Så väljer du rätt skor för vintervandring

Så väljer du rätt skor för vintervandring

För att du ska kunna ge dig ut i ur och skur (och snö) på hösten och vintern måste du vara rätt rustad.

Gå på snö, slask, regn eller is kan vara jobbigt om du inte har rätt skor. Läs våra råd om det viktigaste att tänka på för att kunna vandra bekvämt i alla typer av terräng och väder. Den här artikeln hjälper dig att välja de bästa vinterskorna för barn, vinterskorna för herr och vinterskorna för dam för att glädja hela familjen!

Så väljer du rätt skor för vintervandring

1. Kontrollera att dina skor är vattentäta

Oavsett om din sko är varm eller inte kommer den inte att vara till någon nytta om du inte ser till att den är vattentät. På Quechua görs testet för vattentäthet i rörelse. Den nedsänkta skon testas för 3 nivåer av vattentäthet genom böjningar. Nivåerna är följande: 2 000 böjningar (cirka 2 timmars promenad), 4 000 böjningar (cirka 4 timmars promenad) och 8 000 böjningar (cirka 8 timmars promenad). Du hittar denna information i produktbeskrivningen, under tekniska egenskaper. Den ger dig en bra uppfattning om vad din sko tål.

Om skons vattentäthet avtar med tiden kan du enkelt förnya den med en impregneringsspray.

Om du har ett par bra vandringsskor men de inte är vattentäta kan du använda damasker. De täcker och skyddar skorna från fukt uppifrån (t.ex. regn).

Så väljer du rätt skor för vintervandring

2. Justera värmen efter aktivitet

Obs! Hur varma skor du behöver beror på om du är i rörelse eller står stilla. Välj därför skor och strumpor beroende på hur intensiv aktiviteten är.

Om skorna är för varma svettas du och får fuktiga fötter. Därför bör du inte välja en för varm sko om du ska gå mycket uppför. Ett par fuktiga fötter blir nämligen kalla när du står stilla. Dessutom ökar risken för blåsor om fötterna är svettiga.

När det gäller strumpor brukar ullstrumpor vara ett bra val då de ger både komfort och värme. Under hård träning är det bäst att ha varma strumpor som andas och leder bort svett för att förhindra att fötterna blir blöta. (Och om du tar med ett par extra strumpor i väskan kan du vara säker på att alltid ha torra fötter!)

Så väljer du rätt skor för vintervandring

3. Se till att skorna sitter bra i hälen

Skons häl ser till att fötterna inte vidrör marken för mycket – men inte bara.

Om sulan är för slät kommer du med största sannolikhet att ramla när du går på is eller hård snö. Därför är det viktigt att tänka på räfflornas djup och sulans sammansättning när du väljer vinterkängor.  Om räfflorna är djupa (runt 5 mm) får du ett bättre grepp undertill.  Ett flexibelt material i sulan ger ett bättre fäste än ett hårt material. Quechua-skor är särskilt framtagna för snöigt underlag och har därför teknologin Snow Contact i hälen. Både material och design är optimerade för att erbjuda maximalt grepp och fäste.

Om dina sulor är för släta kan du skaffa ett par broddar. De fäster du på skorna precis som snökedjor på ett bildäck.

Du kan även ta hjälp av ett par gångstavar för att få bättre balans.

Så där – nu är du redo att möta vintern på vandringsleden!

Det här kanske är intressant för dig:

Snow Contact: en sula för extra bra fäste och flyt

Snow Contact: skosulor för snö

Med hjälp av teknologin Snow Contact har Quechua tagit fram en ny sula för dig som vill vandra säkert även i snö.

[TREKKING] ROOKII ROAD - Stay curious, Stay Humble

Adventure story & hiking / trekking product test with ROOKII ROAD

Over the years, my friends and I have tried various hikes and mountains in Scandinavia. Lately our focus has been on the Sarek National Park, Sweden. Now is the best moment on the adventure!

barresdecereales_snack_healthy_randonn e_proteger_planete_zerodechet_faitmaison_recette_sport_nature_naturehiking

Recept: energibollar!

Ska du ge dig ut och vandra? Ta med dig ett hemgjort och energirikt mellanmål! Ett hemgjort mellanmål är både hälsosammare och snällare för klimatet. Dessutom kan det vara roligt att bjuda på hembakat! De här goda, energifyllda bollarna är perfekta som snacks på vandringen.

Vandringsstrumpor

Hur väljer jag vandringsstrumpor?

Ett par bra strumpor är A och O när du vandrar. Men det kan vara svårt att veta vad man ska tänka på när man väljer. Därför har vi tagit fram en guide som kan hjälpa dig lite på traven.

5 tips för att hålla värmen under vandringen - titel

5 tips för att hålla värmen under vandringen

Är du dåligt klädd, eller har glömt att ta med dig vissa saker, kan kylan lätt göra utomhusaktiviteten till en mardröm.