Packlista inför golftävlingar

Packlista inför golftävlingar

Vad behöver man ha med sig till en golftävling? Här går vi igenom vad du bör packa ner i bagen.

En ny tävlingssäsong drar igång och du ska för första gången vara med och slåss om medaljerna. För att förbereda dig som ett proffs är det bäst att ha utrustningen klar i god tid, så att du inte behöver tänka mer på den utan kan fokusera på att svinga som Tiger Woods och putta som Phil Mickelson!

Har du en ny bag fullspäckad med olika fack? Då är det dags att se över hur du packar den så effektivt som möjligt. Du behöver ha med dig både den mest grundläggande golfutrustningen och en del andra tillbehör.

1/ The basics

Sakerna du inte kan spela utan!

Packlista inför golftävlingar

Bollar

Även om du brukar träffa fairway i varje utslag bör du alltid ha med dig några reservbollar, ifall att. Då kan du spela med en provisorisk boll tills du hittar den första.

Markera dina bollar med exempelvis en färgprick, så att du enkelt känner igen dem och kan skilja dem från motspelarnas bollar.

Packlista inför golftävlingar

Klubbor

I tävlingar får spelarna ha max 14 klubbor. Om du börjar spela med fler klubbor kommer du att straffas med pliktslag.

För att inte råka på några överraskningar, kontrollera i förväg att alla klubbor är med i bagen. Ta bara med klubbor du vet att du kan och faktiskt kommer att spela med. Det finns ingen poäng med att bära runt på en klubba du ändå inte använder.

Tvätta klubborna innan du ger dig av hemifrån för att få bättre spinn, särskilt med wedgarna.

Packlista inför golftävlingar

Peggar

Packa ner flera peggar. Det är bra att ha reserver tillgängliga ifall några går sönder i utslagen. Skaffa några peggar för hårda underlag också, att använda om utslaget görs från en matta istället för riktigt gräs. Ta också med några rangepeggar för att värma upp inför tävlingen.

Packlista inför golftävlingar

Handskar:

Handskar används för att få bättre grepp om klubban. Packa gärna ner två handskar i bagen: en att börja spela med och en torr att byta till om det är varmt och du svettas om handen. Då kan du spela lika bekvämt de sista nio hålen som de första nio.

Om det regnar eller är kallt, välj handskar i par som är anpassade för förhållandena. Regnhandskar ger bra grepp även i vått tillstånd, och när det är kallt är det skönt om även den andra handen hålls varm.

Packlista inför golftävlingar

Skor:

För att få bästa grepp i svingen och kunna promenera bekvämt på fairway, glöm inte golfskorna! Om du spelar i regn eller på vått gräs, välj vattentäta golfskor, och spelar du i stekande sol, välj lätta och ventilerande varianter.

Packlista inför golftävlingar

Vatten

En eller flera vattenflaskor är ett måste i bagen. Du kommer att vara ute i 4–5 timmar och gå cirka en mil. Om du inte dricker för att kompensera för svettningen kommer du nog inte att spela på topp. Spelar du sommartid eller i ett varmt land, ta med 2–4 liter vatten beroende på hur varmt det är. Vissa bagar har termosfack som håller vattnet svalt under hela ronden. Även om du spelar i kallt väder är det viktigt att få i sig vatten, för du svettas även om du inte märker av det.

2/ Övrig utrustning

Se till att du inte saknar någonting ute på banan!

Packlista inför golftävlingar

Greenlagare

Ett oumbärligt verktyg för att hålla greenerna jämna och fina. Du använder det för att släta ut nedslagsmärkena från dina inslag, och om du får syn på andra nedslagsmärken kan du laga dem också.

Packlista inför golftävlingar

Handduk

En handduk kan användas till två saker: att torka av klubborna eller torka av dig själv. Packa gärna ner två handdukar, en att hänga utanpå bagen för att torka bort gräs och lera från klubbornas träffytor, och en som du behåller nedpackad för att kunna torka av dig svett eller regn.

Packlista inför golftävlingar

Paraply

Nästan oavsett väder kan ett paraply vara användbart. Om det regnar vill du förstås skydda dig själv och bagen från att blötas ner, men våra golfparaplyer skyddar även mot sol, eftersom de är UV-skyddsbehandlade. Med ett paraply kan du skugga dig även när du befinner dig mitt på fairway, vilket ofta är skönt.

Vi rekommenderar bara att ta med ett paraply om du har golfvagn och inte behöver bära paraplyet under hela ronden.

Packlista inför golftävlingar

Varma kläder och regnkläder

Om vädret inte är på din sida eller riskerar att slå om är det alltid bra att packa ner en vindjacka, regnjacka eller extra tjocktröja. Kanske kommer den ligga oanvänd, men det är värt det för de gånger du slipper frysa eller gå runt genomblöt i fyra timmar.

Packlista inför golftävlingar

Gps eller avståndsmätare

Om du använder avståndsmätare eller golf-GPS, kontrollera att batteriet är laddat och att enheten är uppdaterad och redo att användas från start.

Packlista inför golftävlingar

Golfvagn

Om du har en golfvagn, kolla först och främst upp att vagnar är tillåtna på banan där tävlingen hålls. Kontrollera att vagnen rullar korrekt och att fällsystemet fungerar som det ska.

Packlista inför golftävlingar

Mat

Ta med dig något att äta, så att du kan fokusera på spelet och inte distraheras av att du är hungrig. Om du spelar runt lunchtid, ta med en rejäl macka. Ta också med lättare mellanmål som müslibars och nötter för att hålla energin uppe.

3/ Glöm inte!

Plånbok

Inte en del i golfutrustningen, men ack så viktig att komma ihåg för att kunna betala greenfee och eventuella uppvärmningshinkar på rangen. Och för att, om lusten faller på, kunna fortsätta till det nittonde hålet, som brukar vara beläget i klubbhuset...

Skaffa koll på banan:

För att inleda ronden i lugn och ro, dubbelkolla din starttid i startlistan eller per telefon.  Du kan planera dina slag i förväg genom att studera banguiden. Det är en karta över banan där du kan se hinder som inte syns från tee.

Avslutningsvis: packa inte med dig onödigt mycket, så att inte bagen blir alltför tung att bära eller skjuta framför dig i fem timmar.

Sådär, färdigpackad och redo att gå ut och glänsa på green! Nu har du allt du behöver från första utslagsplatsen till hål 18. Du kan förstås behöva anpassa packningen lite utifrån dina behov och vilken utrustning du har tillgång till. Stort lycka till!

Andra artiklar som kan intressera dig:

Hur kan våra produkter vara så billiga?

Hur kan våra produkter vara så billiga?

Här är förklaringen till våra låga priser.

Så väljer du golfboll - Decathlon Inesis

Så väljer du golfboll

Vi guidar dig till att välja rätt golfboll!

header-välja-golfvagn

Så väljer du golfvagn

Vad är bäst, golfvagnar med två eller tre hjul? Eldrivna eller manuella? Vad mer ska jag tänka på när jag väljer golfvagn? Läs vår guide!

Så väljer du golfset för barn - Decathlon Inesis

Så väljer du golfset för barn

Vi guidar dig till att välja ett lämpligt golfset för ditt barn.