Så väljer du softshelljacka

Så väljer du softshelljacka

För en inbiten vandrare är softshell en viktig del av utrustningen.Därför är det jätteviktigt att man väljer rätt plagg. Innan man bestämmer sig bör man fundera lite på vad man behöver. Vi har tagit fram en guide för att hjälpa dig med ditt beslut!

Har du hört talas om softshell men vet inte vad det är? Tycker du att det är svårt att välja vilket ytterplagg du ska ha på dig under vandringen? Vill du läsa lite mer om fördelar och nackdelar med softshell? Då har du hittat rätt!

Vad är en softshelljacka?

1. Vad är en softshelljacka?

En softshelljacka är en typ av plagg och inte ett tyg eller material. Softshellplaggens främsta fördel är att de är väldigt mångsidiga. De är perfekta för vår och höst när man behöver ett andra eller tredje lager. Vissa modeller har en insida i fleece som ger lite extra värmeisolering. Dessutom är softshell vattenavvisande och skyddar mot lätt regn, samtidigt som eventuell fukt förs bort från insidan. Olika plagg är olika tekniska. Det finns t.ex. även byxor och vantar i "softshell".

Skillnaden mellan softshell och hardshell – vattenavvisande eller vattentät?

Softshell och hardshell har olika egenskaper när det kommer till skydd och komfort.

 • Softshell

  Softshell

  Softshellplagg är mjuka och stretchiga och har en god andningsförmåga. De är tillverkade av en kombination olika tyger. Generellt används softshellplagg för fjällsporter i torrt eller lite fuktigt väder. De skyddar mot vind och mot måttligt regn men de är inte vattentäta. De är dessutom lättare och mjukare än hardshellplagg.

 • Hardshell

  Hardshell

  Hardshellplagg däremot är vattentäta och är ofta gjorda i ett syntetiskt tyg med beläggning eller ett vattentätt membran som andas. De används för fjällsporter i regnigt, blåsigt eller snöigt väder. Hardshellplagg skyddar helt mot väder, men kan ha en sämre andningsförmåga och är ofta lite stelare än ett softshellplagg. De är dessutom tyngre och inte riktigt lika bekväma att ha på sig.

2. Olika typer av softshell

Lär känna våra olika modeller

 • Olika typer av softshell

  Softshelljacka MT900 med huva och merinoull – herr

  Den här modellen är absolut mest mångsidig när du behöver ett andra eller tredje lager. Den skyddar väl mot vind, är vattenavvisande, varm och lätt och ger dessutom bra rörelsefrihet. Den är definitivt ett bra val för långa vandringar.

 • Olika typer av softshell

  Svart softshelljacka MT100 – herr

  Den här modellen liknar en vanlig jacka och kan användas som tredje lager. Den andas inte riktigt lika väl men värmer gott under en regnfri vandring.

 • Olika typer av softshell

  Softshelljacka MT500 med huva och blixtlås – dam

  Den här modellen är mer av en hybridmodell som kan användas som andra eller tredje lager. Med hjälp av blixtlåsen kan man reglera värmen och ventilera vid behov. Komplettera med en jacka om du ska fjällvandra i kyligare väder.

 • Olika typer av softshell

  Softshelljacka MT100 – dam

  Den här modellen liknar en vanlig jacka och kan användas som tredje lager. Den andas inte riktigt lika väl men värmer gott under en regnfri vandring.

3. Så väljer du rätt softshelljacka

Med eller utan huva

Vet du inte om du vill ha en jacka med eller utan huva? Valet är en smaksak. Huvan skyddar huvudet och kan vara bra om det blåser eller regnar mycket. Den hjälper dessutom kroppen att hålla sig varm.

Men om du vet att du kommer att bära ett ytterplagg över din softshelljacka, kanske ytterplagget också har en huva. Det är inte alla som tycker att det är bekvämt att ha dubbla huvor, men det ger såklart dubbelt skydd, vilket kan vara praktiskt.

Med eller utan huva
Med eller utan blixtlås

Softshelljackor kan ha ventilationsöppningar med blixtlås för att reglera kroppstemperaturen. Det kan vara användbart om man har en tuff vandring framför sig och vet att man kommer att bli varm och svettig.

Med eller utan blixtlås
Sammansättning

Om du vill veta vad jackan består av kan du titta närmare på de olika material som används och hur stor procent av dem som utgör jackan, samt vilket syfte de har:

Elastan: en elastisk syntetfiber som ger jackan utmärkt rörelsefrihet och perfekt passform.

Ull: ett naturligt material som ger god värmereglering genom att behålla kroppsvärmen samtidigt som det transporterar bort fukt.

Polyamid: ett fjäderlätt och slitstarkt material i syntet som gör jackan mycket hållbar.

Polyuretan: en termoplast som gör plagget vattentätt.

Polyester: en UV-skyddande syntetfiber som bidrar med slittålighet och vattentålighet.

Få att förstå bättre hur du kan använda ett visst plagg kan du titta på produktfördelarna, där det brukar framgå vilka tekniska egenskaper plagget har.

Sammansättning
KOMPAKT DESIGN

Olika modeller är mer eller mindre flexibla, tunna och lätta. Det betyder att vissa är enkla att packa ner i ryggsäcken och andra inte. Vissa av våra modeller är designade för att helt enkelt rullas in i huvan för att ta minimalt med plats i väskan.

KOMPAKT DESIGN
Tygets egenskaper

4. Tygets egenskaper

Tygerna som används för softshelljackor är i allmänhet en blandning av polyester, elastan och nylon. Dessa material ger en god balans mellan lätthet, andningsförmåga och väderbeständighet.

Våra softshellplagg är tillverkade genom en sammansättning av flera olika tyger i två eller tre lager. Det mittersta lagret är ett vindtätt membran som andas och det yttre lagret skyddar mot väder. Det inre lagret, det som är närmast kroppen, är mer eller mindre isolerande, mjukt och varmt.

Softshelljackor är designade för att möta specifika behov. Sammansättningen av de olika materialen varierar beroende på vilken aktivitet plagget är till för (t.ex. vandring, fjällvandring eller skidåkning). Därför är det viktigt att hitta en softshelljacka som är anpassad efter din sport, t.ex. vad gäller rörelsefrihet och andra viktiga egenskaper.

5. Fördelar och nackdelar

 • Fördelar:

  De är lätta. Vissa softshelljackor är fjäderlätta och flexibla och ger därför utmärkt rörelsefrihet.

  De andas. Softshelljackor har god andningsförmåga vilket betyder att de effektivt för bort svett och fukt från kroppen för att hålla dig torr och varm.

  De skyddar mot vind. Eftersom de ofta är i ett hybridtyg skyddar de relativt väl mot blåst och lätt regn.

  De är hållbara. Softshelljackor är generellt mer slittåliga än vanliga jackor och håller därmed länge.

  De är mångsidiga. Softshelljackor kan användas i olika väder och vid flera olika utomhusaktiviteter.

 • Nackdelar:

  De har ett begränsat regnskydd. Softshelljackor är vanligtvis inte vattentäta utan vattenavvisande. Det betyder att de skyddar mot duggregn, men inte klarar ett ösregn.

  De är mindre varma. Softshelljackor är inte lika varma eller isolerande som en vanlig vinterjacka. Det bör man tänka på om man ska ge sig ut i riktigt kallt väder.

  Prislappen. Ibland är softshelljackor något dyrare än vanliga jackor, eftersom de är mer tekniska vad gäller design, material och sammansättning.

Vandringsjacka eller arbetsjacka?

Vandringsjacka eller arbetsjacka?

Våra softshelljackor är designade för att du ska kunna använda dem på dina bergsexpeditioner. Tack vare jackornas praktiska egenskaper, hållbarhet och rörelsefrihet uppskattas de även av proffsen.

Softshelljackor för juniorer

Det finns även softshelljackor i barnstorlekar. De skyddar väl väder och vind samtidigt som de är bekväma.

Välja rätt vandringsskor till juniorer

Så väljer du rätt vandringsbyxor

Det är viktigt att känna sig bekväm när man är ute i naturen. Därför har vi tagit fram den här guiden för att hjälpa dig att välja rätt plagg inför vandringen.

Varför ska man välja merinoull?

Varför ska man välja merinoull?

Plagg i merinoull är perfekta för friluftsaktiviteter och passar lika bra på sommaren som på vintern. Om du testar så kommer du att förstå varför.

Hur justerar man sin vandringsryggsäck?

Hur justerar jag ryggsäcken?

Nu har du valt din ryggsäck för att vandra i bergstrakter, du har packat den och är redo att ge dig ut. Men det återstår en sak. En viktig detalj man inte får missa: justera ryggsäcken. Hur?Följ vår guide!

Packa ryggsäcken för äldre barn -titel

VÄLJA RÄTT RYGGSÄCK FÖR BARNEN

Att packa ryggsäcken rätt är viktigt för att förbereda sig ordentligt.Men innan det är det dags att välja rätt modell för barnen.Målet: ha en så lätt ryggsäck som möjligt och inte glömma något!

Vandringsstrumpor

Hur väljer jag vandringsstrumpor?

Ett par bra strumpor är A och O när du vandrar. Men det kan vara svårt att veta vad man ska tänka på när man väljer. Därför har vi tagit fram en guide som kan hjälpa dig lite på traven.