Vilken mountainbike är rätt för dig?

Sugen på en ny mountainbike? Här går vi igenom det viktigaste att tänka på när du ska välja modell.

Dämpning, hjulstorlek, bromsar... det finns flera kriterier att ta ställning till i valet av MTB. Viktigast är att du låter dina behov styra valet, oavsett om du ägnar dig åt trail, cross country eller all mountain.

Välj mountainbike

Välj din mountainbike utifrån hur länge du har tänkt vara ute, och hur kuperad terrängen du cyklar i är.

Mtb: vilken är din disciplin?

Avgör först och främst vilken disciplin du vill ägna dig åt.  Beroende på vad som lockar dig med stigcykling kommer du att ha roligare med en cykel eller en annan. De olika cykeltyperna har olika ramar, dämpning, hjul, bromsar... ja, det är ganska mycket som skiljer sig åt. Så vad är din grej – trail, cross country eller all mountain?

Mtb: herr, dam eller unisex?

De flesta av våra mountainbikes är unisexmodeller.
Vi har också modeller som är specifikt framtagna för kvinnor, med vissa justeringar som ger bättre komfort:
- kortare styrstam för en rakryggad sittställning
- bromshandtag som sitter närmare styret och är lättare att nå
- ergonomisk damsadel med anpassade tryckpunkter.

Vilken mountainbike är rätt för dig?
Vilken mountainbike är rätt för dig?

Mountainbike egenskaper:

Ram, dämpning, hjulstorlek och bromsar.

Aluminium eller kolfiber?

Mountainbikes tillverkas idag i två material: aluminium och kolfiber. Det vanligaste är aluminium, som är både lätt och tåligt. Ramar tillverkade i kolfiber är ännu styvare och lättare.

Dämpning: hardtail eller heldämpat?

Dämpningen är nog mountainbikens främsta kännetecken, men om du står inför ditt första MTB-köp kanske de här orden är nya för dig.

Hjulstorlek: 26", 27,5", 27,5"+ eller 29"?

Här snackar vi inte centimeter, utan tum! Hjulens diameter är ett viktigt kriterium när du väljer din MTB, och idag finns det fyra storlekar att välja mellan:

Vilken mountainbike är rätt för dig?

Vilken typ av bromsar?

V-bromsar (fälgbromsar), hydrauliska skivbromsar och el-mountainbikes

El-mountainbikes

Valmöjligheterna inom MTB-området har breddats ytterligare sedan el-mountainbikes gjorde entré. De är fantastiska om du söker adrenalin och spänningsfylld åkning och samtidigt vill kunna vara ute längre utan att trötta ut dig. El-mountainbikes kan också passa dig som precis ska börja med stigcykling, eller som återupptar cyklingen efter ett långt uppehåll. Kanske har du ännu inte byggt upp kondisen för att cykla längre sträckor, kanske är du gammal i MTB-gamet men har tappat formen och vill inte låta det begränsa dig, och kanske är du en hängiven stigcyklist som bara vill ha kul och prova på nya sätt att cykla. Kort sagt, el-mountainbikes har något för alla!

Vilken mountainbike är rätt för dig?
Vilken mountainbike är rätt för dig?

Tips från rockrider-teamet

"Ingen stigcykling utan hjälm" är mottot här på Rockrider. Alltför många har redan varit med om olyckor, och vi vill inte att det ska hända fler. Så skippa aldrig hjälmen när du ger dig ut i skogen. Med bra utrustning blir cyklingen säkrare och roligare!

Välj den MTB som matchar dina intressen, din budget och din åkstil. Så länge du låter dina egna målsättningar guida valet kommer du garanterat att hitta en cykel som gör dig lycklig ute på stigarna!

Vilken mountainbike är rätt för dig?

Saker att ta med ut på en stigtur

När man börjar skriva ner saker att ha med sig ut är det lätt att packlistan blir lång, kanske så lång att det känns omöjligt att bekvämt bära med sig alltihop på cykeln.

Vår checklista hjälper dig att prioritera och välja rätt prylar inför stigturen.

Du kanske också gillar