Så väljer du vattenflaska eller vätskeryggsäck

Så väljer du vattenflaska eller vätskeryggsäck

Vid fysisk aktivitet är det viktigt att dricka för att ersätta den vätska som försvinner ut genom svettning, och du som cyklar behöver kunna ta med dig drickan ut på rundan. Det kan du göra på två sätt: i vattenflaska eller vätskeryggsäck. Vilket alternativ som passar bäst beror på var du cyklar och vilka behov du har.

Vilken typ av cyklist är du?

Vattenflaskor rymmer en mindre mängd vatten än vätskeryggsäckar med vätskesystem. Men för rekreationsturer på mellan två och tre timmar kan en flaska på 900 ml räcka gott och väl (så länge det inte är alltför varmt ute). Vattenflaskan fästs i en flaskhållare på ramen där du lätt kommer åt den medan du cyklar.

För stigcyklister som cyklar på ojämn mark och ofta gör långa turer är det bättre att välja en vätskeryggsäck, som tack vare vätskesystemets slang gör det möjligt att dricka i farten även när det är lite skakigt. I sådana fall är en vattenflaska svår att dricka ur utan att stanna. Vätskeryggsäckar rymmer dessutom en större vattenvolym, så att du har tillräckligt hela turen lång. Välj modell utifrån hur länge du brukar vara ute, hur hårt du anstränger dig och vilket klimat du cyklar i.

Så väljer du vattenflaska eller vätskeryggsäck
Så väljer du vattenflaska eller vätskeryggsäck

Du cyklar långt och medelintensivt:

• I milt väder behöver du antagligen bara en lätt liten vätskeryggsäck med medelstort vätskesystem och liten packvolym.
• I varmt väder behöver ryggsäcken dessutom vara ordentligt ventilerande i ryggen.

Du cyklar långt och högintensivt: 

Välj även i detta fall en lätt ryggsäck, men kontrollera att den sitter stadigt och har god ventilering. Du behöver känna dig bekväm för att kunna ge ditt yttersta och njuta av turen.

Du gör extra långa turer, oavsett nivå: 

Välj ett vätskesystem med stor volym (minst 3 l). Ryggsäcken behöver också ha tillräckligt stor packvolym för att du ska få med dig all nödvändig utrustning. Fundera över vad du behöver få med dig ut, och välj packvolym och fackindelning utifrån det. På längre turer är det också viktigt att ryggsäcken sitter stadigt utan att skumpa runt.

Så väljer du vattenflaska eller vätskeryggsäck

Vattenflaskans egenskaper

1. Volym

Vattenflaskor finns i volymer mellan 550 ml och 1 l.

2. Passar den i flaskhållaren?

Kontrollera att vattenflaskan passar i din flaskhållare eller i den du har tänkt köpa. Vissa flaskor passar i många olika flaskhållare. Det finns också färdiga paket där vattenflaska och flaskhållare säljs ihop.

3. Ergonomi

Den ergonomiska aspekten är viktig, så testa att greppa flaskan. Får du ett stadigt och bekvämt grepp om den, så att du inte riskerar att tappa den?

4. Värmeisolering

I framför allt varmt väder är det trevligt att ha en flaska med isoleringsfunktion, som håller vattnet svalt och friskt under rundan.

Vätskeryggsäckens egenskaper

1. Vätskevolym

Vätskesystem brukar ha en volym på 2–3 l.

2. Packvolym

Hur stor packvolym du behöver beror på vad du vill få med dig ut. Det finns vätskeryggsäckar med upp till 13 l packvolym, vilket är bra om du till exempel ger dig ut en heldag. De minsta modellerna har en packvolym på bara 0,5 l, alltså precis tillräckligt för nycklar och plånbok. Gör du kortare turer är det praktiskt om ryggsäcken inte är så stor.

3. Vikt

Eftersom du bär ryggsäcken på ryggen är vikten något att ha i åtanke. Ju lättare, desto bekvämare att bära på axlarna i flera timmars tid.

Så väljer du vattenflaska eller vätskeryggsäck

4. Fackindelning

Fackindelning gör det möjligt att hålla ordning och reda om du bär med dig många olika saker. Vätskeryggsäckar kan ha flera större huvudfack och mindre, mer lättåtkomliga småfack.

5. Ventilering

Cyklar du i varmt väder är ventileringen viktig. Ryggsäcken måste skapa luftcirkulation i ryggen så att svetten slipper ut. Annars blir du snabbt blöt om ryggen.

6. Remsystem

Särskilt om du cyklar mer intensivt är det viktigt att vätskeryggsäcken sitter stadigt. Midjerem och bröstrem hindrar den från att skumpa runt vid varje tramptag.

Ska jag välja en ram i aluminium eller kolfiber?

Ska jag välja en ram i aluminium eller kolfiber?

Du vill köpa en ny MTB men står inför ett dilemma: vilket material ska du välja på ramen, aluminium eller kolfiber? För att underlätta ditt beslut ska vi lista fördelarna och nackdelarna med båda.

MTB

CYKELBYXOR: MED ELLER UTAN UNDERKLÄDER?

Den här frågan kommer upp ungefär lika ofta som frågan om man som cyklist absolut måste raka benen. För vana cyklister är svaret enkelt, men för den som precis har bestämt sig för att börja ta cyklingen lite mer på allvar, och alltså utrusta sig med ett par cykelbyxor, är det inte lika självklart.

Välj landsvägscykel

Vilken landsvägscykel är rätt för dig?

Landsvägscyklar finns i många olika modeller, designade både för motionscyklister och kräsna tävlingscyklister. Läs våra tips på hur du väljer en landsvägscykel som passar dig.

hur-valjer-jag-cykelsadel

Hur väljer jag cykelsadel?

Läs våra tips om hur du väljer sadel till din cykel.

Cykel

Sverige-Frankrike, via cykel

Cykelresan – från Sverige till Frankrike.

Saker att ha med sig på en landsvägstur | Decathlon

Saker att ha med sig på en landsvägstur: 5 måsten

Alla har vi väl någon gång gjort misstaget att dra ut på en runda utan tillräcklig utrustning. Oavsett om det är mörka regnmoln eller en punka som sätter käppar i hjulet, så får man bittert ångra att man inte tog med sig de där grundläggande prylarna.