Så väljer du löparskor till junioren

Så väljer du löparskor till junioren

Att hitta rätt löparskor till sitt barn kan vara lite klurigt. Carole, produktchef på Kalenji, ger sina bästa tips för hjälpa dig att välja rätt.

Varför är det viktigt att köpa juniorskor till juniorer?

Det kanske känns självklart att köpa juniorskor till sitt barn, men ganska ofta ser man barn använda skor för vuxna. När barn i tidiga tonåren når en viss ålder och skostorlek kan de börja köpa skor på vuxenavdelningen. Men det är inte en särskilt bra idé. Carole, produktchef på Kalenji, förklarar varför:

Barn är inte små vuxna!”

Det är inte bara storleken som spelar roll när man ska köpa nya löparskor till sitt barn. Deras anklar är nättare, deras fötter är smalare och de är oftast inte lika tunga som en vuxen person. En vuxensko har stöd, stötdämpning och passform för att passa just en vuxen fot.

Skor för de allra första, stapplande stegen

När barnen är riktigt små lär de sig fortfarande rätt rörelser för att springa. Carole rekommenderar därför ett par skor med en mer naturlig fotrullning och ingen eller väldigt låg drop*. På så vis vänjer sig inte deras kropp vid konstgjord dämpning, som kan förändra deras naturliga löpning och öka risken för skador när de växer.

För att förstärka denna känsla av att ”springa barfota” rekommenderar Carole att du väljer lätta skor med en fotriktig form. Du kan även kontrollera att skorna har små kuddar på sulorna för ett bättre grepp mot marken, så att barnet inte halkar eller trillar.  En bonus kan vara att välja skor som är enkla att knäppa, t.ex. med kardborre, så att barnet själv kan ta på sig skorna.

*Drop = höjdskillnaden baktill och framtill på skorna. Skor med klack har t.ex. väldigt hög drop.

Skor för skolidrotten

När barnen blir lite äldre lär de sig att springa fort, men de befinner sig fortfarande i inlärningsfasen. I takt med att barnen växer är det viktigt att skorna har en sidostruktur i mellanfoten som ger ordentligt stöd. Detta är särskilt viktigt när de springer snabbt och byter riktning. Även om man främst hittar skor med en drop på 6 med mer grepp om mellanfoten och en lätt dämpning, börjar även skor med drop på 0 att bli allt vanligare i de nya modellerna. Eftersom löparskor ofta används för idrott i skolan är de också mer slitstarka och vattenavvisande.

Skor för större barn har ofta snörning för att sitta bättre, men det finns en del modeller med andra fästsystem. Det finns bland annat dra på-skor utan snörning, som faktiskt rekommenderas för bredare fötter. De är mycket bekväma, sitter bra över foten och ger bra stöd tack vare de olika materialvalen.

Det finns även skor som är mer ventilerande, vilket kan vara bra om man bor på ett varmt ställe. Barn svettas nämligen lika mycket om fötterna som vuxna.  Då kan det vara bra med ett par luftiga meshskor som andas. För att knäppa skorna rekommenderar vi ett snabbsnörningssystem, som gör att man kan ta på och av skorna i farten. Även klassiska snören funkar bra.

Skor för friidrott i skolan eller på fritiden

Om ditt barn har upptäckt nöjet med friidrott i skolan eller i en klubb behövs ett par bra skor som är anpassade för sporten. För löpning på en bana rekommenderar Carole en lätt sko med riktigt bra dämpning. När träningen blir mer regelbunden kommer barnet att behärska löpstegen bättre. Då behövs inte lika mycket stöd.

Om barnet utövar friidrott i naturlig eller ojämn terräng (t.ex. cross country) är det fortfarande väldigt viktigt med bra stöd, men fästet mot marken är viktigast. Barnet kommer att springa på mjukare underlag under terränglöpningen eller orienteringen. Då kan det vara bra med ett par skor som har räfflor i olika riktning, vilket ger bättre fäste. Sådana skor är vanligtvis tyngre än löparskor för friidrottsbanan, men de är fortfarande lättare än t.ex. ett par vandringsskor. Framför allt är de oerhört slitstarka.

Ett sista råd: välj ett par inomhusskor med en sula som inte gör märken, så kan skorna användas i alla sporthallar. Nu har du all information du behöver för att kunna köpa rätt löparskor till dina barn!

Vikten av en välsittande sko

Skornas fästsystem beror ofta på hur gamla barnen är eller vilken sport de utövar. För de allra första stegen är kardborre bra då det är enkelt att knäppa, eftersom många barn inte har lärt sig att knyta skorna ännu. Med kardborrband kan barnen dessutom ta på och av skorna själva på bara ett ögonblick. Dra på-skor har samma fördel. Trots att de varken har snören eller kardborrband sitter de mycket bra över foten och kan vara ett bra val för lite äldre barn som känner sig för gamla för kardborre.

Skor med skosnören är dock det bästa valet eftersom de går att justera efter foten. Runda snören är att föredra då de har bäst fäste. Barnen kan knyta skorna hur hårt eller löst de vill för god komfort, men först måste de såklart lära sig att knyta dem. För de som fortfarande tycker att snörskor är lite krångliga finns en fantastisk lösning: ett snabbsnörningssystem som är både enkelt, snabbt och effektivt.

Så väljer du löparskor för friidrotten till junioren

 Carole vidal

Den här artikeln har skrivits av Carole Vidal, som är produktchef för juniorprodukter inom friidrott på Decathlon

Annat som kan intressera dig

10IS

Hur väljer jag tennisskor till mitt barn?

Läs våra råd om hur du väljer rätt tennisskor till ditt barn!

Fördelar med friidrott

Fördelar för barn som friidrottar

Ska ditt barn börja friidrotta? Här beskriver vi fem fysiska och psykiska fördelar med sporten!

Välja rätt solglasögon för barnet - titel

VÄLJA RÄTT SOLGLASÖGON FÖR BARNET

Barns ögon är känsliga och inte helt färdigutvecklade innan de blir tolv år. Det är därför extra viktigt att skydda dem!Även om små barn ofta inte vill ha på sig solglasögonen till en början, är det viktigt att välja en modell som är anpassad till deras ansikten och sitter bekvämt.

barnyoga

Yoga för barn

Är du yogafrälst och tränar regelbundet? Visste du att yoga passar även de allra yngsta, och att det har många fördelar?