så lär du ditt barn åka springcykel

Så lär du ditt barn åka springcykel

När ditt barn har lärt sig gå ordentligt, varför inte prova med en springcykel? Här berättar vi hur du hjälper barnet att komma igång med åkningen genom lekar och roliga övningar.

När ditt barn börjar bli allt stadigare på benen kanske du funderar över om det är dags för en springcykel. För att besvara dina frågor har vi intervjuat två springcykelexperter: Karine Roulin, psykomotoriker, och Pauline Sterckeman, produktchef på B’TWIN KIDS.

Men hur gammalt bör barnet vara för att börja åka springcykel? Vilka färdigheter krävs? Hur ger man barnet lust att prova på ett nytt lekfordon, utan att det hela slutar i frustration? Vilka övningar kan man göra? Och om barnet är helt ointresserat, vad gör man då?

1. Hur funkar en springcykel?

Pauline Sterckeman: ”En springcykel är en liten cykel utan varken pedaler eller stödhjul. Barnet rullar med fötterna i marken och kommer till en början bara att ta försiktiga steg framåt. I takt med att barnet blir bekvämare på springcykeln kommer det börja åka snabbare och lägga större kraft i frånskjuten, leka med sin tyngdpunkt och pröva balansen. Hmm, om jag lutar mig åt sidan lutar cykeln med mig! Kroppsställningen på en springcykel är trots allt inte så olik den man har när man går, och därför kommer barnet att vänja sig snabbt.”

ålder för att börja åka springcykel

2. I vilken ålder kan man börja?

Pauline Sterckeman: ”Man brukar säga att en lämplig ålder är runt 2 år.” Men det är inte hugget i sten, vissa barn lockas av sådana här lekfordon redan från att de är 18 månader, medan andra är helt ointresserade fram till 3 års ålder. Snarare än åldern är det längden som är viktig, för barnet måste kunna sätta ner hela fötterna i marken sittandes på sadeln. Det är alltså viktigt att välja rätt storlek på springcykeln. På Decathlon har vi modeller för barn från 85 cm.

3. Vad behöver barnet ha lärt sig för att börja åka springcykel?

Karine Roulin: ”Det finns några saker barnet bör kunna, framför allt gå stadigt och säkert. Det är inte så bra om barnet snubblar vart fjärde eller femte steg. Barnet ska kunna gå kontrollerat och kliva över låga hinder (som springcykelns ram). Det innebär att barnet kommer att kunna fördela kroppsvikten rätt och lägga tyngden på det ben som används för att skjuta ifrån. Ett annat tecken på att balansen är tillräckligt utvecklad är att barnet klarar av att klättra upp på till exempel en soffa genom att först kasta upp ena benet och sedan häva sig upp. Barnet bör också kunna åka gåbil utan problem.

lära sig åka springcykel

4. Hur lär jag mitt barn åka springcykel?

Karine Roulin: ”Lyft inte barnet direkt upp på sitsen, utan ge det chansen att själv utforska vilka rörelser som krävs för att ta sig upp. Du kan däremot gärna förklara hur man gör. Genom att själv få testa sig fram blir barnet säkrare i sina rörelser och bygger upp sitt självförtroende. Det är flera steg som behöver bemästras ett i taget: först stå stadigt själv, sedan hålla springcykeln stadigt och så fortsätta med det och samtidigt sätta sig på springcykeln.
Du kan visa hur man gör genom att själv låtsas kliva upp på springcykeln. Barn lär sig bra genom att härmas.

Din roll som förälder är först och främst att få barnet att känna sig tryggt. Välj en lugn och trygg plats att åka på. Det bästa är en plan, öppen yta utan alltför mycket hinder eller människor. Kontrollera att det inte går att trilla ner någonstans, till exempel i en bassäng eller nedför en trappa. Barnet har redan fullt upp med att hålla koll på sig själv. Viktigt är också att barnet bär hjälm.

Din attityd är viktig för att inlärningen ska bli rolig och lustfylld! Uppmuntra och stötta och låt inlärningen få ta den tid den tar.”

övningar med springcykel

5. Några övningar att göra med springcykeln

Pauline Sterckeman: Vissa barn är ivriga att hoppa upp på sadeln så fort som möjligt, medan andra behöver få tid att bekanta sig lite med springcykeln först. Det är ingen idé att försöka skynda på de lite mer tveksamma, och barnet kan faktiskt lära sig en hel del även om det inte har satt sig på sadeln än. Springcykeln kan följa med på barnets äventyr som en vanlig leksak. Den kan till exempel "ledas" runt som om den vore ett husdjur eller en fräsig motorcykel. Det är långt ifrån meningslöst, eftersom barnet gradvis vänjer sig vid springcykelns tyngd och storlek och lär sig lyfta, styra och ställa den ifrån sig. Och det är inte så illa! Genom att närma sig springcykeln i lite lugnare takt hinner barnet också observera hur den fungerar, till exempel hur hjulen snurrar.”

En rolig lek man kan göra är att skapa en bana, antingen ritad med krita på asfalten eller avgränsad av möbler om man är inomhus. Uppmuntra barnet att leda springcykeln längs med banan.
När barnet har bekantat sig ordentligt med sitt nya lekfordon blir steget inte lika långt till att sätta sig på sadeln!

Karine Roulin: ”När barnet har kommit upp på springcykeln kan du hjälpa det träna på att bara lägga tyngden på en fot i taget genom att fortsätta skapa banor, men göra dem lite mer komplicerade, med hinder av rockringar och stavar. Låt barnet öva på att använda styret för att styra undan från hindren. Ställ dig i slutet av banan för att motivera barnet att åka dit. Inte för långt bort, bara, så att du fortfarande kan uppmuntra och stötta.”

6. Vad gör jag om barnet tröttnar på springcykeln?

Pauline Sterckeman: ”Om barnet inte har velat använda springcykeln utomhus, ställ den någonstans inomhus (kanske efter att ha gjort rent däcken en smula). Då kan barnet närma sig springcykeln när som helst, i sin egen takt. Sakta men säkert kommer barnet att börja inkludera den i sina lekar.
Prova också att närma dig springcykeln på olika sätt, tills du hittar något som motiverar just ditt barn.”

Karine Roulin: ”Allt eftersom barnet blir bekvämare på springcykeln kan du komma med små uppdrag, som att åka till kiosken och köpa glass eller samla ihop löv i en park. För att barnet inte ska känna sig pressat av alltför mycket uppmärksamhet kan ni ge er ut och åka båda två, du på inlines eller sparkcykel. Visa barnet att du också har roligt.
Du kan också förse springcykeln med en liten korg framtill. Då kan barnet ta med sig en docka eller nalle och samtidigt känna sig som en vuxen på en riktig cykel.”

Om barnet inte har velat använda springcykeln utomhus, ställ den någonstans inomhus (kanske efter att ha gjort rent däcken en smula). Då kan barnet närma sig springcykeln när som helst, i sin egen takt. Sakta men säkert kommer barnet att börja inkludera den i sina lekar.

lära sig åka springcykel tvååring

Pauline Sterckeman: ”Dyk in i barnets fantasivärld och föreställ dig, utifrån barnets intressen, vad springcykeln skulle kunna förvandlas till: en motorcykel, ett djur eller kanske en rymdraket? Föreslå att ni ska tanka motorcykeln, mata dinosaurien, åka på rymdresa till månen eller ta med hunden till veterinären. Ni kommer att ha roligt båda två!

Designen och ikonerna på ramen kan också motivera barnet att använda springcykeln. B’TWINs nya springcyklar har alla små ikoner på ramarna, med olika teman beroende på cykelns färg, till exempel sporter, frukter och grönsaker. Ni kan titta på dem tillsammans och du kan ge barnet i uppdrag att hitta särskilda ikoner eller beskriva vad ikonerna visar. Barnet kommer att bli nyfiket och vilja titta närmare på springcykeln.”

Karine Roulin: ”Om barnet inte vill kan det också handla om att springcykeln inte är rätt inställd. Det är ju inte så kul om man sitter dåligt och känner sig obekväm. Så innan ni ger er ut, stäm av reglagen på springcykeln. Om ingenting hjälper för att få barnet intresserat, insistera inte mer. Det kanske är bäst att låta springcykeln vara ett tag framöver. Vem vet, kanske blir reaktionen annorlunda när barnet återupptäcker springcykeln lite senare?”

så ställer du in springcykeln

7. Hur högt ska sadel och styre ställas in?

Karine Roulin: ”Är springcykeln korrekt inställd blir det enklare för barnet att hålla balansen. I början ska barnet kunna sätta ner hela fötterna i marken, med knäna en aning böjda, för att kunna trycka ifrån ordentligt med benen. Målet är att barnet ska sitta rak i ryggen, med bra markkontakt och med huvud, överkropp och höfter pekandes framåt. Man vill samtidigt undvika en alltför framåtlutad sittställning.
När barnet känner sig tryggt på springcykeln, har god kontroll över styrningen och vill åka snabbare kan sadeln höjas. I den fasen blir det bara jobbigt för barnet att ha knäna böjda. Sätt på barnet mjuka skor, som tillåter större rörelser.

Är springcykeln felaktigt inställd kommer det inte att påverka barnet negativt på något sätt, det kommer bara att göra springcykeln mindre rolig att använda. Ett barn som känner sig otryggt, obekvämt och ostadigt kommer ju inte vara så taggat på att utforska nya saker.”

skjuta ifrån med benen

Ett sista tips

Pauline Sterckeman: ”I början kan det hända att barnet inte tänker på att sätta sig ner på sadeln. Påminn om det, så att barnet inte tröttar ut sig direkt. Om barnet inte sätter sig ner kommer det inte inse att det går att skjuta ifrån och ta fart.”

1, 2, 3 – nu bär det av!

Med de här experttipsen i bakhuvudet kommer det gå galant att lära ditt barn åka springcykel! Du kommer att göra inlärningen trygg och lustfylld, och springcykeln kommer att bli den perfekta förberedelsen inför att en dag lära sig cykla!

aurelie - kommunikation barncyklar

Aurélie

Innehållsansvarig barncyklar

#BTWINKIDS

Det här kanske är intressant för dig:

5 tips för att lära barn cykla - Decathlon Magazine

5 tips för att lära barn cykla

Att lära sitt barn cykla är inte alltid så lätt. Här är några tips till din hjälp.

Springcykel

Lära sig cykla: varför välja en springcykel?

Sätta sig på sadeln, koncentrera sig, trycka ifrån med fötterna, trampa på pedalerna, ramla. Börja om igen. Att gå från att cykla med stödhjul till att lära sig cykla utan är ingen enkel övergång. En springcykel, alltså en cykel utan pedaler, underlättar den här övergången till en ”riktig” cykel.

cykelillustration

Hur väljer jag cykelbarnstol?

En bra cykelbarnstol sitter stadigt och låter dig skjutsa ditt barn utan att din balans på cykeln påverkas. Barnet sitter fast tryggt i sadeln med remmar över bröstet och fötterna.

Att välja cykelhjälm

Hur väljer jag rätt cykelhjälm?

Cykelhjälmen är ett viktigt tillbehör – den skyddar ju din allra viktigaste kroppsdel. Klicka här för att läsa om hur du väljer rätt cykelhjälm utifrån din cykeldisciplin och huvudomkrets.