Sport eller kebab: Att välja eller inte välja, det är frågan

Sport eller kebab: Att välja eller inte välja, det är frågan

Träna eller din favoritmat: Måste man välja? Ämnet är så pass kontroversiellt att man skulle kunna tro att det utgjorde början på en filosofiuppsats. Vi har letat efter svar, och hittade dem hos guldgruvan och näringsexperten Matthieu Kordek.

Har du aldrig hört talas om honom? Då är idag en stor dag. Vi är nämligen påväg att ge ett svar på den frågan mänskligheten har ställt längst. Sport eller kebab? Och nej, du kommer inte bli besviken.

VAD ÄR KEBAB?

En "dönerkebab" är rätt och slätt kött, antingen lamm, biff, kalkon, kyckling eller en salig mix för konnässören. Köttet grillas, roteras (döner = rotera på turkiska) och karvas från ett spett. Dönerkebaben serveras med råa grönsaker, oftast sallad, tomater och lök. Sedan samlas alla dessa godheter i ett pitabröd med en sås, vanligen algerisk sås, harissa, ketchup, majonnäs etc.

Fun fact! Kebaben uppfanns av en turkisk man på 70-talet i Tyskland. Dessutom kallas kebab i Frankrike för "en grek". Många världar i en och samma måltid!

KEBABEN: STÅR HÄLSAN PÅ SPEL?

Vad gäller innehållet i en kebab är det alltså inte speciellt uppseendeväckande. En kebab innehåller basingredienser. Ingen av vilken som får kroppen att bestämt men vänligt säga "nej tack". Däremot finns det tre saker att överväga när du äter en kebab.

- Den första aspekten är när alla ingredienser ovan kombineras till en kebab som allt fett och salt kan göra måltiden mäktig i överkant.

- Den andra aspekten är hur pass lättillgängligt kebab är. I Sverige finns oändligt många kebabrestauranger. Snabbmatskebaben är billig och finns överallt, vilket gör den till ett enkelt alternativ.

- Den tredje aspekten är restaurangernas ibland dåliga rykte. Särskilt vad det gäller snabbmatsrestauranger.

Sport eller kebab: Att välja eller inte välja, det är frågan

SNABBMATSKEBAB: DEN VÄRSTA TYPEN?

I takt med att snabbmatskebab blivit alltmer populärt har även processerad mat blivit det. Sämre kvalitet blir ofta en otrevlig bieffekt.

"Kött av dålig kvalitet kan påverka matsmältningssystemet negativt, särskilt tarmfloran", förklarar Matthieu Kordek. "Såser är även dem ofta mycket bearbetade, innehåller onyttiga oljor och tillsatser som inte är särskilt bra för kroppen. Brödet, som ofta tillverkas på löpande band, är sött och innehåller tillsatser. Pommes friten är för feta och salta, vilket kan leda till biverkningar vad gäller blodtryck och till och med hjärt- och kärlsjukdomar."

Kebaben får alltså stryk. Men betyder det att sporten vinner över kebaben?

FÖRSTÅ NÄRING: ENERGIFÖRBRUKNING OCH INTAG

Än så länge ser sport ut att ha kammat hem första ronden, där kebab gick med förlust. Du ska veta vilka uppoffringar vi nu är beredda att göra för din skull. I forskningens namn har vi, tillsammans med Matthieu Kordek, skurit upp, analyserat (och smakat) en kebab. Så, tillbaka till frågan: Är det möjligt att njuta av en kebab utan att behöva oroa sig för hälsan?

Låt oss snabbt återgå till grunderna i näringslära, i synnerhet vad gäller energiintag och energiförbrukning, innan vi ger dig vår rekommendation.

"Vår kropp behöver energi för att fungera, eftersom den gör sig av med energi varje dag. Energin kommer från det vi äter", förklarar Matthieu Kordek. "Du behöver kalorier för att fungera. Vår kropp förbrukar energi (kalorier) på tre huvudsakliga sätt.

Det första sättet är den dagliga förbrukningen, också kallat NEAT: Non-exercise Activity Thermogenesis. Detta inkluderar daglig aktivitet som att gå till jobbet och promenera etc.

Kroppen förbränner också energi vid fysisk sportaktivitet som när du spelar fotboll, springer och simmar.

Det tredje och sista sättet för kroppen att göra av med energi är relaterad till "basal metabolism", det vill säga den energin kroppen behöver för grundläggande funktioner. Däribland kan vi tala om metabolism av celler, organ och matsmältning. Allt detta kräver energi."

Sport eller kebab: Att välja eller inte välja, det är frågan

Eftersom att näringslära inte är en exakt vetenskap är det många andra faktorer som spelar in på energiåtgången. Några sådana faktorer är genetik, ämnesomsättning, kön, ålder och hormoner.

Det var allt om energiförbrukning. Vad det gäller energiintaget, alltså vad vi äter och dricker: "Det beror det på vår energiförbrukning och våra mål: det är vad vi kallar kaloribalans. Om ditt mål är att gå ner i vikt måste ditt energiintag vara lägre än din förbrukning.

För att bibehålla vikten måste intaget och förbrukningen vara balanserade. Slutligen, om du vill gå upp i vikt måste ditt kaloriintag vara högre än din förbrukning. Därför är det mycket viktigt att beräkna energiförbrukningen och att komma ihåg alla faktorer som kan spela in för att kalkylen du gör ska bli korrekt".

HUR MÅNGA KALORIER INNEHÅLLER EN KEBAB (+POMMES OCH DRICKA)?

Nu när du förstår ungefär hur energiförbränning och energiintag fungerar kan vi gå vidare till en omdiskuterad fråga: Hur många kalorier finns det i en kebab? Vad representerar en kebab när det gäller energiintag? För att besvara denna fråga har vi delat upp den beryktade kebaben och dess ingredienser och analyserat allt bit för bit.

Låt oss hålla spänningen vi liv... En kebab motsvarar cirka... 800 kalorier. Med pommes frites och sås blir det 1300 kalorier. Med läsk går det upp till 1400 kalorier. Det är cirka 60% av det dagliga referensintaget för en man i åldern 31-60 och 78% för en kvinna i åldern 31-60, detta enligt RDI:s rekommendationer från Livsmedelsverket.

För att vara en av dagens måltider är det en stor procentuell andel av rekommenderat energiintag. Som jämförelse innehåller en pizza i genomsnitt 800-1 200 kalorier och en hamburgare 400-600 kalorier.

Sport eller kebab: Att välja eller inte välja, det är frågan

ÄR DET MÖJLIGT ATT ÄTA EN KEBAB NÄR MAN TRÄNAR?

Matthieu Kordek lugnar oss: "Det är fullt möjligt att ägna sig åt träning och äta kebab. Det viktiga är hur ofta du äter den här typen av mat, och kvantiteten såväl som kvaliteten på det du äter som avgör om det är nyttig mat."

Det finns fördelar att hämta i att undvika kebab som halvfabrikat och istället välja en hemgjord kebab, det enligt vår expert:

"Köttet har absolut en hög fetthalt, men är lätt att tillgodogöra sig och innehåller såklart animaliska proteiner, som är viktiga för muskelåterhämtning. Om brödet är hembakat, med inga eller få tillsatser, så innehåller det bra fibrer. Dessa fibrer ger en behaglig mättnadskänsla och upprätthåller en god tarmhälsa, något som förbättrar matsmältning.

Slutligen, när det gäller pommes, är potatis en källa till bra kolhydrater tack vare förekomsten av resistent stärkelse. Det är en bra kolhydrat för att förebygga diabetes, och den ger också ett bra tillskott av fibrer."

"Ett varningens ord: "Även om din kost är välbalanserad bör kebab vara en måltid som inte äts alltför ofta. På lång sikt och i riklig mängd kan det få konsekvenser för din hälsa: främja högt blodtryck, diabetes och hjärt- och kärlsjukdom."

HUR MAN GÖR EN KEBAB SOM INNEHÅLLER FÄRRE KALORIER?

Köttets kvalitet är viktigt för att göra kebaben till en mindre kaloririk måltid. Fryst kött är populärt i många kebabrestauranger eftersom det är billigt och lättillrett. För att ta reda på om köttet är fryst tittar du på kebabspettet: om det är slätt och mycket homogent med en rundad topp finns det en stor risk att det är fryst och av sämre kvalitet. Om du kan, försök att undvika denna typ av mat.

En stor del av kaloriintaget går att tillskriva pommes, det tillsatta saltet, såsen och drycken (ofta en mycket söt läsk). Om du vill njuta av en kebab och samtidigt göra det till en mer kalorisnål måltid rekommenderar vi att dra ner på såsen, inte salta dina pommes frites och undvik läsk.

Annars är den bästa lösningen alltid att göra din egen kebab. Genom att laga mat själv kan du välja ingredienserna och kan stolt njuta av en både god och nyttig kebab. Råd från vår näringsexpert:

"Välj ett bra nötkött, eller kikärtor för en köttfri kebab, med låg fetthalt. Gör såsen själv med lite naturell yoghurt, persilja, gräslök och salt, använd färska rå grönsaker och försök att göra ditt eget bröd eller tunnbröd."

När det gäller pommes föreslår han: "Välj tillagning i ugn, vilket kräver betydligt mindre fett än stekning. Tillsätt lite kryddor för smakens skull och lite olivolja eller rapsolja (undvik solrosolja) för att göra potatisen mjuk". Du kommer definitivt känna att du unnat dig något gott!

SPORT ELLER KEBAB, ATT VÄLJA ELLER INTE VÄLJA? SISTA RONDEN

Frågan är därför inte huruvida du måste välja mellan kebab och din fysiska aktivitet, utan hur du hittar en balans mellan kaloriintag, kaloriförbrukning och din livsstil för att må bra. Dessutom i enlighet med dina mål. Om du inte har några mål och din kost är balanserad skadar det inte med lite gott då och då. Om ditt mål är att gå ner i vikt, särskilt vad gäller kroppsfett, bör du välja en fettsnål kost.

I det fallet kan en strategi vara att undvika att äta kebab tre gånger i veckan. Om du siktar på att gå upp i vikt och muskelmassa har kebaben fördelen att den ger ett högt kaloriintag när det gäller kvantitet. Och det är ännu bättre om ingredienserna är av god kvalitet. Kebab vs sport - det är oavgjort (och vi är glada för det).

För mig blir det en klassisk blandad kebab med vit sås, sallad, tomat, lök, utan läsk och med lite pommes!

Sport eller kebab: Att välja eller inte välja, det är frågan

Henri

Sport och kebabälskare

Vad är en bra frukost innan träning?

VAD SKA JAG ÄTA TILL FRUKOST INNAN TRÄNING?

En hälsosam livsstil innebär inte bara att träna regelbundet, men även att äta nyttigt. Vilka livsmedel är bra för dig så att kroppen orkar vara aktiv hela dagen? 

barresdecereales_snack_healthy_randonn e_proteger_planete_zerodechet_faitmaison_recette_sport_nature_naturehiking

Recept: energibollar!

Ska du ge dig ut och vandra? Ta med dig ett hemgjort och energirikt mellanmål! Ett hemgjort mellanmål är både hälsosammare och snällare för klimatet. Dessutom kan det vara roligt att bjuda på hembakat! De här goda, energifyllda bollarna är perfekta som snacks på vandringen.

muskelmassa

Två menyer som hjälper dig att bygga muskler | Näring

Upptäck två smarta menyer som hjälper dig att bygga muskelmassa, som komplement till träningen.

Kost | Olika typer av protein

Kost | Olika typer av protein

Det finns flera olika typer av protein – naturligt protein, vassle, BCAA... Men hur håller man koll på alla sorter och vad är skillnaden? Vi hjälper dig att reda ut det!

Hur äter man rätt under vandringen? - titel

Hur äter man rätt under vandringen?

Ju längre din vandring är, desto mer måste du planera dina måltider. Om du inte äter och dricker ordentligt, kommer du inte orka med hela vandringen.