Ultraloppet Ecotrail kilometer för kilometer

Ultraloppet Ecotrail kilometer för kilometer

Den 17 juni 2023 avgick Ecotrail i Stockholm, ett 80 kilometer långt lopp med start på Norra Djurgården som tar löparna genom alla fina skogsområden som staden med omnejd har att erbjuda. Hur är det att springa ett sådant lopp? Fortsätt läsa för att ta del av en ofiltrerad upplevelse!

8 mil är långt, längre än de flesta ens vågar tänka på att springa. Hur tränar man inför ett sådant lopp? Vad har man för kläder? Vad äter man och hur mår man? Eliterna springer, nej flyger, fram över stockar och sten på under 6 timmar men här kommer en rapport från en entusiastisk ultra-nybörjare!

Hur tränar ultralöpare?

Vad som är den perfekta träningen inför ett ultralopp är väldigt individuellt. För mig som ultralöpningsentusiast men långt ifrån elitlöpare brukar träningen bestå av att få ihop så många kilometer som möjligt på så likt underlag som loppet som möjligt. Och däribland även lite intervallträning och tröskelpass. Sedan är det också bra att träna med den utrustning och energi som ska användas/intas under loppet. Inför det här loppet gick jag dock emot min egen filosofi.

För mig har det varit konsekvent träning i och med en pågående runstreak men brist på längre kvalitetspass, och intervallpass över huvud taget. Att dessutom inte ha sprungit ett enda långpass på över 2 mil på hela året gjorde att det kändes som en rejäl utmaning att ge sig ut på en av de varmaste dagarna hittills i år och bränna av 8 långa mil. Jag sprang dessutom i nya skor och har undvikit backpass som pesten, kanske inte den bästa uppladdningen för detta lopp som bjöd på 1400 saftiga höjdmeter. Men där stod jag ändå på startlinjen 07:00 med ont i magen men med en envishet som sa att jag minsann skulle komma tillbaka och korsa mållinjen, även om det tog mig hela den tillåtna tiden på 14 timmar.

Ultralöpning trail

Uppladdning inför ett ultralopp

Utrustningen är förberedd, nedtrappning i träningen genomförd och det är dags för lopp. Den stora dagen är här. Ecotrail har fler kortare distanser och i nervositeten innan loppet smyger sig känslan på att jag kanske skulle valt en kortare distans istället. Alla distanser (45, 33, 16 samt 8 kilometer) bjuder på sina egna utmaningar men alla banor är lika fina och välplanerade.

04:08 - Västen är packad. Jag är nervös för att den ska vara för tung och då har jag inte ens lagt i vattenflaskorna än (1,5 kg extra!). Det beräknas bli 28 grader idag, så jag tror att vattnet kommer gå åt. Fy vad jag har ont i magen. Jag är nöjd att jag lyckades sova något över huvud taget. Fötterna gör lite ont, som under de senaste 2 dagarna. De andra dagarna har det gått över när jag väl börjat springa så jag hoppas på det idag också och att det bara är maranoia. Nu finns det inte mycket mer att förbereda. Bara hoppas att träningen och envisheten tar mig hela vägen till mållinjen.

Startlinjen på ett långt löplopp

07:00 - Start! Nu kör vi!

1 - Va, en hel kilometer? Känns som vi nyss startade!

2 - Redan ont i vaderna, känns ju lite sådär med 78 kilometer kvar.

3 - Jobbig, teknisk terräng så mycket att gå just nu.

4 - Känns okej i kroppen, men lite orolig för hur det här ska gå.

5 - Redan otroligt varmt men det är så fin natur, försöker fokusera på det istället för värmen.

6 - Pulszon 4 när jag springer i det tempot som brukar motsvara pulszon 2, yikes!

7 - Första berget avklarat. Känns ändå helt ok i kroppen nu.

8 - En salttablett tagen, det är så varmt (känns som det kommer vara ett återkommande klagomål idag).

9 - Första vätskestationen precis passerad men råkade spilla mer vatten än vad jag fyllde på. Extra kul att det var flaskan med sportdryck så nu känner jag mig svettig OCH kladdig.

10 - Kul att prata med lite andra löpare men också skönt att lunka fram själv så att jag kan ta det i mitt eget tempo. Hela vänstersidan av kroppen är kladdig efter sportdrycken.

Varför utsätter man sig själv för sånt här? Kommer jag ens komma i mål?

Salttabletter under svettiga lopp

11 - Flyter på, känns bra i kroppen.

12 - Zoonat ut lite och bara matar på. Försöker njuta av omgivningen.

13 - Känns som jag proppar i mig vätska och energi jämfört med vad jag brukar... hoppas det räcker och hoppas vattnet inte tar slut innan vätskestationen som är om ungefär en mil.

14 - Jinxade kanske mig själv för nu mår jag illa!

15 - Dags för en till salttablett. Fy vad varmt det är, hoppas verkligen det hjälper med det extra saltet.

16 - Tungt som bara den. Speciellt att springa i det direkta solljuset, jag vill ha skugga!

17 - Blä, varför utsätter man sig själv för sånt här. Kommer jag ens komma i mål?

18 - Känns lite allmänt jobbigt. Första riktiga dippen för dagen?

19 - Benen känns ok, magen ok men fötterna väger bly. Känns som jag sparkar i varenda grej på marken.

20 - En camping med utedusch, halleluja! Känner mig som en ny människa efter att ha blött huvudet och armarna. Så skönt och svalkande!

Ultraloppet Ecotrail kilometer för kilometer

Utrustning för att springa långt

Varför springa trail?

21 - Fortfarande äckligt varmt men hjälpte verkligen med en liten dusch.

22 - Lite öm i vänster fot men annars känns kroppen förvånansvärt fräsch. Duschens effekt har avtagit så nu är det supervarmt igen.

23 Väsjöbacken - usch och fy! Speciellt neråt var det tungt, så halt i gruset att jag höll på att ramla flera gånger. Ska bli välbehövligt med en vätskestation.

24 - Första vätskestationen. Har fått i mig ungefär 1 liter tror jag hittills. Najs att fylla på flaska och vätskeblåsa och dricka lite läsk. Fanns även en hink att blöta kepsen i. Nu kör vi!

25 - Den här kilometern var långsam enligt klockan men kändes som det gick fort.

26 - Knixig terräng och mycket uppåt, en välkommen gåpaus. Lite känningar i höger stor- och lilltå.

27 - Nu känns det lite sådär igen, går mycket och har ont i huvudet.

28 - Magen är lite tjurig men försöker att fokusera på att titta på den vackra naturen istället. Det enda som hörs är mina fotsteg, vinden i träden och fågelkvitter. Väldigt vackert! Det är det här som får mig att älska traillöpning.

29 - Usch vad jag känner mig långsam. Långsam, lökig och less.

30 - Äntligen 30 km! Men fy asså, vill vara klar nu. Hade också velat äta en glass och ta en tupplur, den dåliga sömnen de senaste nätterna har visst kommit ikapp mig.

Ultraloppet Ecotrail kilometer för kilometer

Trött i benen och huvudet.

Halvvägs! 

32 - Oj, missade förra kilometern, var nog för fokuserad på att inte snubbla! Kul att kolla på climb pro i klockan och se ”stigning 9/21”. Bara 9?! Hur ska jag klara det?

33 - Kul att träffa sambon och kompisen som åkt hit för att heja, det gav lite energi.

34 - Asfalt! Borde vara lättsprunget men synd bara att det var i form av en lång uppförsbacke

35 - Lite segt och stumt med asfalt, men nu har det gått lite mer neråt och på platten så ändå najs att kunna springa.

36 - Börjar kännas i benmusklerna.

38 - Träffade på föräldrarna på cyklar i skogen. Kul med ett par bekanta ansikten. Och kom fram till en vattenkran, skönt med en till dusch!

40 - Tjoho halvvägs!

41 - Trodde inte jag skulle ogilla att springa på Järvafältet eftersom det är bekanta vägar men det känns väldigt segt att vara så nära hemma men så ska man ta sig hela vägen in till stan igen. Usch. Trött i benen och huvudet. Salttabletter är bra, och tuggummi var också en strategisk grej att ha med sig för att få en lite fräschare känsla efter all sportdryck.

Hörde att folk (läs: eliten) börjat gå i mål, helt otroligt vad snabba vissa är!

Dippar är en del av långlopp

42 - Blä! Nu gör fötterna ont, axlarna gör ont, huvudet gör ont. Vill äta något men allt känns blä.

43 - Är så sjukt sugen på en isglass… eller ännu bättre, en tandborste. Känner mig sträv och äcklig i hela munnen av all sportdryck och sockrig gel.

44 - Vill bara bort från det här öppna fältet och in i skuggan i skogen igen. Känns som luften står still. Usch.

45 - 35km kvar känns ändå görbart.

46 - Hade fått för mig att vätskestationen var vid 45km så lite segt att det inte var så, bara att lunka på.

47 - Blä blä blä jag vill lägga mig ner och äta en piggelin och dricka lite isté.

48 - Backen vid Järva discgolf var inte att leka med, speciellt jobbigt när det står ”500 meter till vätskestation” men så var det också typ 100 höjdmeter däremellan. Men så skönt att äntligen komma till vätskestationen och träffa sambon och kompisen igen! Och skönt att spola av sig i en vattenkran. Hörde att folk (läs: eliten) börjat gå i mål, helt otroligt vad snabba vissa är!

49 - Skylten jag just gick förbi sa 30km kvar. Hmm... hoppas för en gångs skull att klockan har fel!

50 - Nu känns allt blä igen. Hela kroppen gör ont och känns otroligt tungt att springa.

Ultraloppet Ecotrail kilometer för kilometer

Kanske därför man ska ha skor man tränat i?

Risken med ny utrustning under lopp

51 - Nu går det inte fort, men det går iallafall framåt. Känner mig äcklig och är rejält trött i kropp och knopp

52 - Magen känns lite sådär. Inte ens ett löpsteg den här kilometern men vill hellre komma i mål och känna mig okej än att pressa mig själv för hårt och må skit. Nu inne på delad bana 45/80, det känns betryggande på nåt sätt.

53 - Lite löpning igen, känns lite bättre.

54 - 😩

55 - Aarons backe i Ursviks motionsspår kan nog klassas som motsvarigheten till Lundbäcksbackarna under Ultravasan; en lång backe som aldrig tycks ta slut. All energi bara försvann, och vilken mjölksyra! Bara 25 kvar känns ju bra iallafall.

56 - Känns lite bättre nu, men känner mig väldigt klar med det här loppet.

57 - Nu är det lite mer löpning igen!

58 - Så peppande funktionärer och skönt att fylla på vatten. Det går åt lite extra nu då jag försöker hålla underarmarna blöta med hjälp av vattnet i vätskeblåsan på ryggen. Svalkar väldigt skönt.

59 - Tungt i benen och börjar oroa mig lite för höger lilltå… känns som den nageln är i fara. Stramar också i hela vänstra foten. Kanske därför man ska ha skor man tränat i?

60 - Passerade skylten med 20 kvar för ett tag sen... Hoppas återigen att det är klockan som visar fel. Det går segt men framåt. Ser fram emot energistationen.

Ultraloppet Ecotrail kilometer för kilometer

Supporten från familj och vänner

61 - Jävla Hagatoppen, speciellt med en till skylt precis innan som säger ”500 meter till vätskekontroll” och återigen utelämnar att det är typ 100 hm också.

62 - 10 km kvar till amfiteatern, sen är det ju typ klart! Fasen vad gott det va med cola och apelsin vid energistationen.

63 - Nu jävlar. Peppande sms från en kollega (som också sprungit en av de kortare distanserna idag) och bästa kompisen har tänt kämpaglöden.

64 - Let's gooooo!

65 - Ganska okej tempo nu trots mycket gång men nu är det inte långt kvar!!!

68 - I’m in my zone!

70 - Fötterna är blytunga, snubblar på allt men känns ändå bra, nu vill jag bara i mål!

72 - Passerade start/mål-området, nu är det bara sista loopen kvar!

Support under ultralopp

Äntligen i mål

Orkade inte riktigt ens ta upp telefonen sista 8 kilometrarna, var som att allt kraschade på en gång. Fick slut på mina clif chews som var det enda jag kände för att äta och åt därför näst intill ingenting. Malde bara på, mest promenad men lyckades springa lite. Kom i mål på under 13 timmar i alla fall så är nöjd med det och känner mig inte helt förstörd i kroppen heller.

Många säger under den här typen av lopp att "aldrig igen" men nu en vecka senare när jag skriver den här sammanfattningen och träningsvärken avtagit ser jag fram emot nästa utmaning! 

Lärdomar från loppet

Väldigt vackert och välarrangerat lopp. Jag trodde verkligen inte det skulle gå vägen, så dåligt förberedd som jag var inför en så här lång distans. Det var riskabelt och rentav dumt att chansa och springa i nya skor. Det var tur för mig att det var de skönaste skorna jag någonsin sprungit trail i (fick dessutom behålla alla tånaglar och inga skavsår!). Det är inte bra att snåla med vatten, jag är glad att jag hade så pass mycket med mig även om det var tungt att bära. Har man chansen att ha support på alla energistationer och inte behöver springa med allt i västen är det en klar fördel. Å andra sidan var det ganska skönt att ha lite av allt med sig, man vet ju aldrig riktigt vad det är man kommer bli sugen på. Även om det känns riktigt jobbigt och eländigt under loppet kommer det allt som oftast vända och kännas bättre om man bara tillåter sig att må lite dåligt ett tag.

Med ordentlig återhämtning går det att förtränga även de värsta dipparna från ett lopp och endast komma ihåg de fina stunderna man får uppleva under 13 timmar i fin natur.

Ett ultralopp består av många toppar och dalar men är i slutändan en väldigt häftig upplevelse. Man får sällan så mycket tid att tänka som när man är ensam i skogen i timtal. Med rätt träning, utrustning och näring blir det en upplevelse man sent glömmer. Vi ses kanske i spåret på nästa tävling?

Catharina

Catharina

Sportentusiast och ultralöpare

Löpning är livet! Skolan fick mig att avsky löpning men när jag flera år senare insåg att löpning inte nödvändigtvis behöver innebära cooper-test blev jag förälskad i sporten. Jag är inte speciellt snabb men springer mer än gärna ett lugnt långpass i de lokala skogarna (men ett lopp då och då är inte helt fel det heller!).

Gel, sportdryck och annan energi för långa löppass

Gel, sportdryck och annan energi för långa löppass

Hur mycket behöver en egentligen äta under ett löppas? Och VAD ska en äta? Valen är lika många och kan kännas överväldigande men i denna artikel hoppas vi kunna ge lite tips för hur du kan tänka när det kommer till näring under dina löppas.

Här delar jag med mig av mina erfarenheter och tips för att du ska kun

Löpning i mörker - 6 tips!

Vinterlöpning, eller löpning på natten, kräver lite mer planering när det gäller utrustningen. Jag har hört många säga att de tycker att det är svårt att gå ut när det är mörkt ute, men låt inte mörkret stoppa dig! Investera i en bra pannlampa så kan du njuta av att springa utomhus året runt.

löpning illustration

Spring i grupp för att hålla motivationen uppe

Att löpträna i grupp har många fördelar. Även om löpning inte är en lagsport, så måste du erkänna att det är lättare att hålla igång träningen och hålla dig i form tillsammans med andra.

progresser_grace_a_la_preparation_physique_generale

UTVECKLAS TACK VARE GENERELL FYSISK FÖRBEREDELSE

Alla övningar inom generell fysisk förberedelse (GPP) hjälper dig att bli en bättre löpare