WEB_dsk,mob,tab_sadvi_int_TCI_2018_STADSCYKLING[8513661]guide stadscykling kallt väder

Stadscykling: låt inte vintern stoppa dig!

Oavsett om du använder cykeln för att ta dig till jobbet, åka och handla eller bara njuta av lite frisk luft på fritiden, sluta inte med det när vintern närmar sig! Med rätt kläder och utrustning kan du övervinna både mörkret och kylan.

WEB_dsk,mob,tab_sadvi_int_TCI_2018_STADSCYKLING[8513664]guide stadscykling kallt väder

1. Lager på lager

Låt inte kylan hindra dig från att ta cykeln! Klä dig i tre lager för att hålla värmen i det stränga vädret. Bär ett kroppsnära underställ närmast huden, en varm tröja (till exempel en fleece) ovanpå och en vindtät jacka ytterst. Luften som stängs inne i och mellan de olika lagren isolerar kroppen mot kyla.

2. Skydda händerna

Den låga utomhustemperaturen i kombination med fartvinden kommer att förvandla dina händer till isbitar på nolltid, om du inte skyddar dem. Vi rekommenderar att utrusta dig med ett par varma cykelhandskar.

Modeller som är specialdesignade för cykling håller händerna varma utan att begränsa rörelsefriheten, så att du kan bromsa och växla utan svårigheter.

CYKELHJÄLM CITY RUND

3. Håll huvudet varmt

Mycket värme försvinner ut genom huvudet. Lösningen för att inte frysa är att skaffa en hjälm med värmande isoleringskuddar.

De här kuddarna kan enkelt tas av, så att du slipper bli för varm när vädret är mildare. Komplettera hjälmen med en skön tubhalsduk för att värma halsen!

4. Ta hand om ögonen

Utrusta dig med ett par solglasögon eller transparenta cykelglasögon för att skydda ögonen mot väder och vind.

Ett hett tips är att förse dem med en snodd att dra runt huvudet, så att du slipper tappa dem varje gång du åker över en trottoarkant!

WEB_dsk,mob,tab_sadvi_int_TCI_2018_STADSCYKLING[8397113]guide stadscykling kallt väder

5. Regn är inget hinder

Ditt hemliga vapen mot plötsliga regnskurar: en regnponcho som alltid ligger nedpackad i ryggsäcken. Det här löst sittande och bekväma plagget tas på i ett nafs när du känner de första dropparna falla, så att du lugnt kan cykla vidare.

6. Håll koll på underlaget

Var försiktig om du ger dig ut tidigt på morgonen, när det fortfarande är mörkt ute: då har du svårare att få syn på isfläckar som kan ha bildats under natten. Om körbanan är plogad medan cykelbanan fortfarande är snötäckt kan det vara säkrare att välja körbanan.

Stadscykling: låt inte vintern stoppa dig!

7. Bromsa tidigt

Börja bromsa 50 meter före ett hinder för att inte riskera att halka på is och snö eller få vattenplaning när vägen är våt. Håll tillräckligt stort avstånd till andra trafikanter, så att du har tid att reagera även när det är halkigt ute.

8. Rätt tryck i däcken

När du cyklar på snötäckta vägar, minska trycket i däcken en aning för att få bättre grepp.

9. Sikt och synlighet är a och o

När dagarna blir kortare är det extra viktigt att göra sig synlig och se till att man själv har god sikt. Med en reflexväst, reflexer på cykeln och fram- och baklyse syns du väl för andra trafikanter och lyser upp vägen framför dig. Cykellysen och reflexer är dessutom obligatoriska enligt lag vid cykling i mörker.

0000000

10. Skäm bort cykeln

Visa cykeln lite extra omtanke under vinterhalvåret. Rengör bromsarna och avfetta och smörj drivlinans komponenter.

Lite olja i låset bör förhindra att det fryser fast och blir svårt att öppna. Försök att förvara cykeln på en torr plats skyddad mot vind. Det är den värd, eller hur?

person_pictogram

Bérengère

Kommunikatör stadscykling

ELOPS

Fler artiklar på temat stadscykling

Välj citycykel

Vilken citycykel är rätt för dig?

Att ta sig runt på cykel är både billigt, miljövänligt och njutbart! Vi hjälper dig att ta reda på vilken typ av citycykel som är bäst för dig utifrån hur långt du cyklar, hur ofta och i vilken typ av stadsmiljö.

pendlare

Fem tips till dig som cykelpendlar

Cykling är det perfekta sättet att ta sig från punkt A till punkt B och samtidigt få vardagsmotion. Men det finns några saker att tänka på för att cykelpendlingen ska bli lyckad. Här är våra fem tips!

CYKLA FÖR ATT MÅ BRA

Så får cykling dig att må bra

Cykling kan hjälpa dig att tappa vikt, få utlopp för stress och spänningar och förebygga depression. Läs mer om cyklingens positiva effekter här.

Utrusta dig rätt för att cykla i regn

Utrusta dig rätt för att cykla i regn

Du och din cykel, en äkta kärlekshistoria... förutom när det regnar kanske?