Ska jag välja en ram i aluminium eller kolfiber?

Ska jag välja en ram i aluminium eller kolfiber?

Du vill köpa en ny MTB men står inför ett dilemma: vilket material ska du välja på ramen, aluminium eller kolfiber? För att underlätta ditt beslut ska vi lista fördelarna och nackdelarna med båda.

Typen av ram är ett av de absolut viktigaste valen du står inför när du väljer en ny mountainbike, och det är lätt att känna sig vilsen när man börjar läsa på om aluminiumramar kontra kolfiberramar.

Men vi finns här för att hjälpa dig bena ut vilket av materialen som är bäst för dig.

MTB-ram i aluminium

I aluminium...

Aluminium har varit ett populärt material i ramar ända sedan 90-talet. Det är standardmaterialet i cyklar och uppskattas av flera anledningar:

- Aluminium gör ramen lätt, vilket underlättar klättring, särskilt i de allra knivigaste backarna.

- Aluminiumramar är oftast bra mycket billigare, så har du en begränsad budget är aluminium det självklara valet.

- Aluminium står emot fukt bra och rostar inte.

- En aluminiumram är lite mjukare, relativt sett, vilket bidrar till att göra cykeln mer lätthanterlig. Men det innebär också att ramen absorberar lite mer av den kraft du lägger på pedalerna, det vill säga att kraftöverföringen blir lite mindre effektiv.

MTB-ram i kolfiber

...eller kolfiber?

Kolfiberramar står för en allt större del av marknaden och återfinns framför allt i de högsta segmenten. Allt fler stigcyklister väljer kolfiber framför aluminium, och det är inte svårt att förstå varför: 

- Kolfiber är ett ännu lättare material än aluminium. En superlätt kolfiberram ger ökad effektivitet och gör det lättare att accelerera och komma upp i hög fart.

- Även kolfiber står emot fukt bra. Det kan inte rosta, eftersom det inte är en metall.

- Kolfiber är ett otroligt styvt material som inte riskerar formförändringar med tiden. Framför allt innebär det att trampningen blir väldigt effektiv, alltså att en större del av kraften du lägger på pedalerna går till att driva cykeln framåt. Ju styvare ram, desto tåligare och mer effektiv blir cykeln.

- Kolfiber har den trevliga egenskapen att dämpa vibrationer och göra dem mindre kännbara för dig som sitter på cykeln. Det gör förstås cyklingen bekvämare.

Kolfibercyklar vänder sig främst till tävlingscyklister, och särskilt inom disciplinen cross country (XC). Där är kolfiberns nervositet och låga vikt till stor fördel, eftersom man försöker pressa sina tider så långt som möjligt. En kolfiberram kan göra all skillnad när marginalerna är små.

Men även om du inte tävlar, utan bara har en generös budget och lust att investera i en högkvalitativ ram som tar dig fram extra effektivt – varför inte?

Valet hänger på din budget, dina ambitioner och dina förväntningar. Bäst av allt är om du kan komma in till någon av våra butiker och testa dig fram till vilket material du gillar bäst.

Annat som kan intressera dig...

Så väljer du el-mountainbike / eMTB - Decathlon Magazine

Så väljer du el-mountainbike / eMTB

Är du sugen på att skaffa en el-mountainbike? Vi berättar allt du behöver veta för att välja rätt modell!

Välj mountainbike

Vilken mountainbike är rätt för dig?

Det breda utbudet av olika mountainbikes kan göra det svårt att välja. Här hjälper vi dig att välja rätt mountainbike utifrån hur långa turer du gör, och hur kuperad terrängen du cyklar i är. Läs vidare nu.

Att välja cykelhjälm

Hur väljer jag rätt cykelhjälm?

Cykelhjälmen är ett viktigt tillbehör – den skyddar ju din allra viktigaste kroppsdel. Klicka här för att läsa om hur du väljer rätt cykelhjälm utifrån din cykeldisciplin och huvudomkrets.

Cykel

Sverige-Frankrike, via cykel

Cykelresan – från Sverige till Frankrike.

MTB

CYKELBYXOR: MED ELLER UTAN UNDERKLÄDER?

Den här frågan kommer upp ungefär lika ofta som frågan om man som cyklist absolut måste raka benen. För vana cyklister är svaret enkelt, men för den som precis har bestämt sig för att börja ta cyklingen lite mer på allvar, och alltså utrusta sig med ett par cykelbyxor, är det inte lika självklart.