Simning: träningsprogram för att gå ned i vikt

Simning: träningsprogram för att gå ned i vikt

Vill du bli av med ett par kilo? Då är det här simträningsprogrammet kanske något för dig! Dessutom berättar jag om mina erfarenheter av att gå ned i vikt med programmet.

Vill du gå ned ett par kilo? Kaske har du redan provat alla möjliga saker redan – flera olika dieter, kosttillskott och bantningspulver... Plånboken är tom, men kilona sitter kvar. Då har jag goda nyheter! Med mitt träningsprogram kan du gå ned i vikt med hjälp av simning. Dessutom slipper du betala för dyra produkter. Det enda du behöver är ett badplagg och tillgång till en simhall.

1. Låt det ta tid

Helt ärligt – det här programmet är tyvärr ingen mirakelkur där du går ned fem kilo på en vecka. En sådan viktnedgång är dessutom onormal och kan vara skadlig för din hälsa.

Visst, det här programmet kommer att hjälpa dig att gå ned i vikt, men grundtanken är att du påbörjar nya, bra vanor vad gäller både träning och kost, samtidigt som du kan fortsätta din vardag som vanligt. Målet är du ska komma in i en rytm där du tränar regelbundet på lång sikt. Därför är det viktigt att hitta rätt balans.

Är du med? Men jag vet också hur viktigt det är att se ett resultat för att hålla sig motiverad. Med lite tålamod kommer du se ett första resultat från det här programmet inom tre veckor.

Men kom igång att vikten inte är allt. Väg dig inte för ofta och häng inte upp dig på siffror, då det endast gör dig stressad. Därför vill jag ge dig ett tips om du bestämmer dig för att följa mitt program: väg dig inte under de första tre veckorna!

En bra kost är avgörande

2. En bra kost är avgörande

En balanserad kost är absolut nödvändig för att du ska nå ditt mål. Du bör äta tre större mål om dagen (frukost, lunch och middag) och ett mellanmål på eftermiddagen. Dessa fyra måltider är "obligatoriska".

Tänk på att om man går för snabbt framåt genom att t.ex. banta eller hoppa över måltider, så är risken stor att man går upp alla de kilon man har gått ned väldigt snabbt igen. Huvudsaken är att man slutar småäta. Att äta kakor, chips och annat onyttigt mellan måltiderna gör det svårt för dig att nå ditt viktmål och är dessutom ohälsosamt och dåligt för kroppen.

Poängen är alltså att du måste äta en balanserad kost om du vill gå ned i vikt på rätt sätt. En annan sak man inte bör glömma är den psykologiska aspekten. Det blir helt enkelt lättare för dig att äta nyttigt när du tränar, eftersom du annars "äter upp allt du tränat bort". Det är på det här sättet som träning ofta går hand i hand med goda matvanor.

Om du känner dig osäker på din kost rekommenderar jag att du tar hjälp av en dietist som kan planera ett kostschema och ge dig recept för att du ska kunna äta rätt.

3. Varför simning för att gå ned i vikt?

Jo, det är helt enkelt så att simning är ett otroligt effektivt sätt att förbränna kalorier eftersom det krävs mycket energi att röra sig i vatten. Dessutom är det en träningsform som passar alla, oavsett ålder och förutsättningar.

Simning sätter även alla musklerna i kroppen i arbete, men på ett mjukt sätt som inte påfrestar lederna. Det gör att risken att man skadar sig under träningen är väldigt liten.   Det är därför som simträning är så smart när man vill gå ned i vikt – om du inte får värk eller smärta av träningen är det lättare att fortsätta passen regelbundet varje vecka.

Slutligen anser faktiskt många att simning ger en känsla av välbefinnande. Och om man njuter av träningen blir det enklare att motivera sig själv. Det är en stor hjälp för att fortsätta ett påbörjat träningsprogram. Det enda du behöver göra är att justera träningspasset lite.

Här kommer ett schema för en veckas träning!

En gnutta motivation, sen är du igång! Jag talar av erfarenhet, för jag har nämligen testat programmet åt dig.

Mitt träningsprogram

4. Mitt träningsprogram

–     Fler, kortare pass

Det här programmet baseras på regelbundna, varierande pass och inte på intensitet. Det fungerar för personer i alla åldrar.

Brukar du simma i en timme en eller två gånger i veckan? Då kommer du att behöva korta ned dina pass (ja, du läste rätt) och istället träna oftare.

Du kommer förmodligen att behöva ändra om ditt schema något, men det är värt det! Det bästa sättet att lyckas med programmet är att träna tillsammans med någon.

Då kan ni motivera varandra.

–     Tre eller fyra 45-minuterspass i veckan

Helst bör du försöka träna fyra gånger i veckan (minst tre, i alla fall). Varje pass är 45 minuter långt. Dessa 45 minuter är själva träningen. Ombyte, dusch och bastutid är inte inräknad!

Första passet: kondition

–     10 minuter bröstsim som uppvärmning.

–     20 minuter crawl. Om det känns långt kan du pausa när du behöver, men tiden du pausar räknas inte in i minuterna.

–     15 minuter intervallträning. Reglerna är enkla: 50 meter snabbt, 50 meter långsamt. Vilket simsätt? Du kan välja själv vilket simsätt du föredrar, och du kan även skifta under passet. Det viktiga är att du håller tempot.

Andra passet: träna lår, mage och rumpa med simfenor

–     10 minuter valfritt simsätt som uppvärmning.

–     25 minuter simning med simfenor och simplatta. Simplattan håller du framför dig med armarna utsträckta. Ansiktet ska vara i vattnet och du bör hålla blicken på bassängbottnen för att inte få ont i nacken. Med hjälp av simfenorna gör du pendlande bentag och skiftar mellan mage och rygg.

–     10 minuter simning med vågrörelse. Behåll simfenorna på och ha simplattan kvar i händerna. Du ska vara i samma position som tidigare, men bentagen sker istället med en gemensam vågrörelse. Gör varannan längd på mage, varannan längd på rygg.

Tredje passet: slimma kroppen

–     10 minuter valfritt simsätt som uppvärmning.

–     20 minuter crawl på rygg. Om passet känns långt kan du pausa vid behov.

–     15 minuter bröstsim. Som avslut passar bröstsim perfekt. Det är ett utmärkt sätt att slimma kroppen och få en platt mage.

Fjärde passet: en härlig bonus

Eftersom alla har ett föredraget simsätt så är det här passet till för att välja själv . Träna i 45 minuter och simma hur du vill!

Resultat

5. Resultat

Det här programmet fick jag av en coach. Det är alltså inte jag som har tagit fram det. Jag ville komma i form och framför allt gå ned ett par kilo. Programmet var en del av ett nyårslöfte jag hade under 2019. Så jag började träna tre eller fyra gånger i veckan i januari, beroende på hur mycket tid jag hade. Det svåraste för mig var att ha tid för så många pass, men när jag väl hade bestämt ett schema så flöt det på bra och jag såg fram emot träningen.

Sedan dess har jag gått ned sex kilo. Men framför allt har jag mycket mer muskler och mindre fett på kroppen! Jag har blivit smalare, men det viktigaste är att jag mår mycket bättre, både fysiskt och psykiskt. Under tiden har jag dessutom helt slutat att småäta och försökt hålla koll på min kost.

Summa summarum, jag rekommenderar verkligen det här träningsprogrammet. Det är lätt att följa för simmare i alla åldrar, man behöver bara lite motivation!

Om du har frågor om programmet kan du kommentera artikeln här nedan. Och när du har följt det här programmet i några månader kan du dela med dig av dina resultat!

Fler artiklar för dig

10 TIPS FÖR ATT KOMMA I FORM TILL SOMMAREN

10 TIPS FÖR ATT KOMMA I FORM TILL SOMMAREN

Har du tröttnat på otaliga listor med dieter för att gå ner i vikt? Här kommer 10 nyttiga vanor som du enkelt får in i din vardagsrutin, för att gå ner några kilo och komma i form till sommaren.

hydrodynamik-i-crawl

Simträning - hydrodynamik i crawl

Det är viktigt att komma ihåg att simning framförallt är en glidsport! Men eftersom vattnets densitet är 1000 gånger tätare än luft, så försvårar det rörelserna.

Träning-för-simning-i-öppet-vatten

Träning för simning i öppet vatten

Låt oss bege oss till badhuset, för att träna på simteknik för öppet vatten. Att simma i bassäng gör dig redo för att börja simma i öppet vatten, och du kommer lära dig de tekniker som är absolut nödvändiga att bemästra utomhus.

rullskridskor eller inlines

Hur håller jag motivationen för att träna uppe?

Du har all motivation som krävs, och vill äntligen börja sporta igen! (Efter uppehåll av olika orsaker...) Ta del av några tips för att fortsätta med träningen i längden, och hålla motivationen på topp! Mål: hitta takten och hålla den... kort sagt, det är dags att ta tag i träningen igen!