olika typer av squats

Olika typer av squats

Squats... Har du hört det förut? Det börjar bli en klassiker, med många fina fördelar, annat än att de ger stenhård rumpmuskulatur!

Upptäck alla olika möjliga varianter.

Vanliga squats

Vanliga "squats"

Placera stången på trapeziusmusklerna, inte på nacken. Huvudet ska vara i linje med din ryggrad. Bröstet ska vara högt. Spänn magmusklerna. Dina fötter bör vara axelbrett isär och parallella eller något vända utåt. Dina knän ska peka åt samma riktning.Andas in och böj benen samtidigt som du skjuter bak dina sätesmuskler och håller ryggen rak. När dina lår är parallella med marken, tryck ifrån med benen samtidigt som du andas ut för att återgå till startpositionen.

Fördelar: Squats är perfekta för att stärka underkroppen, särskilt rumpa och lår. De engagerar även andra muskler som adduktorer, hamstrings, nedre ryggen och magen.

För att lära dig mer om vilka fördelar det finns med squats, läs vår artikel: " Vilka fördelar finns med squats? ": 

Full squats

Rörelsen är exakt densamma som för vanliga squats. Den enda skillnaden är räckvidden. Istället för att stanna när låren är parallella med marken går du ner så långt du kan. Kom ihåg att alltid hålla ryggen rak.

Fördelar: Full squats tränar sätesmusklerna effektivare och utvecklar musklerna bättre överlag, på grund av det ökade rörelseomfånget och det ökade antalet använda muskler.

Olika typer av squats

Front squats

Rörelsen är exakt densamma som för vanliga squats. Bara startpositionen är annorlunda. Stången är inte bakom huvudet på trapeziusmuskulaturen utan framför, på den övre delen av bröstmuskeln och främre axlarna. Du håller stången med händerna i pronation och dina armbågar så högt som möjligt så att stången inte glider framåt.

Fördelar: Genom att placera stången framför accentueras arbetet på lårmuskler snarare än sätesmusklerna. Dessutom lutar överkroppen mindre framåt, vilket ger bättre stöd åt ryggen. Så denna övning är perfekt om du verkligen vill känna dina lårmuskler arbeta, särskilt för personer med långa ben och kort överkropp.

Sumosquats

Rörelsen är densamma som för vanliga squats, förutom att benen är mycket bredare isär än axelbrett och tårna pekar utåt.

Fördelar: Denna typen av squats fokuserar mer på adduktorerna (insidan av låren). Dessutom lutar överkroppen mindre framåt, vilket minskar arbetet för ryggen och risken för skador i nedre delen av ryggen (detta beror dock på din individuella flexibilitet och rörlighet).

OLIKA TYPER AV SQUATS | UTFÖR RÄTT RÖRELSER

Vill du träna med coach?

Kolla in våra kostnadsfria råd och program i DECATHLON COACH-appen.

Ta en titt på vårt program som är särskilt dedikerat till underkroppen i din app.

Nu känner du till olika typer av squats samt fördelarna med dessa!

Kolla in våra råd för träning av underkroppen

SQUATS: VARFÖR TRÄNA SQUATS?

SQUATS: VARFÖR TRÄNA SQUATS?

Vet du fördelarna med att träna squats? Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta om denna basövning som stärker musklerna!

Styrketräning

HUR DU STYRKETRÄNAR UTAN REDSKAP

Vill du träna hemma? Dessa 4 övningar gör det enkelt att styrketräna hemma, utan utrustning!

Vett- och etikettregler på gymmet

Vett- och etikettregler på gymmet

Hur kan ta reda på vilka regler för vett och etikett som gäller på gymmet? Här kan du läsa om några regler.

Hur lång tid tar det innan man ser effekterna av träning på kroppen?

Hur lång tid tar det innan man ser effekterna av träning på kroppen?

Du vet säkert redan att idrott är bra för dig. Men när känner du effekterna av det? Och när ser du resultatet av din träning? Vi förklarar!

Två människor står invid en sjö och stretchar

Kan du gå ner i vikt på 1 månad?

Är det möjligt att gå ner i vikt på ett hållbart sätt på en månad utan att lägga på sig vikten igen efteråt? Vi tar en titt på hur du kan nå ditt mål.