meditation sidhuvud rubrik

Testa meditation!

Känner du dig stressad? Har du svårt att få ihop vardagspusslet? Ta tid för stillhet: det kan kännas ovant för många, men att meditera för att koppla bort omvärlden en stund och fokusera på sitt innersta sinne och bara vara här och nu.

Även om meditation ofta är en del av yoga, så är det endast sinnet som berörs, inte kroppen. Men man är nära kopplad till att lyssna inåt och till andningen. Man kan meditera på flera sätt: man kan sitta eller ligga ned, och även stå upp.

Om meditation

I förta hand är tanken att man försöker befinna sig i nuet och återkoppla till sitt innersta väsen, utan att låta tankarna virra omkring.“Meditation med mindfulness kan göras på två sätt”, förklarar Marine Masiuk, ingenjör hos Domyos och lärare i mindfulness.

"Du kan välja att ta en paus i vardagen och ägna en stund för meditation. Du kan också meditera medan du gör en annan aktivitet"

Meditera...medan du borstar tänderna

För att illustrera med ett exempel och få in en meditativ stund varje dag, berättar Marie om exemplet med tandborstning: “man kan ägna stunden när man borstar tänderna, som inleder och avslutar dagen, till att inte låta tankarna vara i det förgångna eller fokusera på det som ska komma. Meditation är att verkligen vara medveten om här och nu. Det är alltså fullt möjligt att utöva detta med tandborsten i handen.” Hon föreslår att man testar att få in bådadera i vardagen, att avsätta en paus för meditation, och att utöva mindfulness under en annan aktivitet.

meditation 1

Meditera, inte reflektera!

Det är just regelbundenhet som är en pelare för meditation om man vill börja märka positiva förändringar! “Det är bättre att meditera en eller två minuter varje dag än att göra det en timme en gång i veckan”, berättar Marine. En liten tidslucka som man faktiskt kan klämma in i sin fullspäckade vardag...“Det finns inget gyllene tillfälle för att börja meditera; man måste känna efter själv och det är individuellt. Man kan meditera i en minut, i en timme eller en hel dag om man behöver det.” Meditation innebär inte att reflektera och anstränga hjärnan, tvärtom!“Att meditera en stund är att koppla bort vardagen och trycka på paus-knappen ett tag. Det är inte en stund för reflektion utan ett sätt att återknyta till sitt innersta Jag. Man får vifta bort tankarna som vill tränga på och inte låta dem fokusera på världsliga saker. Detta kan verka som en svår utmaning i början men blir snabbt allt enklare med tiden. Man kan lyssna till sin andningstakt för att gå in denna paus med mindfulness"

Två minuter för att börja

Så hur gör man för att börja meditera? “När man börjar meditera är det bäst att vara helt ifred till att börja med för att helt kunna fokusera”, berättar Marine. “Välj en plats som du tycker om och där du känner dig lugn.Du behöver inte sitta i 15 minuter: börja hellre i två minuter för att göra om det igen nästa dag, och inte tvinga sig till en längre stund. De första gångerna du mediterar kan det kännas svårt att tänka på "ingenting" och bara återknyta till sin kärna, att vara här och nu. Men med lite träning så blir det allt enklare att samla sig och att låta sinnet bara vara, i mindfulness. Det är bara en fråga om vana och träning…” Och detta är något som är tillgängligt när som helst, utan risker. “Under de första tillfällena är det vanligt att man somnar: om personen är aktiv så kommer kroppen och sinnet ta detta som en signal att det är dags att vila. En stunds meditation påvisar hur personen mår fysiskt. Om personen känner av trötthet men ändå håller sig aktiv, så kommer meditationen föra denna trötthet till ytan. Och utövaren blir fullt medveten om detta.”

meditation 2

Många positiva effekter

Marine berättar att hon började meditera några veckor innan sitt bröllop, en period fullspäckad av förberedelser.“Jag kände mig vilsen och visste inte längre hur jag ville att den speciella dagen skulle vara”, förklarar hon. “Men att meditera hjälpte mig behålla lugnet och att klara av alla förberedelser. Sedan dess har jag behållit en vana att meditera regelbundet.” Vad gäller den fysiska aspekten så är det bevisat att regelbunden meditation uppskjuter föråldrandet av celler, minskar stress och sänker blodtrycket. För Marine är det framförallt ett sätt att se klarare och att få lite perspektiv på vardagen. “Jag har valt att meditera 15 minuter varje morgon för att starta dagen i harmoni. Denna stund förbereder mig för det jag ska uträtta, och har en positiv effekt flera timmar efteråt. Jag har ett lugnt sinne och tänker klart. Allt verkar lättare och det hjälper mig att behålla lugnet, även när problem dyker upp.”

Hantera stressiga situationer

Utöver att meditera regelbundet så kan stunder av mindfullnes hjälpa dig hantera situationer som är känslomässigt påfrestande och som orsakar stress. Inför ett viktigt möte eller en viktig arbetsuppgift kan du ta en stund för att meditera; detta kan sänka påtryckningar och ta lite distans till alla krav.Om du ska hantera personliga situationer med vänner eller familj som rubbar din inre balans och gör dig ledsen eller stressad, kan du också avsätta lite tid för meditation som lugnar dig. “I många situationer kan meditationen bära med sig lugn och ny energi”, försäkrar Marine. “meditation kan hjälpa när som helst, jag kommer ihåg att jag mediterade några minuter innan jag gick till stadshuset för vigselceremonin. Detta förberedde mig för denna speciella stund.” Om du känner ilska så kan några minuters mindfulness kanalisera känslorna och hjälpa dig landa i dig själv för att lämna den onda cirkeln. “Om man går i negativa tankar och alltid ser problemen så kan meditationen vända på detta : efter bara några minuters meditation så ser jag på saker med större lugn. Att meditera hjälper mig finna lösningar och att vilja gå framåt.”

meditation 3

Ha tålamod och känn efter

De många positiva effekterna av att meditera kan dröja lite: “de kommer inte direkt efter det första tillfället”, förklarar Marine. “Man måste bibehålla tålamodet emellanåt och meditera regelbundet för att börja se fördelarna.” Det gäller också att du hittar en form av meditation som passar dig:man kan öva på att bara vara här och nu, men man kan även meditera med ett mantra.“Oftast mediterar man till ett ljud, musik eller en mening som man repeterar och fokuserar sitt sinne på.” Meditation är framförallt ett sätt att ta hand om dig och att få tillgång till ditt lugn.

Testa meditation

Vad behöver man för att meditera?

Bekväma kläder: Det viktigaste är att känna sig bekväm, och att hålla sig varm om du sitter en längre stund.

En zafu eller en meditationsbänk: En zafu eller en meditationsbänk för att sitta bekvämt är bra att ha. 

 

Känns det som att du har kontakt med ditt innersta sinne? Hitta lugnet och ta avstånd från stressen med meditation. Är du meditationsfrälst? Vilka effekter märker du av?Hur ofta mediterar du? Unna dig en paus i vardagen för att verkligen återknyta till din kärna.

Annat som kan intressera dig

teaser yogamatta

Hur väljer man yogamatta?

Yogamattan är ett tillbehör som är ett måste när du tränar. Med hjälp av vår guide hittar du den matta som svarar bäst mot dina behov!

Yoga och sporter som bidrar till bättre koncentrationsförmåga

5 sporter som ger dig bättre koncentrationsförmåga

När du utövar sport får du ökad koncentrationsförmåga och du övar upp dina mentala färdigheter. Du får möjligheten att låta tankarna flöda fritt, och du lättar på anspänningarna i kroppen. Läs vår guide för att få veta mer.

8 yogapositioner för barn som är lätta att göra hemma

8 yogapositioner för barn som är lätta att göra hemma

Barnyoga: Upptäck åtta enkla yogapositioner som du och ditt barn kan göra hemma med hjälp av yogaläraren Katharine.

olika typer av yoga och fördelarna med dem

Snabbguide till de 20 mest populära formerna av yoga

Här är den enda guiden du behöver till alla de mest populära typerna av yoga och hur du utövar dem på rätt sätt. Artikeln hjälper dig också att ta reda på vilken typ av yoga som passar dig bäst.