarna för att börja cykla. Men din roll som ansvarig vuxen sträcker sig längre än så! Behåll barnet under uppsikt och var uppmärksam på var barnet befinner sig i inlärningen.

Har du frågor? Vill du ha mer information? Vårt kunniga team finns redo att hjälpa dig.

våra nya springcyklar för barn 2 - 4 år - btwin

Upptäck våra nya springcyklar!

Se de nya springcykelmodellerna framtagna av B'TWINs expertteam.

aurelie btwin kids

Aurelie

Innehållsansvarig barncyklar

#BTWINKids

Har du frågor? Behöver du hjälp att välja rätt barncykel?

Här hittar du bra tips

5 tips för att lära barn cykla - Decathlon Magazine

5 tips för att lära barn cykla

Att lära sitt barn cykla är inte alltid så lätt. Här är några tips till din hjälp.

välja-rätt-barncykel

Hur väljer jag rätt barncykel?

Balans, inlärning, storlek, säkerhet, komfort... ja, det är många saker man har i huvudet när man ska välja cykel till sitt barn!

välja rätt springcykel för en 2-åring

Så väljer du springcykel

Springcykeln, en "cykel utan pedaler", har många fördelar. Den är en bra väg in i cykelvärlden, eftersom den hjälper barnet att upptäcka omgivningen på två hjul, lära sig hålla balansen och bromsa, och allt detta alldeles själv.

barn som börjar cykla på landsvägar

BÖRJA CYKLA: LANDSVÄGSCYKEL FÖR BARN

När barnet ska börja en sportaktivitet, så kanske man inte tänker på cykling i första taget. Men att cykla har många fördelar, bl.a. lär sig barnet balans, att utöva en aktivitet i grupp och att hantera sin ansträngning.