Ridleggins i sadel

Hur väljer jag rätt ridbyxor?

Vilken typ av ridbyxor behöver du eller ditt barn till ridlägret i sommar och hur ska de sitta? Läs vidare så svarar vi på dessa frågor här!

Ridbyxor är bland det allra första en ryttare behöver skaffa sig, men med alla typer av ridbyxor som finns att välja på, kan det vara svårt att veta vart man ska börja och varför det finns så många ridbyxor, kan man inte bara ha jeans? Vi förklarar och ger råd om vad du kan tänka på!

Ridbyxa i tre färger

Varför måste jag ha ridbyxor?

Nya ryttare undrar ofta “Måste jag ha ridbyxor, kan jag inte bara rida i mina vanliga byxor?”

Och det kan man ju såklart om man vill för en kort ritt, men ridbyxor har många funktioner vanliga byxor saknar, till exempel är ridbyxor sydda utan sömmar på insidan av benen för att minska skav mot sadeln. 

När du väljer ett par ridbyxor finns tre huvudsakliga kriterier, hur ofta du rider, vilken säsong om det kommer vara varmt eller kallt, och vilken typ av skoning du behöver på ridbyxorna. Allt beroende på om du ska ägna dig åt dressyr, hoppning, allround eller någon annan ridgren. 

Nedan går vi igenom vilka olika typer av skoningar som finns på ridbyxor, vilka ridbyxor du kan behöva för olika säsonger och lite skötelråd. Vill du hoppa direkt till någon del som verkar mer intressant kan du klicka dig igenom innehållsförteckningen ovan. 

Tävlingsridbyxor i sadel
Tävlingsridbyxor i sadel

Vad är skoning på ridbyxor?

Är det första gången som du köper ett par ridbyxor åt dig själv eller om ditt barn behöver sina första riktiga ridbyxor, är skoning alltid det första frågan jag hör. Vad är skoning? Är det viktigt?

Om du redan har koll kan du glatt skrolla vidare till ridbyxor för olika väder, om inte, så förklarar vi mer här nedan.

Skoning på ridbyxor är en av ridbyxans viktigaste funktioner

När man pratar om hur ett par ridbyxor har skoning, menar man vilken typ av förstärkning ridbyxorna har runt knän och sätet för att hjälpa till med greppet i sadeln. Säkert har du sett att ridbyxor har områden, antingen vid insidan av knäna, eller vid sätesdelen som är i ett annat material mot resten av ridbyxan. Skoning är tänkt att vara placerade på olika områden som har kontakt med sadeln, där ryttaren kan behöva ha hjälp med extra grepp. Denna förstärkning är i olika material beroende på ryttarens preferens eller behov. Skoningen kan vara av extra tyglager, paneler i mocca imitation, eller områden med silikon. 

Beroende på vilka områden på ridbyxorna skoningen täcker kan den kallas lite olika. Nedan har vi de tre vanligaste typerna:

helskodda ridbyxor

Helskoning

Ett par ridbyxor med helskoning har en förstärkning som går från insidan av knäna, upp och runt och täcker hela rumpan och sätesdelen på ridbyxan. Dessa byxor är utformade för att ge bra grepp när man sitter ner djupt i sadeln, och väljs ofta av dressyrryttare som ofta kan ha glädje av lite extra grepp genom vissa av dressyrens moment.
Skoningen kan vara i olika material.

knäskodda halvskodda ridbyxor

Halvskoning

Om man som ryttare upplever att ett par ridbyxor med helskoning ger för mycket grepp, så kan man välja ett par ridbyxor med halskoning, även kallat knäskoning. Dessa har som namnet kanske antyder förstärkning bara på insidan av knäna och kan vara sköna att ha om man rider lätt mycket, eller hoppar ofta med hästen och behöver stå upp mycket och ofta.

Oskodda Ridbyxor

Utan skoning

Ett par ridbyxor utan skoning, är oftast bara sadelskurna, utan sömmar på insidan av benen eller för mycket sömmar i sätesdelen, för att undvika skavsår men utan extra grepp. De har oftast extra tygförstärkning på insidan av knäna istället och är ett bra alternativ om man till exempel vill rida barbacka och upplever att silikonet eller mockan fastnar i hästens päls.

Silikonskodda Ridbyxor

Material på ridbyxans skoning

Vilket material på skoningen är bäst då? Mockaimitation eller silikon?

Precis som med så mycket annat så är det individuellt vilket man föredrar. Skoning av mocka eller läderimitationer är väldigt slittåliga förstärkningar som är skonsamma mot sadeln, men kan upplevas som lite klumpiga när man rör sig, eller ibland inte får rätt grepp mot sadeln.

En del föredrar då silikonskoningar som blivit populärt för att det ger ett bra grepp mot sadeln, samtidigt som det trycks i olika typer av mönster snarare än att sys på i ett helt stycke som mocka imitationen. Detta gör att de kan ge mer rörelsefrihet och kännas smidigare framförallt på tunnare ridbyxor, som ett par ridleggins till exempel.

Designen av våra silikonskodda ridbyxor

I videon nedan kan du se hur våra produktutvecklare hos Fouganza har tänkt när de designade silikonmönstret på ett par av våra helskodda ridbyxor

Ryttare i regn
Ryttare i regn

Ridbyxor för alla väder

Ridbyxor finns i en uppsjö av olika material och tyger. Inte så kontigt kanske, med tanke på alla olika väder i Sverige som en dedikerad ryttare behöver klara dig igenom. 

Varmt som kallt väntar ju din pälsbeklädda kompis i stallet på att få bege sig ut!

Rätt ridbyxa för rätt väder gör stor skillnad

Förutom hur mycket grepp du behöver, är det också värt att tänka på när och vart du ska rida. Inomhus, eller utomhus? Sveper höstrusket in över stallet med regn och kyla? Eller är det sommar och sol med risk för något enstaka duggregn? Att klä sig bra efter väder kan vara riktigt svårt, men viktigt att tänka på. Framförallt som hur mycket du själv får ut av ridturen påverkas väldigt mycket av om du fryser, eller om du håller på att trilla av hästen av värmeslag. 

Till att börja med, brukar de flesta skaffa sig ett par enkla ridbyxor i bomull, ganska snart kan du dock behöva bredda din arsenal av byxor. För en uteritt i regn under det varmare halvåret, räcker ibland en poncho, eller en regnkappa som täcker låren, men för andra tillfällen, kan det vara bra med tjockare ridbyxor. Likaså behövs mer ventilation under sommaren för att inte få värmeskavsår.Vi listar lite olika typer av ridbyxor här nedanför. 

Ridleggings till häst

Ridleggings

För den där värmeböljan under sommaren, eller under ridlägret, när du spenderar mycket tid i stallet med att svettas, antingen under ritten, eller när du mockar och jobbar i stallet, kan det vara skönt med ett par tunna ridbyxor. Ridleggings är i funktionsmaterial som torkar snabbare och lättare än bomull och som har paneler i mesh som ventilerar ut svetten och låter huden få andas. Ridleggings är relativt nytt i hästvärlden och har blivit oerhört populärt!

Varma ridbyxor i stall

Vinterridbyxor

Bara de som varit i ett stall under vintern vet hur kallt det kan bli. Stall är ofta tempererade efter våra ponnys och hästar och kan kännas mindre behagliga för oss människor. Ett par bra ridbyxor i tjockare funktionsmaterial, som håller värmen bättre, med ruggad fleece på insidan kan snabbt bli nödvändigt när nätterna blir längre. Men även med ett par vinterridbyxor kan det ibland behövas att köpa ridbyxorna en storlek över din vanliga, och ha ett ullunderställ närmast kroppen. 

regntåliga ridbyxor

Vattentäta ridbyxor

En annan typ av ridbyxa som också håller värmen mycket bra, är ett par fleecefodrade vattentäta ridbyxor, som tål snön i uteritten, och håller kvar mycket värme inne i stallet. Ett par ridbyxor är mycket vattentäta och tål även höstrusket under kyliga regniga kvällar kan bli en enorm tillgång för den som rider ute ofta och mycket i alla väder! Vattentäta ridbyxor har också väldigt bra grepp och brukar därmed inte behöva vara skodda eftersom materialet i sig fäster så bra i sadeln. 

Hur väljer jag ridbyxor?

Ridbyxor för ridlägret i sommar

Tillslut så kommer ju sommaren, även i Sverige! Då är det dags för ridlägren både för vuxna och barn, lukten av varm hästpäls, hö och svett i paddocken. 

Ett par tunna ridbyxor för sommaren kan vara mer än väl behövligt när solen gassar över hagarna, om vädret vill väl. Beroende på hur temperaturerna ser ut runt tiden för ditt ridläger, kasta en extra blick på vad vi gick igenom ovan med olika typer av skoning och väder. Kanske funkar trotjänarna till ridbyxor lika bra den här gången också, eller kanske kan det vara dags med ett tillägg i ridgarderoben?

Designen av våra kipwarm ridbyxor

Se videon nedan för att se hur produktteamet i Fouganza jobbade med att utveckla dessa varma och vattentäta ridbyxor hos oss!

Ridbyxor till häst

Ridbyxans passform

Hög midja är just nu populärt och vanligaste passformen hos de flesta märken, men det finns också ridbyxor som är lägre skurna och slutar över höftbenet. Många föredrar midjehöga ridbyxor för att de ger bra rörlighet, utan att skava när man sitter i sadeln, men det är också individuellt vad som du är bekväm i och passar din kroppsform. En del ridbyxor är också extra höga i bakstycket, för att förhindra drag upp i svanken in under tröjan.

Ridbyxor är generellt det som kallas “sadelskurna”, vilket innebär att sömmarna är placerade på utsidan av benen och upp ovanför rumpan, för att ge maximal rörlighet åt ryttaren och samtidigt undvika sätesområdet och insidan av benen för att inte ge skavsår mot sadeln.

Byxorna ska sitta slätt över benen och ge fri rörlighet utan att sitta för tight, då skrynklor kan ge skavsår. Men som tidigare nämnt, så går det ändå jättebra på vintern, om man har ett kallt ridhus eller rider ute mycket, att ha en storlek större på ridbyxorna om man vill, för att kunna ha ullunderställ under ridbyxorna.

Storlekstabell Junior ridbyxor

Storlekar ridbyxor för juniorer

Att välja kläder till barn och ungdomar för deras aktiviteter är alltid knepigt. Ofta växer barn så att det knakar och det kan kännas som att man köper nytt hela tiden. Tacksamt nog med ridbyxor, är de oerhört stretchiga och även ofta ett resårband i midjan för att hjälpa till att justera om längden skjutit iväg snabbare än bredden. Storlekarna hos oss är baserat på snittlängden i ett åldersspann, där beräknad längd och snittålder står angivet på byxorna för att underlätta! Klicka här för närmre titt på bilden

Storlekstabell Junior ridbyxor
Storlekstabell Dam ridbyxor

Storlekar ridbyxor för vuxna

Ridbyxor följer generellt samma storlekssystem som vanliga byxor, en bra tumregel är att välja storleken på dina ridbyxor, på samma sätt som du skulle välja storlek på ett par vanliga byxor, eller ett par träningstights. Ridbyxor är oftast väldigt stretchiga för att ge bästa möjliga rörlighet och storlekarna kan variera mellan olika märken, men börja alltid med din vanliga storlek och pröva och se hur det känns. Var inte orolig om du kan behöva gå upp eller ner en storlek när du provar ett nytt märke av ridbyxor, det är helt normalt! Klicka här för en närmre titt på bilden

Storlekstabell Dam ridbyxor
Ridbyxor med mobilficka

Skötselråd för ridbyxor

Ridbyxor tvättas på samma sätt som de flesta vanliga plagg, leta efter tvättrådslappen i bakre delen av midjesömmen och följ bara de angivna tvättråden för ridbyxorna. Du behöver bara ridbyxor tvätta separat från resten av din vanliga tvätt om ridbyxorna är extremt smutsiga. Kom ihåg att temperaturen för tvätten är låg för att slita mindre på plagget och miljön, men fortfarande tillräckligt för att de ska bli rena och vid en varmare tvätt temperatur än angivet, finns risk att ridbyxorna krymper.

Sammanfattningsvis är tipset för dig som väljer dina första ridbyxor:  
- Välja ett par rymliga och stretchiga ridbyxor i ett mjukt material som ligger slätt över benen och känns sköna att röra sig i.
- Har en färg du trivs i om du inte ska tävla och då är det vita ridbyxor som gäller!
- Välj så mycket eller lite skodd av det material som du vill och känner dig bekväm i
- Och glöm inte att ta ett par fodrade ridbyxor om det är kallt, eller ett par ventilerende ridleggins om det är varmt

För dig som redan har vanan inne, så vet du nog redan vad du trivs med och vad som fungerar bäst för just dig!

Hur väljer jag ridbyxor?

Jessica

Ryttare och Hästälskare

Passionerad ryttare som småtävlat på klubbnivå! Jag har alltid älskat ridning ända sen jag var liten och tjatade mig till att få börja rida på ridskola trots att jag är allergisk mot både päls och gräspollen som barn, men trots mycket snuva hängde kärleken till stallet kvar och jag blev hästbiten för resten av livet!

Mer artiklar om ridkläder

Stövlar

Hur du väljer ridstövlar

Läder eller PVC? Med eller utan snörning? Det finns ett stort utbud av stövlar att välja från. Här kommer tips för att hjälpa dig välja rätt modell.
Shortchap

Hur du väljer rätt shortchaps

Är läder rätt material för dig, eller snarare en modell i syntet? Föredrar du resårband eller resårkil? Du ska välja dina shortchaps beroende på var du rider, och din nivå.
Handskar

Hur du väljer ridhandskar

Oavsett om du är nybörjare eller expertryttare, så behöver du handskar när du rider. Det finns olika modeller som ger värme eller bra grepp, här är tips för att välja rätt.