Så väljer du taktält

Så väljer du taktält

Längtar du efter äventyr och gillar att bara ta bilen och köra dit näsan pekar?

Vi hjälper dig att välja rätt taktält så att du kan njuta till fullo den vackra naturen och ta din campingresa till en ny nivå.

Taktältet är mycket mer än bara fina bilder på Instagram eller Pinterest.
Det ger dig friheten att campa (nästan) var du vill, med en utsikt du aldrig kan få på ett hotell.

Den goda nyheten är att taktält har blivit mer tillgängliga på senare tid, med fler och fler märken och modeller att välja mellan.  
Nackdelen är att det finns så mycket att tänka på, vilket kan göra det svårt att välja rätt.

Därför har vi skrivit den här artikeln! Vi går igenom de olika alternativen så att du kan välja tält efter dina behov och din prisklass.

Så väljer du taktält

1. Vad är poängen med ett taktält?

Låt oss börja från början. Varför är ett taktält ett bra sätt att campa på, oavsett vilken typ av campingresa eller semester du planerar?

Om du redan är övertygad kan du hoppa direkt till punkt 2 för att läsa mer om olika fordon, eller direkt till punkt 3 om du vill veta mer om hur du ska välja taktält.

Så väljer du taktält

Varför ska man campa på biltaket istället för på marken?

En av de första fördelarna med att sova högre upp är att slippa insekter och andra läskiga kryp som ibland smyger sig in i ett vanligt tält. Eller vilket annat djur som helst för den delen (jag tänker på alla er som har väckts av rävar, tvättbjörnar eller till och med hästar). Inte särskilt farligt i våra europeiska regioner... men det kan bli användbart i länder med mindre "vänlig" fauna.

När man sover en bit ovan mark kan man dessutom undvika en mindre översvämning när det där härliga, svenska sommarregnet blåser in.
Ja, dagarna när man behövde gräva ett dike runt tältet på campingen är äntligen över! Dessutom ska man ju lämna campingplatsen likadan som man fann den, så det sparar en del arbete.
Om du fortfarande kommer ihåg den där stenen i ryggen som höll dig vaken halva natten förra sommaren ("campingversionen" av klassikern Prinsessan på ärten, minst sagt) är fördelen med ett tält på biltaket att du kommer att sova på en (riktigt) plan, skön yta.

Kanske har du redan muttrat "varför är marken så låg" när du försökt ta dig ut ur tältet?
En annan fantastisk fördel med taktältet är att det är mycket lättare att ta sig upp och ur det! Även om åldern ibland kan göra sig påmind genom att kroppen känns tyngre, blir höjden och den praktiska stegen på ett taktält som en slags sängkant. Det underlättar när man ska sätta sig upp eller resa sig.

Och för den som vill återuppleva barndomsminnen – ett taktält är lite som vuxenversionen av att ha sin egen "trädkoja". Mysfaktorn är hög!

Om inte ens den sista punkten övertygade dig om fördelarna med ett taktält rekommenderar jag att du istället läser vår artikel om hur du väljer rätt (traditionellt) tält.

Så väljer du taktält

Taktältet – ett alternativ till vanlife?

En av fördelarna med taktält är friheten att campa var du vill (nästan, i alla fall) med den bästa utsikten. Ungefär samma fördel som med vanlife, utan att behöva inreda och bygga om en skåpbil eller lastbil – eller behöva köpa ett nytt fordon. 

Även om ett taktält inte är gratis så är det inte lika dyrt som att utrusta en hel skåpbil (med skatt och underhåll som tillkommer) och betala eventuell parkeringsplats som ska hyras när du inte använder den.

Så väljer du taktält

Kan man parkera och campa med ett taktält?

Att campa var man vill när man vill, låter det för bra? Taktältet kommer med många fördelar och få begränsningar. Enkelt uttryckt kan du fälla upp ditt taktält när du parkerar och övernatta där så länge ingen del av ditt tält står på marken. Men även om det inte finns någon nationell eller internationell lagstiftning som rör detta, betyder det inte att allt är tillåtet. Det finns en del undantag i vissa länder, t.ex. skyddsområden, omgivningar kring historiska platser, vissa stränder och privat egendom. Kontrollera i förväg vad som gäller i det land som du har tänkt köra i.

Fördelen med ett taktält är att du enkelt kan korsa landsgränser med din sovplats monterad på taket. Du måste dock ta reda på vilka olika regler som gäller i varje land.  

Äventyret kräver lite förberedelse, men hellre lite extra research online innan resan än dyra böter på ett annat språk och i en annan valuta mitt under semestern, eller hur?

2. Vilket fordon passar bäst?

Generellt köper man taktält efter sitt fordon, inte tvärtom.

Lyckligtvis är alla taktält universella... så länge man har ett takräcke!

Måste man ha en van, en skåpbil eller en bil med fyrhjulsdrift för att ha ett taktält?

Nej. Alla bilar är inte kompatibla med taktält, men de går att montera på de flesta vanliga småbilar och familjebilar.

Var dock försiktig om ditt fordon redan är högt: med taktältet monterat (och hopfällt) riskerar du att hamna i en annan bilkategori när du passerar motorvägstullarna, och ibland får du inte längre lov att parkera på vissa parkeringar.

Så väljer du taktält

Måste man ha ett takräcke?

Det beror på ditt fordon och vilket taktält du har.

På Quechua har vi till exempel ett uppblåsbart taktält för skåpbilar där inget takräcke behövs. Det är dock ett undantag. Våra designteam ville skapa en modell som fungerade för skåpbilar där inget takräcke kan installeras på grund av vissa regler gällande höjd och åtkomst. Våra taktält med styv struktur är för vanliga bilar och monteras på ett takräcke.

Alla takräcken är inte likadana. Vissa är till exempel mer dekorativa än användbara (den berömda SUV-looken som har invaderat våra städer). Andra takräcken klarar vikten för bagage, men inte för ett tält och campare. Kontrollera vad som gäller för dina takräcken och byt dem om de inte når upp till kraven. Du kan alltså behöva köpa starkare takräcken – men det är fortfarande billigare än att köpa en husbil!

Quechuas taktält MH500 för 2 personer är till exempel kompatibelt med godkända takräcken som har en minimivikt på 75 kg per räcke och en effektiv bredd på 78 cm eller mer.

Så väljer du taktält

3. Vilka är kriterierna för att välja taktält?

Nu är det dags att djupdyka i detaljerna. Jag har tagit fram de viktigaste kriterierna som du bör tänka på för att hitta dina drömmars taktält.
Allt hänger på siffror, mått, komfort och väder.
Vi kör!

Så väljer du taktält

Vilken typ av bil har du och hur mycket vikt klarar den?

Eftersom taktält ofta är universella har du redan klarat det första kriteriet om du har ett takräcke (förutom taktältet för skåpbilar som nämns ovan... fortsättning följer)!  Kontrollera taktältets faktablad för det minsta antal kilo som varje räcke ska kunna bära och jämför det med ditt fordon.

Till exempel kan Quechuas taktält MH500 för 2 personer, som är 46x123x35 cm stort och har en totalvikt på 52 kg (tält 45 kg + stege 7 kg), monteras på alla fordon med två takräcken som kan bära minst 75 kg.

Vi rekommenderar att du läser i tillverkarens informationshäfte om fordonet, där maximal last ofta anges. Vi avråder även från att använda ett taktält på en bil med glastak eftersom det minskar takets mekaniska hållfasthet. 

Obs! Glöm inte att storleken på det nedpackade tältet och dess design (styvt skal, aerodynamik) kommer att påverka din bränsleförbrukning.

Så väljer du taktält

Hur många ska campa – 2, 4 eller 5 personer?

Precis som med vanliga tält finns det taktält med olika antal "sovplatser". Taktält rymmer vanligtvis från 2 till 4–5 personer. De tält som säger sig ha ett stort antal sovplatser brukar dock endast räkna med 50 cm eller mindre per person! Om du vill ha lite utrymme mellan dig och din medcampare bör du istället fokusera på tältets mått.

När det gäller taktält i familjestorlek räknas storleken på camparna. Vanligtvis räknar man med antingen 3 vuxna eller 2 vuxna och 3 barn (tonåringar hamnar naturligtvis i "vuxenkategorin" – det viktiga är storlek och vikt). Glöm inte att tänka på tältets innervolym (dvs. "boytan").

Fördelen med ett taktält på en skåpbil eller lastbil är att det ger fler sovplatser, då vissa campare sover inne i fordonet och andra i taktältet.

Så väljer du taktält

Glöm inte att tänka på komforten!

Alla taktält har en inbyggd madrass som matchar tältets exakta mått. Var noga med att kontrollera tjockleken, eller ännu hellre madrassens densitet. Det är en bra indikation för hur bekväm den är. Vissa modeller har till och med en bottenmadrass för att minimera kondens.

När det kommer till sängkläder (och andra, separata produkter i allmänhet) är det bäst att testa modellerna man är intresserad av.

Så väljer du taktält

Tältets tyg och material

Tältdukens material påverkar tältets kvalitet och därmed dess hållbarhet, men inte bara det! Ett helt syntetiskt tyg är till exempel lättare än ett bomullsbaserat tyg. Men bomull och polycotton (bomull+polyester) skyddar bättre mot UV-ljus. De har dessutom bättre andingsförmåga, men är samtidigt tyngre och inte lika kompakta.

Hitta ett tält som har laboratorietestats för kraftigt regn så att du slipper bli överraskad av en vattenläcka under natten. Håll utkik efter ett test som uttrycks i vattenpelare eller mm vatten. Det är ett mått på vattentäthet och definieras i två standarder: EN 208111 och ISO 81.

Yttertält är också bra eftersom ger bättre ventilation.
För den som ska campa på sommaren och inte är så sugen av att vakna i gryningen i ett stekhett tält har Quechua designat det särskilda tyget Fresh & Black, som håller tältet 99 % mörkt även i mitt på dagen och hjälper till att hålla det svalt.  Vi har till och med patenterat det!

En liten bonus: vissa taktält har ett "fönster" så att du kan sova "under bar himmel" med maximal komfort (när vädret tillåter, förstås). Vad mer kan man begära?

Så väljer du taktält

Tältets struktur – uppblåsbart eller styvt

En bra sak med taktält är att det oftast är själva monteringen på taket som är klurig. Därefter kan du i stort sett bara "fälla ut" det, så reser det sig på nolltid – ungefär som en "pop up"-bok!

Tält som består av ett skal som öppnas (som ett ostron) och som inte sticker ut från fordonet är väldigt enkla att resa och fälla. När de är öppna är de ganska små (eller "mysiga", det beror på hur man ser det) inuti.

"Sådana" tält är inte fristående. Det betyder att tältets topp stöds av stegen.Stegen måste därför vara ordentligt låst. Annars kommer plattformen att luta "fel" och inte orka bära någon vikt. I vilket fall som helst är låset på stegen jätteviktigt för alla typer av taktält som har en stege.

Det finns även taktält med uppblåsbar struktur, t.ex. MH900 Fresh & Black för 2 personer som blåses upp på 20 sekunder. Men stegen måste fortfarande låsas fast!

Det finns en del fördelar med uppblåsbara taktält. De är mer kompakta, de lämnar utrymme för sportutrustning på taket, som t.ex. en surfbräda eller kajak. Dessutom passar de bättre för mindre bilar.

Så väljer du taktält

Tillbehör och utbyggnader till taktältet

Ett taktält är främst till för att sova i. Små förvaringsfack är därför otroligt praktiska för att ha allt du behöver nära till hands! Tältets dörr är ofta helt utomhus, så om du glömmer något i bilen måste du gå ut i mörkret eller i regnet för att hämta det. Därför bör taktältet åtminstone ha ett skofack.

Om du vill ha en bekvämare campingupplevelse och ha din egen "terrass" i anslutning till bilen bör du skaffa ett taktält som kan förlängas. På så vis kan du få lite "extra plats" att röra dig på. Quechua har till exempel tagit fram ett skärmtak som kan kopplas ihop med taktältet MH500. Det skyddar mot både värme och regn när du tar dig upp eller ned för stegen, och ger gott om plats för en picknick.

Hur mycket kostar ett bra taktält?

Att köpa ett taktält är inte billigt, även om det är en investering. Generellt kan priserna variera från 10 000 kronor till över 40 000.
Priset beror bland annat på tältets storlek, material och produktionsland.

Att hyra ett taktält i mindre storlek brukar bara kosta några hundralappar per dag. Uthyrning kan vara en bra idé om du vill prova på att sova i ett taktält innan du investerar i något. Annars går det alltid att hyra när andan faller på.

Taktält till bil mh500 fresh & black 2p från Decathlon

Så väljer du taktält

Jag hoppas att du har blivit lite klokare och att du känner dig redo att välja taktält för ditt nästa äventyr!

Så väljer du taktält

Maguy

Älskar vanlife och camping.

Läs mer

Saker att ha med ut när du campar

10 saker att ha med ut när du campar

Vi har gjort en lista över saker som kan vara bra att ha med ut när du campar. Listan är inte uttömmande, men ger en fingervisning om saker att titta på.

hur-väljer-jag-sovsäck

Hur väljer jag sovsäck?

Om du vill sova gott ute i naturen är en bra sovsäck din bästa vän. Här guidar vi dig till att välja den modell som bäst motsvarar dina behov.

Hur äter man rätt under vandringen? - titel

Hur äter man rätt under vandringen?

Ju längre din vandring är, desto mer måste du planera dina måltider. Om du inte äter och dricker ordentligt, kommer du inte orka med hela vandringen.

Att ha mens under långa vandringar

MENS UNDER VANDRINGEN

Stannar du helst hemma från en vandring om den krockar med din mens?Tjejerna i Forclaz-teamet har tänkt till och delar gärna med sig av sina lösningar så att du kan följa med ut alla dagar i månaden!

[TREKKING] ROOKII ROAD - Stay curious, Stay Humble

Adventure story & hiking / trekking product test with ROOKII ROAD

Over the years, my friends and I have tried various hikes and mountains in Scandinavia. Lately our focus has been on the Sarek National Park, Sweden. Now is the best moment on the adventure!