Tjejcyklar och killcyklar

Tjejcyklar och killcyklar, vad är skillnaden?

Ingen alls, faktiskt, eftersom pojkars och flickors kroppsformer inte skiljer sig åt upp till sex års ålder. Så det handlar helt enkelt om att välja det man tycker är fint och kul!

Till skillnad från dam- och herrcyklar, som skiljer sig åt på flera sätt, bland annat vad gäller ramen, så är det ingen skillnad på cyklar för tjejer och killar upp till ungefär tolv år. Det är för att deras kroppar inte skiljer sig nämnvärt åt. 

Resultatet blir att de har ännu fler modeller och färger att välja bland.

Springcykel tvååring Decathlon

Tjejcyklar och killcyklar – en fråga om smak

Vit, orange, svart, blårosa, svartblå eller röd? Att välja springcykel eller barncykel är främst en fråga om vad man tycker om. "Det spelar ingen roll om det är en kille eller tjej, alla barn har samma behov" säger Pauline Sterckeman, produktchef på B'TWIN. "Små tjejer kan vara lika våghalsiga som små killar, och de dagar när rosa var obligatoriskt för tjejer är över, de har mycket mer att välja på nu."  Ja, idag det är verkligen inte lätt att välja mellan så många fina färger!

Före puberteten behövs inte olika cyklar för tjejer och killar.

cykel fyraåring röd b'twin

Välj en cykel i din stil och utrusta den som du vill

Vissa vill ha sportig mountainbike-stil medan andra vill ha lite mer klassisk citykänsla. Ingen av dem är mer "rätt" för en tjej eller kille. Alla kan välja den typ de gillar bäst.

Och man kan utrusta sin cykel med en hel massa tillbehör, till exempel korg, docksits, ringklocka, tuta och flaskhållare med vattenflaska. Barncyklar finns tillgängliga i olika färger och kan göras extra personliga på olika sätt. "Det är barnen som väljer, vare sig deras föräldrar gillar det eller inte" säger Pauline med ett leende. "Vissa väljer lite mjukare färgkombinationer och andra mer iögonenfallande. Var och en har sin stil!"

Tjejcyklar och killcyklar, vad är skillnaden?

Roligast är bäst

Att lära sig cykla tar olika lång tid för olika barn. Vissa är orädda och får snabbt grepp om hur de ska göra, medan andra behöver mer tid, stöd och peppande. Det finns inget som är rätt eller fel, så länge de inte åker för fort för sitt eget bästa och så länge de har roligt under tiden. För om det är något som alla barn gillar, tjejer som killar, så är det att ha kul tillsammans med familj och kompisar.

Cykla genom pölarna

Vem tyckte inte att det var jättekul att cykla genom vattenpölar när man var liten? Så istället för att bli arg när barnet cyklar genom lera och djupa vattenpölar, klä barnet efter väder. Det kanske inte är finkläderna som ska på när barnet ska ut och cykla. Välj kläder som det inte gör något om de blir smutsiga.

Kort och gott, släpp barnet någorlunda fritt och låt cyklingen förbli en lek. Så länge inte säkerheten står på spel kan barnet få cykla lite hur som helst. Klara, färdiga, åk!

Tjejcyklar och killcyklar, vad är skillnaden?

Den första cykeln? En springcykel!

Man kan faktiskt börja cykla riktigt tidigt. Redan vid två års ålder kan man börja åka på en cykel med sadel och riktiga däck, fast utan pedaler. Vi pratar alltså om en springcykel.

Hur väljer man en barncykel i rätt storlek?

För att välja en cykel i rätt storlek är det ditt barns längd du behöver veta, det spelar ingen roll om det är en kille eller tjej. Vi ska göra det här väldigt enkelt och sammanfatta storleksguiden i listform:

2–4 år / 85–100 cm --> 10" springcykel
3–4 ½ år / 90–105 cm --> 12" springcykel
Ca 3 år / under 105 cm --> 14" cykel
4 ½–6 / 105–120 cm --> 16" cykel
6–9 / 120–135 cm --> 20" cykel

Tjejcyklar och killcyklar, vad är skillnaden?

Hur stor cykel ska mitt barn ha? Hur många tum? Och hur räknar man ut det?

Om du vill ha en mer utförlig guide till att välja cykelstorlek, klicka här:

När är det dags för en herr- eller damram?

Till skillnad från barncyklar är vuxencyklar utformade på olika sätt för herr och dam. Det syns framför allt på ramens form och storlek. Det är först vid puberteten, kring 12 år, som det kan vara meningsfullt att välja en herrcykel (med vågrätt överrör och bredare styre) eller en damcykel (med snedställt överrör och bredare sadel).

Varför är herr- och damramar olika?

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN HERRCYKLAR OCH DAMCYKLAR? 

 Vad är det som gör vissa sportprylar lämpade för damer och andra för herrar? Det är helt enkelt de fysiska skillnaderna mellan könen. Läs mer om det här:

Sammanfattning

Före puberteten behövs inte olika cyklar för tjejer och killar. Praktiskt, va? När storasyster har växt ifrån sin cykel kan lillebror ta över den och utrusta och dekorera den utifrån sina intressen.

För att välja en lämplig cykel behöver du bara kolla att barnets längd stämmer överens med cykelns storlek (tummåttet, du vet). Sen kan du fundera över vilken typ av cykel som passar bäst. Är det en BMX, mountainbike, landsvägscykel eller citycykel? De är designade på lite olika sätt vad gäller utseende, sadelform, ramstorlek, växelsystem, säkerhetstillbehör och så vidare. Men det är inte förrän kring 12 års ålder det är dags att börja tänka på en vuxencykel.

Vilken cykel föll ditt barn för, till slut? Var det ett lätt eller svårt val? Har barnet utrustat sin cykel på något sätt? Berätta gärna!

Tjejcyklar och killcyklar, vad är skillnaden?

Pauline

Produktchef och mamma

CYKLAR 1–6 ÅR – B'TWIN

Vill du ha fler tips? Läs vidare: 

5 tips för att lära barn cykla - Decathlon Magazine

5 tips för att lära barn cykla

Att lära sitt barn cykla är inte alltid så lätt. Här är några tips till din hjälp.

välja-rätt-barncykel

Hur väljer jag rätt barncykel?

Balans, inlärning, storlek, säkerhet, komfort... ja, det är många saker man har i huvudet när man ska välja cykel till sitt barn!

så lär du ditt barn åka springcykel

Så lär du ditt barn åka springcykel

När ditt barn har lärt sig gå ordentligt, varför inte prova med en springcykel? Här berättar vi hur du hjälper barnet att komma igång med åkningen genom lekar och roliga övningar.

barn som börjar cykla på landsvägar

BÖRJA CYKLA: LANDSVÄGSCYKEL FÖR BARN

När barnet ska börja en sportaktivitet, så kanske man inte tänker på cykling i första taget. Men att cykla har många fördelar, bl.a. lär sig barnet balans, att utöva en aktivitet i grupp och att hantera sin ansträngning.

en pojke sitter på en cykel, han befinner sig längst kusten

Hur väljer jag rätt barncykel?

Är det dags att välja barnets första cykel, eller kanske en mer specifik modell för att testa en cykelsport? Att välja barncykel är inte det enklaste! Vi förklarar vilka kriterier du ska utgå ifrån med tanke på balans, inlärning, storlek, aktivitet (hur ofta och typ av cykling) samt komfort.