Här delar jag med mig av mina erfarenheter och tips för att du ska kun

Löpning i mörker - 6 tips!

Vinterlöpning, eller löpning i mörker, kräver lite mer planering när det gäller utrustningen. Många säger att de tycker att det är svårt att gå ut när det är mörkt ute, men låt inte mörkret stoppa dig! Investera i en bra pannlampa så att du kan njuta av att springa utomhus året runt.

Hur kommer man egentligen igång med löpning i mörker? Det lättaste är att bara gå ut när det är mörkt och prova, men det kan i många fall vara lättare sagt än gjort. Här kommer lite tips på hur du kan komma igång!

löpning i mörker: Låt reflexerna visa vägen i mörkret!

Låt reflexerna visa vägen i mörkret!

Har du funderat på att prova löpning i mörkret men vill slippa göra så på egen hand, se om det finns något lokalt lopp eller liknande där du kan prova på löpning med pannlampa. Det kan vara skönt att börja med något där du själv inte behöver planera en rutt och du behöver inte heller känna dig ensam när det är fler som springer samma lopp. Skulle något hända finns dessutom tävlingsarrangörerna på plats för att hjälpa till.

Jag anmälde mig till ett trail-lopp, Night trail run, som går kvällstid där banan är utmärkt med reflexer, och pannlampa är ett måste för att kunna springa. Annars kommer du tre meter ur startfållan och allt är kolsvart. Istället för gemensam start är det utspritt över ett par timmar så man kan starta när det passar bäst. När det inte är masstart hinner man njuta av reflexbanan ordentligt; Det är som att springa i en glittrande tunnel i skogen!

Det är spännande när banan syns så otroligt tydligt i ljuset men stänger du av pannlampan blir det omöjligt att se stigen.

Efter jag hade sprungit loppet var jag såld på löpning i mörkret. Det var det perfekta insteget för mig som ogillar mörkret, att springa själv men med vetskapen att hundratals andra rörde sig runt på samma bana och att det fanns ett målområde med nära och kära och en stor eld att värma sig vid. Att banan dessutom var så väl uppmärkt och att reflexerna glittrade så vackert i pannlampans ljus gjorde det till en oförglömlig kväll. Jag kunde släppa alla tankar på att vara ensam i mörkret och njöt istället av att utforska stigarna som banan tog mig runt på. Faktum är att jag var så såld att jag anmälde mig till nästa års upplaga så fort jag kom hem och hade duschat.

Tips för att börja med löpning i mörker, med den rätta pannlampan

Finn liksasinnade löparentusiaster

Har du inget lopp i närheten? Eller kanske är du inte förtjust i tävlingar? Se om det finns en löpargrupp för trail du kan springa med. Att springa med en löpargrupp är också något som fått mig att uppskatta löpning med pannlampa.

Du kan få till ett bra träningspass samtidigt som du kan umgås med andra likasinnade. Att ha en löpargrupp att springa med gör det dessutom lite lättare att ta sig ut även om vädret inte är det roligaste, för du kommer inte behöva springa själv.

Med alla pannlampor blir det ett pärlband av ljus som rör sig genom skogen. Och när flera lampor lyser upp stigarna känns det som att vara i en egen liten ljus-oas. Då känns det helt plötsligt inte så jobbigt att vara ute och springa, trots att det kanske är både mörkt och kallt.

Du kan få till ett bra träningspass samtidigt som du kan umgås med andra likasinnade.

Tips för att börja med löpning i mörker, med den rätta pannlampan

4 snabba tips för löpning i mörker

 • kvinna under en gemensam löprunda i en skog

  Planera din löpning

  Bestäm i förväg när du ska ut, skriv ner det om du behöver och lägg fram all utrustning i förväg. Då behöver du inte börja rota igenom garderoben när du väl ska ut genom dörren. Spring med en kompis om du kan, då kan ni planera in när ni ska springa tillsammans och det blir lite svårare att ställa in ett pass om du vet att någon väntar på dig. 

 • trailrunning i bergen

  10-minutersregeln

  Den jobbigaste distansen är oftast steget ut genom ytterdörren så sätt en 10-minutersregel; Gå ut och spring i 10 minuter. Om det känns kasst efter det vänder du hem, då har du i alla fall försökt och gjort mer än inget! Men troligtvis kommer det inte kännas så illa när du väl är ute och då kan du lika gärna springa en stund till. 

 • personer som tränar med anslutna klockor

  Decathlon Coach

  Följ ett träningsprogram så att du får ett schema med lite varierande träningspass. I Decathlon Coach appen hittar du både träningsprogram och träningspass om du behöver hjälp att hitta något nytt.

 • Löpare som springer i mörker med tillbehör

  Utrustning

  Ha kläder efter väder! Investera i bra kläder även för de kallare månaderna. Ett par tjockare tights och en mössa kan alltid komma till användning.

Har du inte blivit övertygad att prova på löpning i mörkret? Ingen fara, för dig som föredrar att hålla dig inomhus under de kalla månaderna finns det ju faktiskt löpband!

Tips för att börja med löpning i mörker, med den rätta pannlampan

Catharina

Sportentusiast och ultralöpare

Löpning är livet! Skolan fick mig att avsky löpning men när jag flera år senare insåg att löpning inte nödvändigtvis behöver innebära cooper-test blev jag förälskad i sporten. Jag är inte speciellt snabb men springer mer än gärna ett lugnt långpass i de lokala skogarna (men ett lopp då och då är inte helt fel det heller!).

Annat som kan intressera dig

Hur hittar jag den rätta pannlampan för mina behov?

Hur väljer jag pannlampa för löpning?

Moderna pannlampor är både lätta och smidiga så de tar inte mycket extra plats i packningen och de sitter bra på huvudet. Det finns även lampor som sitter över bröstet om en tycker att det är jobbigt att ha saker på huvudet.

run by night nattlöpning decathlon runlight

Löpning på natten: Förena nöje med säkerhet

Löpning på natten har sina egna regler som bör behärskas för att undvika onödiga risker. Löpning på natten: Så här kommer du på rätt spår…

Gör din träning effektiv med crosslöpning

Gör din vinterträning effektiv med crosslöpning

Varför bör man träna crosslöpning om man brukar träna trail, landsvägslöpning eller banlöpning? Och hur förbereder man sig?

progresser_grace_a_la_preparation_physique_generale

UTVECKLAS TACK VARE GENERELL FYSISK FÖRBEREDELSE

Alla övningar inom generell fysisk förberedelse (GPP) hjälper dig att bli en bättre löpare