Bästa pannlampan för löpning: hur hittar jag den som passar mina behov?

Många tänker att pannlampor endast behövs för löpning i skogen eller på vägar där det inte finns gatubelysning men pannlampan är ju inte bara för att du ska se var du springer utan även för att det gör det lättare för andra att se dig. Vilken styrka du behöver kan dock variera beroende på var du springer.

Hur hittar jag den rätta pannlampan för mina behov?

För teknisk trail kan det vara bra med en starkare lampa men i stadsmiljö kan en svagare lampa vara perfekt för att göra dig mer synlig för dina medtrafikanter. Nedan kommer lite olika förslag på lampor för olika situationer och behov.

De bästa pannlamporna för löpning i skogen: onnight och ontrail

Min personliga favorit är ONNIGHT 710 (300 lumen), den har ett behagligt ljus och går att ställa in på flera styrkor. Med fyra olika lägen kan du själv välja om du endast vill du ha ett svagare ljus främst för att synas eller om vill du lysa upp stigen upp till 75 meter framför dig.

En annan favorit i vårt hushåll är ONTRAIL (900 lumen) som har ett mycket starkare ljus än Onnight 710. Vill du skapa känsla av dagsljus i skogen är denna lampa definitivt att föredra. Även denna går att ställa in på flera olika lägen. I jämförelse med 710 erbjuder denna lampa ett mer riktat ljus så ljuset blir mer fokuserat i en smalare ljuskägla dit du vrider huvudet.

 ONNIGHT 710 PANNLAMPORNA FÖR LÖPNING

Det finns även lampor med en extra rem över hjässan om du upplever att en vanlig pannlampa åker ner under löpningen. Då finns både ONNIGHT 210 samt ONNIGHT 250. Dessa har dock något lägre ljusstyrka än tidigare nämnda pannlampor. De kan upplevas som något svaga för teknisk stiglöpning men fungerar utmärkt för att synas bättre i mörkret.

Smidiga runlight med fäste över bröstet

För dem som inte vill ha lampan på huvudet utan hellre över kroppen passar RUN LIGHT 250 samt RUNLIGHT 900 bra. Det är väldigt skönt att slippa ha lampan på huvudet i vissa fall men vill du lysa upp i en specifik riktning är det svårare att göra när lampan sitter på kroppen mot när den är på huvudet. Det är något svårare att använda denna tillsammans med löparväst och den är inte lika enkel att ta av och på som en klassisk pannlampa. Lampan sitter dock bekvämt och säkert så det är ingen risk att den åker runt när en springer. Det går även att ställa in både vinkel och ljusstyrka på dess lampor. 900 har även rött ljus baktill vilket gör dig synligare för andra trafikanter.

RUNLIGHT MED FÄSTE ÖVER BRÖSTET
Hur hittar jag den rätta pannlampan för mina behov?

Varför välja det ena eller det andra?

Ovan nämnda lampor går självklart även att använda i kombination med varandra. Vid mycket teknisk löpning kan det vara bekvämt att både få ett konstant ljus med hjälp av lampan över bröstet samtidigt som du kan få riktat ljus dit du vill med en pannlampa.

Tillbehören är pricken över i:et

Välj lampa efter hur och var du springer, och välj en lampa du kan använda utan att det känns som att den är i vägen för dig. Två lampor kan i vissa fall vara bättre än en och glöm inte att utrusta dig så att du blir väl synlig själv.

Catharina profile picture

Catharina

Sportentusiast och ultralöpare

Löpning är livet! Skolan fick mig att avsky löpning men när jag flera år senare insåg att löpning inte nödvändigtvis behöver innebära cooper-test blev jag förälskad i sporten. Jag är inte speciellt snabb men springer mer än gärna ett lugnt långpass i de lokala skogarna (men ett lopp då och då är inte helt fel det heller!).

Annat som kan intressera dig