Hur väljer man yogamatta?

Är du nybörjare på yoga och vill ha utrustning för att träna hemma?  Eller behöver du byta ut din gamla matta efter många års trogen tjänst? Vi vill hjälpa dig att välja en yogamatta som blir ditt stöd när du intar dina positioner.

cc teaser yogamatta

Det finns en mängd olika yogastilar och det är inte alltid uppenbart hur man väljer rätt matta för den stil man håller på med.
För att träna yoga rätt gäller det att börja med rätt utrustning.

Hur väljer man yogamatta?

Decathlon yoga hjälper dig att välja rätt

Vilken typ av yoga man håller på med är ett viktigt kriterium när man väljer matta.

Jag tränar skonsam yoga

Hatha, yin, blivande mamma, rehab-yoga, yoga nidra osv. För dig är yoga ett tillfälle för ren avkoppling. Du är där för att koppla av och komfort är en viktig faktor för att lyckas göra det.
Du stannar kvar länge i ställningar och har behov av komfort och av att vara varsam mot dina leder.
Välj en 5-8 mm tjock matta. Sedan är det materialet som skiljer mellan olika slags mattor.

Jag gillar dynamisk yoga

Gillar du när du lämnar ett yogapass med ett lugnt sinne? Du gör den ena positionen efter den andra och gillar att prova på utmanande balanspositioner. Avslappningen i slutet av passet ger återhämtning och total avkoppling. Du behöver en mycket stabil matta med mycket bra fäste, så att du kan känna underlaget i balanspositionerna.

Hur väljer man yogamatta?

Smart detalj hot yoga

För dem som föredrar yoga av det varmare slaget, som Hot yoga, kan man även rekommendera att använda en handduk i mikrofiber eller en halkfri yogahandduk på mattan. Gummimaterialet undertill på yogahandduken ger extra fäste; med mikrofibermaterial på ovansidan för att absorbera svett under passet!

Sluta lukta, börja spreja!

Du behöver inte längre använda näsklämma på yogapassen. Vår oljesprej med eteriska oljor håller din yogamatta fräsch och väldoftande. Du kan tillochmed smygpreja på din vänners mattor!

Yogamatta spray

Jag vill ha en mångsidig matta

Skonsam eller dynamisk yoga – du behöver inte välja! Välj en 5 mm tjock matta. Den är tillräckligt tjock för att vara bekväm, samtidigt som du ändå kan känna underlaget i balanspositionerna. Välj en matta i TPE om du vill ha en mjuk känsla, eller en ur sortimentet Grip+ om du är ute efter optimalt fäste. Och för att få det extra mjukt kan du lägga till en övermatta eller filt på mattan när det behövs.

Hur väljer man yogamatta?

Jag behöver en matta för resan

Vi erbjuder två mattor som är perfekta för resan! De går att vika ihop och packa i en resväska.

Hur väljer man yogamatta?

Vad har linjerna på mattan för funktion?

Hos Decathlon yoga har vi valt att förse våra mattor med linjer. De gör att du kan kontrollera att du står rakt i ställningarna! Du kan på ett ögonblick verifiera att dina händer och fötter är i linje. Det har du lika stor glädje av i yogastudion som hemma

Undrar du över något mer? låt yola och melissa hjälpa dig!

Du har alla fakta du behöver för att hitta din matta. Men fortfarande måste du välja bland alla olika färger och motiv som finns!

Vi hoppas att du nu har hittat den matta som ska bli ditt stöd i många år framöver! Tveka inte att i en kommentar förklara vilken matta som är din favorit och varför. 

Läs mer om våra olika råd