cc teaser yogamatta

Hur väljer man yogamatta?

Är du nybörjare på yoga och vill ha utrustning för att träna hemma?  Eller behöver du byta ut din gamla matta efter många års trogen tjänst? Vi vill hjälpa dig att välja en yogamatta som blir ditt stöd när du intar dina positioner.

Det finns en mängd olika yogastilar och det är inte alltid uppenbart hur man väljer rätt matta för den stil man håller på med.
För att träna yoga rätt gäller det att börja med rätt utrustning.

Hur väljer man yogamatta?

Decathlon yoga hjälper dig att välja rätt

Vilken typ av yoga man håller på med är ett viktigt kriterium när man väljer matta.

Jag tränar skonsam yoga

Hatha, yin, blivande mamma, rehab-yoga, yoga nidra osv. För dig är yoga ett tillfälle för ren avkoppling. Du är där för att koppla av och komfort är en viktig faktor för att lyckas göra det.
Du stannar kvar länge i ställningar och har behov av komfort och av att vara varsam mot dina leder.
Välj en 5-8 mm tjock matta. Sedan är det materialet som skiljer mellan olika slags mattor.

 • Hur väljer man yogamatta?

  Pvc-skum – komfortmatta

  PVC-mattan ger bra fäste, men det är dess komfort som gör hela skillnaden. Den är mycket hållbar, men se upp – om du har en katt kan det hända att den gillar att klösa i den!

 • Hur väljer man yogamatta?

  Tpe – light-matta

  Lätt, bekväm och medelbra fäste – club-mattan för skonsam yoga i TPE är som gjord för dig. Den blir din favorit både hemma och i yogastudion! Den är lätt att transportera och med en tjocklek på 5 mm skyddar den lederna.

Jag gillar dynamisk yoga

Gillar du när du lämnar ett yogapass med ett lugnt sinne? Du gör den ena positionen efter den andra och gillar att prova på utmanande balanspositioner. Avslappningen i slutet av passet ger återhämtning och total avkoppling. Du behöver en mycket stabil matta med mycket bra fäste, så att du kan känna underlaget i balanspositionerna.

 • Maximalt grepp – mattan grip+

  Vårt sortiment Grip+ är som gjort för dig! Dessa mattor är i polyuretan och gummi och utformade för att du ska kunna uppleva flow genom att erbjuda maximalt fäste. Nedåtgående hunden eller lågt utfall – du slipper glida! Dessa mattor är utformade för att absorbera svett när du utmanar dig själv. 3-5 mm tjocklek, för att du ska kunna hitta just den som passar dig.

 • Naturligt till max – jute-matta

  Vår 4 mm tjocka matta i jute och gummi garanterar en stabilitet utan like när du gör dina asanas. Dess naturmaterial, lite ruggade textur och sandfärgen gör den till det perfekta valet för yogautövare som strävar efter det genuina och naturliga!

Hur väljer man yogamatta?

Smart detalj hot yoga

För dem som föredrar yoga av det varmare slaget, som Hot yoga, kan man även rekommendera att använda en handduk i mikrofiber eller en halkfri yogahandduk på mattan. Gummimaterialet undertill på yogahandduken ger extra fäste; med mikrofibermaterial på ovansidan för att absorbera svett under passet!

Hur väljer man yogamatta?

Jag vill ha en mångsidig matta

Skonsam eller dynamisk yoga – du behöver inte välja! Välj en 5 mm tjock matta. Den är tillräckligt tjock för att vara bekväm, samtidigt som du ändå kan känna underlaget i balanspositionerna. Välj en matta i TPE om du vill ha en mjuk känsla, eller en ur sortimentet Grip+ om du är ute efter optimalt fäste. Och för att få det extra mjukt kan du lägga till en övermatta eller filt på mattan när det behövs.

Jag behöver en matta för resan

Vi erbjuder två mattor som är perfekta för resan! De går att vika ihop och packa i en resväska.

 • För dynamisk yoga – matta i naturgummi

  Denna mycket tunna övermatta är perfekt för dynamiska pass och kan även fungera som komplement till en tunn matta när du övar hemma.

 • För skonsam yoga – bomullsmatta

  Mattan i ekologiskt odlad bomull är avsedd för dem som vill unna sig att gå tillbaka till yogans rötter, med en matta som liknar de traditionella mattorna, eller för dem som är ute efter ett naturmaterial.
   Lätt att transportera och att tvätta!

Hur väljer man yogamatta?

Vad har linjerna på mattan för funktion?

Hos Decathlon yoga har vi valt att förse våra mattor med linjer. De gör att du kan kontrollera att du står rakt i ställningarna! Du kan på ett ögonblick verifiera att dina händer och fötter är i linje. Det har du lika stor glädje av i yogastudion som hemma

Undrar du över något mer? låt yola och melissa hjälpa dig!

Hur väljer man yogamatta?

Du har alla fakta du behöver för att hitta din matta. Men fortfarande måste du välja bland alla olika färger och motiv som finns!

Vi hoppas att du nu har hittat den matta som ska bli ditt stöd i många år framöver! Tveka inte att i en kommentar förklara vilken matta som är din favorit och varför. 

Läs mer om våra olika råd

olika typer av yoga och fördelarna med dem

Snabbguide till de 20 mest populära formerna av yoga

Här är den enda guiden du behöver till alla de mest populära typerna av yoga och hur du utövar dem på rätt sätt. Artikeln hjälper dig också att ta reda på vilken typ av yoga som passar dig bäst.

MEDITERA

Kom igång med meditation

Okej, så du har bestämt dig för att börja ta hand om din mentala hälsa genom att meditera? Bra! Här går vi igenom hur man kommer igång, och varför man över huvud taget ska meditera.

Bli smidigare genom att träna yoga!

Bli smidigare genom att träna yoga

Yoga är inte bara för smidiga personer! Upptäck hur du kan öka din rörlighet och bli smidigare med tips från vår yogalärare Lola. Säg hejdå till korta och spända muskler! Bli smidigare och rörligare!

tips-personliga-erfarenheter-harmonie-yoga-boxning

Harmonie: “Yoga hjälper mig bli bättre på kampsport”

Tränar du kampsport och behöver utöva en sport för att få bättre fokus? Harmonie tränar boxning och yoga och berättar om sina personliga erfarenheter.

Yoga och sporter som bidrar till bättre koncentrationsförmåga

5 sporter som ger dig bättre koncentrationsförmåga

När du utövar sport får du ökad koncentrationsförmåga och du övar upp dina mentala färdigheter. Du får möjligheten att låta tankarna flöda fritt, och du lättar på anspänningarna i kroppen. Läs vår guide för att få veta mer.