Hur väljer jag ridbyxor?

Vilken typ av ridbyxor behöver jag och hur ska de sitta? Läs vidare så svarar vi på dessa frågor här!

Ridleggins i sadel

Ridbyxor är bland det allra första en ryttare behöver skaffa sig, men med alla typer av ridbyxor som finns att välja på, kan det vara svårt att veta vart man ska börja och varför det finns så många ridbyxor? Vi ger råd om vad du kan tänka på!

Ridbyxa i tre färger

VARFÖR MÅSTE JAG HA RIDBYXOR?

Nya ryttare undrar ofta “Måste jag ha ridbyxor, kan jag inte bara rida i mina vanliga byxor?”

Och det kan man ju såklart om man vill för en kort ritt, men ridbyxor har många funktioner vanliga byxor saknar, till exempel är ridbyxor sydda utan sömmar på insidan av benen för att minska skav mot sadeln. När du väljer ett par ridbyxor finns tre huvudsakliga kriterier, hur ofta du rider, vilken säsong om det kommer vara varmt eller kallt, och vilken typ av skoning du behöver på ridbyxorna, beroende på om du ska ägna dig åt dressyr, hoppning, allround eller någon annan ridgren. Nedan listar vi det mest grundläggande att veta när du väljer och vad de vanliga uttrycken innebär.

Tävlingsridbyxor i sadel

VAD ÄR SKODDA RIDBYXOR?

När man pratar om hur ett par ridbyxor är skodda, menar man vilken typ av förstärkning ridbyxorna har runt knän och sätet för att hjälpa till med greppet i sadeln. Denna förstärkning är oftast i form av extra tyglager, paneler i mocca imitation, eller områden med silikon. Beroende på vilka områden på ridbyxorna skoningen täcker kan den kallas lite olika. Nedan har vi de tre vanligaste typerna:

Silikonskodda Ridbyxor

Material på ridbyxans skodd

Vilket material på skodden är bäst då? Mockaimitation eller silikon?

Precis som med så mycket annat så är det individuellt vilket man föredrar. Ridbyxor som är skodda med mocka eller läderimitationer får väldigt slittåliga förstärkningar som är skonsamma mot sadeln, men kan upplevas som lite klumpiga, eller glatta. En del föredrar då silikon som blivit populärt för att det ger ett bra grepp mot sadeln, samtidigt som det trycks i olika typer av mönster snarare än att sys på i ett helt stycke som mocka imitationen, vilket gör att de kan ge mer rörelsefrihet och kännas smidigare framförallt på tunnare ridbyxor, som ett par ridleggins till exempel.

DESIGNEN AV VÅRA SILIKONSKODDA RIDBYXOR

I videon nedan kan du se hur våra produktutvecklare hos Fouganza har tänkt när de designade silikonmönstret på ett par av våra helskodda ridbyxor

FOUGANZA - 580 LIGHT FULLGRIP HORSE RIDING PANT
Ryttare i regn

RIDBYXOR FÖR OLIKA SÄSONGER

Förutom hur mycket grepp du behöver, är det också värt att tänka på när och vart du ska rida. Inomhus, eller utomhus? Kommer det regna, vara kallt? Eller väldigt varmt?
Till att börja med, brukar de flesta skaffa sig ett par enkla ridbyxor i bomull, ganska snart kan du dock behöva bredda din arsenal av byxor. För en uteritt i regn under det varmare halvåret, räcker ibland en poncho, eller en regnkappa som täcker låren, men för andra tillfällen, kan det vara bra med andra typer av ridbyxor.

DESIGNEN AV VÅRA KIPWARM RIDBYXOR

Se videon nedan för att se hur produktteamet i Fouganza jobbade med att utveckla dessa varma och vattentäta ridbyxor hos oss!

Fouganza - KIPWARM Ridbyxor
Ridbyxor till häst

Ridbyxans passform

Hög midja är just nu populärt och vanligaste passformen hos de flesta märken, men det finns också ridbyxor som är lägre skurna och slutar över höftbenet. Många föredrar midjehöga ridbyxor för att de ger bra rörlighet, utan att skava när man sitter i sadeln, men det är också individuellt vad som du är bekväm i och passar din kroppsform. En del ridbyxor är också extra höga i bakstycket, för att förhindra drag upp i svanken in under tröjan.

Ridbyxor är generellt det som kallas “sadelskurna”, vilket innebär att sömmarna är placerade på utsidan av benen och upp ovanför rumpan, för att ge maximal rörlighet åt ryttaren och samtidigt undvika sätesområdet och insidan av benen för att inte ge skavsår mot sadeln.

Byxorna ska sitta slätt över benen och ge fri rörlighet utan att sitta för tight, då skrynklor kan ge skavsår. Men som tidigare nämnt, så går det ändå jättebra på vintern, om man har ett kallt ridhus eller rider ute mycket, att ha en storlek större på ridbyxorna om man vill, för att kunna ha ullunderställ under ridbyxorna.

STORLEKAR RIDBYXOR FÖR JUNIORER

Att välja kläder till barn och ungdomar för deras aktiviteter är alltid knepigt. Ofta växer barn så att det knakar och det kan kännas som att man köper nytt hela tiden. Tacksamt nog med ridbyxor, är de oerhört stretchiga och även ofta ett resårband i midjan för att hjälpa till att justera om längden skjutit iväg snabbare än bredden. Storlekarna hos oss är baserat på snittlängden i ett åldersspann, där beräknad längd och snittålder står angivet på byxorna för att underlätta! Klicka här för närmre titt på bilden

Storlekstabell Junior ridbyxor

STORLEKAR RIDBYXOR FÖR Vuxna

Ridbyxor följer generellt samma storlekssystem som vanliga byxor, en bra tumregel är att välja storleken på dina ridbyxor, på samma sätt som du skulle välja storlek på ett par vanliga byxor, eller ett par träningstights. Ridbyxor är oftast väldigt stretchiga för att ge bästa möjliga rörlighet och storlekarna kan variera mellan olika märken, men börja alltid med din vanliga storlek och pröva och se hur det känns. Var inte orolig om du kan behöva gå upp eller ner en storlek när du provar ett nytt märke av ridbyxor, det är helt normalt! Klicka här för en närmre titt på bilden

Storlekstabell Dam ridbyxor
Ridbyxor med mobilficka

Skötselråd för Ridbyxor

Ridbyxor tvättas på samma sätt som de flesta vanliga plagg, leta efter tvättrådslappen i bakre delen av midjesömmen och följ bara de angivna tvättråden för ridbyxorna. Du behöver bara ridbyxor tvätta separat från resten av din vanliga tvätt om ridbyxorna är extremt smutsiga. Kom ihåg att temperaturen för tvätten är låg för att slita mindre på plagget och miljön, men fortfarande tillräckligt för att de ska bli rena och vid en varmare tvätt temperatur än angivet, finns risk att ridbyxorna krymper.

Sammanfattningsvis är tipset för dig som väljer dina första ridbyxor:  
- Välja ett par rymliga och stretchiga ridbyxor i ett mjukt material som ligger slätt över benen och känns sköna att röra sig i.
- Har en färg du trivs i om du inte ska tävla och då är det vita ridbyxor som gäller!
- Välj så mycket eller lite skodd av det material som du vill och känner dig bekväm i
- Och glöm inte att ta ett par fodrade ridbyxor om det är kallt, eller ett par ventilerende ridleggins om det är varmt

För dig som redan har vanan inne, så vet du nog redan vad du trivs med och vad som fungerar bäst för just dig!

Mer artiklar om ridkläder