Unselected
LÖPNING OCH GRAVIDITET

LÖPNING OCH GRAVIDITET: SOM OLJA OCH VATTEN?

Vad händer i kroppen vid löpning när man är gravid? Är det helt uteslutet att springa när man väntar barn? Inte alls. I måttlig takt kan du fortfarande springa medan du väntar barn. Här är några detaljer om ämnet.

Unselected

Det kan verka komplicerat att fortsätta springa när man är gravid, och även att utöva idrott i allmänhet.

Vissa blivande mammor fortsätter dock att springa under den första trimestern av graviditeten och drar nytta av de många fördelarna.

Men hur långt in i graviditeten kan du springa och hur fortsätter du efter att barnet har kommit?

Unselected

VILKA TECKEN BÖR MAN VARA UPPMÄRKSAM PÅ NÄR MAN TRÄNAR SOM GRAVID?

Eftersom vi är alla olika, bör du rådfråga din barnmorska eller läkare för att få en kvalificerad medicinsk rådgivning om huruvida du borde träna eller inte. Enligt barnmorskan Thaïs ska du lyssna på din kropp, särskilt på magen, för att se om den är onormalt hård eller om det drar någonstans. Var också uppmärksam på sammandragningar och trötthet. Tvinga aldrig dig själv och kontakta din barnmorska eller läkare om du är osäker.

Unselected

Är det klokt att fortsätta med regelbunden löpning under de första månaderna av graviditeten? Det är upp till varje kvinna att besvara denna fråga genom att följa medicinska rekommendationer och även ta hänsyn till en viss mängd råd som bör gälla för alla blivande mödrar.

Unselected

LÖPNING OCH GRAVIDITET: SÖK MEDICINSK RÅDGIVNING

Ta råd från din barnmorska, gynekolog eller läkare för att undvika att ta den minsta risken

Läkarkåren är i alla fall enig i en sak: kvinnor som aldrig har sprungit regelbundet avråds formellt från att göra det under graviditeten. Däremot är det inte samma “regler” för de kvinnor som har en god vana att springa regelbundet innan graviditeten. Erfarna löpare kan därför överväga att fortsätta med sin fysiska aktivitet under de första tretton veckorna. Det är naturligtvis viktigt att du rådfrågar din barnmorska och/eller din husläkare i förväg. Det är också viktigt att du lyssnar på dig själv varje gång du joggar och försöker känna efter hur det känns i kroppen.

Den första trimestern av graviditeten präglas ofta av morgonillamående. Enligt amerikansk statistik från American College of Obstetricians and Gynecologists är 70-85 procent av alla gravida kvinnor utsatta för detta. Förutom en motvilja mot vissa livsmedel är det viktigt att :

  • Upprätthålla ett kaloriintag som överensstämmer med fysisk aktivitet under graviditeten,
  • Föredra livsmedel som är rika på järn, kalcium och D-vitamin,
  • se till att du äter tillräckligt med fibrer
  • dricka tillräckligt med vatten under hela dagen.

Unselected

1/ LÖPNING OCH GRAVIDITET: LYSSNA PÅ DIN KROPP, KÄNN PÅ DIN MAGE

Först och främst bör du veta att när det gäller att utöva sport, och i synnerhet löpning, kommer varje gravid kvinna att göra saker på olika sätt. Vissa kommer att sluta träna så fort de har plussat på stickan, medan andra kommer att fortsätta träna medan de väntar på bebisen.

“Det viktigaste är att lyssna på sin kropp, att känna sammandragningarna och om underlivet hårdnar när man är aktiv", säger barnmorskan Ludivine Boca. Men i början av graviditeten finns det inga medicinska kontraindikationer".

Unselected

2/ MÅTTLIG TRÄNING FRAM TILL DEN 4:E MÅNADEN

Löpning kan utövas måttligt under de första månaderna, om den blivande mamman inte upplever några komplikationer eller svårigheter och om hon såklart har sprungit regelbundet tidigare.

Under graviditetens första trimester var jag personligen mer intresserad av att gå, eftersom mitt illamående hindrade mig från att vara alltför aktiv.

"Generellt sett, om allt går bra, kan patienter som fortsätter att springa i genomsnitt göra det fram till den 4:e månaden. Men alla kvinnor är olika".

Unselected

3/ VÄLMÅENDE, INTE PRESTATION UNDER GRAVIDITETEN!

Löpning under graviditet ska kännas som en välbefinnande aktivitet. Det här kan vara ett tillfälle att ta bort blicken från klockan och njuta av din utflykt som en rytmisk promenad.

Du kommer säkert att vilja sänka tempot och löptiden för att få ut så mycket som möjligt av denna fysiska aktivitet, utan att trötta ut dig för mycket. Kom ihåg att ni är två (minst...) från och med nu, och glöm inte att få i dig tillräckligt med kalorier innan du ger dig ut i den friska luften med  löparskorna på!

Unselected

4/ LÖPNING OCH GRAVIDITET: FINNS DET NÅGRA SAKER ATT UNDVIKA?

Det finns inga tidigare kontraindikationer under den första trimestern för kvinnor som tränar regelbundet. Enligt många läkare bidrar regelbunden motion under den första trimestern - och även därefter om graviditeten går bra - till att säkerställa både fostrets och mammans hälsa.

Men undvik att:

  • Starta ett helt nytt träningsprogram som innebär en ökning av träningstiden och sporter som du inte utövat innan graviditeten.
  • Öka träningsintensiteten till de högsta nivåerna. Det är bäst att undvika intervaller helt (på banan och utomhus) och i stället välja grundläggande uthållighetspass. Nivån av andfåddhet bör alltid vara låg till måttlig.
  • Försöka slå ett personligt rekord. Det är inte ovanligt att idrottskvinnor "upptäcker" att de är gravida bara några dagar eller veckor före en tävling. Även om detta är en källa till frustration, är det dags att dra ner lite på förväntningarna. Varför inte delta i loppet? Men utan några uttalade ambitioner om löptiden!
  • Springa under extrema väderförhållanden, särskilt på sommaren. Det är bäst att inte jogga under de tidiga morgontimmarna. På samma sätt är det viktigt att begränsa statiska stretchövningar och att dricka före, under och efter träningen.

Unselected

5/ SPORT EFTER FÖRLOSSNINGEN: EN MJUK START

Efter att ditt barn fötts är tålamod din bästa vän när du gradvis börjar springa igen. Försumma inte din bäckenbottenträning och knipövningar, som är de första stegen mot att återuppta fysisk aktivitet. Att promenera, sedan powerwalka, sedan promenera och springa om vartannat kan vara ett bra sätt att komma igång med löpningen igen. "Ju mer gradvis återupptagandet sker, desto bättre", säger osteopat Caroline Bonnière. Generellt sett återupptar löpare löpningen runt den 4:e månaden efter förlossningen. Men alla kvinnor återgår inte i samma takt. Det viktigaste är att lyssna på sin kropp och agera därefter".

Efter en paus på flera månader var det riktigt tufft att börja springa igen, det kan jag försäkra dig om! Men kroppen har ett bra minne: med motivation och små framsteg kommer du att nå dit igen!

Unselected

Med fysiska förändringar, behovet av att återfå tyngdpunkten och stärka bäckenbotten, kan det vara svårt att börja igen med fysisk aktivitet. Tveka inte att söka råd hos idrotts- och hälsovårdspersonal om du känner dig tveksam kring hur du bäst börjar träna igen! 

Unselected
LÖPNING OCH GRAVIDITET

Sylvia

Jag har varit sportjournalist i ungefär tio år och jag är övertygad om sportens fördelar på hälsan, så jag älskar att förmedla rätt information och dela med mig av de råd jag får!

Unselected
Gravidyoga

Upptäck gravidyoga med Bernadette de Gasquet

Gravidyoga är utformad för att hjälpa gravida kvinnor att må bra både fysiskt och mentalt under hela graviditeten och även efteråt.

teaser yogamatta

Hur väljer man yogamatta?

Yogamattan är ett tillbehör som är ett måste när du tränar. Med hjälp av vår guide hittar du den matta som svarar bäst mot dina behov!

Slipp stressen tack vare yoga teaser

Slipp stressen tack vare yoga

Behöver du en paus från den hektiska vardagen? Yogan kan bli det bästa hjälpmedlet...

meditation sidhuvud rubrik

Testa meditation

Testa Meditation: Oavsett ålder och fysisk hälsa så kan du alltid meditera, det krävs inga förkunskaper. Det innebär endast positiva effekter!

sportochhälsa

Sport & Hälsa

Under temat "Sport & Hälsa" erbjuder Decathlon de följande sidorna.