Hur hittar jag den rätta pannlampan för mina behov?

Hur väljer jag pannlampa för löpning?

Många tänker att pannlampor endast behövs för löpning i skogen eller på vägar där det inte finns gatubelysning men pannlampan är ju inte bara för att du ska se var du springer utan även för att det gör det lättare för andra att se dig. Vilken styrka du behöver kan dock variera beroende på var du springer.

För teknisk trail kan det vara bra med en starkare lampa medan det i stadsmiljö kan räcka med en svagare lampa för att göra dig mer synlig för dina medtrafikanter. Nedan kommer lite olika förslag på lampor för olika situationer och behov.

 ONNIGHT 710 PANNLAMPORNA FÖR LÖPNING

De bästa pannlamporna för löpning i skogen: onnight och ontrail

Otrail 250 (250 lumen)har ett behagligt ljus och går att ställa in på flera styrkor. Med tre olika lägen kan du själv välja om du endast vill du ha ett svagare ljus främst för att synas eller om vill du lysa upp stigen framför dig.
ONTRAIL 900 (900 lumen) är ett annat alternativ som har ett mycket starkare ljus än 250. Vill du skapa känsla av dagsljus i skogen är denna lampa definitivt att föredra. Även denna går att ställa in på flera olika lägen och har en batteritid på upp till nio timmar.

RUNLIGHT MED FÄSTE ÖVER BRÖSTET

Smidiga runlight med fäste över bröstet

För dig som inte vill ha lampan på huvudet utan hellre över kroppen passar RUN LIGHT 250 samt RUNLIGHT 900 bra. Det är väldigt skönt att slippa ha lampan på huvudet i vissa fall men vill du lysa upp i en specifik riktning är det svårare att göra när lampan sitter på kroppen mot när den är på huvudet.

Det är något svårare att använda denna tillsammans med löparväst och den är inte lika enkel att ta av och på som en klassisk pannlampa. Lampan sitter dock bekvämt och säkert så det är ingen risk att den åker runt när man springer. Det går även att ställa in både vinkel och ljusstyrka på dessa lampor. 900 har även rött ljus baktill vilket gör dig synligare för andra trafikanter.

Det finns även RUNLIGHT 120 som sitter runt midjan. Denna har något lägre ljusstyrka än tidigare nämnda pannlampor och kan upplevas som något svaga för teknisk stiglöpning men fungerar utmärkt för att synas bättre i mörkret.

Hur hittar jag den rätta pannlampan för mina behov?

Varför välja det ena eller det andra?

Ovan nämnda lampor går självklart även att använda i kombination med varandra. Vid mycket teknisk löpning kan det vara bekvämt att både få ett konstant ljus med hjälp av lampan över bröstet samtidigt som du kan få riktat ljus dit du vill med en pannlampa.

Tillbehören är pricken över i:et

  • Hur hittar jag den rätta pannlampan för mina behov?

    Tycker du att det är obekvämt att ha lampan i pannan kan det vara bra att ha ett pannband så slipper du ha lampan direkt mot huden.

  • BLINKANDE LAMPA FÖR LÖPNING

    Ett annat bra tillbehör att ha i mörkret är en liten röd lampa att fästa på kläderna/bak på pannlampan. Denna lyser inte upp mycket men gör dig lättare att upptäcka för andra trafikanter. För det är minst lika viktigt att synas som att se! Även reflexer är bra att ha under löpning i mörkret.

  • REFLEXER för löpning

    Använd reflexband på armar och ben så blir du lättare att upptäcka för andra trafikanter. Det finns även reflexvästar som med klara färger gör dig lättare att upptäcka. Eller varför inte ha både jacka och tights med reflexmönster?

Välj lampa efter hur och var du springer, och välj en lampa du kan använda utan att det känns som att den är i vägen för dig. Två lampor kan i vissa fall vara bättre än en och glöm inte att utrusta dig så att du blir väl synlig själv.

Catharina profile picture

Catharina

Sportentusiast och ultralöpare

Löpning är livet! Skolan fick mig att avsky löpning men när jag flera år senare insåg att löpning inte nödvändigtvis behöver innebära cooper-test blev jag förälskad i sporten. Jag är inte speciellt snabb men springer mer än gärna ett lugnt långpass i de lokala skogarna (men ett lopp då och då är inte helt fel det heller!).

Annat som kan intressera dig

Här delar jag med mig av mina erfarenheter och tips för att du ska kun

Löpning i mörker - 6 tips!

Vinterlöpning, eller löpning på natten, kräver lite mer planering när det gäller utrustningen. Jag har hört många säga att de tycker att det är svårt att gå ut när det är mörkt ute, men låt inte mörkret stoppa dig! Investera i en bra pannlampa så kan du njuta av att springa utomhus året runt.

TRAILLÖPNING

Varför är det så populärt med traillöpning?

Den senaste flugan inom löpning bland både unga och äldre är traillöpning, där antalet utövare stiger snabbt. I traillöpning ingår både att springa och att vandra på naturleder.

Smartwatch GPS-klocka pulsklocka löparklocka sportklocka

Så väljer du GPS-klocka

Funderar du på att skaffa dig en smartwatch, pulsklocka, löparklocka eller multisportklocka? Vi guidar dig i ditt val!

progresser_grace_a_la_preparation_physique_generale

UTVECKLAS TACK VARE GENERELL FYSISK FÖRBEREDELSE

Alla övningar inom generell fysisk förberedelse (GPP) hjälper dig att bli en bättre löpare

löpning illustration

Spring i grupp för att hålla motivationen uppe

Att löpträna i grupp har många fördelar. Även om löpning inte är en lagsport, så måste du erkänna att det är lättare att hålla igång träningen och hålla dig i form tillsammans med andra.

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

När man tränar yoga blir man mer smidig och stabil, vilket underlättar i sporter som löpning, cykling och klättring.