Hur hjälper jag barnet att få vattenvana genom vattenlekar?

Hur hjälper jag barnet att få vattenvana genom vattenlekar?

Kan barnet få bra vattenvana och lära sig mer utöver simlektionerna?Ja absolut, och på ett lekfullt sätt!

När ni är tillsammans i bassängen är barnet ivrigt;att visa allt hen kan?Men kanske är det tvärtom så att barnet ännu inte lärt sig grunderna och du vill hjälpa till så att hen känner sig säker i vattnet när det sen är dags att lära sig simma?Hur det än står till behöver du några värdefulla råd så att ni båda får ut det mesta av stunden i vattnet.

Hur hjälper jag barnet att få vattenvana genom vattenlekar?

10 Tips om vattenlekar som ger barnet bättre vattenvana

Därför har vi valt att dela med oss av: 10 tips om roliga vattenlekar så att barnet känner sig säkrare i vattnet; och även några viktiga punkter så att både du och barnet känner er säkra för att utveckla en vattenvana; och sist men inte minst repeterar vi de grundläggande reglerna man måste följa för att ha kul i vattnet på ett säkert sätt.

Precis som vuxna så lär sig barn enklare nya saker när de har roligt ! Detta gäller även för simning. Genom olika vattenlekar vänjer sig barnet med  att vara i vattnet och lär sig massa saker utan att ens lägga märke till det! Nu ska vi titta närmare på 10 vattenlekar och hur de hjälper barnet att få bättre vattenvana.

För att lära sig simma...

1. Lära sig gå i vattnet innan man lär sig simma

Det tjänar inget till att rusa raskt framåt om man inte först lär sig grunderna.När det kommer till simning så stämmer det verkligen. Det bästa är faktiskt att sakta vänja sig vid detta nya element istället för att försöka simma när man endast doppat en tå i vattnet.Det är också viktigt för barnet att känna en viss kontroll i denna nya okända miljö.Låt barnet lära sig gå på nytt, men denna gång i vattnet (och självklart där barnet bottnar). På detta vis utforskar barnet den nya vattenvärlden på ett lugnt sätt och känner att hen kontrollerar sin kropp i vattnet.

2. Sjöstjärnan

Den här vattenleken är intressant eftersom barnet kan få upptäcka hur det känns att flyta på vattnet. För de allra flesta som bekantar sig med vatten i början är rädda att de ska sjunka.

För att göra sjöstjärnan håller du barnet under ryggen och ber barnet att sträcka ut armarna och benen. (Kan göras med eller utan armpuffar). Släpp sedan din hand försiktigt, utan att överraska, så att barnet själv hittar sin balans genom att röra lite på ben och armar, tills hen till sist hittar en stabil position. Man kan även testa att göra sjöstjärnan på magen, men barn (och vuxna!) brukar inte uppskatta att ha ansiktet under vattnet.

3. Ha huvudet under vattnet

Att ha huvudet under vattnet är ett viktigt steg att ta, men inte det enklaste. Detta innebär nämligen att barnet måste kunna ha ett av kroppens livsviktiga delar under vattnet : nämligen andningsvägarna. För att våga ha huvudet under ytan i några sekunder är det viktigt att barnet förstår att hen när som helst kan komma upp ovanför vattnet igen.I början kan barnet sänka ner huvudet vertikalt under vattnet med munnen och blåsa bubblor i vattnet; sen kan man fortsätta att doppa även näsan och fortsätta blåsa luftbubblor med munnen.Slutligen kanske barnet känner sig redo att ha hela ansiktet under vattnet. Huvudsaken är att barnet förstår att man endast kan andas ut i vattnet, och att man andas in först när man har ansiktet ovanför ytan.

4. Skattjakt

Att leka skattjakt är en övning där barnet kommer simma helt under ytan med en uppgift: att plocka upp ringar eller andra föremål som inte flyter. Eftersom det är en utmaning så glömmer barnet snabbt att det handlar om att ha hela kroppen under vattnet, för att fokusera på föremålen som ligger på bottnen. I början rekommenderar vi att du testar där det inte är så djupt.På så vis kan barnet snabbt komma upp till ytan genom att trycka till med fötterna mot bottnen.

5. Glida på magen

Att glida på magen är en komplett övning och rolig lek! Barnet lägger sig på magen med ansiktet i vattnet, armarna utsträckta framför sig i rak linje. Håll denna position och be barnet skjuta ifrån mot kanten med fötterna för att glida framåt som en bräda, och hela tiden andas ut i vattnet genom att tömma luften genom munnen.

Om barnet känner sig bekväm med detta kan hen testa att sparka med benen för att glida ännu längre fram.
Denna övning gör att man övar på många saker samtidigt: att flyta, att andas, och att göra bensparkar.

6. Rutschkanan

Om det finns en rutschkana i bassängen där ni badar kan du fråga om barnet vill testa.Att åka rutschbana är ett perfekt sätt att landa i vattnet och sen ta sig upp till ytan igen utan att få panik. Man vet ju aldrig riktigt hur man kommer landa eller hur snabbt man kommer åka: så man har inget annat val än att improvisera!Finns det något bättre sätt att leka i vattnet och få bättre vattenvana ?

7. Någon som vill leka delfin eller sjöjungfru?

En delfin, sjöjungfru, val eller varför inte en liten guldfisk? Låt barnet härma ett vattendjur!Att simma fritt och utan tvång på detta sätt gör att barnet märker vad man kan klara av i vattnet, och hen upptäcker nya sätt att röra sig på och glida i vattnet… Detta är ett utmärkt sätt att börja bekanta sig med simteknik för ett av de 4 simsätten!Tvärtemot vad man skulle kunna tro så är inte bröstsim det enklaste att lära sig.

För att lära sig simma bättre...

8. Stafettsimning

Dela upp er i två lag med minst två simmare i varje lag.Bestäm hur ni ska avlösa varandra och vilket typ av simsätt som är tillåtet. För att avlösa varandra är det bara för simmaren att slå mot den andres hand, så är det nästas tur.Det första laget som gjort alla byten vinner!Är ni redo?  Klara, färdiga, simma!

9. Jägarboll

Jägarboll liknar vattenpolo eftersom det krävs att man kan röra sig smidigt i vattnet, och även att man har kraft (men ta hänsyn till de andra deltagarna).Spelreglerna är enkla: en boll, två lag. Varje spelare som träffas av det andra laget hålls fånge.För att befrias från fängelset måste den som är fången i sin tur träffa en spelare i det andra laget.Laget som har lyckats stänga in alla spelarna från det motsatta laget vinner.

10. Tunneln

Garanterat skoj!Det här är verkligen en rolig lek där man lär sig massor : först och främst måste man klara att hålla andan och kontrollera hur mycket luft man har i lungorna.Man måste också dyka ner till bassängbottnen och simma mellan benen på de andra deltagarna, vilket formar en tunnel, och sedan simma upp till ytan.Superkul!
Man kan även göra en tunnel med hjälp av dykbågar.

Trygga föräldrar med koll på läget

Alla vuxna känner sig inte helt trygga i vattnet, och det är inte konstigt. Oftast beror detta på deras egen upplevelse av vattenvana som barn.En del kanske inte ens kan simma(men det är aldrig för sent att lära sig), och kan därför inte göra barnen sällskap i vattenlekarna.Vissa andra vill göra helt rätt, så de sätter alltför hög press på sig själva.

Andas, slappna av, lita på din kapacitet. Dessutom vet du att barnen känner av din eventuella oro.Så innan du gör dem sällskap i vattenlekarna måste du först känna dig trygg och avslappnad i vattnet.Du kan även fråga någon som har bra vattenvana att göra ditt barn sällskap i början.
Kom ihåg att ALLA övningar som nämns ovan är roliga och pedagogiska, och du och ditt barn kan testa dem själva! För det bästa sättet att känna att ditt barn är tryggt och får vattenvana är att du själv deltar i lekarna!

När ni båda känner er vana och trygga i vattnet, så låt barnet klara sig själv ett litet ögonblick.Detta gör dig inte till en dålig förälder, tvärtom!Barnet behöver få pröva sina vingar, eller i detta fallet, sina fenor!Detta är minst lika viktigt som uppmuntran och tålamod.När du låter barnet klara sig själv så visar du hur mycket du litar och tror på barnets egna förmåga.Detta ger garanterat resultat, och barnet känner sig tryggare i vattnet!

Hur hjälper jag barnet att få vattenvana genom vattenlekar?

5 Grundläggande regler

FÖR EN SÄKER VATTENINLÄRNING FÖR BARNET

1. Lära sig simma tidigt för att känna sig trygg

Det allra bästa sättet att få barnet att känna sig trygg i vattnet är att börja så tidigt som möjligt. Från att barnet är ca. 4 månader kan man börja gå på babysim: med hjälp av lekar och att ha roligt utvecklar barnet sin motoriska förmåga i vattnet. Dessutom är det större chans att den kommande siminlärningen blir enklare.

2. Simma alltid i vuxens sällskap

Denna regeln är du säkert bekant med.Från stunden ditt barn vill börja leka i vattnet så kan man aldrig säga tillräckligt många gånger att ALLTID simma i en vuxens sällskap. Detta är ett absolut krav för att få bada.

3. Ta gärna hjälp av inlärnings- och flytredskap

Om du märker att barnet inte känner sig så van i vattnet kan ni ta hjälp av siminlärningsredskap som armpuffar, en badring, en flytorm, eller en simplatta. Med dessa redskap blir vatteninlärningen enklare, och ditt barn behöver inte klamra sig fast vid dig.

4. Bottna för att känna sig säker

Att simma där man bottnar är ett vanligt tips,och kanske det bästa!Det är vanligt att man är rädd att sjunka ner i vattnet, så att lära sig simma där man bottnar gör att man känner sig säker under siminlärningen.

5. Låt barnet bestämma själv när det är dags att bada

Det är av största vikt att låta barnet bestämma själv när hen känner sig redo att gå i vattnet.Beslutet måste komma från barnet själv.Att behöva gå i vattnet under press kan leda till osäkerhet och att barnet spänner sig i onödan,och det är ju viktigt att vara avslappnad i vattnet,För att locka med barnet i vattnet, visa hur roligt du själv tycker det är att bada!

Kort sagt, för att barnet ska få en bra vattenvana gör ni vattenlekar tillsammans, ni har roligt och du visar att du har förtroende för barnet. Allt detta inom vissa säkerhetsregler som är enkla att följa.

Så vänta inte, åk och bada tillsammans och simma lugnt!

Hur hjälper jag barnet att få vattenvana genom vattenlekar?

Manon barré

Uppväxt i cyklistvärlden. En traillöpare som gått i idrottsskola. Gick ut med toppbetyg. Maratontävlare och Frankrikemästare Junior 2013 i gång 10 000 meter.Intresserad av sportutövares berättelser

Du kanske också gillar

ESB

Hur du väljer rätt storlek på snorkelmasken Easybreath

Det är av största vikt att välja rätt storlek på din snorkelmask Easybreath, för att till fullo kunna njuta av utsikten under ytan! Kolla in vår guide för att välja rätt storlek.

how to choose swimming googgles

Simning| Hur man väljer simglasögon

Valet av simglasögon är mycket viktigt. De hjälper dig inte bara att se bra under vattnet, men de skyddar också dina ögon. Varaktig anti-dimbehandling, komfort och synfält är alla viktiga fördelar! Svårt att välja? Inga bekymmer, Nabaiji är här!

stand up paddle med barn

Paddla SUP med barn

Om du själv redan har lärt dig att manövrera din SUP-bräda, så kanske det är dags att ta med dina barn ut på vattnet!

Vandra med barn - titel

Vandring med yngre barn

Rutter, tid, hur ofta man ska ta pauser; här kommer smarta tips för att vandra med yngre barn!