Är du sugen på att skaffa en el-mountainbike? Vi berättar allt du behöver veta för att välja rätt modell!
Tycker du att det här med el-MTB verkar riktigt kul?
Vill du återuppta stigcyklingen, men känner att du behöver lite hjälp på traven?
Med en el-mountainbike (el-MTB eller eMTB) får du samma härliga åkkänsla och naturupplevelse som på en vanlig mountainbike, samtidigt som du kan lägga cyklingen mer på din nivå, om du till exempel återupptar stigcyklingen efter ett långt uppehåll eller är nybörjare i sällskap av mer erfarna cyklister.
Men hur väljer man mellan olika el-mountainbikes? Här är tio kriterier att ha i åtanke.
El-mountainbikes: vilken typ av motor och vilken typ av batteri ska du välja beroende på dina behov och preferenser?
Vi börjar med det som utgör den stora skillnaden mellan en vanlig mountainbike och en el-mountainbike: motorn. Elcyklar har en lagstadgad effektgräns på 250 W i en maxhastighet på 25 km/h. Med en effekt ovanför den gränsen börjar cykeln nämligen att ses som en moped.
Motorns placering
Motorn på en el-MTB kan vara placerad i vevlagret (mittmotor) eller i bakhjulsnavet (navmotor). En mittmotor ""sänker cykelns tyngdpunkt och gör den på så sätt stabilare. En navmotor i bakhjulet ger ett kraftfullt och intuitivt driv.
Motorns vridmoment
Vridmomentet anges i newtonmeter (Nm) och är ett mått på hur stark motorn är. På en el-mountainbike motsvarar vridmomentet den kraft som motorn klarar att utveckla när du trampar. Ju högre vridmoment, desto lättare blir det att ta sig uppför backar.
TIPS: När du jämför hur effektiva olika motorer är behöver du jämföra dem vid samma effekt (oftast 250 W).
Motorn behöver förstås ett batteri för att få ström, och batteriet är, ihop med motorn, det som avgör elcykelns prestanda. Eftersom kupering och tempo kan variera så mycket vid stigcykling, är det bäst att inte bedöma batteriets kapacitet utifrån räckvidd i kilometer eller batteritid i timmar, utan i wattimmar. Låt oss förklara:
Enheten wattimmar (Wh) ger en mer rättvisande uppfattning om batteriets kapacitet. Värdet i wattimmar fås genom att multiplicera motorns spänning, som anges i volt (V), med batteriets energilagringskapacitet, som anges i amperetimmar (Ah).
Exempel:
Ett batteri på 420 Wh / 11,6 Ah x 36 V ger en genomsnittlig batteritid på mer än 2 h 30 min.
Ett batteri på 500 Wh / 14 Ah x 36 V ger en genomsnittlig batteritid på mer än 3 h.
Batteriets värde i amperetimmar (Ah) är ett mått på hur länge det räcker. Om du har tänkt ge dig ut i skogen i flera timmar rekommenderar vi att välja ett batteri med hög kapacitet i amperetimmar.
Spänningen, som uttrycks i volt (V), är ett mått på hur kraftfullt batteriet är. Att ha ett batteri med hög spänning blir viktigare om du har tänkt ta dig an branta backar och stökig terräng.
Du är ute på tur och det är dags att ta en paus. Vad gör du med batteriet för att skydda det mot stöld? Ett låsbart batteri gör livet lite lättare i såna situationer. Med ett inbyggt stöldskyddslås slipper du otrevliga överraskningar när du kommer tillbaka till cykeln.
Du behöver bara ta av batteriet för att ladda det, hemma eller på jobbet. Smart, va?
Nu när vi har förklarat lite om elkomponenterna på en el-mountainbike är det dags att prata om elassistansen. När man väljer mellan olika elcyklar har man ofta valet mellan en "allt eller inget"-assistans och en assistans med proportionell ökning.
För stigcykling rekommenderar vi självfallet assistans med proportionell ökning. Den sätter in kraft utifrån hur du trampar och anpassar sig till ditt tempo. Ju hårdare du trycker på pedalerna, desto mer draghjälp får du från motorn. Det ger samma känsla av kontroll som på en vanlig MTB, särskilt på lite mer tekniska sträckor.
Har cykeln dessutom en momentsensor får du ännu bättre kontroll och flyt i trampningen.
Kontrolldisplayen använder du för att styra cykelns motor medan du cyklar. Det är ingen oviktig komponent, för det underlättar cyklingen betydligt om den är praktisk och ergonomisk. Här är några saker att titta på:
- Kan du använda displayen med ett enda finger, utan att behöva släppa styret?
- Vilken information tillhandahåller den (tidtagarur, hastighet, batterinivå osv.)?
- Har den ett USB-uttag?
Vissa displayer har ett mini-USB-uttag som du kan använda för att ladda din smartphone (praktiskt om du använder den som GPS), och på vissa modeller finns valet av ett gångläge som hjälper dig att leda cykeln (långtifrån överflödigt med tanke på att el-mountainbikes är relativt tunga).
En utmärkt anledning att skaffa en el-mountainbike kan vara att man som tjej vill hänga med pojkvännen eller killkompisarna ut och stigcykla, men har svårt att hålla uppe samma tempo.
På en el-MTB kan du ge allt du har och njuta fullt ut, utan att begränsas av att du inte är lika stark. Men välj gärna en MTB som är specifikt anpassad för kvinnor. Detta eftersom en vikt på runt 22 kg och hjul på 27,5+ gör det extra viktigt att cykeln är lätthanterlig. Så vad är då det specifika med en damspecifik MTB?
- Vid samma kroppslängd har kvinnor i genomsnitt 1 cm kortare händer än män. Ett minskat avstånd mellan styre och bromshandtag gör det därför lättare att greppa bromshandtagen. På samma sätt måste även styret vara anpassat till din axelbredden.
- Även om styrstammen är justerbar så ger den en bekvämare sittställning om den är anpassad till din kropp.
- Sadeln måste vara anpassad för det kvinnliga bäckenet för att vara bekväm, särskilt om du skaffar din el-MTB för att kunna göra längre turer än tidigare!
Med en kombo av elassistans och en damspecifik MTB kan vi lova att du kommer att upptäcka stigcykling på ett helt nytt sätt!
Alla har vi väl någon gång gjort misstaget att dra ut på en runda utan tillräcklig utrustning. Oavsett om det är mörka regnmoln, en punka eller den ökända bonken som sätter käppar i hjulet, så får man bittert ångra att man inte tog med sig de där grundläggande prylarna eller tillräckligt med energipåfyllning. I den här artikeln tar vi upp vilka saker du bara måste ha med dig ut.
Nu när vi har gått igenom de delar som är specifika för el-mountainbikes, ska vi gå igenom de kriterier som är viktiga för alla mountainbikes, vare sig de har motor och batteri eller inte.
Som vi har nämnt i förbigående högre upp så brukar vikten för en el-mountainbike ligga på mellan 20–25 kg. Självklart känns inte vikten av på samma sätt som för vanliga mountainbikes, tack vare elassistansen (åtminstone inte om du har tillgång till ett gångläge, som ger en miniminivå av elassistans medan du leder cykeln).
Det viktigaste är därför att ha en bra balans mellan cykelns vikt och batteriets prestanda, så att batteriet räcker hela turen lång.
De allra flesta el-mountainbikes har singelklinga. Det minskar risken för att kedjan hoppar, vilket man särskilt gärna undviker om man har motorn i baknavet. Med singelklinga blir växlingen enklare, smidigare och mer intuitiv.
Man har bara ett växelreglage att hantera, och valet av assistansläge ersätter valet av klinga, kan man säga.
Framgaffeln och en eventuell bakdämpare måste ge adekvat dämpning utifrån cykelns höga vikt och hålla för den ökade påfrestningen i det långa loppet. Därför rekommenderar vi framgafflar som är särskilt framtagna för el-mountainbikes, med en slaglängd på minst 100 mm.
I likhet med dämparna måste bromsarna vara tillverkade för att klara av en extra tung och snabb MTB och samtidigt ge samma känsla som på en vanlig MTB. Och självklart ska de ge trygg och bekväm bromsning i all terräng och i alla väder. Ett par överdimensionerade skivbromsar på minst 160 mm gör jobbet!
Även hjulen måste klara av cykelns höga vikt, liksom dina förväntningar på att kunna göra längre turer med hjälp av elassistansen. Breda däck på 27,5+ ger god överföring av kraften från motorn, även på instabila underlag, samtidigt som de ger extra bra grepp och komfort.
UPPTÄCK EN AV VÅRA EL-MOUNTAINBIKES: EL-MTB E-ST 100 27,5" BLUE ROCKRIDER