SÅ VÄLJER DU MOTIONSCYKEL

Så väljer du motionscykel

Oavsett vilka träningsmål du har så bör du välja en motionscykel efter hur du ska använda den. Vi har tagit fram en liten guide som kan hjälpa dig på vägen!

Vill du kunna träna hemma, träna upp hjärtat och samtidigt utveckla din träning?
Använd en motionscykel för att hålla formen! Läs våra råd för hur du väljer rätt träningsredskap.

SÅ VÄLJER DU MOTIONSCYKEL

Innan du väljer – ta reda på varför en motionscykel är ett bra alternativ.

Det är en solid träningsmaskin som håller länge. Du tränar hemma när du vill, oberoende av vädret , och året runt! Med en motionscykel kan du:

Komma i form: det är ett perfekt redskap för att få bra kondition och förbättra sin prestanda

Gå ner i vikt : du bränner kalorier när du trampar!Träning kombinerat med en bra kost gör att du tonar kroppen.

Träna din kardiovaskulära förmåga på ett skonsamt sätt: du ökar din uthållighet.

Stärka kroppen: du tränar dina muskler utan att belasta lederna.

SÅ VÄLJER DU MOTIONSCYKEL

Vilken cykel till vilken typ av användning?

Vilken motionscykel du bör välja beror på hur du har tänkt använda den, dvs. att den har egenskaper som är viktiga för dig och din träning. Hård träning? Då vill du att din rygg ska vara böjd för att få mer kraft i trampningen.Om du hellre vill träna lugnt för att gå ner lite i vikt, kan du rikta in dig på en motionscykel där du har en mer rak position.

Rehabilitering och lugn träning för återhämtning

Om du behöver en motionscykel för sjukgymnastik och återhämtning bör du framför allt välja en bekväm cykel som du kan sitta skönt på. Det är viktigt med hög komfort för ländryggen. Vi rekommenderar en cykel där du kan sitta med rak rygg. En motionscykel för sittande cykling kan hjälpa dig att träna ländrygg och minska ryggsmärta.

Konditionsträning och regelbunden användning

Om du vill träna kondition i lite längre pass (över 30 minuter), kan det vara bra om du kan välja position på motionscykeln. Då kan du skifta mellan att sitta med böjd och rak rygg. Om du regelbundet ändrar din position får du en god balans mellan hård träning (böjd rygg, kraftfull trampning) och komfort (rak rygg, lugn träning).

Hård och intensiv träning

Om du vill ha en motionscykel för att träna inför en tävling eller träna riktigt hårda pass behöver du en cykel där du kan ha kraftfull trampning. På sådana cyklar har man studerat användarens position så att den ger maximal kraft i benen. Då sitter man med ryggen lätt framåtböjd.

SÅ VÄLJER DU MOTIONSCYKEL

Vilka egenskaper ger vilka fördelar?

Effektivitet

– Smidiga pedaler: hur påverkar det användningen?
Smidiga pedaler ger en följsam trampning på cykeln. Även om motståndshjulets vikt är en del i detta så finns det andra saker som också påverkar. Det som direkt påverkar trampningen är vikten som vi nyss nämnt, men även viktfördelningen på hjulet och drivlinan.

Mot denna bakgrund har drivlinorna hos Domyos tagits fram för att ge maximal följsamhet vid användning. Ett hjul på 3,5 kilo kan alltså ge en mycket mer bekväm trampning än ett hjul på 6 kilo.  Det är därför viktigt att testa en cykel och kunna välja en som ger just dig möjlighet att trampa bekvämt under en lång tid.

SÅ VÄLJER DU MOTIONSCYKEL

– Motstånd: manuellt eller med motor?
Motståndet är ett av de viktigaste kriterierna när du väljer motionscykel. Motståndet påverkar hur hårt du måste trampa och ger dig god stabilitet.

Domyos motionscyklar har framför allt en magnetisk justering som gör att du kan bromsa och trampa både smidigt och tyst. Motståndet kan du ändra direkt på motionscykelns display. Tack vare det här systemet har du fler motstånd att välja från, och du kan dessutom träna olika förinstallerade och automatiska träningsprogram som finns i displayen. Du väljer program efter träningsmål: kaloriförbränning, träna inför tävling, m.m.

Det manuella systemet är ofta också väldigt lätt att använda: du vrider på en ratt som via en vajer med en magnet påverkar motståndet i hjulet.

SÅ VÄLJER DU MOTIONSCYKEL

Den sladdlösa motioncykeln

"Sladden är för kort", "Sladden är så lång att jag snubblar på den", "Jag kan inte träna på verandan eftersom jag inte har något eluttag där" eller "Skulle den kopplas in i ett eluttag? Jaha!" Av våra kunders kommentarer har vi förstått att det här med sladdar skapar visst krångel. Därför har vi valt ut vår mest populära modell (Comfort) och gjort den strömgenererande.

SÅ VÄLJER DU MOTIONSCYKEL

Cykelns display

Motionscyklar har ofta en display där du kan se information om din träning, t.ex. hastighet, avstånd, tid och kalorier.

Du kan välja motionscykel efter vilka värden som är intressanta för dig och vilka träningsprogram cykeln har som du vill kunna använda. Du kan även kontrollera om cykeln är kompatibel med andra enheter (för coaching eller MP3). Vissa modeller har även en pulsmätningsfunktion och har ett medföljande pulsbälte som ger exakta värden.

Displayens kvalitet och storlek kan vara viktiga egenskaper. Tänk på att du ska kunna läsa av informationen (är skärmen bakgrundsbelyst, vilken storlek har den?).

SÅ VÄLJER DU MOTIONSCYKEL

Träningskomfort

Tänk på att du ska kunna träna bekvämt.

– Sadel och styre
Det kan vara bra om styret och sadeln är justerbara i höjd och djup. Det är viktigt att sadelns höjd kan justeras så att ditt ben är lätt böjt när pedalen är längst ned.

Alla Domyos produkter är framtagna för användare mellan 155–195 cm. Vissa sadlar kan även justeras i djup. Och på vissa motionscyklar kan man även justera vinkeln och höjden på styret. Domyos VM 510 har t.ex. tagits fram för att kunna justeras enkelt så att du ska kunna sitta rakt oavsett hur lång du är.

SÅ VÄLJER DU MOTIONSCYKEL

– Clips eller remmar
De kan hjälpa dig att träna musklerna.När det gäller att sätta sig på cykeln kan vanliga pedaler vara bra för dig som t.ex. har nedsatt rörlighet.

– Maxvikt på användaren
Kontrollera maxvikten innan du köper en motionscykel. Alla Domyos produkter är designade för en maxvikt på 130 kg.

– Stabilitet
Tänk på att cykeln ska ha ett system som gör att den står stabilt på alla typer av golv.

SÅ VÄLJER DU MOTIONSCYKEL

– Lätt att sätta sig
Kontrollera gärna att cykeln är enkel att sätta sig på, t.ex. att ramen inte är för hög.  Detta råd är särskilt viktigt för dig som ska träna sjukgymnastik eller om du är äldre.

– Förflyttning 
Det kan vara praktiskt om motionscykeln har små hjul: Motioncyklarna från Domyos har små hjul så att de går att flytta. Det kan vara bra om du vill kunna förvara cykeln någon annanstans.

SÅ VÄLJER DU MOTIONSCYKEL

Motionscyckel och ekodesign

Den vackra, praktiska och sportiga designen i massivt bokträ får den här motionscykeln att bli ett med inredningen.

Annat som kan intressera dig

Så väljer du löp- eller gåband

Så väljer du löp- eller gåband

Löpband och gåband är effektiva för att träna kondition och förbättra sin hälsa och sina resultat. Har du ett hemma kan du träna när du vill, oavsett vad det är för väder ute. Är du sugen på att köpa ett löp- eller gåband, men vet inte vilket du ska välja? Följ vår guide!

Så väljer du crosstrainer

Så väljer du crosstrainer

Vi hjälper dig att välja rätt crosstrainer.

rullskridskor eller inlines

Hur håller jag motivationen för att träna uppe?

Du har all motivation som krävs, och vill äntligen börja sporta igen! (Efter uppehåll av olika orsaker...) Ta del av några tips för att fortsätta med träningen i längden, och hålla motivationen på topp! Mål: hitta takten och hålla den... kort sagt, det är dags att ta tag i träningen igen!

så-väljer-du-styrketräningsbänk-5

Så väljer du styrketräningsbänk

Läs våra råd om hur du väljer styrketräningsbänk