Vett- och etikettregler på gymmet

Hur undviker du att förväxla gymmet med en nattklubb? Här kan du läsa lite om gymetikett.

Vett- och etikettregler på gymmet

Kombinera skränande musik på hög volym, naken hud och värme med svettlukt, avslängda kläder, främlingar som pratar mer dig, för att inte tala om alla selfies och de delade duschutrymmena – vi pratar inte om en festival!Vi pratar om den speciella atmosfär som råder på gymmet. Här kommer en påminnelse om hur du ska uppföra dig på gymmet, så att ditt träningspass blir avslappnande och njutbart.

Du kommer hit för att svettas - men inte var som helst

Första regeln: du kommer hit för att svettas – men inte var som helst

Du vill såklart kunna ta i på gymmet och vara fysisk aktiv. Fördelarna av detta är välkända, liksom konsekvenserna: att svettas – trevligare för dig än för de runtomkring.

Se därför till att torka av utrustningen som du använt så du inte lämnar svettfläckar efter dig. Torka av bänkar, hantlar och mattor.

Hänsyn innebär också att du tränar i rena kläder; om du bär samma outfit flera tillfällen i rad kan den börja lukta. Det är inte bara inbillning...

Här är några råd om hur du rengör dina sportkläder:

Regel nr. 2: ta inte upp för mycket plats

Att dela på maskiner och vikter för styrke- och fitnessträning kräver respekt. Det är lite som när du campar, det bästa är att inte bossa eller störa andra.

Du ska t.ex. inte sitta kvar på maskinens bänk och vila mellan dina set. Det är istället ett bra tillfälle att växla med personen som vill träna med samma maskin. Om du ser att många väntar på en maskin, kan det vara bättre att välja en annan, istället för att köa du också.

När du tränar med vikter kan det vara lockande att göra ditt set precis intill ställningen, för att vinna tid och inte behöva gå fram och tillbaka med vikterna. Tyvärr kommer du även vara ivägen för andra som vill hämta och lämna vikter. Man kan likna det vid att montera sitt campingtält precis i gångbanan.

Regel nr. 3: gymmet är ditt andra hem, inte ditt hem

Om sporten är en privilegierad stund du unnar dig, kan det kännas som att gymmet blir ditt andra hem. Det går bra, så länge du kommer ihåg att du delar ditt andra hem med andra!

Liksom i alla offentliga utrymmen, kan några enkla vanor underlätta för alla, både vad gäller utrymme och personliga ägodelar. Lämna till exempel inte dina saker på bänkar eller maskiner du inte använder för tillfället, och lägg tillbaka vikterna på sin plats när du är klar med dem. Detta underlättar för personen som använder utrustningen efter dig, och håller alla på bra humör. Kort sagt: städa upp efter dig själv, som du skulle göra med tanke på dina roomies hemma.

Vett- och etikettregler på gymmet

Regel nr. 4: satsa allt, utan att väsnas

Du går ofta till gymmet för att träna. Men när det handlar om att gå all in, så menar vi träningspassets intensitet, inte de ljud du ger ifrån dig.

Ett bra sätt att träna intensivt är att behålla fokus!

Detta eftersom det som fungerar för dig även gäller andra, det är av artighetsskäl bäst att inte sjunga med för full hals till dina favoritlåtar, eller hojta till i varje uppvärmningsövning.

När vi väl pratar om fokus, visst är det irriterande när en främling kommer och pratar med dig under din favoritlåt under en spelning, eller någon avbryter när du tittar på en spännande match på en offentlig plats? På gymmet gäller samma sak: det är självklart ett tillfälle att prata med folk som delar samma intresse som du – sport. Men du kanske stör personen under träningen eller avslappningen. Det är nog lämpligare att börja samtala på caféet än vid bänkpressen.

Vett- och etikettregler på gymmet

Regel nr. 5: slappna av och chilla, utan att störa de andra

På gymmet vill vi alla kunna känna oss bekväma och avslappnade. Men för den sakens skull ska du inte bete dig hur som helst, och bör visa hänsyn för de andra.

Vilka vett- och etikettregler ska jag tänka på? Komma i tid till klasserna, spendera mer tid att lyfta vikterna än att kolla din mobil, och undvika att ta pauser mitt i träningszoner eller posera framför speglarna (som är till för att man ska kunna se att man utför övningen på rätt sätt).

På gymmet gäller samma sak som när du är på semester: försök att inte ta för mycket tid i duscharna och omklädningsrummen!

Vilka vanor skulle du vilja tipsa om så alla kan trivas på gymmet? Dela gärna med dig av dina tips!

Du kanske även gillar