HUR DU VÄLJER SÄKERHETSVÄST FÖR RIDNING

Ridning är en sport för alla, men om man ramlar av hästen kan allvarliga skador ske. Det rekommenderas därför att du alltid bär en säkerhetsväst när du rider för att minska skaderisken vid fall. Här är några tips för att välja rätt säkerhetsväst.

väst

Du ska välja ditt ryggskydd utifrån två kriterier: typ av skydd och skyddsnivån.

TYP AV SKYDD: SÄKERHETSVÄST ELLER RYGGSKYDD?

Det finns två typer av skydd: säkerhetsvästar och ryggskydd.

SÄKERHETSVÄST: Designad för att skydda ryttarens överkropp vid en sammanstötning eller vid fall, skyddar både bröstkorgen och ryggen. Tillverkad i en flexibel skumvaddering som är stötdämpande vid fall och skyddar ryggraden, njurarna, bröstkorgen och bukhålans organ.

RYGGSKYDD: Som man förstår av namnet, så skyddas endast ryggen med ryggskydden. De kan ha hårda, sammanfogade skal eller skumvaddering integrerad i en mjuk väst. Ryggskydden är designade för att vara bekväma, och ger ryttaren bättre rörelsefrihet är en skyddsväst. De är mer diskreta och ger mer komfort, men kom ihåg att de inte ger ett lika fullständigt skydd.

SKYDDSNIVÅ

För skyddsvästar finns det tre skyddskategorier.

Nivå 1: Den lägsta skyddsnivån för licensierade jockeys (nivå 1 avser ej andra utövare).

Nivå 2: Skydd för ridning med risk på medelnivå. Detta är mininivån som rekommenderas för alla nivåer av ryttare, från nybörjare till expertnivå, i en ridklubb eller på fritiden.

Nivå 3: Högt skydd lämpligt för fritidsryttare och tävling. Det är även avsett för personer som arbetar i kontakt med hästar och utsätts för risk att sparkas. Denna skyddsnivå rekommenderas även för körning och fälttävlan.

Våra ryggskydd är certifierade för ridning av experter och svarar upp till standard EN1621-2: Skyddskläder mot mekanisk påverkan för motorcyklister. Var god uppmärksamma att det är en annan certifiering än den för skyddsvästar. Nivå 2 som vi nämner här skiljer sig åt för ryggskydd och skyddsvästar. Ryggskydden tillåts inte i tävlingar som kräver nivå 3 för skyddsvästar, som cross country i fälttävlan eller maratonmomentet under en körtävling.

Hur du väljer rätt ryggskydd för ridning
Hur du väljer rätt ryggskydd för ridning

VÄLJA RÄTT STORLEK

Du måste veta följande mått för att välja rätt storlek:

omkrets kring bröstet - omkrets kring midjan - höjd från midjan till axlarna

När du vet dina mått kan du ta hjälp av storleksguiden i våra butiker eller på vår hemsida för att hitta din storlek. Storleken runt midja och bröstkorg kan justeras på de flesta modeller med spännen eller remmar.

Men det är viktigt att du väljer rätt rygglängd. Om den är för lång i ryggen hindrar den dig från att sitta rätt i sadeln; om den är för kort, skyddar den inte dina njurar. Både ryggskydd och säkerhetsvästar måste justeras på rätt sätt för att ge ett fullgott skydd. För att vara effektiv ska den sitta åt ordentligt runt kroppen. Skyddet ska bäras över din tröja.

På vintern bärs den under jackan (inte över!). Vissa modeller har en dragkedja fram så du bara behöver justera den utefter din kropp en gång, och inte varje gång du tar på den. Vissa modeller är utrustade med färgmarkeringar för att justeras rätt (en röd märkning ska t.ex. täckas helt. osv.). Om skyddet sitter för tight, kan det minska din rörelsefrihet och påverka din andning. Om det sitter för löst, skyddar det inte vid fall eftersom det rör på sig och skydden täcker inte delarna av kroppen som de ska.

DU KANSKE ÄVEN GILLAR