Unselected
håll-barnet-säkert-i-bassängen

Hur ser jag till att mitt barn är säkert i bassängen?

Vi går igenom allt du behöver veta för att dina barn ska simma säkert – från att skaffa goda vanor till att ha rätt redskap.

Unselected

Börjar dina barn känna sig redo att börja bada och kanske simma? Det är aldrig för tidigt att upptäcka nöjet med vatten! Och vi är, precis som du, mycket noga med att barnen ska kunna leka säkert när de plaskar.

Unselected

Så ser du till att barnet är säkert i bassängen

Unselected

1. Lär barnen goda vanor

Om dina barn är under fyra år kan det vara lämpligt att först och främst introducera dem för vatten genom en liten barnpool i passande storlek. En sådan får enkelt plats i trädgården. Barnpooler är lagom stora för att upptäcka och vänja sig vid vatten genom att plaska och leka, innan man går över till en större bassäng. När du känner att dina barn är redo kan du ta med dem till badhuset. Det är ett utmärkt ställe för att bli mer bekväm i vattnet och kanske även lära sig att simma. Om du har fler än ett barn kan det kännas skönt att veta att badhusets livräddare finns där för att hjälpa dig att ha uppsikt.

Så ser du till att barnet är säkert i bassängen
Unselected

Vi vet att det är jättesvårt att ha konstant uppsikt. Därför har vi skrivit ned några punkter som du kan lära barnen. Det handlar om hur de ska reagera om de trillar i vattnet. Det kan summeras med tre viktiga steg: sjunka, flyta och skjuta ifrån.Hjälp dem att öva följande:

1. Låt dem hoppa i vattnet och öva på att hålla andan.

2. Lär dem "sjöstjärnan", där de spretar med armar och ben för att flyta upp mot ytan.

3. Visa dem hur man sparkar med benen för att ta sig in mot kanten.

De här enkla stegen kan barnen lära sig från tre års ålder, men det är bra att repetera dem och öva ofta i poolen. Du kan även undersöka om det finns några särskilda "kurser för att förhindra drunkningsolyckor" i din kommun. De är till för barn som ännu inte har lärt sig att simma, men som är äldre än babysimnivå. Kurserna går ut på att man lär barnen överlevnadsinstinkter om de skulle hamna i vattnet av misstag. Man går även igenom grundläggande simtag. Ofta rör det sig om enkla instruktioner som t.ex. "om ditt barn inte längre kan se dig måste de vänta i poolkanten där de når botten".

Unselected

2. Simringar, armpuffar, bälten eller västar – vilka redskap passar bäst?

Det finns massor av olika produkter och redskap för att barn ska kunna leka säkert i vattnet och för att hjälpa små baddare i rätt position för att lära sig att simma. Produkterna har en mycket god flytkraft och hjälper barn att känna sig självsäkra och trygga.

Du kan exempelvis låta barnen bära uppblåsbara armpuffar. De är lätta att packa och ha med sig. Det finns även armband i skum som är helt punkteringssäkra. Båda fungerar utmärkt för att utforska vattenvärlden. En badring med sits är också en bra lösning för de allra minsta. I en badring kan minstingen sitta bekvämt och upptäcka vad som händer runt omkring och du kan hålla i badringen med hjälp av handtagen på sidorna. Med hjälp av redskapen kan ni leka lekar för att uppmuntra barnen att förflytta sig i poolen. Och tack vare de här produkterna kan du kanske känna dig lite lugnare. De håller barnen säkra i vattnet genom att hålla dem ovan ytan.

Så ser du till att barnet är säkert i bassängen
Unselected

Nästa steg är att barnen lär sig att förflytta sig i vatten. Det finns flera olika produkter att välja mellan när barn ska lära sig den mer horisontella positionen som krävs för att simma. Bland annat finns det redskap som låter dem ligga på mage och rygg för att kunna ta armtag och bentag. Ett simbälte är bra för att lära sig att hålla balansen på rygg och mage och ta sina första simtag.

Vi frågade en livräddare om lite tips och råd om hur man väljer rätt produkt. Här är hans svar:

"Det kan tyckas självklart, men hur föräldrarna beter sig i vattnet eller vid poolen är mycket viktigt. Om det enda barnet hör är "var försiktig, det kan vara farligt", "det är kallt i poolen" eller "glöm inte att ha huvudet ovanför ytan" kommer de inte att känna sig lika trygga att vara i vattnet jämfört med om man i stället säger "det är jättekul att leka i vatten!"

"När föräldrar rådfrågar mig om vilket flytredskap de bör välja brukar jag först observera hur deras barn beter sig både utanför och i vattnet. För ett barn som precis börjar upptäcka vatten är det jätteviktigt att de först och främst får hjälp med att hålla huvudet ovanför ytan. Armpuffar är ett bra alternativ eftersom de ger ett säkert stöd i armhålorna. Det gör att barnet känner sig tryggt. "

"När barnet väl är bekvämt med att vara i vatten kan en simväst vara bättre. Det ger bättre rörelsefrihet. En simväst kan vara lagom att bära om man inte längre vill ha armpuffar, men inte är riktigt redo för ett simbälte. Simvästen ger nämligen bra flytkraft både på mage och rygg. När barnet kan flyta på mage utan problem kan ett simbälte i skum vara kul att prova. Det hjälper barnet att lära sig horisontellt läge, vilket behövs för att kunna simma. Barnet kan även ta hjälp av en flytorm under armarna för att förflytta sig runt i poolen. "

Unselected

3. Oavsett om du är på stranden eller i grannens pool: var alltid uppmärksam!

När barnen har börjat känna sig hemma i vattnet kanske ni vill åka till stranden, sjön eller havet, eller åka på semester till ett ställe med en stor pool. Då är det oerhört viktigt att du alltid är uppmärksam. Helst ska du vara med i vattnet när barnen leker. Det kan vara kul att komma på lite olika lekar som hjälper dem att förbättra sin simteknik medan du håller koll.

Om barnen har en luftmadrass eller en stor badring att leka med bör du hålla extra koll. De måste vara försiktiga med dessa. Dessa produkter är inte flythjälpmedel och om ditt barn trillar av en badring eller luftmadrass där de inte når botten måste du kunna ingripa snabbt.

Även när dina barn leker lugnt och fint i sanden måste du hålla koll på dem. Det är inte ovanligt att små barn plötsligt springer iväg för att känna på vattnet utan att förstå hur farligt det kan vara. Om de leker i vattenbrynet kanske de inte tänker på att de inte har något flytredskap. En bra tumregel är att om barnen inte befinner sig under parasollet eller på strandfilten bredvid dig, måste du vara på din vakt!

Ska du på semester till ett ställe där det finns en pool? Då kommer ni förmodligen att spendera all er tid med att leka i den. Innan det bär av kan det vara en bra idé att fastställa några regler: ingen hoppar i vattnet eller leker runt poolen om de är ensamma, och om ni befinner er i ett hus med pool bör ni låsa eller täcka den om ni inte ska leka mer för tillfället.

Så ser du till att barnet är säkert i bassängen
Unselected

4. Använd lekar för att hålla ett öga på barnen

Vill du alltid ha koll på ungarna? Lär dem några kul lekar! Dodgeball, vattenpolo, bollspel eller dykringar är roligt, och håller framför allt barnen aktiverade i många timmar. Det enda du behöver göra är att sitta nära och hålla ett vakande öga tills de tröttar ut varandra! När de börjar bli uttråkade är det nog lagom att ta en paus för att äta mellanmål.

Hur är det med små barnpooler i trädgården?

Lämna aldrig barnen ensamma, även om det är en liten, uppblåsbar pool. Det viktigaste att lära sig som förälder när det gäller barn och vattensäkerhet är att ständigt hålla koll på var barnen är, oavsett hur djupt eller grunt vattnet är. Och det bästa tipset är att leka vattenlekar med dem för att låta dem upptäcka vattenvärlden.

För att kunna utnyttja denna nya lekplats och alla möjligheter som kommer med den måste barn väja sig vid vatten i tidig ålder, och lära sig att simma så tidigt som möjligt. Om de känner sig säkra och trygga kommer de att ha mycket roligare i vattnet.

Unselected
Mathias

Mathias

Skribent

Assisterande produktchef och livräddare

Unselected

Fler artiklar som kan vara intressanta för dig

Så skyddar du ditt barn mot solen

Så skyddar du ditt barn mot solen? Solkrämer, UV-kläder och tips.

Våren är här och sommaren är runt hörnet, och hela familjen har bara ett enda mål: att vara utomhus och njuta av värmen! Läs våra tips och råd om hur du kan njuta av solen säkert hela sommaren.

ESB

Hur du väljer rätt storlek på snorkelmasken Easybreath

Det är av största vikt att välja rätt storlek på din snorkelmask Easybreath, för att till fullo kunna njuta av utsikten under ytan! Kolla in vår guide för att välja rätt storlek.

barn i poolen

Att kunna simma: därför är det så viktigt!

Av säkerhetsskäl, för simträning eller för att leka och ha kul – det finns många anledningar till att lära sig simma. Tre experter ger dig sex bra anledningar till varför du bör hoppa i plurret.

stand up paddle med barn

Paddla SUP med barn

Om du själv redan har lärt dig att manövrera din SUP-bräda, så kanske det är dags att ta med dina barn ut på vattnet!