Utbudet av MTB-däck kan kännas som en djungel, men vi ska göra ditt val lite lättare. Här kommer en genomgång av allt du behöver ha koll på för att välja ett par MTB-däck som matchar dina behov.
Hasta inte igenom valet alltför fort, för däcken är trots allt en viktig del på din mountainbike. Du behöver ta hänsyn till faktorer som disciplin, underlag, väder och vilka fälgar du har.
Genom att lära dig mer om olika typer av cykeldäck för MTB kommer du lättare att kunna avgöra vilka som passar dig och hur du får ut mesta möjliga av dem.
Läs vidare och bli en expert på däck!
Däcken är cykelns enda kontaktyta mot marken. Många nybörjare inser inte hur stor påverkan de har på aspekter som framåtdriv, rullmotstånd, fäste, bromsning och kontroll över cykeln. Däcken bidrar även med viss stötdämpning – mer eller mindre beroende på form och hur hårt pumpade de är.
Kort sagt har däcken stor påverkan på hur du upplever cyklingen. Cyklar du på däck för torr mark kommer du att få det besvärligt på blöt mark, och även det motsatta gäller: är däcken alltför fokuserade på grepp och fäste kommer du att bromsas ner på mer lättrullad mark.
Du har nog fattat galoppen, däcken är en komponent att välja med noggrannhet!
Ett cykeldäck består av några olika delar: stomme, slitbana och kanttrådar.
STOMMEN är själva basen för däcket och består av flätade nylon- eller bomullstrådar. Trådarna kan vara antingen grova och styva eller smala, mjuka och tätt flätade, något som ofta höjer priset på däcket.
SLITBANAN eller slitytan är däckets yttre del som täcker stommen och utgör kontaktytan mellan cykel och underlag. Hur slitbanan är utformad har stor påverkan på rullmotstånd, fäste och hur snabbt däcket slits.
KANTTRÅDARNA är ringar i däckets kanter som håller fast däcket i fälgen. Kanttrådar finns av två sorter: styva och mjuka.
Styv kanttråd
Består av stål och återfinns oftast på billigare däckmodeller. Det lägre priset till trots är de faktiskt bättre på att hålla fast däcket på fälgen, vilket är en fördel vid påfrestande åkning som downhill.
Mjuk kanttråd
Är oftast tillverkad i polyamid, paraamid eller aramid (kevlar) och gör däcket lättare och bekvämare. Med mjuk kanttråd blir däcket både lättmonterat och lättransporterat, eftersom det kan vikas ihop.
Däckbredden påverkar hur cykeln beter sig på olika underlag. När det gäller däck för MTB brukar däckbredden anges i tum (liksom hjuldiametern).
Både bredd och diameter går att läsa av på sidan av däcket. Står det till exempel 29 x 2,0 betyder det att hjuldiametern är 29" och att däckets bredd är 2,0".
Bredare däck är mer stötdämpande och bekvämare att cykla på. De skyddar fälgen och ger extra fäste, eftersom kontaktytan mot underlaget blir större.
Däck i "plus"-version, alltså med bredd på 2,60 eller 2,80, är extra bekväma och förlåtande. De har en stor kontaktyta mot marken och ger därför bra grepp. Men eftersom de är så breda tränger nabbarna in mindre djupt i marken, vilket gör däcken mindre precisa än smalare varianter. De måste också monteras på särskilda, extra breda fälgar.
Smala däck måste pumpas till ett högre tryck. De ger ett lägre rullmotstånd och är dessutom ofta lättare. Smala däck är därför bättre lämpade för disciplinen cross country (XC), där man eftersträvar effektivitet och hög fart.
En och samma fälg kan förresten vara kompatibel med flera däckbredder. En fälg på 13C mm kan till exempel förses med däck på både 18, 20, 23 och 25 mm.
*Observera att breddmått kan variera en aning mellan olika märken.
Den här europeiska standarden är det enda tillförlitliga och standardiserade sättet att ange däckbredd. Tummåtten kan variera mellan olika märken, men i ETRTO-standarden anges måtten istället i millimeter.
ETRTO 55-559 betyder till exempel att däcket är 55 mm brett över den mönstrade delen och 559 mm i diameter.
Du återfinner ETRTO-måttet på sidan av däcket.
Höga nabbar ger ökat grepp, vilket är bra om du cyklar i stökig terräng och på lösa, leriga och glatta underlag. Nackdelen är att sådana däckmönster ökar rullmotståndet.
Låga nabbar ger mindre rullmotstånd, eftersom de inte deformeras lika mycket i varje tramptag. Trampningen blir alltså enklare. Dessa däck ger mindre bra grepp, men lämpar sig bra för torra och fasta underlag.
Lika viktigt som nabbarnas höjd är hur glest eller tätt de sitter.
Ju glesare, desto bättre lerrensning, så det är något att tänka på om du cyklar på våt och lerig mark. Men glesa nabbar kommer också till priset av ett lite högre rullmotstånd.
Om nabbarna istället sitter tätt blir rullmotståndet mindre. Det är sådana däck du bör välja för torr mark och cross country-cykling.
Allt fler däcktillverkare blandar olika typer av nabbar i sina mönster för att göra däcken så mångsidiga som möjligt. Man sätter då lägre nabbar i mitten av slitytan och högre nabbar ut på kanterna. Det ger god effektivitet på torr och fast mark, men samtidigt bra grepp i kurvor.
Hårdheten hos gummit i ett MTB-däck anges på skalan Shore A.
Ett mjukare gummi ger bättre fäste, men slits också snabbare. Ett hårdare gummi håller längre och gör däcket mer lättrullat.
En sista aspekt att fatta beslut om: ska däcken vara tubetype, tubeless eller tubeless ready? Här är skillnaderna mellan de olika typerna.
Tubetype (TT)
Tubetype-däck monteras med innerslang på klassiska fälgar. De är inte lufttäta. Det här är den vanligaste typen av däck, och fördelen är att de är lätta att underhålla. Nackdelen är en högre risk för punktering, antingen på grund av spetsiga objekt eller genomslag. Genomslagspunktering inträffar när däcket inte är tillräckligt pumpat och däck och innerslang kläms sönder mellan fälgen och ett föremål på marken. Och då får du snällt stanna och byta slang.
Tubeless (TL)
Tubeless-däck monteras slanglöst. Fälgarna måste vara av specialtyp för tubeless. Tubeless-däck är lufttäta, vilket gör dem lite tyngre, men den högre vikten kompenseras av att du inte behöver några innerslangar. Däcket blir mer flexibelt utan innerslang, vilket ger både högre effektivitet och bättre fäste.
Tubeless ready (TLR)
Tubeless ready-däck fungerar på ungefär samma sätt som tubeless-däck. De monteras slanglöst och kräver ett par kompatibla fälgar. Skillnaden är att de inte är helt lufttäta. För att hindra luften från att slippa ut måste du hälla tätningsvätska i däcken. Om däcket punkteras täpper tätningsvätskan igen hålet, så att du slipper stanna och laga punkteringen mitt under turen. Det gör också att du kan cykla med lägre tryck för högre komfort och fäste – utan att förlora i effektivitet. Och som pricken över i är tubeless ready-däck dessutom lättare.
Ett sista tips: håll koll på trycket i dina däck.
Pumpa inte bara på känn, utan mät, för trycket är viktigt. Pumpar du för hårt får du svårare att kontrollera cykeln ute på stigarna och förlorar mycket fäste och komfort. Pumpar du för löst riskerar du genomslagspunktering och tappar fart på lättrullade underlag.