Ridleggins i sadel

HUR VÄLJER JAG ETT PAR BRA RIDBYXOR?

Vilken typ av ridbyxor behöver du eller ditt barn till ridskolan och hur ska de sitta? Läs vidare så svarar vi på dessa frågor här!

Ridbyxor är bland det allra första en ryttare behöver skaffa sig, men med alla typer av ridbyxor som finns att välja på, kan det vara svårt att veta vart man ska börja. Vad är ridtights och vinterridbyxor och kan man inte bara ha jeans? Vi förklarar och ger råd om vad du kan tänka på!

Ridbyxa i tre färger

VARFÖR RIDBYXOR?

Nya ryttare undrar ofta, varför måste jag ha ridbyxor? Kan jag inte bara rida i mina vanliga jeans? Vart hittar jag ett par vanliga, billiga ridbyxor?

Ridbyxor har många funktioner vanliga jeans saknar, till exempel är ridbyxor sydda utan sömmar på insidan av benen för att minska skav mot sadeln, men utöver det finns det många olika varianter som kan vara förvirrande för den som bara vill ha ett par vanliga ridbyxor.

Vi kommer att gå igenom tre huvudsakliga kriterier, hur ofta du rider, vilken säsong om det kommer vara varmt eller kallt, och först börjar vi med, hur ska ridbyxorna sitta?

Ridbyxor till häst

RIDBYXANS PASSFORM

Ridbyxor med hög midja är just nu populärt och vanligaste passformen hos de flesta märken, men det finns också ridbyxor som är lägre skurna och slutar över höftbenet. Många föredrar midjehöga ridbyxor för att de ger bra rörlighet, utan att skava när man sitter i sadeln, men det är också individuellt vad som du är bekväm i och passar din kroppsform. En del ridbyxor är också extra höga i bakstycket, för att förhindra drag upp i svanken in under tröjan.

Ridbyxor är generellt det som kallas “sadelskurna”, vilket innebär att sömmarna är placerade på utsidan av benen och upp ovanför rumpan, för att ge maximal rörlighet åt ryttaren och samtidigt undvika sätesområdet och insidan av benen för att inte ge skavsår mot sadeln.

Byxorna ska sitta slätt över benen och ge fri rörlighet utan att sitta för tight, då skrynklor kan ge skavsår. Men som tidigare nämnt, så går det ändå jättebra på vintern, om man har ett kallt ridhus eller rider ute mycket, att ha en storlek större på ridbyxorna om man vill, för att kunna ha ullunderställ under ridbyxorna.

KNÄSKODDA RIDBYXOR ELLER HELSKODDA RIDBYXOR

När man säger att ett par ridbyxor har skoning, menar man förstärkningen ridbyxorna har runt knäna och sätet för att hjälpa till med greppet i sadeln.  Skoning finns på både ridbyxorna till barn och vuxna. Den är tänkt att vara placerad på olika områden som har kontakt med sadeln, där ryttaren kan behöva ha hjälp med extra grepp.

Denna förstärkning är i olika material beroende på ryttarens preferens eller behov. Skoningen kan vara av extra tyglager, paneler i mocca imitation, eller områden med silikon. Beroende på vilka områden på ridbyxorna skoningen täcker kan den kallas lite olika. 
Nedan har vi de tre vanligaste typerna:

 • helskodda ridbyxor

  Helskoning

  Ett par ridbyxor med helskoning har en förstärkning som går från insidan av knäna, upp och runt och täcker hela rumpan och sätesdelen på ridbyxan. Dessa byxor är utformade för att ge bra grepp när man sitter ner djupt i sadeln, och väljs ofta av dressyrryttare som ofta kan ha glädje av lite extra grepp genom vissa av dressyrens moment.
  Skoningen kan vara i olika material.

 • knäskodda halvskodda ridbyxor

  Halvskoning

  Om man som ryttare upplever att ett par ridbyxor med helskoning ger för mycket grepp, så kan man välja ett par ridbyxor med halskoning, även kallat knäskoning. Dessa har som namnet kanske antyder förstärkning bara på insidan av knäna och kan vara sköna att ha om man rider lätt mycket, eller hoppar ofta med hästen och behöver stå upp mycket och ofta.

 • Oskodda Ridbyxor

  Utan skoning

  Ett par oskodda ridbyxor, är oftast bara sadelskurna, utan sömmar på insidan av benen eller för mycket sömmar i sätesdelen, för att undvika skavsår men utan extra grepp. De har oftast extra tygförstärkning på insidan av knäna istället och är ett bra alternativ om man till exempel vill rida barbacka och upplever att silikonet eller mockan fastnar i hästens päls.

Silikonskodda Ridbyxor

Material på ridbyxans skoning

Vilket material på skoningen är bäst då? Mockaimitation eller silikon?

Precis som med så mycket annat så är det individuellt vilket man föredrar. Skoning av mocka eller läderimitationer är väldigt slittåliga förstärkningar som är skonsamma mot sadeln, men kan upplevas som lite klumpiga när man rör sig, eller ibland inte får rätt grepp mot sadeln.

En del föredrar då silikonskoningar som blivit populärt för att det ger ett bra grepp mot sadeln, samtidigt som det trycks i olika typer av mönster snarare än att sys på i ett helt stycke som mocka imitationen. Detta gör att de kan ge mer rörelsefrihet och kännas smidigare framförallt på tunnare ridbyxor, som ett par ridleggins till exempel.

Designen av våra silikonskodda ridbyxor

I videon nedan kan du se hur våra produktutvecklare hos Fouganza har tänkt när de designade silikonmönstret på ett par av våra helskodda ridbyxor

Vinterridbyxor och ridtights

Är den kallade årstiden här? Sveper höstrusket in över stallet med regn och kyla? Eller är det sommar och solen steker över hagarna? Att klä sig bra efter väder kan vara riktigt svårt, men viktigt att tänka på.

Till att börja med, brukar de flesta skaffa sig ett par enkla ridbyxor i bomull, ganska snart kan du dock behöva fler ridbyxor. För en uteritt i regn under det varmare halvåret, räcker ibland en poncho, eller en regnkappa som täcker låren, men för andra tillfällen, kan det vara bra med fodrade ridbyxor. Likaså behövs mer ventilation under sommaren för att inte få värmeskavsår. Nedanför går vi igenom ridtights, vinterridbyxor och vattentäta ridbyxor.

 • Varma ridbyxor i stall

  Vinterridbyxor

  Bara de som varit i ett stall under vintern vet hur kallt det kan bli. Stall är ofta tempererade efter våra ponnys och hästar och kan kännas mindre behagliga för oss människor. Ett par bra vinterridbyxor i tjockare funktionsmaterial, som håller värmen bättre, med ruggad fleece på insidan kan snabbt bli nödvändigt när nätterna blir längre. Men även med ett par vinterridbyxor kan det ibland behövas att köpa ridbyxorna en storlek över din vanliga, och ha ett ullunderställ närmast kroppen.

 • Ridleggings till häst

  Ridtights

  För den där värmeböljan under sommaren, eller under ridlägret, när du spenderar mycket tid i stallet med att svettas, antingen under ritten, eller när du mockar och jobbar i stallet, kan det vara skönt med ett par tunna ridbyxor. Ridtights är i funktionsmaterial som torkar snabbare och lättare än bomull och som har paneler i mesh som ventilerar ut svetten och låter huden få andas. Ridtights är relativt nytt i hästvärlden och har blivit oerhört populärt!

 • regntåliga ridbyxor

  Vattentäta ridbyxor

  En annan typ av ridbyxa som också håller värmen mycket bra, är ett par vattentäta varmfodrade ridbyxor, som tål snön i uteritten, och håller kvar mycket värme inne i stallet. Ett par ridbyxor är mycket vattentäta och tål även höstrusket under kyliga regniga kvällar kan bli en enorm tillgång för den som rider ute ofta och mycket i alla väder! Vattentäta ridbyxor har också väldigt bra grepp och brukar därmed inte behöva vara skodda eftersom materialet i sig fäster så bra i sadeln.

Designen av kipwarm, våra fodrade ridbyxor

Se videon nedan för att se hur produktteamet i Fouganza jobbade med att utveckla dessa vattentäta och varmfodrade ridbyxor hos oss!

Ridbyxor med mobilficka

HUR TVÄTTAS RIDBYXOR?

Ridbyxor tvättas på samma sätt som de flesta vanliga plagg, leta efter tvättrådslappen i bakre delen av midjesömmen och följ bara de angivna tvättråden för ridbyxorna och du är osäker. Du behöver bara ridbyxor tvätta separat från resten av din vanliga tvätt om ridbyxorna är extremt smutsiga. Kom ihåg att temperaturen för tvätten är låg för att slita mindre på plagget och miljön, men fortfarande tillräckligt för att de ska bli rena och vid en varmare tvätt temperatur än angivet, finns risk att ridbyxorna krymper.

Storlekstabell Junior ridbyxor

STORLEKAR PÅ RIDBYXOR FÖR BARN

Att välja kläder till barn och ungdomar för deras aktiviteter är alltid knepigt. Ofta växer barn så att det knakar och det kan kännas som att man köper nytt hela tiden. Tacksamt nog med ridbyxor för barn, är de oerhört stretchiga och även ofta ett resårband i midjan för att hjälpa till att justera om längden skjutit iväg snabbare än bredden.

Storlekarna hos oss är baserat på snittlängden i ett åldersspann, där beräknad längd och snittålder står angivet på byxorna för att underlätta! Klicka här för närmre titt på bilden

Storlekstabell Dam ridbyxor

STORLEKAR PÅ RIDBYXOR FÖR DAM OCH HERR

Ridbyxor för dam och ridbyxor för herr följer generellt samma storlekssystem som vanliga byxor, en bra tumregel är att välja storleken på dina ridbyxor, på samma sätt som du skulle välja storlek på ett par vanliga byxor, eller ett par träningstights. Ridbyxor är oftast väldigt stretchiga för att ge bästa möjliga rörlighet och storlekarna kan variera mellan olika märken, men börja alltid med din vanliga storlek och pröva och se hur det känns.

Var inte orolig om du kan behöva gå upp eller ner en storlek när du provar ett nytt märke av ridbyxor, det är helt normalt! Klicka här för en närmre titt på bilden

Sammanfattningsvis är tipset för dig som väljer dina första ridbyxor:  
- Välja ett par rymliga och stretchiga ridbyxor i ett mjukt material som ligger slätt över benen och känns sköna att röra sig i.
- Har en färg du trivs i om du inte ska tävla och då är det vita ridbyxor som gäller!
- Välj så mycket eller lite skodd av det material som du vill och känner dig bekväm i
- Och glöm inte att ta ett par fodrade ridbyxor om det är kallt, eller ett par ventilerende ridleggins om det är varmt

För dig som redan har vanan inne, så vet du nog redan vad du trivs med och vad som fungerar bäst för just dig!

Hur väljer jag ridbyxor?

Jessica

Ryttare och Hästälskare

Passionerad ryttare som småtävlat på klubbnivå! Jag har alltid älskat ridning ända sen jag var liten och tjatade mig till att få börja rida på ridskola trots att jag är allergisk mot både päls och gräspollen som barn, men trots mycket snuva hängde kärleken till stallet kvar och jag blev hästbiten för resten av livet!

Mer artiklar om ridkläder

Ridning i snö

Ridkläder för Höst och Vinter

Vilka ridkläder ska man ha från hösten och framåt, när det dåliga vädret drar in för att kunna ha lika mycket kul med sin pälsbeklädda vän, året runt?

Stövlar

Hur du väljer ridstövlar

Läder eller PVC? Med eller utan snörning? Det finns ett stort utbud av stövlar att välja från. Här kommer tips för att hjälpa dig välja rätt modell.

Shortchap

Hur du väljer rätt shortchaps

Är läder rätt material för dig, eller snarare en modell i syntet? Föredrar du resårband eller resårkil? Du ska välja dina shortchaps beroende på var du rider, och din nivå.

Handskar

Hur du väljer ridhandskar

Oavsett om du är nybörjare eller expertryttare, så behöver du handskar när du rider. Det finns olika modeller som ger värme eller bra grepp, här är tips för att välja rätt.