Så väljer du MTB-skor

Så väljer du MTB-skor

Du som håller på med stigcykling behöver ett par lämpliga cykelskor. Det finns olika typer som är olika styva, åtsittande och bekväma och ger olika bra fäste. Här hjälper vi dig att välja de som passar dig bäst!

1/ MTB-skor efter disciplin

Så väljer du MTB-skor
Så väljer du MTB-skor

Skor för cross country

Om du cyklar cross country behöver du cykelskor som är styva och sitter riktigt stadigt. Framför allt sulan är viktig när det gäller att få till god kraftöverföring och göra trampningen effektiv. Kontrollera att du väljer cykelskor som passar ihop med dina klickpedaler.

1/ MTB-skor efter disciplin

Skor för all mountain

Du som cyklar all mountain behöver cykelskor som är tåliga och bekväma. Skorna kommer att åka på en och annan smäll, och det måste de tåla. Du behöver också kunna känna dig bekväm när du cyklar.

1/ MTB-skor efter disciplin

Skor för trail

Du som håller på med trailcykling behöver hitta skor som sitter både stadigt och bekvämt. De ska sitta åt lagom hårt utan att det blir obekvämt, så att du kan njuta fullt ut av cyklingen.

2/ De viktigaste egenskaperna hos MTB-skor

Olika modeller har de här egenskaperna i olika hög grad.

1. Styvhet
En sula som är förstärkt och extra styv ökar effektiviteten i trampningen. Styvheten får också skorna att sitta extra stadigt. Å andra sidan gör styvheten skorna mindre bekväma, särskilt om du cyklar länge. Därför finns det också halvstyva skor, som ger en god avvägning mellan styvhet och komfort.

2. Passform
Att skon omsluter foten och sitter stadigt bidrar också till att göra trampningen mer effektiv. Med hjälp av vissa detaljer kan skorna fås att sitta extra bra på foten. En sådan detalj är åtdragning med mikrometerspännen. Ett annat effektivt system är asymmetriska kardborrband.

3. Fäste
Under en tur i skogen sitter man i regel inte på cykeln hela tiden. Ibland måste man kliva av och leda den över stenblock och andra hinder. Därför är det bra om skorna har ordentligt mönstrade sulor som ger grepp på alla underlag. Vissa av våra sulor har multidirektionella nabbar som ger bra fäste även på halkiga underlag som lera.

4. Komfort
Vissa skor har innersulor med EVA-kuddar som gör dem extra bekväma. Andra modeller är specialdesignade för ökad komfort över tårna, vilket gör störst skillnad för dig som cyklar mer intensivt. Vissa skor av trailtyp kan faktiskt vara nästan lika bekväma som vanliga skor.

Så väljer du MTB-skor
Så väljer du MTB-skor

3/ Andra fördelar dina MTB-skor kan ha

Det finns också MTB-skor med andra egenskaper som kan vara mer eller mindre viktiga för dig. Allt beror på din åkstil och dina behov.

Snabb snörning och uppsnörning: viktigt om du behöver byta skor snabbt, till exempel vid offroad duathlon, en typ av lopp som kombinerar stigcykling med traillöpning.

Vattenavvisande förmåga: betydelsefullt om du cyklar i blött väder. En vattenavstötande ovandel håller dina fötter torra längre när marken är blöt och lerig.

Synlighet: en aspekt att ta hänsyn till om du ibland cyklar i mörker, särskilt om du passerar trafikerade vägar. Vissa modeller har reflexdetaljer som gör dig synlig även i väldigt dåligt ljus.

Mer som kan intressera dig

Så väljer du el-mountainbike / eMTB - Decathlon Magazine

Så väljer du el-mountainbike / eMTB

Är du sugen på att skaffa en el-mountainbike? Vi berättar allt du behöver veta för att välja rätt modell!

Ska jag välja en ram i aluminium eller kolfiber?

Ska jag välja en ram i aluminium eller kolfiber?

Du vill köpa en ny MTB men står inför ett dilemma: vilket material ska du välja på ramen, aluminium eller kolfiber? För att underlätta ditt beslut ska vi lista fördelarna och nackdelarna med båda.

Att välja cykelhjälm

Hur väljer jag rätt cykelhjälm?

Cykelhjälmen är ett viktigt tillbehör – den skyddar ju din allra viktigaste kroppsdel. Klicka här för att läsa om hur du väljer rätt cykelhjälm utifrån din cykeldisciplin och huvudomkrets.

mtb

Saker att ta med ut på en stigtur

Du som inte har varit ute i MTB-spåren på länge kanske känner dig osäker på vad du ska ta med dig ut. Här är vår checklista, som hjälper dig att förbereda dig innan du ger dig ut på en härlig stigtur.

Välj mountainbike

Vilken mountainbike är rätt för dig?

Det breda utbudet av olika mountainbikes kan göra det svårt att välja. Här hjälper vi dig att välja rätt mountainbike utifrån hur långa turer du gör, och hur kuperad terrängen du cyklar i är. Läs vidare nu.

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

När man tränar yoga blir man mer smidig och stabil, vilket underlättar i sporter som löpning, cykling och klättring.