Hur lång tid tar det innan man ser effekterna av träning på kroppen?

Hur lång tid tar det innan man ser effekterna av träning på kroppen?

Du vet säkert redan att sport är bra för kroppen och för din hälsa. Men när känner man effekterna av det? Och när ser man resultatet av träningen? Vi förklarar! 

Har du sett de där lockande artiklarna i kvällstidningarna om metoder att tappa alla extrakilon på bara några dagar?  Mirakelmetoder som ger direktresultat, bara du köper deras app? Lika bra att vara ärliga: du kommer inte att få en vältränad kropp om du bara gör 10 armhävningar om dagen.

För att dra nytta av alla de gynnsamma effekterna från träning behöver du tålamod och motivation – och du måste se till att träna regelbundet. Ett tips: Läs på om de olika stadierna du sannolikt kommer att gå igenom för att hjälpa dig att hålla motivationen uppe.

Hur lång tid tar det innan man ser effekterna av träning på kroppen?

Effekterna efter 2 till 3 veckors träning

Det är mycket svårt, nästan omöjligt, att konkret mäta fördelarna med träning efter bara två eller tre veckor. Det är ofta här vi känner att motivationen går ur oss, vilket är synd. Det krävs nämligen tre veckor för att ändra sina vanor och skaffa nya. Det här är alltså en avgörande tid, och det gäller att ha tålamod och inte ge upp. Att börja en ny vana är tyvärr inte lätt.

Även om resultatet inte syns på din kropp kommer du snabbt att märka de positiva effekterna på många andra sätt. Har du märkt att du är på bättre humör än tidigare? Visst var flåset lite bättre när du gick upp för den där långa trappan? Har du tänkt på att ditt självförtroende har blivit bättre? Allt detta är också positiva effekter av träning.

Hur lång tid tar det innan man ser effekterna av träning på kroppen?

Effekterna efter 6 till 8 veckors träning

Det har gått två månader. Din kropp förändras och du kan nu märka de första fysiska förändringarna. Tips: kasta din våg. Den kan ibland ge en mycket negativ och felaktig bild av kroppen. Istället bör du fokusera på hur kläderna sitter och hur du mår. Det är det viktigaste!  

Fett tar mer plats än muskler, men muskler väger mer. Därför går man kanske inte ner i vikt, men det betyder inte att inget händer. Du kan vara säker på att du är på rätt väg.

För att träningen verkligen ska ge resultat är det också viktigt att träna ofta och regelbundet. Man bör träna minst tre gånger i veckan.

Kosten spelar också en stor roll. Att äta rätt mat och vid rätt tidpunkt på dagen hjälper dig att till fullo dra nytta av den där stunden på gymmet eller padelbanan. Vad du lägger på tallriken gör faktiskt skillnad!

Hur lång tid tar det innan man ser effekterna av träning på kroppen?

Effekterna efter 3 till 6 månaders träning

Alla ansträngningar som görs under de första månaderna kommer att börja synas efter ungefär tre månader. Har du tränat regelbundet och ätit "rätt" mat kommer det hårda arbetet att löna sig, det lovar vi!

Resultatet kan dock variera från person till person. Vi har ju inte alla samma förutsättningar: alla har olika gener, olika grundkondition, olika matvanor och olika kroppstyp.

Hur lång tid tar det innan man ser effekterna av träning på kroppen?

Mer konkret – när ser man resultatet?

Okej, men när syns resultatet då?

Vi är alla olika och därför kommer även resultatet att vara det. För det första har vi alla olika mål och utövar olika träningsformer. Det spelar även stor roll hur ofta och intensivt man tränar. Men ens egen kropp påverkar också resultatet. Alla har olika ämnesomsättning och kroppsbyggnad, vilket gör att vissa ser resultat snabbt medan det tar längre tid för andra. En sak är dock säker – har du valt att börja träna är du på rätt väg!

För att få ett mer effektivt resultat rekommenderar vi att du kombinerar träningen med en lämplig och balanserad kost. Träning är en sak, men en hälsosam och varierad kost är också viktigt för din hälsa och påverkar absolut resultatet.

Som du säkert har förstått är det omöjligt att fastställa en exakt tidsplan för träningens effekter på kroppen. Det är ett långsiktigt arbete, helt enkelt. Vare sig du har valt löpning, styrketräning eller någon annan träningsform måste du ha tålamod. De positiva effekterna kommer snart. Vi är nyfikna på hur det går! Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarerna. Berätta om dina framsteg och ställ gärna frågor till oss om du undrar något.

Hur börjar man träna?

Hur börjar man träna?

Vilken sport passar för nybörjare? Hur håller man motivationen uppe? Ska man börja träna hemma eller i en klubb? Här hittar du svaren.

Simning: träningsprogram för att gå ned i vikt

Simning: träningsprogram för att gå ned i vikt

Vill du bli av med ett par kilo? Då är det här simträningsprogrammet kanske något för dig! Dessutom berättar jag om mina erfarenheter av att gå ned i vikt med programmet.

rullskridskor eller inlines

Hur håller jag motivationen för att träna uppe?

Du har all motivation som krävs, och vill äntligen börja sporta igen! (Efter uppehåll av olika orsaker...) Ta del av några tips för att fortsätta med träningen i längden, och hålla motivationen på topp! Mål: hitta takten och hålla den... kort sagt, det är dags att ta tag i träningen igen!

löpning illustration

Spring i grupp för att hålla motivationen uppe

Att löpträna i grupp har många fördelar. Även om löpning inte är en lagsport, så måste du erkänna att det är lättare att hålla igång träningen och hålla dig i form tillsammans med andra.

Prova på HIIT: ENKLA ÖVNINGAR DU KAN GÖRA VAR SOM HELST!

PROVA PÅ HIIT: ENKLA ÖVNINGAR DU KAN GÖRA VAR SOM HELST!

Du har testat alla möjliga träningsformer, men tröttnar alltid förr eller senare. Kanske är lösningen att inte bara hålla på med EN aktivitet, utan att köra varierade pass med en massa olika typer av övningar?

bli smidigare domyos

BLI SMIDIGARE MED RÄTT TRÄNINGSPROGRAM

Känner du dig stel och osmidig? Har du testat stretching för att lösa problemet? För att bli smidigare finns inga genvägar, man måste stretcha! Här kommer ett träningsprogram med 9 stretchövningar som vi rekommenderar.