Så väljer du cruiser eller longboard

Oavsett om det du vill är att ta dig runt på stan, cruisa längs strandpromenader eller prova på dancing, så har vi garanterat en bräda för dig.
Läs vidare så ska vi berätta mer!

Decathlon skateboarding cruiser

En cruiser, skateboard eller longboard, är du osäker på vad du vill ha?

De är olika brädtyper, som är utformade på olika sätt och har olika användningsområden. I det här inlägget pratar vi alltså bara om cruisers och longboards. Cruisern är gjord för att ta sig runt i stadsmiljö, och longboarden för att komma upp i högre hastigheter och åka bekvämare.

Cruising

Cruisers

Att "cruisa" är ju helt enkelt att åka runt för njutnings skull, för att känna den där frihetskänslan som är så typisk för skateboarding.

Cruiserns mindre ståplatta och breda, mjuka hjul gör den perfekt för att ta sig runt på ett bekvämt och miljövänligt sätt.

Det är den bräda som är lättast att börja med, och som även är vanligast. Att använda skateboarden som transportmedel är nämligen ett mode som är på väg tillbaka. Klimathotet, i kombination med att folk har tröttnat på andra transportmedel, har fått många stadsbor att ändra sina resvanor.

YAMBA är vår serie "urbana cruiserbrädor".

Våra cruisers

"Typiska" longboards

Longboards är större än både cruisers och vanliga skateboards. De är formade för vara så stabila och mjuka som möjligt. De har breda, mjuka däck och breda truckar som gör åkningen otroligt smidig.

De här brädorna är ganska enkla att börja med, och passar vem som helst som vill åka längs strandpromenader eller i stadsmiljö. Det breda decket ger god stabilitet, och med lite träning kommer du snabbt lära dig att hålla balansen. Med en longboard försöker man att ta långa, mjuka kurvor, snarare än att försöka slingra sig förbi en massa småhinder.

Fish Longboard

Drop 100

DROP 100 är perfekt för korta personer som vill börja med longboarding.
Truckarna är så kallat "drop through" (truckarnas basplattor är fästa på deckets ovansida). Det sänker decket, vilket ger flera fördelar.

1) Lägre deck ger bättre stabilitet.

2) Det blir enklare att skjuta ifrån med ett lägre deck, eftersom avståndet till marken är mindre.

Truckarna på 150 mm och de mjuka hjulen (78A) på 59 mm får brädan att rulla mycket bekvämt även på ojämn asfalt.

 SÅ VÄLJER DU CRUISER ELLER LONGBOARD

Våra longboards

CARVE 540

Surfskate-longboards

En surfskate ger, som namnet antyder, känslan av att surfa på asfalten. CARVE 540 är en riktigt kul bräda att åka på. Det krävs lite träning för att lära sig åka, men man utvecklas snabbt, och framför allt: det är så kul! Brädan passar lika bra för att cruisa runt på stan som för att åka på pump tracks och i bowls.

En surfskate är en longboard som man "pumpar" sig fram på, utan att sätta ner foten i marken, genom att vinkla brädan åt ena och andra hållet. Det är som en sorts simulering av surfing, fast på asfalt.

Vår surfskate-longboard

Fronttrucken på CARVE 540 möjliggör mycket tvära och lutade svängar, som när man svänger på en surfbräda. Det gör att man kan imitera vissa surftricks som cutback och bottom turn.

Brädan har ett tåligt deck i kanadensisk lönn, med fast och styv flex som ger bra stabilitet i kurvor. Hjulen och truckarna på CARVE 540 ger god kontroll och precision, både i låg och hög fart.

 SÅ VÄLJER DU CRUISER ELLER LONGBOARD

Longboards för dancing och freestyle

Dancing är en disciplin som utövas på longboards. Precis som downhill är den fantastisk om man vill jobba på sin smidighet och balans.

Som namnet antyder består den i att dansa på en bräda i rörelse, att göra olika steg kombinerat med till exempel snurrar.

Den här disciplinen kräver en flexande och kvick bräda, tillverkad i särskilda material. Därför har våra designers tagit fram Dance 500, den nya longboarden för dancing från Decathlon Skateboarding. Vi har också tagit fram Dance 100, en modell för nybörjare som vill prova på longboard dancing. 

DANCE 500

Våra dancing-longboards

Longboards för freeride och downhill

Freeride och downhill är två andra discipliner inom longboarding. Båda består i att man åker nedför branta backar, och det fort

De här disciplinerna kräver förstås att man bär skydd, oavsett om man är nybörjare eller van åkare, och de passar bäst för dig som älskar att känna adrenalinet pumpa!

Brädorna är utformade för att vara så lätthanterliga som möjligt i höga hastigheter. Även om downhill-brädorna kanske ser ut ungefär som andra typer av longboards, så är de inte alls gjorda för tricks eller dans.

Downhill-longboards är särskilt styva, för att dämpa effekten av vibrationer. De har i regel varken någon tail eller nos, och tyngdpunkten är låg för att skapa maximal stabilitet.

Freeride longboarding

Vår freeride-longboard 

FREE 520

FREE 520 är framtagen för dig som vill börja med freeride longboarding.

Den har en så kallad drop-design, som sänker tyngdpunkten och ger ökad stabilitet i höga hastigheter. Decket består av 9 styva lager kanadensisk lönn.

Brädan är mycket stabil, lätthanterlig och precis. Truckarna är monterade omvänt för att ta kurvor bättre. Brädan har hjul på 66 mm (hårdhet 80A), med ABEC 7-lager för att rulla snabbare och bekvämare.

 SÅ VÄLJER DU CRUISER ELLER LONGBOARD

Andra guider

Vi hoppas att du nu har en lite tydligare uppfattning om vilken typ av bräda som skulle passar dig. Besök gärna vår Instagram-sida för att se skate-videor och få fler tips!