Välj mountainbike

Vilken mountainbike är rätt för dig?

Sugen på en ny mountainbike? Här går vi igenom det viktigaste att tänka på när du ska välja modell.

Dämpning, hjulstorlek, bromsar... det finns flera kriterier att ta ställning till i valet av MTB. Viktigast är att du låter dina behov styra valet, oavsett om du ägnar dig åt trail, cross country eller all mountain.

Välj din mountainbike utifrån hur länge du har tänkt vara ute, och hur kuperad terrängen du cyklar i är.

Mtb: vilken är din disciplin?

Avgör först och främst vilken disciplin du vill ägna dig åt.  Beroende på vad som lockar dig med stigcykling kommer du att ha roligare med en cykel eller en annan. De olika cykeltyperna har olika ramar, dämpning, hjul, bromsar... ja, det är ganska mycket som skiljer sig åt. Så vad är din grej – trail, cross country eller all mountain?

 • CROSS COUNTRY

  Trail

  Du vill ut i skogen för att njuta av naturen, hämta frisk luft, ha kul och ta ut dig i din egen takt. Du tittar inte på klockan, för dig är det upplevelsen som räknas. Du ger dig gärna ut i grupp tillsammans med andra.

 • ALL MOUNTAIN

  Cross country

  För dig handlar cyklingen om att överträffa dig själv och pressa dina tider. Du vill klättra snabbt och vara effektiv utför. Du lockas av tävlingsvärlden och funderar kanske redan på att anmäla dig till ett XC-lopp.

 • VILKEN ÄR DIN DISCIPLIN?

  All mountain

  Du är en riktig spänningssökare, så ju stökigare och mer kuperat, desto bättre! Bergsmiljön är av naturliga anledningar din favoritterräng. Du vill klättra hela vägen upp till toppen och sedan ha riktigt kul i utförsåkningen!

Vilken mountainbike är rätt för dig?

Mtb: herr, dam eller unisex?

De flesta av våra mountainbikes är unisexmodeller.
Vi har också modeller som är specifikt framtagna för kvinnor, med vissa justeringar som ger bättre komfort:
- kortare styrstam för en rakryggad sittställning
- bromshandtag som sitter närmare styret och är lättare att nå
- ergonomisk damsadel med anpassade tryckpunkter.

Vilken mountainbike är rätt för dig?

Mountainbike egenskaper:

Ram, dämpning, hjulstorlek och bromsar.

Aluminium eller kolfiber?

Mountainbikes tillverkas idag i två material: aluminium och kolfiber. Det vanligaste är aluminium, som är både lätt och tåligt. Ramar tillverkade i kolfiber är ännu styvare och lättare.

Dämpning: hardtail eller heldämpat?

Dämpningen är nog mountainbikens främsta kännetecken, men om du står inför ditt första MTB-köp kanske de här orden är nya för dig.

 • Vilken mountainbike är rätt för dig?

  Hardtail

  Hardtails är mountainbikes som bara har dämpning fram, alltså dämpad framgaffel.

  Hardtails är lättare, styvare och mer effektiva eftersom mindre energi från trampningen går förlorad genom dämpningen. De är också mer lättskötta.

 • Vilken mountainbike är rätt för dig?

  Heldämpat

  Heldämpade mountainbikes (full suspension eller full sus på engelska) har både dämpad framgaffel och bakdämpare. Bakdämparen gör cyklingen bekvämare genom att dämpa stötar mot bakhjulet. Cyklar du i stökig terräng kommer du att vara tacksam för att ha bakdämpning. Heldämpade cyklar är emellertid tyngre än hardtails och trögare att accelerera med.

Hjulstorlek: 26", 27,5", 27,5"+ eller 29"?

Här snackar vi inte centimeter, utan tum! Hjulens diameter är ett viktigt kriterium när du väljer din MTB, och idag finns det fyra storlekar att välja mellan:

 • Vilken mountainbike är rätt för dig?

  Hjul på 26"

  Det här formatet används inte så mycket nuförtiden. Förr brukade det uppskattas för att det gav bra styvhet och gjorde cykeln lätthanterlig, men det är inte särskilt bekvämt i jämförelse med de större formaten.

 • Vilken mountainbike är rätt för dig?

  Hjul på 27,5"

  En god medelväg mellan 26" och 29". Cykeln blir både lätthanterlig och lätt att få upp farten med. Alla cyklister kan ha kul på ett par 27,5-tumshjul.

 • Vilken mountainbike är rätt för dig?

  Hjul på 27,5"+

  Plus-formatet är framtaget för att göra cyklingen bekvämare och kombinera fördelarna med alla de andra storlekarna. Det ger bra fäste, mångsidighet och stabilitet. Plusset betyder inte att fälgen är högre, utan bredare, så att du får plats med bredare däck.

 • Vilken mountainbike är rätt för dig?

  Hjul på 29"

  Ju större hjul, desto högre fart kan du komma upp i och ju lättare tar du dig över hinder. Formatets fördelar är alltså effektivitet och stabilitet. I utbyte är hjulen lite mindre lätthanterliga samt trögare att accelerera med.

Vilken mountainbike är rätt för dig?

Vilken typ av bromsar?

V-bromsar (fälgbromsar), hydrauliska skivbromsar och el-mountainbikes

 • Vilken mountainbike är rätt för dig?

  V-bromsar (fälgbromsar)

  Lättanvända och kraftfulla i torrt väder, men tyvärr mindre effektiva i regn och lera. En fördel är att de är mer lättskötta.

 • Vilken mountainbike är rätt för dig?

  Mekaniska skivbromsar

  Mer progressiva och kraftfulla och fungerar väl i alla väder. Var bara noggrann när du justerar vajrarna.

 • VILKEN TYP AV BROMSAR?

  Hydrauliska skivbromsar

  Precisa, kraftfulla och progressiva. Du får utmärkt bromskraft exakt när du behöver den – i gengäld får du räkna med lite mer underhåll.

Vilken mountainbike är rätt för dig?

El-mountainbikes

Valmöjligheterna inom MTB-området har breddats ytterligare sedan el-mountainbikes gjorde entré. De är fantastiska om du söker adrenalin och spänningsfylld åkning och samtidigt vill kunna vara ute längre utan att trötta ut dig. El-mountainbikes kan också passa dig som precis ska börja med stigcykling, eller som återupptar cyklingen efter ett långt uppehåll. Kanske har du ännu inte byggt upp kondisen för att cykla längre sträckor, kanske är du gammal i MTB-gamet men har tappat formen och vill inte låta det begränsa dig, och kanske är du en hängiven stigcyklist som bara vill ha kul och prova på nya sätt att cykla. Kort sagt, el-mountainbikes har något för alla!

Vilken mountainbike är rätt för dig?

Tips från rockrider-teamet

"Ingen stigcykling utan hjälm" är mottot här på Rockrider. Alltför många har redan varit med om olyckor, och vi vill inte att det ska hända fler. Så skippa aldrig hjälmen när du ger dig ut i skogen. Med bra utrustning blir cyklingen säkrare och roligare!

Välj den MTB som matchar dina intressen, din budget och din åkstil. Så länge du låter dina egna målsättningar guida valet kommer du garanterat att hitta en cykel som gör dig lycklig ute på stigarna!

Vilken mountainbike är rätt för dig?

Saker att ta med ut på en stigtur

När man börjar skriva ner saker att ha med sig ut är det lätt att packlistan blir lång, kanske så lång att det känns omöjligt att bekvämt bära med sig alltihop på cykeln.

Vår checklista hjälper dig att prioritera och välja rätt prylar inför stigturen.

Du kanske också gillar

Så väljer du el-mountainbike / eMTB - Decathlon Magazine

Så väljer du el-mountainbike / eMTB

Är du sugen på att skaffa en el-mountainbike? Vi berättar allt du behöver veta för att välja rätt modell!

Att välja cykelhjälm

Hur väljer jag rätt cykelhjälm?

Cykelhjälmen är ett viktigt tillbehör – den skyddar ju din allra viktigaste kroppsdel. Klicka här för att läsa om hur du väljer rätt cykelhjälm utifrån din cykeldisciplin och huvudomkrets.

mtb

Saker att ta med ut på en stigtur

Du som inte har varit ute i MTB-spåren på länge kanske känner dig osäker på vad du ska ta med dig ut. Här är vår checklista, som hjälper dig att förbereda dig innan du ger dig ut på en härlig stigtur.

Så förbättrar cykling din hälsa

Så förbättrar cykling din hälsa

Cyklingens oräkneliga hälsofördelar gör det till ett enkelt och effektivt sätt att träna kroppen: det är både bra för hjärtat, ger starkare ben och snabbar på viktminskning. Läs mer här.