Ridning i snö

Välj rätt Ridkläder för Höst och Vinter i stallet

Vilka ridkläder behövs från hösten och framåt när kylan drar in? Vi har samlat tips och råd om hur du kan klä dig för att ha lika kul med din pälsbeklädda vän, året runt! 

Nätterna i stallet har blivit mörkare och du drar med stelfrusna fingrar åt sadelgjorden en sista gång och vita moln bolmar om din andedräkt. Det är iskallt och huttrande undrar du om det verkligen var rätt att bara ta på sig en tröja och ridbyxor, eller om du kommer vara helt stelfrusen vid lektionens slut?

Häst med snö

Höst och vinter i stallet

Kylan i stallet kan ofta vara svår att veta hur man ska tänka kring, framförallt i början, när man knappt hunnit komma in i ridningen och så slår höstrusket till.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom de olika klädesplagg som är viktiga att ha tillgång till och även hur du behöver tänka kring de olika aktiviteterna i stallet. Att klä sig för arbete i stallet och en ridlektion, eller ridning ute eller inne skiljer sig en del. I stallet behövs oftast varmare kläder än när du rider eftersom du oftast rör mer på dig då, men varierar också beroende på hur intensiv ridningen är och från person till person.

Men oroa dig inte, vi kommer att försöka täcka in så mycket som möjligt av ridkläderna du behöver för att klara dig i kylan!

Ridkläder för Höst och Vinter

Den varma Ridjackan

Ridjackan är bland det viktigaste i stallet och kan användas på några olika sätt. I stallet är den en ständig följeslagare under ryktning, mockning, utfodring och alla typer av aktiviteter under den kyliga delen av året. Men även till häst är en vinterridjacka enormt viktig. Både för ritt inne och ute, finns saker som kan vara bra att tänka på när du står i butiken för att köpa din första vinterridjacka.

Den är däremot fantastisk i stallet när du tvättar tränset, mockar eller gör någon annan syssla! När du värmer upp, i början av en ridtur, kan en ridjacka också behövas, men jacka kan lätt bli för varm under själva ridningen och bör också bäras över en väst för att lätt kunna tas av efter uppvärmningen. Risken med att inte kunna ta av sig jackan när man blir varm är att svetten kommer att hållas kvar under kläderna, kyla ner ryttaren och på så sätt motverka värmande funktioner. Nedan har vi tre exempel på ridjackor av olika typer.

"En vinterjacka ska aldrig, bäras under en säkerhetsväst. Med en jacka under kommer säkerhetsvästen inte ge det skydd det ska"

 • Vinterjacka junior för ridning

  Kort vinterjacka Junior

  Korta jackor är bra för den som behöver kunna röra sig så fritt som möjligt på hästryggen, tillexempel vid hoppning. Se till att din jacka har bra muddar nedtill och vid ärmsluten för att hålla tätt mot kall luft och gärna en krage som sluter tätt runt halsen.

 • Vinterjacka dam för ridning

  Vinterjacka 3 i 1 Dam

  Flexibla vinterjackor som går att modulera med en uttagbar fleece är användbart i stall under blandade aktiviteter där kroppstemperaturen kan ändras mycket. I stallet är långa jackor som täcker låren väldigt uppskattade och gärna med en kraftig fleece under!

 • Vinterjacka med huva dam för ridning

  Vinterjacka med huva Dam

  Längre jackor med avtagbar huva är smidiga och lätta att bära både i stallet och till häst under uteritter. De täcker ordentligt och håller värmen i olika typer av arbetsuppgifter, plus att den avtagbara huvan är bra för att inte vara ivägen för ridhjälmen.

Ridkläder för Höst och Vinter

Den varma Fleecetröjan

Fleecetröjan kallas också det andra lagret och är bland det bästa att ha under en säkerhetsväst. Den är tunn men ändå varm och går att ha tillsammans med ett underställ under säkerhetsvästen utan att det blir för tjockt. Fleecetröjan håller dig varm, ventilerar din svett och med en hög krage håller den borta kall luft från halsen.

Kalla höst och vinterdagar passar fleecetröjan perfekt under ridjackan i stallet och under ridturen är den ett bra substitut för en ridjacka

En fleecetröja ofta ersätter en jacka under en ridtur, på grund av att den går att ha under en säkerhetsväst till skillnad från ridjackan. Därför får fleecetröjan en liknande funktion som kort tunn jacka och kan behöva vara kraftigare än en vanlig fleecetröja om det är väldigt kallt. Fleecetröjan får gärna ha vindskyddande paneler, gå in en bit under handskarna för att undvika glipor där kall luft kan ta sig in, samt ha en högre krage, för att undvika drag ner runt halsen. En hög krage kan vara att föredra än en huva under ridturen, eftersom huvan ändå inte kan dras över ridhjälmen och inte skyddar halsen. En huvtröja i stallet däremot kan vara riktigt skönt när man mockar i kylan!

Fleecetröjor finns i många olika tjocklekar och det kan vara bra att pröva fleecen med en jacka och underställ som du huvudsakligen vill använda, så att du vet att produkterna funkar bra ihop på det sätt du vill och går att kombinera med varandra på olika sätt. Nedan har vi tre exempel på populära fleecetröjor om du vill kika vidare!

 • Varm fleecetröja junior för ridning

  Fleecetröja Junior

  Fleecetröjan med hög krage, vindskyddade paneler och en mjuk och fluffig fleece längs hela insidan. Mångsidig och fungerar nästan året runt, från tidig höst till sen vår, då temperaturen fortfarande kan vara låg om kvällarna.

 • Varm fleecetröja dam för ridning

  Fleecetröja Dam

  Fleecetröjan för junior finns också på vuxensidan och är lika populär och funktionabel i alla åldrar. I vuxenmodellen är dragkedjan också dubbel, så att den går att dra upp nerifrån efter att den är stängd för den som behöver extra rörlighet över benen.

 • fleecetröja junior ridning

  Fleecetröja Basic Junior

  Fleecetröja med bara hög krage, tunn och enkel, men ändå värmande. Bra för den som inte vill ha en för kraftig fleece, men ändå vill ha ett litet extra lager. Antingen tidigt på hösten över en vanlig tröja, eller under en jacka när vädret blir allt kallare.

Ridkläder för Höst och Vinter

Den varma Underställströjan

Ett underställ som passar dig gör stor skillnad, oavsett om du är varmblodig eller frusen av dig. Det kan vara bra att ha mer än ett typ av underställ till hands beroende på hur kallt det är, och hur intensiv din aktivitet i stallet eller ridtur kommer att vara.

Ett bra basunderställ ska funka för många temperaturer, vara ventilerande men varm och kombinerbar med alla andra plagg

Under de kallaste dagarna, och framförallt om du rider med bara en fleecetröja, kan det vara bra med ett tjockt ylleunderställ som tillsammans med fleecetröjan kan gå under säkerhetsvästen. En bra underställströja ska kunna kombineras med en fleecetröja eller ridjacka, eller stå för sig självt om du blir varm under ridningen. Beroende på hur frusen du är, kan du antingen ha en underställströja i fleece eller ett ylleunderställ av olika tjocklek för olika temperaturer. Tjockleken och materialet är upp till hur varm den behöver vara för din ridtur. Tänk också på att om det är väldigt många tjocka lager, kan understället behöva ha ventilerande områden i rygg och under armar för att hindra svetten från att samlas under alla lager och kyla ner huden.

Underställsbyxor kan också vara nödvändigt om du är en av de som älskar att rida ute i virvlande höstlöv och snö. Tänk på att de måste vara tunna och sitta tight för att kunna gå in under ridbyxorna utan att göra att det blir korvigt och klumpigt. Se nedan för tre olika underställ du kan ha som bas att bygga din vintergarderob i stallet på!

 • Underställ i fleece för ridning junior

  Underställströja fleece Junior

  Underställströja i fleece som är tunn, varm men ändå har flera paneler som ventilerar ut svetten under ridturen. Ärmarna är också långa med ett hål för tummen för att ta bort glipor mellan tröja och ridhandskar. Populär bland vuxna och juniorer!

 • Underställ ull dam för ridning

  Underställströja ull Dam

  Underställströjor i ull finns i många tjocklekar och utföranden. Välj en modell som passar dig och kom ihåg att det viktigaste är att du känner dig bekväm och varm. Men en riktigt tjock underställströja kan vara skönt under årets allra kallaste dagar!

 • Varmt ull underställ herr ridning

  Underställsbyxor ull Herr

  Underställsbyxor som går under ridbyxorna kan behövas framförallt om ditt ridhus inte är isolerat, eller ni rider ute mycket. Pröva gärna några olika varianter i butiken med dina ridbyxor för att vara säker på att det blir varmt utan att vara för tjockt.

Ridkläder för Höst och Vinter

De varma Ridbyxorna

Ett par varma ridbyxor gör all skillnad i världen. Då ridbyxor behöver vara tunna för rörligheten blir benen väldigt exponerade för kylan, men det finns ändå sätt att bättra på värmen. Undvik material som bomull, som suger åt sig kyla och fukt. Välj gärna fleecefodrade ridbyxor i funktionsmaterial lyfter tyget på ridbyxan från huden.

Ridbyxor med foder fanns inte när jag växte upp, jag minns fortfarande hur kalla benen var efter ridlektionen trots understället

Att få värme i benen under en ridtur kan vara så svårt. Trots allt, så sitter man ju mestandels av tiden till häst och under en ridlektion kan man bli sittande och vänta på sin tur att utföra vissa moment under lektionstid. Jag minns fortfarande hur kalla mina ben kunde vara efter en ridtur och hur det knappt gick att få av ridbyxorna för att jag var så stelfrusen. Inte ens ylleunderstället under ridbyxorna kunde helt hålla kylan borta mitt i vintern. Därför har jag alltid varit en stor förespråkare att ridbyxor vintertid ska vara kraftiga och fodrade, ihop med ett ordentligt underställ, men så är jag heller inte så förtjust i att frysa.

Min personliga rekommendation till alla som är lika frusna som jag, är att köpa ett par fleecefodrade vattenavvisande ridbyxor i en storlek större än din vanliga så att du får plats med ett bra ylleunderställ under. Det är det bästa jag hittat för att hålla värmen och rörligheten i lika mängd! Nedan har vi listat tre par varma ridbyxor som alla är lika populära.

 • Vattenväta varma ridbyxor

  Regntäta varma ridbyxor Junior

  Vattenavvisande ridbyxor med fleecefoder och ytterlager i polyuretan. Extra höga i svanken för att skydda  mot drag. Populära i alla åldrar, finns för junior, dam och herr i olika färger och rekommenderas av alla som köper dem, inklusive undertecknad.

 • Varma silikon helskodda ridbyxor

  Silikonskodda varma ridbyxor Dam

  Helskodda ridbyxor med fleecefoder. Varma och praktiska för ryttaren som behöver mycket grepp och rörlighet. Hög midja som är bekväm för många kroppstyper och dessutom minimerar drag som kan komma in under tröjan under ridturen.

 • Varma knäskodda ridbyxor

  Knäskodda varma ridbyxor Herr

  Knäskodda varma fleecefodrade ridbyxor, varm ruggad insida som alla bra vinterridbyxor som hjälper att hålla kvar varm luft närmast huden. Varma och klassiska för många aktiviteter. Låg midja för att passa herrarna, som också gillar att hålla sig varma i stallet.

Varm ridjacka i kallt stall

Tips för extra värme

I stallet och till häst kan det under höst och vinter vara svårt att hålla en jämn temperatur och hålla sig undan den där envisa vinterförkylningen, var kreativ! Det finns många små tips och knep ryttare delar mellan varandra för hur de håller värmen under de allra kallaste dagarna.
Tveka aldrig att fråga! Nedan listar vi några av våra tips för extra värme så du kan njuta av din ridtur ordentligt.

- Ta på dig en vanlig väst när du tar av dig säkerhetsvästen

Efter en ridtur kommer svett att ha samlats under säkerhetsvästen. När du tar av dig din säkerhetsväst, är det bra att ta på sig en vanlig väst i fleece eller liknande som kan hålla värmen medan svetten torkar. Annars finns risk du att bli nerkyld av vätan under kläderna!

- Små värmare i fickorna och i skorna

Idag finns gott om olika typer av värmare för skidåkare och andra vintersporter, allt från engångsvärmare till batteridrivna små värmepaket man kan ha i fickan för extra värme under ridturen, eller stoppa ner i skorna för att få en extra liten värmeboost.  

- Strumpor och handskar på elementet innan ridtur

En klassiker är att lägga strumpor och handskar på en värmekälla innan ridningen så att de är lite extra varma och gosiga att ha på sig och hjälper dig att hålla värmen lite extra i början av ridturen innan du helt har kunnat få upp värmen och kroppstemperaturen!

"Ridning på vintern i snön är både roligt och vackert!
Om du är väl förberedd kommer du att klara kylan galant och bara njuta av att vara där med din häst!"

Häst och ryttare i höstmörker

Kyla och temperaturer upplevs olika av alla människor, oavsett alla goda råd är det viktigt att pröva ut det som du själv som ryttare känner dig bekväm med. Eller vara lyhörd för ditt barns behov och feedback, vilket kan vara svårt då barn ofta kan ha svårt att uttrycka hur de känner, eller ogilla att bli påbylsade. Men ha en extra tröja nära till hands och ha kul i all väder!

Ridkläder för Höst och Vinter

Jessica

Ryttare och Hästälskare

Passionerad ryttare som småtävlat på klubbnivå! Jag har alltid älskat ridning ända sen jag var liten och tjatade mig till att få börja rida på ridskola trots att jag är allergisk mot både päls och gräspollen som barn, men trots mycket snuva hängde kärleken till stallet kvar och jag blev hästbiten för resten av livet!

Läs mer om olika ridkläder här

Ridleggins i sadel

Hur väljer jag ridbyxor?

Vilken typ av ridbyxor behöver jag och hur ska de sitta? Läs vidare så svarar vi på dessa frågor här!

Stövlar

Hur du väljer ridstövlar

Läder eller PVC? Med eller utan snörning? Det finns ett stort utbud av stövlar att välja från. Här kommer tips för att hjälpa dig välja rätt modell.

Shortchap

Hur du väljer rätt shortchaps

Är läder rätt material för dig, eller snarare en modell i syntet? Föredrar du resårband eller resårkil? Du ska välja dina shortchaps beroende på var du rider, och din nivå.

Handskar

Hur du väljer ridhandskar

Oavsett om du är nybörjare eller expertryttare, så behöver du handskar när du rider. Det finns olika modeller som ger värme eller bra grepp, här är tips för att välja rätt.