Välja rätt vandringsskor till juniorer

Så väljer du rätt vandringsbyxor

Att hitta ett par bekväma byxor är viktigt för att kunna röra sig fritt. Läs våra tips om hur du hittar rätt plagg så att du kan njuta av vandringen.

Så väljer du rätt vandringsbyxor

Hur väljer man rätt vandringsbyxor?

Är det någon skillnad på vandringsbyxor och vanliga byxor? Ja! Och vi berättar om alla små detaljer som gör stor skillnad. Först och främst är vandringsbyxor designade för att ge hög komfort och utmärkt rörelsefrihet så att du kan röra dig obehindrat och känna dig bekväm när du promenerar i naturen. De är mjukare än ett par jeans som ofta är gjorda i ett tjockt, stelt tyg. Syftet med vandringsbyxor är att hålla benen torra när du blir svettig, eftersom tyget för bort fukt och håller dig torr. Därför är två punkter viktiga när man ska välja byxor: vädret och hur utmanande vandringen kommer att vara.

1. Svårighetsgrad och höjdskillnader

Det första du bör göra är att fundera på hur utmanande vandringen kommer att vara. Tänk på rundan du har planerat. Hur stora höjdskillnader har den, hur lång är den och vad är dina egna fysiska förutsättningar (alla är olika när det kommer till träning).
   

Så väljer du rätt vandringsbyxor

Lågintensiv vandring

För en lågintensiv vandring kan du välja byxor med en blandning av syntetiska och naturliga material, till exempel bomull. Absolut skönast är en lite lösare passform.

Tuff vandring

Om rundan du har planerat är i svårare terräng kommer du att svettas och röra dig mer dynamiskt. Då behöver du ett par tekniska byxor i syntettyg, som har fibrer som andas och torkar snabbt. Vissa modeller är stretchigare än andra eftersom de innehåller elastan. Det ger mycket bra rörelsefrihet.

Vandring i flera dagar (eller "trekking")

Vandringsentusiaster som är ute i naturen flera dagar i sträck behöver plagg med god rörelsefrihet och som skyddar mot dåligt väder. Som tur är har vi de perfekta allround-byxorna för dig i vårt breda sortiment.

2. Väderförhållanden

Så väljer du rätt vandringsbyxor

Byxor för vintervandring i kyla och snö

På vintervandringar är det viktigt att dina byxor isolerar dig från kylan och samtidigt för bort fukten från din svett (om byxorna inte andas kan det bli en bastu där inne!). Välj ett par varma byxor som antingen är fleecefodrade eller gjorda av tjockare tyg med borstad insida. Den senare är något kallare men andas väl. Du bör också se till att byxorna är vattenavvisande eller vattentäta för att stå emot alla typer av vinterväder. Om du har ett par lätta överdragsbyxor kan du bära ett par underställstights i ull (merinoull är bäst när det gäller värmereglering) eller något annat tekniskt underställsplagg som skyddar mot kyla.

Så väljer du rätt vandringsbyxor

Byxor för sommarvandring i sol och fint väder

Långbyxor är praktiska eftersom de automatiskt skyddar dina ben från solen, men på sommaren kan det ibland bli för varmt. Vi rekommenderar att du väljer ett par byxor som andas eller byxor med ventilationszoner. Det bästa är att välja kläder med syntetfibrer som torkar snabbt.

Byxor för vandring i regn och rusk – måste de vara vattentäta?

Regnar gör det i alla årstider. Du har två val för att slippa bli blöt:

  • Använd vattentäta byxor. Då är du skyddad oavsett väder.
  • Använd skalbyxor över dina vanliga vandringsbyxor. De är enkla att trä över skorna tack vare öppningar nedtill, så att du snabbt kan dra på dem när det börjar regna.

Så väljer du rätt vandringsbyxor

Shorts eller byxor

Goda nyheter – du behöver inte välja. Med zip off-byxor får du båda två. Det är ett par långbyxor som enkelt kan göras om till shorts genom att lossa den nedre delen av byxorna med ett blixtlås. Det är ett smart val om vädret är ostadigt, eller om det är lite kyligare på morgonen när du ger dig ut. När det sedan blir varmt på eftermiddagen kan du enkelt göra om byxorna till shorts. Om du stannar och fikar eller om vädret skulle vända kan du alltid ta på dig långbyxorna igen. Zip off-byxor är verkligen ett plagg för alla situationer.

Upptäck Quechuas zip off-byxor där du inte ens behöver ta av dig skorna för att svida om! Du lossar eller fäster enkelt nederdelen med två blixtlås. De har till och med smarta designdetaljer som hjälper dig när du ska fästa nederdelen igen.

4. Olika passform gör stor skillnad

Dam- och herrbyxor finns i olika modeller och ser lite olika ut  för att bäst anpassas efter användarens behov och önskemål.  Men de flesta byxor har antingen normal, åtsittande eller löst sittande passform.
Skillnaderna kan vara följande:

  •  storlek över lår och rumpa, med en något bredare form eller stretchtyg för mer plats åt höfter och lår 
  •  formade över knäna (eller inte) 
  •  längd 
  •  fler möjligheter att justeras i midjan i dammodellerna 
  •  detaljer som t.ex. antal fickor.
    Numera är det även väldigt vanligt med vandringstights eftersom de är så sköna och stretchiga, som yoga- eller löpartights. De brukar dock vara gjorda av mer slitstarka material för att stå emot användning utomhus. Ibland har de även fickor.

Så väljer du rätt vandringsbyxor

Vandringsbyxor i herrmodell

Vandringsbyxor i dammodell

5. Byxor för juniorer

När det kommer till vandringskläder för barn måste man naturligtvis titta på juniorsortimentet eftersom barn inte har samma proportioner som vuxna. Innan puberteten finns det faktiskt inga stora skillnader mellan flickor och pojkar vad gäller kroppsform och mått. Därför är samtliga plagg i vår junioravdelning avsedda för alla barn, oavsett om det är en "flicka" eller en "pojke".

När det kommer till byxor är det bra att välja ett par som är förstärkta och som har en god andningsförmåga. Eftersom barn "lätt blir varma när de far omkring och sedan fryser när de sitter still finns det smarta zip off-byxor i juniormodell också. Då kan de bara kapa av byxorna till shorts när de är varma och fästa nederdelen igen när de börjar frysa. Titta efter byxor med stora fickor. Barn brukar vara duktiga samlare och hittar alltid skatter som de gärna tar med sig hem. Man brukar kunna hitta halva skogen i fickorna (pinnar, kottar, stenar, löv...)! Se bara till att de inte plockar med sig något fridlyst.

Bonus: vilka klädesmärken ska man välja?

Det finns många "outdoor"-märken på marknaden. De kan variera i pris och har ibland riktat in sig på produkter för en särskild typ av aktivitet. Det viktigaste är att du hittar ett par vandringsbyxor som möter dina behov och som passar din plånbok. Naturligtvis bör man ta hänsyn till både pris och produktkvalitet ("dvs. den klassiska avvägningen mellan kvalitet/pris"), men en viktig aspekt är faktiskt produktens hållbarhet. Du vill ju att plagget ska hålla länge! En liten fördel med Quechua är att våra team har designat flera olika byxor, och även hela vandringsoutfits, på ett hållbart och ekodesignat sätt.

Så väljer du rätt vandringsbyxor

Agathe

Vandringsentusiast

Vandringsskor

Hur väljer jag vandringsskor?

Om du gillar att vandra så vet du att skorna är den viktigaste delen av din utrustning. Men det kan vara svårt att hitta rätt i djungeln av skor och kängor. Med detta i åtanke har vi tagit fram en komplett guide som kan hjälpa dig.

Hur justerar man sin vandringsryggsäck?

Hur justerar jag ryggsäcken?

Nu har du valt din ryggsäck för att vandra i bergstrakter, du har packat den och är redo att ge dig ut. Men det återstår en sak. En viktig detalj man inte får missa: justera ryggsäcken. Hur?Följ vår guide!

Vandringsstrumpor

Hur väljer jag vandringsstrumpor?

Ett par bra strumpor är A och O när du vandrar. Men det kan vara svårt att veta vad man ska tänka på när man väljer. Därför har vi tagit fram en guide som kan hjälpa dig lite på traven.

dunjacka

Så tvättar du din dunjacka

Genom att tvätta din dunjacka blir du inte bara av med fläckar och dålig lukt, utan förnyar också dunets isolerande egenskaper – så länge du gör det på rätt sätt!

Så här väljer du vattenflaska eller vätskesystem - titel

Hur väljer jag rätt vattenflaska för vandring?

Ta del av alla våra tips för att hitta rätt vattenflaska eller vätskesystem för din vandring