Varför ska man välja merinoull?

Varför ska man välja merinoull?

Merinoull är en superbekväm, skrynkelfri, hållbar typ av ull som är mjuk och skön mot huden. Den har dessutom naturliga antimikrobiella egenskaper som hjälper till att neutralisera lukt, även efter flera dagar. Merinoull reglerar även kroppstemperaturen genom att absorbera och föra bort fukt.

Merinoullen kommer från merinofår och består av ultrafina fibrer som inte irriterar huden. Plagg i merinoull är perfekta för friluftsaktiviteter och passar lika bra på sommaren som på vintern. Om du testar så kommer du att förstå varför.

Varför ska man välja merinoull?

Merinoull: vandrarens bästa vän

Ska du ut och vandra? Bär kläder i merinoull. Du kommer inte att ångra det.

Merinoull är tre gånger tunnare än vanlig ull. Det är en unik naturfiber som andas och som inte fastnar på huden. Den innehåller särskilda proteiner som hämmar uppkomsten av bakterier, och eftersom det är bakterier som får kläderna att börja lukta håller de sig istället fräscha i flera dagar. Därför är kläder i merinoull helt perfekta för hård eller långvarig träning.

Merinoull är supermjukt och är därför inte en bidragande orsak till hudirritation och allergiska reaktioner från friktion. En annan fantastisk egenskap är att ullen reglerar kroppstemperaturen oavsett väder eller om tyget är blött.

Den är även flambeständig, vilket gör att den inte smälter om den kommer i kontakt med eld (och är därför bra att använda nära en lägereld). Det finns alltså bara bra anledningar att skaffa kläder i merinoull.

Varför ska man välja merinoull?

Vi delar er omtanke för fåren

Vi får allt oftare frågor om var vår merinoull kommer ifrån och hur djuren har det. "Behandlas fåren väl?" För att kunna besvara sådana frågor på ett transparent vis har vi lanserat ett spårbarhetsinitiativ.

Vi på Decathlon arbetar mycket för att säkerställa att den ull som används vid tillverkningen av Decathlons produkter produceras på ett etiskt och ansvarsfullt sätt.

Varför ska man välja merinoull?

Etisk ull

Vår ull kommer inte från en specifik gård utan från uppfödare som respekterar och tillämpar våra regler, rutiner och arbetsmetoder. Vi kan intyga att fåren behandlas på bästa möjliga sätt. De är väl utfodrade och har tillräckligt med bete samt gott om plats för att ströva fritt. Dessutom är utövandet av "mulesing*" strängt förbjudet.*Mulesing är ett ingrepp där man skalperar bakdelen på merinofår för att förhindra flugangrepp, då deras veckade hud är benägen att bli angripen.
Metoden är inte i linje med Decathlons värderingar.

Varför ska man välja merinoull?

Från får till t-shirt

Varje vår klipps fåren av särskilt utbildade specialister. Med hjälp av en pälstrimmer kan man avlägsna ullen smidigt och försiktigt. Klippningen görs för att fåren inte ska bli för varma under sommarhalvåret och för att de ska kunna röra sig fritt utan att belastas av sin tunga ull. Efter klippningen tvättas ullen för att avlägsna ullfett och andra föroreningar.

Från gården skickas ullen sedan ut i världen, där den främst används inom modeindustrin. Den kammas, spinns och vävs till breda remsor som färgas och bearbetas i våra verkstäder för att vi ska kunna skapa plaggen i vårt vandringssortiment.

Ull är ett bra val för planeten!

  1. Våra kläder i ull är 100 % "slow fashion" och det syns. De har alltid haft en tidlös, klassisk design och finns kvar i vår kollektion år efter år. Priset är kanske lite högre, men de håller en otroligt hög kvalitet och kan användas mycket längre än ett plagg i syntetmaterial.


  2. Ull är 100 % återvinningsbart! Tack vare de högkvalitativa fibrerna kan ull återanvändas och återvinnas enkelt – och flera gånger. 

tvätta tröja i merinoull

Så tvättar du tröjor i merinoull

Hur ska jag tvätta plagg i merinoull för att de ska hålla så länge som möjligt?

Snow Contact: en sula för extra bra fäste och flyt

Snow Contact: skosulor för snö

Med hjälp av teknologin Snow Contact har Quechua tagit fram en ny sula för dig som vill vandra säkert även i snö.

[TREKKING] ROOKII ROAD - Stay curious, Stay Humble

Adventure story & hiking / trekking product test with ROOKII ROAD

Over the years, my friends and I have tried various hikes and mountains in Scandinavia. Lately our focus has been on the Sarek National Park, Sweden. Now is the best moment on the adventure!

Hur justerar man sin vandringsryggsäck?

Hur justerar jag ryggsäcken?

Nu har du valt din ryggsäck för att vandra i bergstrakter, du har packat den och är redo att ge dig ut. Men det återstår en sak. En viktig detalj man inte får missa: justera ryggsäcken. Hur?Följ vår guide!

Att ha mens under långa vandringar

MENS UNDER VANDRINGEN

Stannar du helst hemma från en vandring om den krockar med din mens?Tjejerna i Forclaz-teamet har tänkt till och delar gärna med sig av sina lösningar så att du kan följa med ut alla dagar i månaden!

dunjacka

Så tvättar du din dunjacka

Genom att tvätta din dunjacka blir du inte bara av med fläckar och dålig lukt, utan förnyar också dunets isolerande egenskaper – så länge du gör det på rätt sätt!