Decathlon skateboarding cruiser

Så väljer du cruiser eller longboard

Oavsett om det du vill är att ta dig runt på stan, cruisa längs strandpromenader eller prova på dancing, så har vi garanterat en bräda för dig.
Läs vidare så ska vi berätta mer!

En cruiser, skateboard eller longboard, är du osäker på vad du vill ha?

De är olika brädtyper, som är utformade på olika sätt och har olika användningsområden. I det här inlägget pratar vi alltså bara om cruisers och longboards. Cruisern är gjord för att ta sig runt i stadsmiljö, och longboarden för att komma upp i högre hastigheter och åka bekvämare.

Cruising

Cruisers

Att "cruisa" är ju helt enkelt att åka runt för njutnings skull, för att känna den där frihetskänslan som är så typisk för skateboarding.

Cruiserns mindre ståplatta och breda, mjuka hjul gör den perfekt för att ta sig runt på ett bekvämt och miljövänligt sätt.

Det är den bräda som är lättast att börja med, och som även är vanligast. Att använda skateboarden som transportmedel är nämligen ett mode som är på väg tillbaka. Klimathotet, i kombination med att folk har tröttnat på andra transportmedel, har fått många stadsbor att ändra sina resvanor.

YAMBA är vår serie "urbana cruiserbrädor".

Våra cruisers

 • YAMBA500

  Yamba 500

  YAMBA 500 är en praktisk och rolig cruiser att utforska staden med. Decket i trä gör den stabilare än en plastcruiser. Den är ganska liten och väger lätt, så att du enkelt kan fästa den i ryggsäcken eller ta den under armen. Hjulen är på 59 mm.
  Deck i 7 lager kanadensisk lönn, som ger en fast och stabil flex.
  Mått: 27,5" (70 cm) x 8,1" (20,7 cm).

 • BIG YAMBA

  Yamba 900

  Yamba 900 är en mångsidig bräda mittemellan en cruiser och en skateboard. Den har en bred, medelkonkav form och upphöjd tail så att du kan göra några tricks på dina turer. Som van skejtare kommer du att ha riktigt kul på den här lekfulla brädan!
  Deck i 7 lager kanadensisk lönn.

 • CITY THRASHER

  Big yamba

  BIG YAMBA är en stor, lätt och kraftfull plastcruiser, en riktig old school-cruiser. Den är helt perfekt för att ta sig runt i stadsmiljö. Den är både längre och bredare än våra standard-Yambas, vilket ger bättre stabilitet.

Fish Longboard

"Typiska" longboards

Longboards är större än både cruisers och vanliga skateboards. De är formade för vara så stabila och mjuka som möjligt. De har breda, mjuka däck och breda truckar som gör åkningen otroligt smidig.

De här brädorna är ganska enkla att börja med, och passar vem som helst som vill åka längs strandpromenader eller i stadsmiljö. Det breda decket ger god stabilitet, och med lite träning kommer du snabbt lära dig att hålla balansen. Med en longboard försöker man att ta långa, mjuka kurvor, snarare än att försöka slingra sig förbi en massa småhinder.

 SÅ VÄLJER DU CRUISER ELLER LONGBOARD

Drop 100

DROP 100 är perfekt för korta personer som vill börja med longboarding.
Truckarna är så kallat "drop through" (truckarnas basplattor är fästa på deckets ovansida). Det sänker decket, vilket ger flera fördelar.

1) Lägre deck ger bättre stabilitet.

2) Det blir enklare att skjuta ifrån med ett lägre deck, eftersom avståndet till marken är mindre.

Truckarna på 150 mm och de mjuka hjulen (78A) på 59 mm får brädan att rulla mycket bekvämt även på ojämn asfalt.

Våra longboards

 • PINTAIL 520

  Pintail 520

  PINTAIL 520 är en longboard på 100 cm som är perfekt för nybörjare. Det långa decket i lönn, med en lång hjulbas (avstånd mellan truckarna), ger god stabilitet. Truckarna på 180 mm har mjuka hjul på 70 mm, med ABEC 7-lager. De här egenskaperna gör brädan perfekt för att njuta av långa turer.

 • new fish 2000 longboard chill cruising decathlon

  Fish 500

  FISH 500 är en mycket trevlig bräda att åka runt med.

  Den har fish-form (tail som liknar en fiskstjärt) och en fast flex som gör den stabil och bekväm att åka långt på. De mjuka hjulen (78A) ger behaglig åkning även på ojämn mark. De omvända truckarna underlättar att ta kurvor och ger bättre kontroll över hastigheten.

 • FISH CLASSIC

  Fish classic

  Fish Classic är perfekt för att cruisa längs strandpromenader. De breda och mjuka hjulen (78A) ger bra fäste och komfort. Brädan är utrustad med ABEC 7-lager för att lättare komma upp i högre hastigheter.

CARVE 540

Surfskate-longboards

En surfskate ger, som namnet antyder, känslan av att surfa på asfalten. CARVE 540 är en riktigt kul bräda att åka på. Det krävs lite träning för att lära sig åka, men man utvecklas snabbt, och framför allt: det är så kul! Brädan passar lika bra för att cruisa runt på stan som för att åka på pump tracks och i bowls.

En surfskate är en longboard som man "pumpar" sig fram på, utan att sätta ner foten i marken, genom att vinkla brädan åt ena och andra hållet. Det är som en sorts simulering av surfing, fast på asfalt.

 SÅ VÄLJER DU CRUISER ELLER LONGBOARD

Vår surfskate-longboard

Fronttrucken på CARVE 540 möjliggör mycket tvära och lutade svängar, som när man svänger på en surfbräda. Det gör att man kan imitera vissa surftricks som cutback och bottom turn.

Brädan har ett tåligt deck i kanadensisk lönn, med fast och styv flex som ger bra stabilitet i kurvor. Hjulen och truckarna på CARVE 540 ger god kontroll och precision, både i låg och hög fart.

DANCE 500

Longboards för dancing och freestyle

Dancing är en disciplin som utövas på longboards. Precis som downhill är den fantastisk om man vill jobba på sin smidighet och balans.

Som namnet antyder består den i att dansa på en bräda i rörelse, att göra olika steg kombinerat med till exempel snurrar.

Den här disciplinen kräver en flexande och kvick bräda, tillverkad i särskilda material. Därför har våra designers tagit fram Dance 500, den nya longboarden för dancing från Decathlon Skateboarding. Vi har också tagit fram Dance 100, en modell för nybörjare som vill prova på longboard dancing. 

Våra dancing-longboards

 • deck longboard freestyle dancing decathlon

  Dance 100

  DANCE 100 är vår nya dancing-bräda. Den vänder sig till nybörjare som söker en bra bräda för att ta sina första steg i disciplinen.
  Grepptejpen är utformad specifikt för dancing, med släta zoner som ger glid och greppzoner som ger bra fäste.
  Hjulen är på 65 mm och relativt mjuka (80A) för att ge bra fäste.

 • DANCE 500

  Dance 500 

  Dance 500 är framtagen för dig som vill lära dig eller utvecklas inom dancing.

  Vi har tagit fram brädan i samarbete med utövare, för att vara säkra på att den motsvarar deras behov.
  Brädan är tillverkad i ett kompositmaterial av trä och glasfiber, med förstärkningar som skapar en perfekt avvägning mellan flex och pop

  Förstärkningarna i TPU på brädans nos, tail och kontur gör den mycket tålig.

Freeride longboarding

Longboards för freeride och downhill

Freeride och downhill är två andra discipliner inom longboarding. Båda består i att man åker nedför branta backar, och det fort

De här disciplinerna kräver förstås att man bär skydd, oavsett om man är nybörjare eller van åkare, och de passar bäst för dig som älskar att känna adrenalinet pumpa!

Brädorna är utformade för att vara så lätthanterliga som möjligt i höga hastigheter. Även om downhill-brädorna kanske ser ut ungefär som andra typer av longboards, så är de inte alls gjorda för tricks eller dans.

Downhill-longboards är särskilt styva, för att dämpa effekten av vibrationer. De har i regel varken någon tail eller nos, och tyngdpunkten är låg för att skapa maximal stabilitet.

 SÅ VÄLJER DU CRUISER ELLER LONGBOARD

Vår freeride-longboard 

FREE 520

FREE 520 är framtagen för dig som vill börja med freeride longboarding.

Den har en så kallad drop-design, som sänker tyngdpunkten och ger ökad stabilitet i höga hastigheter. Decket består av 9 styva lager kanadensisk lönn.

Brädan är mycket stabil, lätthanterlig och precis. Truckarna är monterade omvänt för att ta kurvor bättre. Brädan har hjul på 66 mm (hårdhet 80A), med ABEC 7-lager för att rulla snabbare och bekvämare.

Andra guider

inlinesskydd illustration

Rulla tryggt: att tänka på när ditt barn vill börja åka inlines eller sparkcykel

Du hade kanske hellre sett att ditt barn började spela schack, men nu är det inlines eller sparkcykel som gäller. För att själv känna dig lugnare och bespara barnet de värsta skrubbsåren, följ vår guide i tre steg.

Välja_ratt_skateboard

Välja rätt skateboard

Tvivlar du på vilken bräda som är rätt för dig? Vi förklarar allt i den här artikeln. Vi hjälper dig att komma igång och hitta den bräda som passar dig!

PLAY 100: EN SKATEBOARD FÖR DE ALLRA MINSTA

PLAY 100: En skateboard för de allra minsta

Modellen PLAY 100 är den senaste nyheten från serien My First Skate, vår produktserie med skateboardbrädor för barn. PLAY 100 är utformad för barn från 18 månader (ja du läste rätt!), och är ett effektivt sätt för barn att utveckla sin motorik.

city sparkcykel

Hur du väljer rätt sparkcykel i vuxenmodell

Kolla in våra tips som hjälper dig välja rätt sparkcykel i vuxenmodell

Vi hoppas att du nu har en lite tydligare uppfattning om vilken typ av bräda som skulle passar dig. Besök gärna vår Instagram-sida för att se skate-videor och få fler tips!